Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 321
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź jednostkę mieszkalną składającą się z dwóch pokoi, charakteryzującą się unikalnym wystrojem oraz wyposażeniem.

A. Rezydencjonalna
B. Biznesowa
C. Apartamentowa
D. Specjalna
HGT.03 Pytanie 322
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?

A. Bryndza
B. Gorgonzola
C. Roquefort
D. Rokpol
HGT.03 Pytanie 323
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zupa mleczna, jajka smażone na boczku oraz fasolka w sosie pomidorowym są typowymi potrawami śniadaniowymi w jakiej kuchni?

A. wiedeńskiego
B. rosyjskiego
C. angielskiego
D. amerykańskiego
HGT.03 Pytanie 324
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?

A. wstawki śniadaniowej
B. bufetu śniadaniowego
C. zestawu a la carte
D. room service
HGT.03 Pytanie 325
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując pokój dla gościa VIP, co powinno znaleźć się w jego wnętrzu?

A. laptop z drukarką
B. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu
C. zestaw hotelowych akcesoriów
D. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
HGT.03 Pytanie 326
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokumentem, który potwierdza przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa e-mailem usług dodatkowych, jest

A. kosztorys imprezy.
B. regulamin hotelowy.
C. potwierdzenie rezerwacji.
D. zamówienie na usługi.
HGT.03 Pytanie 327
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty, biorąc pod uwagę ich charakterystykę oraz klasę, powinny dysponować zespołem sal wielofunkcyjnych?

A. Hotele 4*-5*
B. Tylko motele 5*
C. Motele 4*-5*
D. Wyłącznie hotele 5*
HGT.03 Pytanie 328
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył zamówienie na śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje to zamówienie za pomocą formy

A. serwisu talerzowego
B. serwisu a’la carte
C. bufetu śniadaniowego
D. room service’u
HGT.03 Pytanie 329
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, gdy dysponuje małą liczbą pracowników, a ma wielu gości?

A. Serwis a la carte
B. Bufet śniadaniowy
C. Room service
D. Serwis talerzowy
HGT.03 Pytanie 330
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gdzie według podanych opcji pokojowa powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży oraz obuwia oraz igielnik, aby przygotować mieszkanie na przyjęcie gości?

A. Na bagażniku
B. W łazience
C. W szafie
D. Na biurku
HGT.03 Pytanie 331
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?

A. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
B. Całodobowe przechowywanie bagażu
C. Całodobowa usługa bagażowa
D. Serwowanie posiłków do pokoi
HGT.03 Pytanie 332
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych działań przeprowadza się codziennie podczas porządkowania korytarza i klatki schodowej w hotelu?

A. Wytarcie kurzu z poręczy schodów
B. Czyszczenie wentylatorów
C. Zastosowanie środków chemicznych do czyszczenia wykładziny
D. Mycie okien
HGT.03 Pytanie 333
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych dokumentów jest tworzony przez pracownika hotelowego, który zajmuje się realizacją dodatkowych usług fakultatywnych?

A. Voucher hotelowy
B. Karta rezerwacji usług noclegowych
C. Formularz rezerwacji sali konferencyjnej
D. Kwit depozytowy
HGT.03 Pytanie 334
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na opakowaniu detergentu do czyszczenia dywanów, w sekcji instrukcji, podano: 3 nakrętki płynu na 3 litry wody. Jaką ilość środka czyszczącego należy wykorzystać na 10 litrów wody, zgodnie z zaleceniami?

A. 10 nakrętek
B. 8 nakrętek
C. 6 nakrętek
D. 12 nakrętek
HGT.03 Pytanie 335
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy dodatkowe powinny znajdować się w jednostce mieszkalnej hotelu 3*?

A. minibar
B. lodówka
C. sejf
D. telefon
HGT.03 Pytanie 336
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie

A. amerykańskie
B. angielskie
C. kontynentalne
D. wiedeńskie
HGT.03 Pytanie 337
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na stole śniadaniowym, obok deski i noża do krojenia chleba, co jeszcze powinno się znaleźć?

A. białą serwetę
B. sztućce do podawania
C. podkłady pod talerze
D. naczynie z wodą
HGT.03 Pytanie 338
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?

A. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
B. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
C. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
D. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
HGT.03 Pytanie 339
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co powinna zrobić korytarzowa, która podczas sprzątania w lobby hotelowym dostrzegła pozostawioną torbę podróżną?

A. Zanieść ją do recepcji hotelu
B. Zwrócić ją do przechowalni bagażu
C. Natychmiast poinformować przełożonych
D. Sprawdzić, co jest w jej wnętrzu
HGT.03 Pytanie 340
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zadbanie o bezpieczeństwo gości oraz ich rzeczy, dyskretne monitorowanie osób znajdujących się w korytarzach, a także informowanie recepcji o łamaniach regulaminu hotelowego, to zadania

A. pokojowej
B. inspektorki
C. kierownika piętra
D. kierownika służby pięter
HGT.03 Pytanie 341
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?

A. Spryskanie detergentem
B. Usunięcie plam
C. Odkurzanie na sucho
D. Wyszczotkowanie
HGT.03 Pytanie 342
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności jest niezbędna podczas procedury wymeldowania gościa z hotelu?

A. Sprawdzenie, czy wszystkie opłaty zostały uregulowane
B. Przygotowanie śniadania na wynos
C. Przekazanie gościowi kodu Wi-Fi na przyszłość
D. Zorganizowanie transportu na lotnisko
HGT.03 Pytanie 343
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług przewyższają podstawowe wymagania dotyczące usług oferowanych w hotelach 3*?

A. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
B. Pranie, prasowanie oraz czyszczenie odzieży gości.
C. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów higienicznych.
D. Bar aperitifowy lub kawiarnia.
HGT.03 Pytanie 344
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie spośród podanych zadań należy do zadań inspektora pięter w hotelu?

A. Organizowanie i segregowanie brudnej bielizny do pralni
B. Odbieranie odzieży od gości w celu prania
C. Nadzorowanie porządku i estetyki pokoi gościnnych
D. Przygotowywanie codziennych raportów z zakresu sprzątania
HGT.03 Pytanie 345
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z usług oferowanych przez hotele nie jest uznawana za usługę dodatkową?

A. Zamówienie taksówki
B. Informacje turystyczne
C. Przechowywanie bagażu
D. Sprzedaż kosmetyków
HGT.03 Pytanie 346
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?

A. Faszerowane.
B. W koszulkach.
C. Smażone z pieczarkami.
D. Zapiekane z pomidorami.
HGT.03 Pytanie 347
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę powinno się wpisać w fakturze w polu wartość netto, jeśli wartość brutto za wynajem sali konferencyjnej wynosiła 800,00 zł?

A. 984,00 zł
B. 650,41 zł
C. 949,59 zł
D. 616,00 zł
HGT.03 Pytanie 348
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych działań można podjąć podczas porządkowania pokoju zajętego przez gościa?

A. Wyrzucić nieaktualne gazety gościa
B. Zabrać porozrzucane ubrania gościa do prania
C. Schować cenne przedmioty gościa do szuflady nocnej szafki
D. Ułożyć piżamę gościa na łóżku
HGT.03 Pytanie 349
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie informacje, według procedur hotelowych, nie są rejestrowane w protokole dotyczących znalezionych przedmiotów?

A. Okres pobytu gościa
B. Data, w której przedmiot został znaleziony
C. Nazwisko i imię osoby, która znalazła przedmiot
D. Lokalizacja, w której przedmiot został znaleziony
HGT.03 Pytanie 350
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania mieszkania, pokojowa dostrzegła w łazience stłuczone lustro, które mogło zostać uszkodzone przez gościa. Kogo powinna powiadomić o powstałej szkodzie?

A. Zarządzającego hotelem
B. Kierownika służby pięter
C. Osobę pracującą na recepcji
D. Pracownika działu promocji
HGT.03 Pytanie 351
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 1700.

Rodzaj usługiInformacje dodatkowe

Apartament – 520 zł/dobę

Śniadanie – w cenie noclegu

Obiad – 60 zł/os.

Kolacja – 80 zł/os.

Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 110 zł/os.

Strefa Spa – w cenie noclegu

Doba hotelowa trwa od 1300 do 1000

wydawane w godz. 700 – 1000

wydawany w godz. 1300 – 1600

wydawana w godz. 1700 – 2100

wydawana w godz. 1700 – 2100

dostępna w godz. 700 – 2100

Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców 20%

A. 1 232 zł
B. 1 132 zł
C. 1 432 zł
D. 1 332 zł
HGT.03 Pytanie 352
Obsługa gości w obiekcie świa…

W przypadku awarii elektrycznej w pokoju gościa, jaka powinna być pierwsza reakcja personelu hotelowego?

A. Sprawdzenie bezpieczników przez recepcjonistę
B. Oferowanie gościowi innego pokoju
C. Wezwanie elektryka z zewnątrz
D. Zgłoszenie awarii do działu technicznego
HGT.03 Pytanie 353
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm jest potrzebnych do ułożenia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na bankiecie siedzącym?

A. 5 stołów
B. 4 stoły
C. 6 stołów
D. 8 stołów
HGT.03 Pytanie 354
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu sprzątanie powinno być wykonane w hotelu nadmorskim, który przygotowuje się na przyjęcie gości wakacyjnych?

A. Sezonowe
B. Specjalne
C. Okolicznościowe
D. Gruntowne
HGT.03 Pytanie 355
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokoje hotelowe przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich klasyfikowane są jako jednostki

A. rezydencjonalnych
B. podstawowych
C. standardowych
D. specjalnych
HGT.03 Pytanie 356
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym dziale hotelu realizowane są zamówienia związane z organizacją wydarzeń?

A. Działu marketingu
B. Służby pięter
C. Działu technicznego
D. Obsługi gastronomicznej
HGT.03 Pytanie 357
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiej czynności nie wykonuje usługa serwisu wieczornego w hotelach luksusowych w pokojach gościnnych?

A. Przygotowania przy łóżku kapci.
B. Włączenia lampki nocnej.
C. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
D. Zabrania narzuty z łóżka.
HGT.03 Pytanie 358
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działanie powinno być przeprowadzone w hotelu, aby zlikwidować mikroorganizmy z powierzchni użytkowych?

A. Sanityzację
B. Deratyzację
C. Dezynfekcję
D. Dezynsekcję
HGT.03 Pytanie 359
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób należy przeprowadzić usługę budzenia dla gości VIP?

A. Automatycznie przez centralę telefoniczną
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Osobiście przez pracownika służby pięter
D. Telefonicznie przez pracownika recepcji
HGT.03 Pytanie 360
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa z mlekiem, herbata, czekolada lub kakao, pieczywo jasne i ciemne, masło, dżem, miód, konfitury oraz jaja w szklance, gotowane w kąpieli wodnej, stanowią przykład jedzenia na śniadanie?

A. myśliwskiego
B. amerykańskiego
C. wiedeńskiego
D. angielskiego