Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 681
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Otwieranie okien.
B. Czyszczenie stolików.
C. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
D. Układanie bukietów kwiatowych na stołach.
HGT.06 Pytanie 682
Realizacja usług w recepcji
Aby zwiększyć obłożenie pensjonatu nad Bałtykiem w sezonie jesiennym, jego właściciel powinien
A. nie wprowadzać żadnych promocji.
B. zwiększyć cenę za nocleg.
C. zmniejszyć cenę za nocleg.
D. zainteresować się działaniami rywali.
HGT.06 Pytanie 683
Realizacja usług w recepcji
Zasady dotyczące zastawu przedmiotów przyniesionych do hotelu przez gościa są określone w przepisach
A. regulaminu hotelowego
B. Kodeksu cywilnego
C. Kodeksu administracyjnego
D. Kodeksu karnego
HGT.06 Pytanie 684
Realizacja usług w recepcji
Visitor's card to termin angielski oznaczający kartę
A. rezerwacyjną
B. meldunkową
C. turystyczną
D. pobytu
HGT.06 Pytanie 685
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z zasadami kategoryzacji, usługi pralnicze są świadczone przez:
A. hotele, domy wycieczkowe i pensjonaty
B. hotele, motele i schroniska
C. hotele, domy wycieczkowe i schroniska
D. hotele, motele i pensjonaty
HGT.03 Pytanie 686
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki rodzaj pokoju w hotelu posiada dwa pojedyncze łóżka?
A. Double
B. Single
C. Twin
D. Suite
HGT.03 Pytanie 687
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z krwi na wykładzinie w hotelowym pokoju, jakich środków użyje pokojowa w pierwszej kolejności?
A. odplamiacz do plam tłustych
B. rozcieńczony roztwór szamponu
C. detergent naturalny
D. spirytus metylowy
HGT.03 Pytanie 688
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą sekwencję nakrycia stołu bielizną stołową.
A. Molton, napperon, skirting
B. Napperon, obrus stołowy, skirting
C. Obrus stołowy, laufer, skirting
D. Molton, obrus stołowy, napperon
HGT.06 Pytanie 689
Realizacja usług w recepcji
Rozbudowa infrastruktury narciarskiej w górach powinna wpłynąć na usługi hotelarskie w sposób
A. spadek popytu i podaży
B. spadek podaży i wzrost popytu
C. wzrost popytu i podaży
D. wzrost podaży i spadek popytu
HGT.03 Pytanie 690
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż poprawną sekwencję działań, które wykonuje pokojówka podczas sprzątania pokoju w hotelu?
A. Otworzenie okna, opróżnienie kosza, pościelenie łóżka, odkurzenie
B. Opróżnienie kosza, pościelenie łóżka, odkurzenie, otworzenie okna
C. Otworzenie okna, pościelenie łóżka, odkurzenie, opróżnienie kosza
D. Pościelenie łóżka, opróżnienie kosza, odkurzenie, otworzenie okna
HGT.03 Pytanie 691
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto jako pierwszy otrzyma zamówienie na śniadanie a’la carte, jeśli przy stole siedzą małżeństwo z dzieckiem i babcią?
A. Dla dziecka
B. Dla żony
C. Dla męża
D. Dla babci
HGT.06 Pytanie 692
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi usług turystycznych, miejsca bez nadzoru, gdzie można nocować w namiotach, to
A. campingi
B. pola namiotowe
C. pola biwakowe
D. stanice
HGT.06 Pytanie 693
Realizacja usług w recepcji
W hotelowej restauracji zamówiono posiłek kuchni włoskiej dla grupy turystów. Która potrawa nie powinna być serwowana gościom?
A. carpaccio z wołowiny
B. kofta z migdałami
C. cannelloni ze szpinakiem
D. pizza z ziemniakami
HGT.03 Pytanie 694
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kwotę powinno się wpisać w fakturze w polu wartość netto, jeśli wartość brutto za wynajem sali konferencyjnej wynosiła 800,00 zł?
