Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 561
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do rosyjskiej herbaty, serwuje się

A. konfitury, cukier i whisky
B. cukier, mleko i śmietankę
C. cytrynę, konfitury i rum
D. miód, sok malinowy i koniak
HGT.03 Pytanie 562
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę podawania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który zamawia dania z menu?

A. Bufetową
B. A part
C. Bankietową
D. A' la carte
HGT.03 Pytanie 563
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 1700.

Rodzaj usługiInformacje dodatkowe

Apartament – 520 zł/dobę

Śniadanie – w cenie noclegu

Obiad – 60 zł/os.

Kolacja – 80 zł/os.

Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 110 zł/os.

Strefa Spa – w cenie noclegu

Doba hotelowa trwa od 1300 do 1000

wydawane w godz. 700 – 1000

wydawany w godz. 1300 – 1600

wydawana w godz. 1700 – 2100

wydawana w godz. 1700 – 2100

dostępna w godz. 700 – 2100

Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców 20%

A. 1 132 zł
B. 1 432 zł
C. 1 232 zł
D. 1 332 zł
HGT.03 Pytanie 564
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie usługi oferowane w motelu obejmują depozyt oraz budzenie?

A. Uzupełniających
B. Fakultatywnych
C. Towarzyszących
D. Podstawowych
HGT.03 Pytanie 565
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie wszystkimi zadaniami związanymi z obsługą gości w pokojach hotelowych to rola

A. recepcjonisty
B. pokojowej
C. kierownika recepcji
D. kierownika służby pięter
HGT.03 Pytanie 566
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wybierz propozycję śniadaniową, która jest odpowiednia na lato dla uczniów w wieku szkolnym?

A. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
B. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nuttela, kawa
D. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
HGT.03 Pytanie 567
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?

A. Od -4°C do 0°C
B. Od 5°C do 8°C
C. Od 0°C do 4°C
D. Od -18°C do -5°C
HGT.03 Pytanie 568
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?

A. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
B. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
C. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
D. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
HGT.03 Pytanie 569
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?

A. W nelsonce
B. W dzbanuszku
C. W kokilce
D. W filiżance
HGT.03 Pytanie 570
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?

A. Od -18ºC do -5ºC
B. Od -4ºC do 0ºC
C. Od 0ºC do 4ºC
D. Od 5ºC do 8ºC
HGT.03 Pytanie 571
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność porządkową pracownicy służby pięter są zobowiązani realizować codziennie w węźle komunikacyjnym?

A. Zmienić dekorację
B. Umyć ściany
C. Umyć futryny
D. Przetrzeć poręcze
HGT.03 Pytanie 572
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?

A. Od 20 do 35%
B. Od 58 do 65%
C. Od 36 do 44%
D. Od 12 do 14%
HGT.03 Pytanie 573
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 6 minut
B. 4+5 minut
C. 8+10 minut
D. 3 minuty
HGT.03 Pytanie 574
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiej potrawy nie wolno serwować na śniadanie osobom stosującym dietę wegańską?

A. Płatków z owocami
B. Jajek w koszulkach
C. Kuskusa z warzywami
D. Brokułów na parze
HGT.03 Pytanie 575
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?

A. Od +6°C do +10°C
B. Od 0°C do +5°C
C. Od - 5°C do - 2°C
D. Od - 2°C do 0°C
HGT.03 Pytanie 576
Obsługa gości w obiekcie świa…

Fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki z grilla oraz pomidory to między innymi elementy śniadania

A. polskiego
B. angielskiego
C. wiedeńskiego
D. francuskiego
HGT.03 Pytanie 577
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując pokój dla gościa VIP, pracownik obsługi powinien przede wszystkim umieścić w nim

A. laptop z drukarką
B. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
C. komplet hotelowych drobiazgów
D. list powitalny od dyrektora hotelu
HGT.03 Pytanie 578
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług dodatkowych oferowanych przez hotel jest płatna?

A. Zamawianie taksówki
B. Udzielanie informacji
C. Przechowywanie bagażu
D. Prasowanie odzieży
HGT.03 Pytanie 579
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na

A. dostawieniu łóżeczka dla niemowlęcia
B. przygotowaniu pokoju na nocny wypoczynek
C. uzupełnieniu pokoju o dodatkowy koc
D. umieszczeniu w pokoju powitalnej dekoracji