Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 121
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. penthouse
B. bungalow
C. junior suite
D. duplex
HGT.03 Pytanie 122
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj preparat, którego powinna użyć osoba sprzątająca do mycia luster w lokalu mieszkalnym?
A. Środek czyszczący w postaci mleczka
B. Płyn z alkoholem
C. Preparat do dezynfekcji
D. Mleczko nabłyszczające
HGT.03 Pytanie 123
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jaki sposób hotel powinien zareagować na skargę dotyczącą hałasu nocnego pochodzącego z sąsiedniego pokoju?
A. Zignorować skargę jako subiektywną ocenę
B. Przeprosić i zaoferować zmianę pokoju, jeśli to możliwe
C. Poprosić gościa o użycie zatyczek do uszu
D. Wezwać ochronę do rozwiązania problemu
HGT.03 Pytanie 124
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty powinny być jako pierwsze ułożone w bufecie śniadaniowym?
A. Masło, margaryna śniadaniowa i dżemy
B. Sery oraz pieczywo
C. Soki owocowe oraz produkty mleczne
D. Produkty zbożowe i mleko
HGT.03 Pytanie 125
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile elementów pościeli powinna przygotować pokojówka dla gości, którzy dokonali rezerwacji w pokoju dwuosobowym typu twin?
A. 3 poszewki, 3 poszwy, 2 prześcieradła
B. 2 poszewki, 2 poszwy, 2 prześcieradła
C. 2 poszewki, 2 poszwy, 1 prześcieradło
D. 1 poszewkę, 1 poszwę, 1 prześcieradło
HGT.03 Pytanie 126
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?
A. Spryskanie detergentem
B. Usunięcie plam
C. Wyszczotkowanie
D. Odkurzanie na sucho
HGT.03 Pytanie 127
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podłodze w strefie recepcyjnej zauważono czarne ślady po obcasach. Jakiego środka powinno się użyć, aby je usunąć?
A. Rozcieńczony spirytus
B. Benzynę ekstrakcyjną
C. Roztwór szamponu
D. Zimną wodę
HGT.03 Pytanie 128
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na opakowaniu detergentu do czyszczenia dywanów, w sekcji instrukcji, podano: 3 nakrętki płynu na 3 litry wody. Jaką ilość środka czyszczącego należy wykorzystać na 10 litrów wody, zgodnie z zaleceniami?
A. 8 nakrętek
B. 12 nakrętek
C. 10 nakrętek
D. 6 nakrętek
HGT.03 Pytanie 129
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji.
Lista śniadaniowa | ||||
---|---|---|---|---|
Numer pokoju | Rodzaj pokoju | Liczba śniadań | Kraj | Uwagi |
200 | DBL | 2 | Francja | Room service |
201 | SGL | 1 | Polska | |
202 | SGL | 1 | Polska | Dieta wegetariańska |
203 | DBL | 2 | Polska | |
204 | DBL | 2 | Niemcy | |
205 | Apartament | 3 | Polska | |
206 | DBL + extra bed | 3 | Polska | |
207 | Apartament | 4 | Polska | |
208 | Apartament | 3 | Niemcy | Room service |
209 | DBL | 2 | Polska | Paczka śniadaniowa |
210 | DBL | 2 | Polska | |
211 | SGL | 1 | Polska | |
212 | TPL | 3 | Polska | Wstawka śniadaniowa |
A. 19
B. 15
C. 29
D. 5
HGT.03 Pytanie 130
Obsługa gości w obiekcie świa…
Opcja zakupu czekoladek w hotelowej cukierni, które są produkowane na terenie obiektu, jest przykładem usługi
A. uzupełniającej
B. fakultatywnej
C. podstawowej
D. towarzyszącej
HGT.03 Pytanie 131
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba zajmująca się obsługą pięter powinna regularnie uzupełniać zapasy minibaru w pokoju hotelowym?
A. tylko na prośbę gościa
B. codziennie
C. tylko po wyjeździe gościa
D. co drugi dzień
HGT.03 Pytanie 132
Obsługa gości w obiekcie świa…
Fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki z grilla oraz pomidory to między innymi elementy śniadania
A. polskiego
B. angielskiego
C. francuskiego
D. wiedeńskiego
HGT.03 Pytanie 133
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?
