Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.06 Pytanie 1 001
Realizacja usług w recepcji

Hotel wdraża cennik FB (full board), co oznacza, że cena obejmuje

A. tylko zakwaterowanie
B. zakwaterowanie z dwoma posiłkami
C. zakwaterowanie z trzema posiłkami
D. zakwaterowanie z jednym posiłkiem
HGT.06 Pytanie 1 002
Realizacja usług w recepcji

Pan Malinowski, na podstawie zapytania dotyczącego rezerwacji, uzyskał niezbędne dane o ofercie hotelowej i wskazał termin, w jakim obiekt ma otrzymać zamówienie na usługi hotelarskie. Jakiego rodzaju rezerwacji to dotyczy?

A. Wstępna
B. Kredytowa
C. Potwierdzona
D. Gwarantowana
HGT.06 Pytanie 1 003
Realizacja usług w recepcji

Hotele na kółkach, wykorzystywane do transportu osób oraz ładunków, oferujące noclegi w miejscach o ograniczonej infrastrukturze noclegowej, to

A. botele
B. rotele
C. flytele
D. aguatele
HGT.06 Pytanie 1 004
Realizacja usług w recepcji

Jakie urządzenia są niezbędne na stanowisku kasjera w hotelu?

A. Kalkulator i sejf depozytowy
B. Faks oraz telefon
C. Kasa fiskalna i terminal POS
D. Komputer oraz drukarka
HGT.06 Pytanie 1 005
Realizacja usług w recepcji

Jakie czynności są wykonywane w procesie sprzedaży osobistej usług hotelarskich?

A. Promocje cenowe usług hotelarskich
B. Integracyjne wyjazdy personelu hotelowego
C. Modyfikacja wystroju hotelu
D. Rekomendowanie usług przez recepcjonistę
HGT.06 Pytanie 1 006
Realizacja usług w recepcji

Właściciel obiektu noclegowego w ramach pakietów pobytowych proponuje gościom butelkę wina: z własnej winnicy. Jakiego rodzaju instrument promocji wykorzystuje gospodarz?

A. Reklamę
B. Relacje publiczne
C. Promocję sprzedaży
D. Sponsoring
HGT.06 Pytanie 1 007
Realizacja usług w recepcji

Co oznacza skrót IH&RA?

A. Międzynarodowe Zrzeszenie Hotelarzy i Restauratorów
B. Międzynarodowe Zrzeszenie Kucharzy oraz Restauratorów
C. Międzynarodowe Stowarzyszenie Restauratorów
D. Międzynarodowe Związek Hotelarzy
HGT.06 Pytanie 1 008
Realizacja usług w recepcji

W planach jest uroczyste otwarcie nowego obiektu hotelowego "Wodnik". Który sposób promocji powinien być wybrany przez ten hotel, żeby informacja o nowym miejscu dotarła do jak najszerszego grona potencjalnych gości?

A. Materiały reklamowe w formie folderów
B. Reklama w internecie
C. Wydruki na plakatach
D. Rozpowszechnianie ulotek
HGT.06 Pytanie 1 009
Realizacja usług w recepcji

W sali konsumpcyjnej hotelu dostępnych jest 60 miejsc. Średni czas na spożycie posiłku wynosi 20 minut. Oblicz, ile obiadów można maksymalnie podać w czasie od godziny 13:00 do 15:00?

A. 360 obiadów
B. 240 obiadów
C. 480 obiadów
D. 180 obiadów
HGT.06 Pytanie 1 010
Realizacja usług w recepcji

W sytuacji pożarowej, szybki dostęp do pomieszczeń gościnnych zapewnia

A. sprawnie działająca winda osobowa
B. system klucza centralnego
C. awaryjny system oświetleniowy
D. wyznaczona ścieżka ewakuacyjna
HGT.06 Pytanie 1 011
Realizacja usług w recepcji

W kampanii promocyjnej pensjonat dla myśliwych Hubertus skupi się na

A. zniżkach cenowych dla organizacji turystycznych
B. reklamie na środkach transportu
C. zniżkach cenowych dla kół łowieckich
D. reklamie na przystankach komunikacji publicznej
HGT.06 Pytanie 1 012
Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z przepisami o usługach turystycznych, obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i oferują całodzienne wyżywienie dla swoich gości, to

A. motele
B. domy wycieczkowe
C. schroniska młodzieżowe
D. pensjonaty
HGT.06 Pytanie 1 013
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ minimalną powierzchnię pokoju 10 osobowego w domu wycieczkowym kategorii II.

