Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 481
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. 153 cm x 203 cm
B. 140 cm x 200 cm
C. 90 cm x 200 cm
D. 198 cm x 203 cm
HGT.03 Pytanie 482
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kiedy personel sprzątający powinien przygotować wstawkę z świeżych owoców w pokoju gościa VIP?
A. W dniu wymeldowania gościa
B. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
C. Dzień przed przybyciem gościa
D. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
HGT.03 Pytanie 483
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 8-10 minut
B. 4-5 minut
C. 2-3 minuty
D. 3-4 minuty
HGT.03 Pytanie 484
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaź jednostkę mieszkalną składającą się z dwóch pokoi, charakteryzującą się unikalnym wystrojem oraz wyposażeniem.
A. Rezydencjonalna
B. Specjalna
C. Biznesowa
D. Apartamentowa
HGT.03 Pytanie 485
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są zasady standardowego ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Na materac chroniony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie poszewkowaną kołdrę i poduszki, całość przykrywa się drugim prześcieradłem
B. Materac przykrywa się jednym prześcieradłem, na którym kładzie się drugie prześcieradło, a następnie narzutę
C. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa się narzutą
D. Materac zabezpiecza się jednym prześcieradłem, na nim kładzie się drugie prześcieradło, potem koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła
HGT.03 Pytanie 486
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pracownik hotelowy znalazł cenny naszyjnik. Nie zdołano ustalić właściciela. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego dotyczącymi nieodpłatnego przechowywania, jak długo maksymalnie po znalezieniu należy trzymać przedmiot w hotelu?
A. Pół roku
B. Trzy miesiące
C. Dwa lata
D. Pięć lat
HGT.03 Pytanie 487
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinna się zachować osoba sprzątająca, która podczas porządkowania pokoju opuszczonego przez gościa, odnalazła tablet?
A. Zadzwonić do dyrektora i poinformować o odnalezionej rzeczy
B. Sporządzić protokół dotyczący znalezionego tabletu i przekazać go kierownikowi piętra
C. Skontaktować się z gościem i powiadomić go o pozostawionym przedmiocie
D. Przenieść tablet do pomieszczenia, w którym gromadzone są rzeczy gości
HGT.03 Pytanie 488
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kierownik banku złożył zlecenie do hotelu na zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być bankiet na stojąco dla mniej więcej 100 osób. Jaki rodzaj bankietu powinien być zaproponowany klientowi?
A. Lampkę wina
B. Brunch
C. Aperitif
D. Przyjęcie bufetowe
HGT.03 Pytanie 489
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich rodzajach hoteli najczęściej oferowane jest śniadanie kontynentalne?
A. Luksusowych
B. Butikowych
C. Kongresowych
D. Ekonomicznych
HGT.03 Pytanie 490
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czyszczenie okien, usuwanie zanieczyszczeń z trudno dostępnych miejsc oraz pranie dywanów to zadania realizowane w ramach porządkowania
A. cyklicznego
B. nadzwyczajnego
C. gruntownego
D. rocznego
HGT.03 Pytanie 491
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obowiązki pełni supervisor housekeeping?
A. zarządzanie magazynem bielizny zarówno brudnej, jak i czystej
B. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
C. kolaboracja z działem kadr przy rekrutacji pracowników
D. nadzorowanie działań zespołu służby pięter
HGT.03 Pytanie 492
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?
A. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
B. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
C. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
D. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
HGT.03 Pytanie 493
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 80 m2, jeśli zgodnie z procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 przypada 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?
A. 80 litrów wody i 200 ml środka czyszczącego
B. 80 litrów wody i 150 ml środka czyszczącego
C. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego
D. 40 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego
HGT.03 Pytanie 494
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?
A. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
B. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
C. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
D. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
HGT.03 Pytanie 495
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
A. menedżera hotelu
B. kierownika służby pięter
C. pokojowej
D. szefa recepcji
HGT.03 Pytanie 496
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dane powinna zawierać ogólna oferta dotycząca usług dodatkowych?
A. Obliczenie kosztów
B. Opcje cenowe oferty
C. Termin wykonania usługi
D. Czas realizacji usługi
HGT.03 Pytanie 497
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dania i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty kontynentalnego śniadania?
A. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód
B. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód
C. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń
D. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso
HGT.03 Pytanie 498
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż poprawny sposób nakrycia stołu bielizną stołową zgodny z zasadami panującymi w hotelarstwie?
A. Obrus stołowy, laufer, skirting
B. Molton, napperon, skirting
C. Napperon, obrus stołowy, skirting
D. Molton, obrus stołowy, napperon
HGT.03 Pytanie 499
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?
A. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
B. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
C. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
D. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
HGT.03 Pytanie 500
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak należy postąpić zleceniodawcy room service po wejściu do pokoju klienta, który zamówił płatne śniadanie do pokoju?
A. Postawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i uprzejmie pożegnać klienta
B. Postawić tacę na stoliku, przyjąć płatność i pożegnać klienta
C. Postawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
D. Postawić tacę we wskazanym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć płatność
HGT.03 Pytanie 501
Obsługa gości w obiekcie świa…
Rzeczy wartościowe odnalezione przez pracownika obsługi pięter są przechowywane
A. w sejfie w gabinecie dyrektora hotelu
B. w skrytce depozytowej w banku
C. w specjalnej kasetce w recepcji
D. w magazynie rzeczy znalezionych
HGT.03 Pytanie 502
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czynności takie jak odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon są typowe dla sprzątania
A. generalnego
B. codziennego
C. bieżącego
D. specjalnego
HGT.03 Pytanie 503
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?
A. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie
B. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
C. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
D. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
HGT.03 Pytanie 504
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na stole śniadaniowym, obok deski i noża do krojenia chleba, co jeszcze powinno się znaleźć?
A. podkłady pod talerze
B. białą serwetę
C. sztućce do podawania
D. naczynie z wodą
HGT.03 Pytanie 505
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?
A. Sok z świeżych owoców lub warzyw oraz owoce cytrusowe, herbata po angielsku lub kawa, owsianka na mleku, tosty, jaja sadzone na szynce, naleśniki z dodatkami, ryby podawane na zimno, wędliny.
B. Napoje zimne oraz gorące, alkoholowe i bezalkoholowe, przekąski, ryby i mięsa smażone lub grillowane, dania na bazie jaj lub mąki, potrawy słodkie, sery.
C. Sok pomarańczowy, filiżanka kawy lub herbaty, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury.
D. Ciepły napój, chleb, masło, jajo po wiedeńsku, miód, dżem, słodka bułka drożdżowa, ser żółty, wędlina.
HGT.03 Pytanie 506
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?
A. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
B. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
C. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
D. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
HGT.03 Pytanie 507
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak należy postąpić z dokumentami, które pokojowa znalazła na biurku w pokoju opuszczonym przez gościa podczas sprzątania?
A. Natychmiast przekazać je do depozytu
B. Przekazać je do przechowalni bagażu w hotelu
C. Niezwłocznie poinformować recepcję lub swojego przełożonego
D. Po zakończeniu sprzątania powinna powiadomić dyrektora hotelu
HGT.03 Pytanie 508
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pan Kowalski złożył zamówienie na kolację oraz butelkę szampana do swojego pokoju. Jaką kwotę powinien uiścić, jeśli koszt kolacji wyniósł 200 zł, szampana 120 zł, a opłata za room service to 15% wartości całego zamówienia?
A. 340 zł
B. 368 zł
C. 320 zł
D. 426 zł
HGT.03 Pytanie 509
Obsługa gości w obiekcie świa…
Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się
A. bufetowy
B. a' la carte
C. table d’hôte
D. bankietowy
HGT.03 Pytanie 510
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
A. Obrus stołowy, laufer, skirting
B. Napperon, obrus stołowy, skirting
C. Molton, obrus stołowy, napperon
D. Molton, napperon, skirting
HGT.03 Pytanie 511
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinna postąpić korytarzowa, która podczas sprzątania w holu hotelu dostrzegła skórzaną teczkę?
A. Sprawdzić, co się w niej znajduje
B. Oddać ją do przechowalni bagażu
C. Niezwłocznie powiadomić przełożonych
D. Zanieść ją do recepcji obiektu
HGT.03 Pytanie 512
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?
A. Metoda angielska
B. Metoda rosyjska
C. Metoda niemiecka
D. Metoda francuska
HGT.03 Pytanie 513
Obsługa gości w obiekcie świa…
W którym z wymienionych przypadków hotel nie ponosi odpowiedzialności za rzeczy gościa?
A. Poplamienie koszuli gościa przez kelnera
B. Awaria laptopa w trakcie korzystania przez gościa
C. Kradzież portfela gościa przez pokojówkę
D. Uszkodzenie torby gościa przez bagażowego
HGT.03 Pytanie 514
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty powinny być składowane w magazynie dla towarów suchych?
A. Owoce i warzywa.
B. Kiełbasy i tłuszcze.
C. Napoje i konfitury.
D. Cukier i kawę
HGT.03 Pytanie 515
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?
A. Herbatę z cytryną lub imbirem
B. Herbatę z sokiem
C. Kawę z mlekiem lub śmietanką
D. Kawę z bitą śmietaną
HGT.03 Pytanie 516
Obsługa gości w obiekcie świa…
W którym dziale hotelu realizowane są zamówienia związane z organizacją wydarzeń?
A. Działu marketingu
B. Działu technicznego
C. Służby pięter
D. Obsługi gastronomicznej
HGT.03 Pytanie 517
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie akcesoria bielizny stołowej są wykorzystywane do ozdabiania bocznych powierzchni stołów bankietowych?
A. Skirtingi
B. Moltony
C. Laufry
D. Napperony
HGT.03 Pytanie 518
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?
A. Od 12 do 14%
B. Od 20 do 35%
C. Od 36 do 44%
D. Od 58 do 65%
HGT.03 Pytanie 519
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu sprzątanie powinno być wykonane w hotelu nadmorskim, który przygotowuje się na przyjęcie gości wakacyjnych?
A. Specjalne
B. Sezonowe
C. Okolicznościowe
D. Gruntowne
HGT.03 Pytanie 520
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?
A. Usługą komplementarną
B. Usługą uzupełniającą
C. Usługą podstawową
D. Usługą fakultatywną