A. Deratyzacja
B. Dezynsekcja
C. Sanityzacja
D. Dezynfekcja
HGT.03 Pytanie 134
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile stołów o wymiarach 80×120 cm jest koniecznych do złożenia stołu w formie litery "I" o wymiarach 480×720 cm na przyjęcie bankietowe z miejscami do siedzenia?
A. 6
B. 8
C. 4
D. 5
HGT.03 Pytanie 135
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient złożył rezerwację w hotelu na organizację wydarzenia z okazji podpisania kontraktu handlowego. Poprosił o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki rodzaj przyjęcia recepcjonista powinien zaproponować klientowi?
A. Lampkę wina
B. Garden Party
C. Coctail Party
D. Przyjęcie bufetowe
HGT.03 Pytanie 136
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?
A. Jaja sadzone
B. Jaja na miękko
C. Jaja poszetowe
D. Jaja frytowane
HGT.03 Pytanie 137
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?
A. Zapiekane z pomidorami.
B. Faszerowane.
C. Smażone z pieczarkami.
D. W koszulkach.
HGT.03 Pytanie 138
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody powinna dodać osoba w pokoju, przygotowując roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeżeli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 4,0 l
B. 0,5 l
C. 1,0 l
D. 2,0 l
HGT.03 Pytanie 139
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy wchodzą w skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowym pomieszczeniu mieszkalnym?
A. Umywalka, prysznic i wc
B. Umywalka, wanna z prysznicem, bidet i wc
C. Umywalka, wanna z prysznicem i wc
D. Umywalka, prysznic, bidet i wc
HGT.03 Pytanie 140
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?
A. Junior suite
B. Duplex
C. Executive
D. Penthouse
HGT.03 Pytanie 141
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kawa z mlekiem, herbata, czekolada lub kakao, pieczywo jasne i ciemne, masło, dżem, miód, konfitury oraz jaja w szklance, gotowane w kąpieli wodnej, stanowią przykład jedzenia na śniadanie?
A. amerykańskiego
B. wiedeńskiego
C. myśliwskiego
D. angielskiego
HGT.03 Pytanie 142
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, który ma wielu gości, a niewielu pracowników?
A. Room serwis
B. Serwis a'la carte
C. Bufet śniadaniowy
D. Serwis talerzowy
HGT.03 Pytanie 143
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?
A. Kawa ze śmietanką, jajka w szklance, wędliny, sery
B. Soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym
C. Owsianka na mleku, fasola w sosie pomidorowym
D. Herbata, kawa, świeże rogaliki, masło, dżem
HGT.03 Pytanie 144
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zadanie wieczorne dotyczące obsługi pokoju oraz przygotowania łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelowych o pięciogwiazdkowym standardzie, to
A. all inclusive
B. room service
C. turndown service
D. executive lounge
HGT.03 Pytanie 145
Obsługa gości w obiekcie świa…
Firma farmaceutyczna złożyła zamówienie na usługi konferencyjne w hotelu, a wartość brutto tego zamówienia wynosi 12 400 zł. Jaką kwotę w postaci zaliczki musi uiścić firma, jeśli ma ona wynosić 20% wartości zamówienia?
A. 124 zł
B. 248 zł
C. 1 240 zł
D. 2 480 zł
HGT.03 Pytanie 146
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę, jeśli pokojowa, wykonując swoje obowiązki, spowodowała szkodę w mieniu gościa?
A. Tylko pokojowa
B. Kierownik służby pięter oraz pokojowa
C. Tylko pracodawca pokojowej
D. Pracodawca i wszystkie pokojowe
HGT.03 Pytanie 147
Obsługa gości w obiekcie świa…
W wyniku uszkodzenia instalacji wodnej, wykładzina w przedpokoju została trochę zalana. Jakie urządzenie powinna wykorzystać osoba sprzątająca do osuszenia wykładziny?