WymaganiaKategorie
IIIIII
V. Część mieszkalna
14Minimalna powierzchnia pokoju w m2
(bez wyodrębnionych łazienki, WC, przedpokoju):
1-osobowego
2-osobowego
3-osobowego
4-osobowego
większego niż 4-osobowy (powierzchnia 4-osobowego powiększona dodatkowo na każdą następną osobę o liczbę m2)


9
12
15
17
2,5


8
10
13
16
2,5


8
8
12
15
2,5

A. 31 m2
B. 37 m2
C. 25 m2
D. 42 m2
HGT.06 Pytanie 1 014
Realizacja usług w recepcji

W obiekcie KASIA przeciętna rzeczywista cena za nocleg (ADR) wynosiła 150 zł. Jaka jest wartość wskaźnika przychodu na pokój, gdy obłożenie osiąga 80 %?

A. 230 zł
B. 80 zł
C. 150 zł
D. 120 zł
HGT.06 Pytanie 1 015
Realizacja usług w recepcji

Concierge to osoba, której obowiązkiem jest

A. serwowanie napojów gościom podczas posiłków w restauracji hotelowej
B. realizacja nietypowych życzeń gości
C. koordynacja działań w dziale odnowy biologicznej
D. nadzorowanie pracy służby pięter
HGT.06 Pytanie 1 016
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania marketingowe powinien podjąć właściciel hotelu w odpowiedzi na negatywne oceny strategii produktu ze strony gości?

A. Oferować zniżki dla stałych klientów hotelu.
B. Przeprowadzić remont pokoi.
C. Umieścić reklamy na billboardach w dużych miastach.
D. Zawiązać współpracę z touroperatorem.
HGT.06 Pytanie 1 017
Realizacja usług w recepcji

Podczas pobytu w hotelu w Krakowie, grupa turystów poprosiła o przedstawienie propozycji jednodniowej wycieczki po mieście i okolicy. Którą z możliwości powinien zaproponować im recepcjonista?

Twierdza Kłodzko
Wambierzyce - Bazylika, ruchoma szopka.
Góry Stołowe - Błędne Skały lub Szczeliniec.
Rynek Główny -
Sukiennice, Kościół Mariacki.
Kopalnia Soli
w Wieliczce
.
Góry Świętokrzyskie -
Jaskinia Raj
Góra Zamkowa - ruiny zamku w Chęcinach.
Kazimierz Dolny zwany
„Perłą nad Wisłą".
Góra Trzech Krzyży.
A.B.C.D.

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
HGT.06 Pytanie 1 018
Realizacja usług w recepcji

Obiekty zapewniające co najmniej 30 miejsc do spania, przystosowane do samodzielnego korzystania przez gości oraz oferujące podstawowy zakres usług związanych z pobytem to

A. motele
B. schroniska młodzieżowe
C. pensjonaty
D. domy wycieczkowe
HGT.06 Pytanie 1 019
Realizacja usług w recepcji

Jakie usługi oferuje centrum biznesowe w hotelu?

A. Główne zadania centrum biznesowego to wystawianie faktur oraz organizowanie wycieczek na życzenie gości biznesowych
B. Organizacja spotkań biznesowych poza hotelem to jedynie działalność centrum biznesowego
C. Centrum biznesowe jedynie zapewnia pomieszczenia do pracy z wyposażeniem w komputer i faks
D. Centrum biznesu przede wszystkim oferuje usługi informacyjne oraz organizuje konferencje i szkolenia dla gości biznesowych
HGT.06 Pytanie 1 020
Realizacja usług w recepcji

Jakie są zadania służby parterowej w hotelu?

A. zapewnienie odpowiedniego stanu technicznego sprzętu w recepcji
B. organizacja oraz sprzedaż usług noclegowych
C. dbanie o porządek w pomieszczeniach mieszkalnych
D. prowadzenie gości do ich pokoi
HGT.06 Pytanie 1 021
Realizacja usług w recepcji

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas przyjmowania gościa w hotelu?

A. Pokazać drogę do restauracji oraz pokoju
B. Zapytać o nazwisko lub numer rezerwacji
C. Wydać klucze do pokoju oraz kartę pobytu
D. Zebrać dokumenty wymagane do rejestracji
HGT.06 Pytanie 1 022
Realizacja usług w recepcji

Klienci nowo otwartego hotelu Kormoran wskazali w przeprowadzonych ankietach, że ich pobyt był bardzo satysfakcjonujący, ceny oferowanych usług były przystępne, a większość z nich usłyszała o hotelu od znajomych. Jakie kroki marketingowe powinien podjąć hotel, aby przyciągnąć większą liczbę gości?