A. 949,59 zł
B. 616,00 zł
C. 984,00 zł
D. 650,41 zł
HGT.03 Pytanie 695
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
A. Molton, obrus stołowy, napperon
B. Napperon, obrus stołowy, skirting
C. Molton, napperon, skirting
D. Obrus stołowy, laufer, skirting
HGT.06 Pytanie 696
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki dotyczącym obiektów hotelarskich, podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego w pomieszczeniach mieszkalnych hoteli 1*, 2*, 3*, 4*, 5* powinno zawierać:
A. wannę z kranem, umywalkę z dostępem do energii elektrycznej, wc
B. umywalkę z wc, kabinę prysznicową, ręczniki
C. wannę lub kabinę prysznicową, umywalkę z oświetleniem, wc
D. umywalkę z lustrem, wannę z osłoną, wc
HGT.06 Pytanie 697
Realizacja usług w recepcji
Obowiązkowe usługi oferowane w hotelu
A. wynikają z norm kategoryzacyjnych
B. są dedykowane wyłącznie dla gości hotelowych
C. są skierowane do osób, które nie są gośćmi
D. są organizowane tylko dla prestiżu obiektu
HGT.06 Pytanie 698
Realizacja usług w recepcji
Jaka powinna być maksymalna wysokość lady recepcyjnej, aby była dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych?
A. 100 cm
B. 110 cm
C. 80 cm
D. 90 cm
HGT.06 Pytanie 699
Realizacja usług w recepcji
Określ główne obowiązki kierownika recepcji w hotelu?
A. Nadzór i koordynacja pracy personelu recepcji
B. Świadczenie informacji dotyczących turystyki
C. Przygotowanie pokoi do wynajmu
D. Zarządzanie stanem wyposażenia pokoi hotelowych
HGT.06 Pytanie 700
Realizacja usług w recepcji
Dokument, który przygotowuje recepcjonista-dysponent po otrzymaniu zamówienia od gościa i wysyła go do zamawiającego, to
A. list powitalny
B. formularz rezerwacyjny
C. karta zamówienia
D. potwierdzenie rezerwacji
HGT.06 Pytanie 701
Realizacja usług w recepcji
Klient, któremu w hotelu uszkodzono bagaż, powinien swoje roszczenia oprzeć na przepisach:
A. Kodeksu cywilnego
B. regulaminu porządkowego hotelu
C. regulaminu wewnętrznego hotelu
D. Kodeksu karnego
HGT.06 Pytanie 702
Realizacja usług w recepcji
Kto odpowiada za kontrolę obiektów hotelowych pod kątem spełniania norm kategoryzacyjnych dotyczących wyposażenia oraz zakresu oferowanych usług?
A. starosta
B. prezydent miasta
C. wojewoda
D. marszałek danego województwa
HGT.06 Pytanie 703
Realizacja usług w recepcji
Dla niewielkiego hotelu najlepszym rozwiązaniem do realizacji rezerwacji usług w odpowiedzi na otrzymane zamówienie jest
A. portal społecznościowy zakupów grupowych
B. program komputerowy dla hoteli
C. globalny portal rezerwacyjny
D. turystyczna wyszukiwarka internetowa
HGT.06 Pytanie 704
Realizacja usług w recepcji
Pani Anna Nowak po raz pierwszy przybywa do Hotelu Premium w Karpaczu. Jakiej metody płatności nie będzie mogła użyć, aby opłacić dodatkowe usługi, które nie zostały wcześniej zamówione?
A. Karty kredytowej
B. Gotówki
C. Karty płatniczej
D. Przelewu
HGT.06 Pytanie 705
Realizacja usług w recepcji
Jakim dokumentem można zrealizować transfer środków z konta zleceniodawcy na konto zleceniobiorcy w związku z usługami hotelowymi?
A. Poleceniem przelewu
B. Rachunkiem wstępnym
C. Fakturą
D. Potwierdzeniem wpłaty
HGT.06 Pytanie 706
Realizacja usług w recepcji
Zwiększenie ceny usług hotelowych o 10% przy elastyczności cenowej popytu wynoszącej 2,0 spowoduje jaką zmianę w zapotrzebowaniu na usługi w sektorze hotelarskim?