A. Odkurzacz sucho-mokro.
B. Urządzenie do czyszczenia i odsysania.
C. Ścierka.
D. Podkład do czyszczenia.
HGT.03 Pytanie 148
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient zamówił zorganizowanie popołudniowego przyjęcia na stojąco, które ma trwać około 2 godzin. Tego rodzaju wydarzenie nazywa się
A. cocktail party.
B. toast.
C. garden party.
D. aperitif.
HGT.03 Pytanie 149
Obsługa gości w obiekcie świa…
Określ kolejność działań podczas sprzątania łazienki w hotelu?
A. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej
B. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników
C. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury
D. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli
HGT.03 Pytanie 150
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
A. Podawanie do pokoju
B. Śniadanie à la carte
C. Bufet śniadaniowy
D. Paczki śniadaniowe
HGT.03 Pytanie 151
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo powinna zgłosić pokojowa znalezienie rzeczy pozostawionej przez gościa w pokoju hotelowym?
A. Recepcjoniście concierge
B. Kierownikowi służby pięter
C. Portierowi hotelowemu
D. Dyrektorowi ds. sprzedaży
HGT.03 Pytanie 152
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania ubytki w wyposażeniu pokoju, z którego wyjechał gość?
A. Do kierownika służby pięter
B. Do kierownika działu technicznego
C. Do recepcjonisty dyżurnego
D. Do dyrektora hotelu
HGT.03 Pytanie 153
Obsługa gości w obiekcie świa…
Z jakiego rodzaju ciasta przygotowuje się rogaliki śniadaniowe w stylu croissant?
A. Biszkoptowe
B. Francuskie
C. Kruche
D. Półkruche
HGT.03 Pytanie 154
Obsługa gości w obiekcie świa…
Firma zajmująca się handlem powierzyła hotelowi organizację wydarzenia biznesowego z konferencją oraz bankietem dla 50 pracowników. Który dokument powinien w pierwszej kolejności przygotować pracownik hotelu, aby zrealizować to zamówienie?
A. Propozycję menu bankietowego
B. Propozycję sal bankietowych oraz konferencyjnych
C. Umowę wstępną na realizację imprezy
D. Wstępną wycenę przyjęcia
HGT.03 Pytanie 155
Obsługa gości w obiekcie świa…
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
A. 60,00 zł
B. 120,00 zł
C. 50,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.03 Pytanie 156
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kwotę należy wpisać na fakturze w sekcji wartość netto, jeśli wartość brutto za usługi typu Wellness&SPA wynosi 1 200,00 zł, a stawka VAT to 23%?
A. 1 476,00 zł
B. 1 296,00 zł
C. 1 111,11 zł
D. 975,61 zł
HGT.03 Pytanie 157
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na jakie urządzenie korytarzowe należy wlać wodę, aby przygotować je do czyszczenia dywanu metodą szorowania i zbierania?
A. Zamiatarki
B. Odkurzacza
C. Szorowarki
D. Ekstraktora
HGT.03 Pytanie 158
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przygotowując lokal mieszkalny na przyjęcie gościa VIP, co powinno być zrobione w dniu jego przybycia?
A. sprawdzić stan techniczny klimatyzacji
B. oczyścić minibar oraz zweryfikować daty ważności produktów
C. przekazać działowi technicznemu informację o przyjeździe VIP-a
D. przewietrzyć pokój, ustawić klimatyzację oraz dostarczyć wstawkę
HGT.03 Pytanie 159
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie powinno być używane do szorowania, polerowania i pielęgnacji podłogi marmurowej w obiekcie hotelowym?
A. Odkurzacz autonomiczny
B. Szorowarka jednotarczowa
C. Odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
D. Automat do szorowania i zbierania
HGT.03 Pytanie 160
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która kategoria usług obejmuje jedynie usługi komplementarne bez opłat?
A. Jazda konna, udzielenie pomocy w sytuacjach kryzysowych, wskazanie drogi do banku
B. Serwowanie śniadania do pokoju, wymiana walut, plac zabaw
C. Dostarczanie informacji, przesyłanie wiadomości, zamówienie taksówki
D. Budzenie, wynajem leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny