Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 521
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Zabrać do recepcji
B. Powiadomić przełożonego
C. Przekazać do przechowalni bagażu
D. Otworzyć i sprawdzić zawartość
HGT.03 Pytanie 522
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są etapy sprzątania pokoju hotelowego, które należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
A. Ścielenie łóżka, opróżnienie kosza i popielniczki, odkurzanie, wietrzenie
B. Wietrzenie, ścielenie łóżka, odkurzanie, opróżnienie kosza i popielniczki
C. Opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie, wietrzenie
D. Wietrzenie, opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie
HGT.03 Pytanie 523
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie informacje, według procedur hotelowych, nie są rejestrowane w protokole dotyczących znalezionych przedmiotów?
A. Okres pobytu gościa
B. Lokalizacja, w której przedmiot został znaleziony
C. Nazwisko i imię osoby, która znalazła przedmiot
D. Data, w której przedmiot został znaleziony
HGT.03 Pytanie 524
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jednostki mieszkalne z wieloma pokojami, przygotowane do obsługi rodzinnego ruchu, to jednostki rodzaju
A. specjalnego
B. rezydencyjnego
C. standardowego
D. apartamentowego
HGT.03 Pytanie 525
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką powierzchnię powinna osoba sprzątająca oczyścić według instrukcji Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?
A. Elementów z nieoszlifowanego drewna
B. Powierzchni luster
C. Powierzchni wykonanych z naturalnego kamienia
D. Tapet, które nie dają się zmyć
HGT.03 Pytanie 526
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych atrakcji oferowanych gościom hotelowym nie wchodzi w zakres usług specjalnych?
A. Masaż relaksacyjny
B. Nurkowanie pod lodem
C. Umieszczenie pianina w pokoju
D. Paralotniarstwo
HGT.03 Pytanie 527
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który pracownik obsługuje zamówienie na dostarczenie śniadania do pokoju gościa?
A. Recepcjonistka
B. Boy hotelowy
C. Kelner hotelowy
D. Pokojowa
HGT.03 Pytanie 528
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co zwykle podaje się do herbaty w Rosji?
A. cytrynę, dżemy i rum
B. dżemy, cukier oraz whisky
C. miód, sok malinowy oraz koniak
D. cukier, mleko oraz śmietankę
HGT.03 Pytanie 529
Obsługa gości w obiekcie świa…
Mycie okien, czyszczenie żaluzji, przestawianie mebli w celu posprzątania trudno dostępnych miejsc oraz pranie wykładziny to przykłady działań wykonywanych w ramach porządkowania
A. gruntownego
B. awaryjnego
C. sezonowego
D. okolicznościowego
HGT.03 Pytanie 530
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelach i motelach pięciogwiazdkowych usługa room service powinna być dostępna przez minimum
A. 8 godzin
B. 12 godzin
C. 18 godzin
D. 20 godzin
HGT.03 Pytanie 531
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
A. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
B. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
C. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
D. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
HGT.03 Pytanie 532
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych dokumentów jest tworzony przez pracownika hotelowego, który zajmuje się realizacją dodatkowych usług fakultatywnych?
A. Kwit depozytowy
B. Karta rezerwacji usług noclegowych
C. Voucher hotelowy
D. Formularz rezerwacji sali konferencyjnej
HGT.03 Pytanie 533
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile płynu uniwersalnego należy dodać do 15 litrów wody, aby przygotować roztwór do mycia, skoro producent zaleca rozcieńczenie w proporcji 1:5?
A. 3,0 litry
B. 7,5 litra
C. 1,5 litra
D. 5,0 litrów
HGT.03 Pytanie 534
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?
A. Cukier i cytrynę
B. Rum oraz dżem
C. Cukier i mleko
D. Śmietanę i arak
HGT.03 Pytanie 535
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, jednostka apartamentowa w hotelu 5* powinna składać się przynajmniej z
A. salonu, sypialni z oddzielnym WC, części wejściowej pomocniczej z łazienką
B. salonu, dwóch sypialni, łazienki, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
C. salonu z aneksem kuchennym, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej
D. salonu, sypialni z łazienką, części wejściowej pomocniczej z oddzielnym WC
HGT.03 Pytanie 536
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaja mollet powinny być gotowane
A. 1 minutę
B. 8-10 minut
C. 4-5 minut
D. 3 minuty
HGT.03 Pytanie 537
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.
A. Francuska.
B. Standardowa.
C. Angielska.
D. Niemiecka.
HGT.03 Pytanie 538
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?
A. Superior
B. Executive
C. Studio
D. Rezydencjonalna
HGT.03 Pytanie 539
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić zauważone podczas sprzątania pokoju opuszczonego przez gościa uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?
A. Osobie z recepcji
B. Zarządcy hotelu
C. Kierownikowi służby pięter
D. Pracownikowi działu technicznego
HGT.03 Pytanie 540
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:
A. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
B. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
C. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
D. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
HGT.03 Pytanie 541
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą przy porządkowaniu przestrzeni mieszkalnej?
A. Zabrzeć śmieci.
B. Odkurzyć dywan.
C. Otworzyć okno
D. Pościelić łóżko.
HGT.03 Pytanie 542
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką plamę na wykładzinie dywanowej można usunąć przy użyciu papieru chłonnego oraz żelazka?
A. Z wosku ze świecy
B. Z soków owocowych
C. Z masła
D. Z czekolady
HGT.03 Pytanie 543
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowej restauracji część dań śniadaniowych serwowano w obecności gości, korzystając z stołu pomocniczego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
A. Niemiecką
B. Rosyjską
C. Angielską
D. Francuską
HGT.03 Pytanie 544
Obsługa gości w obiekcie świa…
Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na
A. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
B. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
C. dodaniu łóżeczka dla dziecka
D. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
HGT.03 Pytanie 545
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dokument zamówienia na usługi dodatkowe przesłany przez klienta wymaga od pracowników biura obsługi klienta
A. wyłącznie wpisania informacji do formularza rezerwacyjnego
B. wyłącznie przesłania kosztorysu do klienta
C. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
D. ustnego potwierdzenia wykonania usług
HGT.03 Pytanie 546
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu przeprowadzono remont 20 pokoi. Jakiego typu sprzątanie powinno zostać zrealizowane w tych jednostkach?
A. Okazjonalne
B. Interwencyjne
C. Nadzwyczajne
D. Gruntowne
HGT.03 Pytanie 547
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dezynfekcja kołder, koców, poduszek oraz materacy w obiektach hotelowych powinna odbywać się przynajmniej
A. raz w miesiącu
B. raz w roku
C. raz na trzy miesiące
D. raz na pół roku
HGT.03 Pytanie 548
Obsługa gości w obiekcie świa…
Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?
A. Wilgotność względna 90%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 18 °C do 26 °C
B. Wilgotność względna 60%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 0 °C do 4 °C
C. Wilgotność względna 95%, dobra wentylacja, temperatura od 0 °C do 5 °C
D. Wilgotność względna 60%, dobra wentylacja, temperatura od 8 °C do 10 °C
HGT.03 Pytanie 549
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
A. Klasowy
B. Teatralny
C. Bankietowy
D. Owalny
HGT.03 Pytanie 550
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?
A. W filiżance
B. W dzbanuszku
C. W nelsonce
D. W kokilce
HGT.03 Pytanie 551
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość hotelowy zwrócił się do pracownika recepcji z prośbą o informację, czy na basenie lub w szatni odnaleziono pierścionek. Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista, któremu sprzątaczka przekazała znaleziony dzień wcześniej pierścionek?
A. Pokazać pierścionek, poprosić gościa o okazanie dowodu tożsamości, oddać pierścionek.
B. Zapytać, jak ten pierścionek wyglądał, sprawdzić dokument tożsamości gościa, uzyskać pokwitowanie odbioru.
C. Pokazać pierścionek, zapytać, czy jest własnością gościa, oddać pierścionek.
D. Oddać pierścionek, poprosić gościa o numer pokoju, sprawdzić kartę pobytu wraz z dowodem osobistym gościa.
HGT.03 Pytanie 552
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką najkorzystniejszą finansowo metodę serwowania śniadań wybierze hotel, który obsługuje 200 uczestników konferencji?
A. A’ la carte
B. Bufet śniadaniowy
C. Obsługa pokojowa
D. Pakiet śniadaniowy
HGT.03 Pytanie 553
Obsługa gości w obiekcie świa…
W lokalu mieszkalnym, w którym przebywał gość, podczas sprzątania pokojowa dostrzegła na wykładzinie plamy po rozlanym napoju. Proces usuwania plam, który musiała przeprowadzić, jest typem sprzątania
A. bieżącego
B. gruntownego
C. okresowego
D. awaryjnego
HGT.03 Pytanie 554
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?
A. Kawa, herbata lub mleko, sok z owoców cytrusowych lub warzywny, zupa mleczna, ryby na gorąco lub na zimno, potrawy z jaj lub z mięsa, masło, pieczywo
B. Kawa z dodatkiem śmietanki, pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku
C. Kawa naturalna lub herbata, mleko lub śmietanka, pieczywo, masło, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, miód i dżem
D. Herbata, kawa, czekolada lub kakao, według gustu konsumentów, ciasto drożdżowe, rogaliki, masło, konfitury, dżem oraz miód
HGT.03 Pytanie 555
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jaki sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP w hotelu?
A. Automatycznie
B. Przy użyciu telewizora z funkcją budzenia
C. Za pomocą radia z funkcją budzika
D. Osobiście przez telefon
HGT.03 Pytanie 556
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?
A. wstawki śniadaniowej
B. room service
C. zestawu a la carte
D. bufetu śniadaniowego
HGT.03 Pytanie 557
Obsługa gości w obiekcie świa…
Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?
A. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
B. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
HGT.03 Pytanie 558
Obsługa gości w obiekcie świa…
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?
A. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
B. Kawa, sok, bagietka, wędliny
C. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
D. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
HGT.03 Pytanie 559
Obsługa gości w obiekcie świa…
W przypadku awarii elektrycznej w pokoju gościa, jaka powinna być pierwsza reakcja personelu hotelowego?
A. Sprawdzenie bezpieczników przez recepcjonistę
B. Oferowanie gościowi innego pokoju
C. Wezwanie elektryka z zewnątrz
D. Zgłoszenie awarii do działu technicznego
HGT.03 Pytanie 560
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?
A. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
D. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka