Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 1
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podejmując zlecenie na budzenie, powinno się ustalić z klientem hotelowym

A. metodę płatności za usługę
B. przyczynę wykonania usługi
C. koszt usługi
D. czas realizacji usługi
HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?

A. Poplamienia koszuli gościa przez obsługującego kelnera
B. Uszkodzenia walizki gościa przez pracownika obsługi
C. Kradzieży portfela gościa przez sprzątaczkę
D. Awarii laptopa podczas korzystania przez gościa
HGT.03 Pytanie 3
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?

A. Schroniska młodzieżowe
B. Pensjonaty
C. Domy wycieczkowe
D. Hotele
HGT.03 Pytanie 4
Obsługa gości w obiekcie świa…

Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to

A. usługi rozrywkowe
B. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
C. zabiegi zdrowotne
D. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
HGT.03 Pytanie 5
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który pracownik hotelu zajmuje się odbiorem odzieży do prania od gości?

A. Osoba z pralni.
B. Pokojowa.
C. Magazynier tkanin.
D. Korytarzowy.
HGT.03 Pytanie 6
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod najlepiej nadaje się do usunięcia gumy do żucia, która utknęła w wykładzinie dywanowej w pokoju hotelowym?

A. Posypanie sodą oczyszczoną
B. Użycie środka do usuwania plam
C. Posypanie solą kuchenną
D. Zastosowanie zamrażacza
HGT.03 Pytanie 7
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:

A. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
B. whisky, brązowy cukier, śmietankę
C. mleko, śmietanka, cukier
D. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z pokoju hotelowego pani Nowak zniknął złoty naszyjnik wyceniany na 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania należy przyznać gościowi w tej sytuacji?

A. 7 000 zł
B. 4 000 zł
C. 14 000 zł
D. 1 400 zł
HGT.03 Pytanie 9
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z zatrudnionych w służbie pięter regularnie współdziała z dysponentem w celu aktualizacji danych dotyczących statusu pokoi oraz harmonogramu ich sprzątania?

A. Pracownik odpowiedzialny za korytarze
B. Inspektor pięter
C. Osoba zajmująca się magazynem
D. Pokojowa na dyżurze
HGT.03 Pytanie 10
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie rodzaje płatków śniadaniowych będą odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Jęczmienne
B. Orkiszowe
C. Pszenne
D. Ryżowe
HGT.03 Pytanie 11
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu śniadanie zawiera kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło i dżem?

A. Francuskie
B. Angielskie
C. Polskie
D. Wiedeńskie
HGT.03 Pytanie 12
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakim środkiem należy usunąć plamę z pomadki do ust z dywanu?

A. Benzyną do lakierów
B. Roztworem szamponu w rozcieńczeniu
C. Odplamiaczem do tłustych plam
D. Alkoholem etylowym
HGT.03 Pytanie 13
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rodzaj pokoju w hotelu posiada dwa pojedyncze łóżka?

A. Suite
B. Single
C. Twin
D. Double
HGT.03 Pytanie 14
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 3-4 min
B. 8-10 min
C. 2-3 min
D. 4-5 min
HGT.03 Pytanie 15
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką substancję powinien zastosować pracownik do mycia luster w węźle higieniczno-sanitarnym?

A. czystą wodę
B. impregnat
C. płyn zawierający alkohol
D. środek do dezynfekcji
HGT.03 Pytanie 16
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług dodatkowych oferowanych przez hotel jest płatna?

A. Udzielanie informacji
B. Prasowanie odzieży
C. Przechowywanie bagażu
D. Zamawianie taksówki
HGT.03 Pytanie 17
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania jednostki mieszkalnej?

A. Wyczyścić lustra
B. Opróżnić kosz na śmieci
C. Zdjąć pościel
D. Odkurzyć meble
HGT.03 Pytanie 18
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź grupę składników koniecznych do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Bułka tarta, jaja, woda
B. Kasza manna, jaja, mleko
C. Mąka pszenna, jaja, woda
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
HGT.03 Pytanie 19
Obsługa gości w obiekcie świa…

Od jakiej klasy hotele oraz motele mają obowiązek oferować usługi sprzedaży lub udostępniania codziennej prasy?

A. Odpowiedź 2: 2*
B. Odpowiedź 3: 4*
C. Odpowiedź 4: 1*
D. Odpowiedź 1: 3*
HGT.03 Pytanie 20
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego grafiku określ, które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.

Dzienny grafik pokoi do sprzątania
Numer pokojuTyp pokojuStatus pokojuUwagi ogólne inspektora pięterUwagi pokojowej
100DBLZ
101DBLZ
102SGLGZawieszka klamkowa – Please do not disturb
103SGLCZ
104SGLGZawieszka klamkowa – Please make up the room
105DBLCZ
106DBLGZawieszka klamkowa – Please make up the room
107ApartamentZ
108ApartamentCZ
109DBLCZ
Oznaczenia:
Pokój ze statusem zwolniony w danym dniu – Z
Pokój do sprzątnięcia zajęty przez gości – G
Pokój czysty i już posprzątany – CZ

A. 102,107
B. 107,108
C. 104,106
D. 100,101
HGT.03 Pytanie 21
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokoje hotelowe przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich klasyfikowane są jako jednostki

A. podstawowych
B. specjalnych
C. rezydencjonalnych
D. standardowych
HGT.03 Pytanie 22
Obsługa gości w obiekcie świa…

Od jakiej klasy hotele i motele mają obowiązek oferować usługę sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?

A. 4*
B. 3*
C. 1*
D. 2*
HGT.03 Pytanie 23
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient hotelowy na specjalnej karcie zaznaczył herbatę, jajecznicę z szynką, masło oraz pieczywo. W ramach usługi room service należy przygotować

A. tacę wyłożoną serwetką, talerz płaski, nóż, widelec, filiżankę na spodku z łyżeczką
B. bufet stolowy starannie udekorowany z pełnym kompletem zastawy
C. zestaw śniadaniowy z wybranym, szczelnie zamkniętym asortymentem potraw
D. stół jednoosobowy, talerz płaski, nóż, widelec, nakrycie do jaj, filiżankę na spodku z łyżeczką
HGT.03 Pytanie 24
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując śniadanie dla osoby z nietolerancją laktozy, warto pamiętać, żeby w ofercie nie znalazły się

A. mięsa i wędlin
B. owoców cytrusowych
C. mleka i serów
D. warzyw strączkowych
HGT.03 Pytanie 25
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując pokój dla gościa VIP, co powinno znaleźć się w jego wnętrzu?

A. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu
B. zestaw hotelowych akcesoriów
C. laptop z drukarką
D. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
HGT.03 Pytanie 26
Obsługa gości w obiekcie świa…

Mięso, wędliny oraz ryby podawane na ciepło lub zimno to między innymi składniki, które dopełniają śniadanie

A. angielskiego wzmocnionego
B. wiedeńskiego wzmocnionego
C. polskiego
D. francuskiego
HGT.03 Pytanie 27
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na posadzce w recepcji widoczne są czarne ślady po obcasach. Jaki preparat należy użyć, aby je usunąć?

A. Zimną wodę
B. Rozcieńczony spirytus
C. Roztwór szamponu
D. Benzynę ekstrakcyjną
HGT.03 Pytanie 28
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjęcie rzeczy gościa hotelowego do przechowywania stanowi usługę

A. towarzyszącą płatną
B. podstawową płatną
C. fakultatywną bezpłatną
D. komplementarną bezpłatną
HGT.03 Pytanie 29
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do stworzenia omletu biszkoptowego?

A. Mąka, jajko, drożdże
B. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
C. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
D. Mąka, jajko, cukier
HGT.03 Pytanie 30
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?

A. Od +10 °C do +15 °C
B. Od -5 °C do -1 °C
C. Od -10 °C do -6 °C
D. Od 0 °C do +6 °C
HGT.03 Pytanie 31
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa przechowywania bagażu dla gości to oferta hotelowa

A. towarzysząca
B. fakultatywna
C. uzupełniająca
D. podstawowa
HGT.03 Pytanie 32
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?

A. Przekazywane do pokoju hotelowego
B. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
C. W postaci bufetu śniadaniowego
D. W formie śniadaniowego zestawu
HGT.03 Pytanie 33
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki napój należy przyrządzić na śniadanie wiedeńskie?

A. Kawę z podgrzaną śmietanką
B. Herbatę z mlekiem
C. Kawę z zimnym mlekiem
D. Herbatę z cytryną
HGT.03 Pytanie 34
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych pracowników odpowiada za utrzymanie czystości oraz porządku w recepcyjnym holu hotelu o złożonej strukturze organizacyjnej?

A. Korytarzowa
B. Portier
C. Pokojowa
D. Recepcjonista
HGT.03 Pytanie 35
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co to jest jajko po wiedeńsku?

A. jajko ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
B. jajko ugotowane na miękko, podawane w kieliszku, z dodatkiem soli
C. jajko w szklance, gotowane w gorącej wodzie, z dodatkiem masła
D. jajko ugotowane na twardo, serwowane z masłem
HGT.03 Pytanie 36
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych działań można podjąć podczas porządkowania pokoju zajętego przez gościa?

A. Schować cenne przedmioty gościa do szuflady nocnej szafki
B. Ułożyć piżamę gościa na łóżku
C. Zabrać porozrzucane ubrania gościa do prania
D. Wyrzucić nieaktualne gazety gościa
HGT.03 Pytanie 37
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto przejmuje z pokoju gościa formularz zamówienia usługi pralni wraz z zabrudzoną odzieżą?

A. Magazynier bielizny
B. Pokojowa
C. Recepcjonista
D. Inspektorka pięter
HGT.03 Pytanie 38
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na jakiej powierzchni pokojowa powinna zastosować instrukcję Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?

A. Elementów z surowego drewna
B. Powierzchni obrazu
C. Niezmywalnych tapet
D. Powierzchni z naturalnego kamienia
HGT.03 Pytanie 39
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu o rozbudowanej organizacji, za porządek w hallu recepcyjnym odpowiada

A. recepcjonista
B. portier
C. pokojowa
D. korytarzowa
HGT.03 Pytanie 40
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim typie sprzątania realizuje się codzienne czynności oraz mycie okien i drzwi, omiatanie ścian i sufitów, trzepanie dywanów, przesuwanie mebli, pastowanie oraz froterowanie podłóg?

A. Bieżącego
B. Gruntownego
C. Okolicznościowego
D. Awaryjnego