Filtrowanie pytań
SPL.01 Pytanie 1 361
Obsługa magazynów
A. Dokument przyjęcia wewnętrznego (PW)
B. Dokument rozchodu wewnętrznego (RW)
C. Dokument przyjęcia zewnętrznego (PZ)
D. Dokument rozchodu zewnętrznego (WZ)
SPL.01 Pytanie 1 362
Obsługa magazynów
Dokumentem, który potwierdza wydanie towarów z magazynu do odbiorcy zewnętrznego, jest
A. ZW
B. WZ
C. PZ
D. RW
SPL.01 Pytanie 1 363
Obsługa magazynów
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal, który dostawca nie zrealizował dostawy w uzgodnionym terminie.
Dostawca | Data otrzymania zamówienia | Uzgodniony termin realizacji dostawy | Data realizacji dostawy |
---|---|---|---|
A. | 01.06.2016 r. | 7 dni | 05.06.2016 r. |
B. | 12.05.2016 r. | 5 dni | 16.05.2016 r. |
C. | 24.06.2016 r. | 14 dni | 09.07.2016 r. |
D. | 25.05.2016 r. | 8 dni | 31.05.2016 r. |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
SPL.01 Pytanie 1 364
Obsługa magazynów
Koncepcja, w której systemowo ustala się potrzeby w zakresie dystrybucji oraz planuje popyt na gotowe wyroby, to
A. ERP
B. MRP
C. LRP
D. DRP
SPL.01 Pytanie 1 365
Obsługa magazynów
Z produkcji do magazynu dostarczono 100 sztuk gotowego wyrobu. W celu potwierdzenia tego zdarzenia w firmie należy sporządzić dokument
A. PZ
B. RW
C. PW
D. WZ
SPL.01 Pytanie 1 366
Obsługa magazynów
Jakie dokumenty są wykorzystywane w zarządzaniu magazynem?
A. Wz i Kp
B. Pz i Wz
C. Rw i Kp
D. Mm i Rk
SPL.01 Pytanie 1 367
Obsługa magazynów
Ogólny ciągły ruch, wskazujący na długoterminowy rozwój danej zmiennej, w przeciwieństwie do krótkotrwałych, takich jak zmiany sezonowe, określamy mianem
A. modelu Holta
B. sezonowości
C. trendu
D. modelu Poissona
SPL.01 Pytanie 1 368
Obsługa magazynów
Przedsiębiorstwo otrzymało zamówienie od sklepu BAMBO na 3 500 sztuk parasoli. W magazynie producenta znajduje się 500 sztuk parasoli, w tym 100 sztuk to zapas zabezpieczający. Korzystając ze struktury wyrobu gotowego oblicz, ile minimum sprężyn powinien zamówić producent parasoli, aby zrealizować zamówienie od sklepu BAMBO.

A. 8 800 szt.
B. 8 200 szt.
C. 10 000 szt.
D. 9 300 szt.
SPL.01 Pytanie 1 369
Obsługa magazynów
Ilu sztuk wyrobu gotowego brakuje do realizacji prognozy sprzedaży?
Magazyn | Zapas w szt. | Prognoza sprzedaży w szt. |
---|---|---|
ML1 | 20 | 40 |
ML2 | 10 | 30 |
ML3 | 10 | 30 |
MR | 10 | - |
MF | - | - |

A. 30 szt.
B. 120 szt.
C. 70 szt.
D. 50 szt.
SPL.01 Pytanie 1 370
Obsługa magazynów
Interakcja pomiędzy różnorodnymi segmentami linii produkcyjnej, opierająca się na kartach produktów, ich obiegu oraz analizie, określana jest jako system
A. MRP II
B. KANBAN
C. ERP
D. MRP I
SPL.01 Pytanie 1 371
Obsługa magazynów
Jakie są rodzaje odpadów?
A. przemysłowe, niebezpieczne, naturalne
B. przemysłowe, komunalne, bezpieczne
C. komunalne, niebezpieczne, surowcowe
D. przemysłowe, komunalne, niebezpieczne
SPL.01 Pytanie 1 372
Obsługa magazynów
Na której ilustracji jest przedstawiony kod kreskowy QR?

A. Na ilustracji A.
B. Na ilustracji D.
C. Na ilustracji B.
D. Na ilustracji C.
SPL.01 Pytanie 1 373
Obsługa magazynów
Dokumentami, które są wykorzystywane w procesie magazynowym, są następujące dowody:
A. Rw, Wz, Mm
B. Wz, Pz, Pw
C. Wz, Pz, Mm
D. Pz, Fv, Zw
SPL.01 Pytanie 1 374
Obsługa magazynów
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli warunkami składowania środków żywnościowych określ, w jakich warunkach należy przechowywać tłuszcze i czekolady.
Pomieszczenia suche (wilgotność względna 60%) przewiewne | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 95%) przewiewne | Pomieszczenie suche (wilgotność względna 60%) | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 90%) |
---|---|---|---|
temp. 8÷10°C | temp. 0÷5°C | temp. 0÷4°C | temp. -18 do -26°C |
Artykuły higroskopijne: – suche artykuły zbożowe – pieczywo trwałe – suche nasiona roślin strączkowych – cukier – używki i przyprawy – koncentraty | Artykuły o dużej zawartości wody: – warzywa – owoce – ziemniaki | Artykuły łatwo psujące się: – tłuszcze – czekolada – chałwa – mleko – jaja – mięso i wędliny – drób – orzechy | Artykuły zamrożone: – mięso – drób – ryby – mrożonki warzywne i owocowe – inne półprodukty mrożone |
A. W temperaturze od 0 do 4°C i wilgotności względnej 60%.
B. W temperaturze od -5 do 0°C i wilgotności względnej 95%.
C. W temperaturze od 8 do 10°C i wilgotności względnej 60%.
D. W temperaturze od -18 do -26°C i wilgotności względnej 90%.
SPL.01 Pytanie 1 375
Obsługa magazynów
Akronim, który oznacza system informatyczny wspierający zarządzanie stanami magazynowymi, to
A. ECR
B. WMS
C. SCM
D. CRM
SPL.01 Pytanie 1 376
Obsługa magazynów
Uzupełnianie zasobów firmy w taki sposób, aby były one dostępne w procesie produkcyjnym w momencie, gdy stają się niezbędne na poszczególnych stanowiskach roboczych, umożliwia moduł systemu informatycznego
A. CRM
B. CRP
C. MRP
D. DRP
SPL.01 Pytanie 1 377
Obsługa magazynów
Wskaż towary, które zaklasyfikujesz do grupy C według klasyfikacji ABC
Towar | Ilość | Cena | Wartość | Wartość narastająco | % narastająco |
---|---|---|---|---|---|
Masło | 1500 | 2,35 | 3525,00 | 3525,00 | 22,81 |
Cukier | 1125 | 2,10 | 2362,50 | 5887,50 | 38,09 |
Jogurt | 850 | 2,40 | 2400,00 | 7927,50 | 51,29 |
Kefir | 1300 | 1,60 | 2080,00 | 10007,50 | 64,75 |
Oliwa | 700 | 2,90 | 2030,00 | 12037,50 | 77,88 |
Ryż | 750 | 2,70 | 2025,00 | 14062,50 | 90,98 |
Miód | 88 | 12,30 | 1082,40 | 15144,90 | 97,99 |
Ocet | 70 | 2,30 | 161,00 | 15305,90 | 99,03 |
Sól | 120 | 1,25 | 150,00 | 15455,90 | 100,00 |
A. Miód, ocet, sól.
B. Masło, cukier, jogurt.
C. Kefir, oliwa, ryż.
D. Miód, ryż, oliwa.
SPL.01 Pytanie 1 378
Obsługa magazynów
Gromadzony przez firmę zajmującą się produkcją soków zapas świeżych owoców w czasie ich dostępności, mający na celu zapewnienie ciągłości produkcji, nosi nazwę
A. sezonowy
B. bezpieczeństwa
C. buforowy
D. spekulacyjny
SPL.01 Pytanie 1 379
Obsługa magazynów
Materiał będzie dostępny 17 czerwca, a czas realizacji zamówienia wynosi 5 dni. Kiedy należy złożyć zamówienie?
A. 11 czerwca
B. 21 czerwca
C. 22 czerwca
D. 12 czerwca
SPL.01 Pytanie 1 380
Obsługa magazynów
Jaką minimalną liczbę stanowisk z owijarką do palet powinno się przewidzieć w magazynie działającym przez 16 godzin dziennie, gdzie planowane jest zabezpieczenie 960 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) w ciągu doby, a średni czas obsługi jednej pjł przez owijarkę wynosi 5 minut?
A. 8 owijarek
B. 12 owijarek
C. 5 owijarek
D. 16 owijarek
SPL.01 Pytanie 1 381
Obsługa magazynów
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz udział procentowy zapasu bieżącego w całkowitym zapasie zgromadzonym w magazynie.