A. Reklama w Internecie
B. Obniżona cena
C. Poprawa standardu obsługi
D. Zwiększenie jakości produktu
HGT.06 Pytanie 1 023
Realizacja usług w recepcji

Którym działom hotelowym recepcja powinna przekazać przedstawiony szczegółowy plan pobytu gości?

Plan pobytu uczestników konferencji
10.10.2017 r. – poniedziałek
godz. 1300przyjazd gości
godz. 1400obiad w restauracji hotelowej
godz. 1500-1800konferencja
godz. 1630-1645przerwa na kawę
godz. 1900uroczysta kolacja
11.10.2017 r. – wtorek
godz. 800śniadanie
godz. 1000-1300konferencja
godz. 1130-1145przerwa na kawę
godz. 1400obiad w restauracji hotelowej
godz. 1500-1800konferencja
godz. 1630-1645przerwa na kawę
godz. 1900kolacja
12.10.2017 r. – środa
godz. 900śniadanie
godz. 1000-1045zakończenie konferencji
godz. 1100wyjazd gości

A. Technicznemu, marketingu, SPA & Wellness.
B. Technicznemu, służbie pięter, rekreacji.
C. Gastronomii, marketingu, służbie pięter.
D. Gastronomii, technicznemu, centrum biznesu.
HGT.06 Pytanie 1 024
Realizacja usług w recepcji

Jakie miejsce zapewnia usługi najlepiej dopasowane do oczekiwań grupy młodzieżowej, która chce odkryć atrakcje Ojcowskiego Parku Narodowego i ma ograniczony budżet?

A. Motel.
B. Pensjonat.
C. Dom wycieczkowy.
D. Ośrodek wczasowy.
HGT.06 Pytanie 1 025
Realizacja usług w recepcji

Jaki zwrot powinien użyć pracownik recepcji, gdy odbiera telefon w trakcie obsługi gościa?

A. Dobry wieczór, słucham, recepcjonista Kowalski
B. Dzień dobry, hotel X, recepcjonista Kowalski, w czym mogę pomóc?
C. Hotel X, dobry wieczór, jak mogę pomóc, dysponent Kowalski
D. Słucham, dysponent Kowalski z hotelu X
HGT.06 Pytanie 1 026
Realizacja usług w recepcji

W przypadku gości, którzy się nie stawili, recepcja powinna w pierwszej kolejności poinformować

A. działu technicznego
B. służby parterowej
C. służby pięter
D. dział marketingu
HGT.06 Pytanie 1 027
Realizacja usług w recepcji

Kiedy mówimy o podstawowych usługach oferowanych przez obiekt hotelarski, co jeszcze, prócz noclegu, powinno być uwzględnione?

A. budzenie
B. depozyt
C. wyżywienie
D. parking
HGT.06 Pytanie 1 028
Realizacja usług w recepcji

Do obiektu hotelowego przybyło małżeństwo z dwiema córkami w wieku 8 i 16 lat. Ile kart pobytu wyda pracownik recepcji?

A. 3
B. 1
C. 4
D. 2
HGT.06 Pytanie 1 029
Realizacja usług w recepcji

Który dokument można sporządzić na zamieszczonym formularzu?

HOTEL MARIA
Imię              Nazwisko              
Adres zamieszkaniaNr dowodu tożsamości
Imiona rodzicówData urodzenia
ObywatelstwoForma płatności
Data przyjazduData wyjazdu
Podpis recepcjonistyPodpis gościa

A. Czek podróżny.
B. Kartę rejestracyjną.
C. Voucher biura podróży.
D. Kartę pobytu.
HGT.06 Pytanie 1 030
Realizacja usług w recepcji

Jakie działanie należy uznać za część sprzedaży osobistej?

A. Sezonowe obniżanie cen usług hotelowych
B. Udział personelu hotelu w szkoleniach wyjazdowych
C. Publikowanie informacji o hotelu w czasopismach branżowych
D. Prezentacja oferty przez pracownika recepcji w hotelowej recepcji
HGT.06 Pytanie 1 031
Realizacja usług w recepcji

Co to jest standardowa karta menu?