A. o 5%
B. o 20%
C. o 10%
D. o 2%
HGT.03 Pytanie 707
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kategorię usług hotelarskich reprezentują usługi fryzjerskie?
A. Fakultatywnych
B. Towarzyszących
C. Podstawowych
D. Komplementarnych
HGT.06 Pytanie 708
Realizacja usług w recepcji
W ramach strategii dotyczącej produktu można zaproponować
A. wprowadzenie obniżonych cen dla emerytów
B. utworzenie systemu rezerwacji miejsc
C. zamieszczenie ogłoszenia w prasie lokalnej
D. rozszerzenie oferty świadczonych usług
HGT.06 Pytanie 709
Realizacja usług w recepcji
Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gości?
A. przedmiot umieszczony w sali rekreacyjnej
B. bagaż pozostawiony w pojeździe na parkingu hotelowym
C. przedmiot zostawiony na plaży, która należy do hotelu
D. bagaż transportowany przez pracownika hotelu na lotnisko
HGT.03 Pytanie 710
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?
A. W dzbanuszku
B. W nelsonce
C. W filiżance
D. W kokilce
HGT.06 Pytanie 711
Realizacja usług w recepcji
Usługa budzenia gościa to oferta hotelowa
A. towarzysząca
B. rekreacyjna
C. komplementarna
D. fakultatywna
HGT.06 Pytanie 712
Realizacja usług w recepcji
Pierwsza organizacja zajmująca się hotelarstwem w Polsce powstała w 1928 roku to
A. WTO
B. PIT
C. POT
D. NOPPH
HGT.06 Pytanie 713
Realizacja usług w recepcji
Zarządca hotelu "Jastrząb" wprowadził wyższe ceny, nie zmieniając jakości świadczonych usług. Jak w tej sytuacji zmieni się popyt na te usługi?
A. zostanie na tym samym poziomie
B. zwiększy się
C. wzrośnie, ale podaż się zmniejszy
D. spadnie
HGT.06 Pytanie 714
Realizacja usług w recepcji
Podczas dokonywania rezerwacji telefonicznej przez gościa indywidualnego, recepcjonista powinien przede wszystkim ustalić
A. datę wyjazdu oraz liczbę pokoi
B. czas pobytu i typ pokoju
C. dodatkowe usługi oraz datę przyjazdu
D. metodę płatności i cel wizyty
HGT.06 Pytanie 715
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z przepisami Ministra Gospodarki i Pracy, usługa bagażowa jest obowiązkowa
A. wyłącznie w hotelach o klasie 5*
B. w motelach każdej klasy
C. tylko w motelach o klasie 5*
D. w motelach o klasie 3* 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 716
Realizacja usług w recepcji
Aby zagwarantować wysokie obłożenie hotelu w trakcie sezonu, konieczne jest wcześnie przygotowanie oferty sprzedaży usług typu
A. all inclusive
B. last minutę
C. first minutę
D. incentive
HGT.06 Pytanie 717
Realizacja usług w recepcji
W związku z wprowadzeniem nowego artykułu na rynek, pensjonat zorganizował przyjęcie dla swoich stałych klientów, na które zaprosił przedstawicieli lokalnych władz oraz mediów. Jakiego narzędzia promocji użył obiekt?
A. Sponsoring
B. Public relations
C. Promocja sprzedaży
D. Sprzedaż osobista
HGT.03 Pytanie 718
Obsługa gości w obiekcie świa…
Od jakiej klasy hotele i motele mają obowiązek oferować usługę sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
A. 2*
B. 1*
C. 3*
D. 4*
HGT.06 Pytanie 719
Realizacja usług w recepcji
Przewodnik turystyczny poinformował recepcjonistę, że w grupie znajdują się wegetarianie. Informację tę pracownik recepcji powinien przekazać do działu
A. służby pięter
B. rekreacji
C. służby parterowej
D. gastronomii
HGT.03 Pytanie 720
Obsługa gości w obiekcie świa…
Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie
A. amerykańskie
B. wiedeńskie
C. angielskie
D. francuskie