A. to karta, która zawiera tymczasowe oferty potraw z surowców sezonowych
B. to zestawienie potraw przygotowywanych na specjalne okazje
C. to karta, na której znajduje się asortyment potraw dostępnych przez cały dzień
D. to zestawienie potraw, które są dostępne przez dłuższy okres
HGT.06 Pytanie 1 032
Realizacja usług w recepcji

Do recepcji podszedł gość niewidomy. W trakcie procesu check-in recepcjonista powinien

A. wypełnić w imieniu gościa kartę rejestracyjną
B. poprosić gościa, aby przyszedł z opiekunem
C. zapropanować najwyższy standard pokoju
D. zastosować procedurę 'ekspresowego przyjęcia'
HGT.06 Pytanie 1 033
Realizacja usług w recepcji

Średni koszt jednostki mieszkalnej wynosi 200 zł, a uzyskany wskaźnik Yield to 180 zł. Jakie wnioski można wyciągnąć o funkcjonowaniu hotelu na podstawie tych informacji?

A. Średnia frekwencja gości w hotelu była bardzo niska
B. Hotel osiągnął wyjątkowo niski zysk, powinien zostać zamknięty
C. Średnia frekwencja gości w hotelu była bardzo wysoka
D. Hotel nie generował zysku, potrzebna jest aktywna sprzedaż
HGT.06 Pytanie 1 034
Realizacja usług w recepcji

W pensjonacie zrealizowano sprzedaż 2 pokoi po cenie jednostkowej 200 zł, 2 pokoi po cenie jednostkowej 300 zł oraz 2 pokoi po cenie jednostkowej 100 zł. Jaka będzie wartość wskaźnika średniej rzeczywistej ceny pokoju ADR?

A. 200,00 zł
B. 100,00 zł
C. 250,00 zł
D. 150,00 zł
HGT.06 Pytanie 1 035
Realizacja usług w recepcji

Dokumentem końcowego rozliczenia gościa za nocleg w hotelu jest

A. zaliczka
B. faktura
C. kwit awizo
D. rachunek wstępny
HGT.06 Pytanie 1 036
Realizacja usług w recepcji

Osoba korzystająca z hotelu, która posiada kartę lojalnościową, ma prawo do opłaty

A. zmniejszona
B. uzgadniana
C. bez zmian
D. regresywna
HGT.06 Pytanie 1 037
Realizacja usług w recepcji

Organizacja hotelarska propagująca stosowanie Kodeksu Etyki Hotelarza, którego fragment zamieszczono w tabeli, to

Kodeks Etyki Hotelarza propagowany przez naszą samorządową Organizację uwzględnia prawie wszystkie aspekty organizacji pracy, określa stosunki na styku „hotelarz – gość hotelowy", „personel – zarząd", „zarząd – personel", „personel – personel", „management – management", „hotel – współpracownicy zewnętrzni", „kontakty z konkurencją", „hotelarz – władze branżowe", hotelarz – instytucje zewnętrzne", „hotel a środowisko przyrodnicze".

A. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
B. Polska Izba Hotelarstwa.
C. Polskie Zrzeszenie Hoteli.
D. Małopolska Izba Hotelarska Gremium.
HGT.06 Pytanie 1 038
Realizacja usług w recepcji

Podczas wymeldowywania gościa z hotelu nastąpił udar mózgu. Kiedy jest on przytomny, co powinien zrobić recepcjonista?

A. posadzić gościa na krześle z głową odchyloną do tyłu
B. ulegając gościa głową i ramionami w dół, poluzować ciasne ubranie i zacząć sztuczne oddychanie
C. podawać mleko do picia oraz obserwować odcień skóry twarzy
D. ulegając gościa w pozycji z lekko uniesioną głową i ramionami, przechylając głowę na jedną stronę, poluzować ciasne ubranie i wezwać pomoc medyczną
HGT.06 Pytanie 1 039
Realizacja usług w recepcji

Określ minimalną powierzchnię recepcji w hotelu 5* z 40 pokojami.

A. 45 m2
B. 50 m2
C. 40 m2
D. 55 m2
HGT.06 Pytanie 1 040
Realizacja usług w recepcji

Klient hotelowy złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. Po wejściu do niego, kelner powinien

A. ustawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i grzecznie pożegnać klienta
B. ustawić tacę w wyznaczonym miejscu, porozmawiać z klientem i życzyć smacznego
C. ustawić tacę w wyznaczonym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
D. ustawić tacę na stoliku, przyjąć należność i czekać na napiwek