Kategoria zapasu | Liczba w sztukach |
---|---|
Zapas bieżący | 600 |
Zapas rezerwowy | 50 |
Zapas sezonowy | 200 |
Zapas nieprawidłowy | 150 |
A. 15%
B. 60%
C. 35%
D. 80%
SPL.01 Pytanie 1 382
Obsługa magazynów
Przedstawiony znak oznacza materiały i przedmioty

A. trujące palne.
B. niebezpieczne.
C. promieniotwórcze.
D. trujące żrące.
SPL.01 Pytanie 1 383
Obsługa magazynów
Zakładając, że realizacja zamówień klientów będzie odbywać się bezpośrednio z magazynu gotowych produktów producenta, konieczne jest zastosowanie modelu zaopatrzenia materiałowego dla produkcji na
A. montaż
B. popyt
C. zamówienie
D. magazyn
SPL.01 Pytanie 1 384
Obsługa magazynów
Po przeprowadzonej inwentaryzacji stwierdzono niedobór zapasów o wartości 3 500,00 zł. Zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności materialnej pani Patrycja Wolna zostanie obciążona kwotą
UMOWA O WSPÓLNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI MATERIALNEJ (fragment) | |
---|---|
1. | Pracownicy przyjmują łącznie wspólną odpowiedzialność materialną za szkody spowodowane niedoborem w powierzonym mieniu z obowiązkiem wyliczenia się. |
2. | Odpowiedzialność materialna pracowników w odniesieniu do każdego poszczególnego odpowiedzialnego materialnie pracownika wynosi Katarzyna Borowska – 35% poniesionej przez Pracodawcę szkody. Patrycja Kowalska – 30% poniesionej przez Pracodawcę szkody. Danuta Nowak – 15% poniesionej przez Pracodawcę szkody. Patrycja Wolna – 20% poniesionej przez Pracodawcę szkody. |
A. 525,00 zł
B. 1 050,00 zł
C. 1 225,00 zł
D. 700,00 zł
SPL.01 Pytanie 1 385
Obsługa magazynów
Ponowne pozyskanie substancji lub materiałów z odpadów i ich użycie. to
A. spalanie.
B. odzysk.
C. ochrona środowiska.
D. usuwanie.
SPL.01 Pytanie 1 386
Obsługa magazynów
Badanie analizy ABC dotyczącej zapasów w magazynie w celu ich właściwego rozmieszczenia w strefie składowania, mającego na celu zredukowanie czasu operacji manipulacyjnych, realizowane jest na podstawie kryterium
A. częstotliwości wydania
B. wartości zapasów
C. ustalonych miejsc składowania
D. dostępnych miejsc składowania
SPL.01 Pytanie 1 387
Obsługa magazynów
Co to jest planowanie operacyjne?
A. wdrażanie działań w oparciu o ustalone plany dystrybucji
B. wdrażanie działań opartych na systemie 'Just in Time'
C. realizacja przyjętych zasady i wytycznych wynikających ze strategii firmy
D. proces działań mających na celu uzupełnienie zapasów
SPL.01 Pytanie 1 388
Obsługa magazynów
Na podstawie przedstawionego cennika oblicz koszt składowania 8 pustych kontenerów 20 ft i 6 pełnych kontenerów 40 ft w kontrolowanej temperaturze przez 4 dni.
Cennik | |
---|---|
Koszt składowania jednego pustego kontenera 20 ft: 30,00 zł/dzień | |
Koszt składowania jednego pustego kontenera 40 ft: 40,00 zł/dzień | |
Koszt składowania jednego pełnego kontenera 20 ft: 45,00 zł/dzień | |
Koszt składowania jednego pełnego kontenera 40 ft: 60,00 zł/dzień | |
Koszt składowania jednego pełnego kontenera 20 ft w kontrolowanej temperaturze: 70,00 zł/dzień | |
Koszt składowania jednego pełnego kontenera 40 ft w kontrolowanej temperaturze: 85,00 zł/dzień |
A. 750,00 zł
B. 600,00 zł
C. 3 000,00 zł
D. 2 640,00 zł
SPL.01 Pytanie 1 389
Obsługa magazynów
Pracownik magazynu doznał porażenia prądem elektrycznym. Jakie czynności należy podjąć w celu udzielenia pierwszej pomocy?
A. nałożeniu zimnych kompresów z wody na głowę i klatkę piersiową
B. odłączeniu osoby porażonej od źródła prądu
C. założeniu opaski uciskowej Esmarcha powyżej miejsca porażenia
D. założeniu jałowego opatrunku w miejscu porażenia
SPL.01 Pytanie 1 390
Obsługa magazynów
Zakład produkujący komputery przenośne otrzymał zamówienie na wykonanie 60 szt. komputerów. Ustal, ile procesorów powinien zamówić zakład produkcyjny, aby zamówienie zostało zrealizowane. Weź pod uwagę zapas w magazynie i stan produkcji w toku.
Pozycja w kartotece magazynowej | Zapas w magazynie w szt. | Produkcja w toku w szt. |
---|---|---|
Karta graficzna | 80 | 10 |
Czytnik karty pamięci | 130 | 5 |
Procesor | 35 | - |
Akumulator | 35 | - |
A. 45 szt.
B. 35 szt.
C. 25 szt.
D. 15 szt.
SPL.01 Pytanie 1 391
Obsługa magazynów
W tabeli przedstawiono odległości drogowe pomiędzy Warszawą, a wybranymi miastami Polski. Stawka za 1 km trasy wynosi 2,80 zł. Koszt całkowity przewozu towarów na trasie Warszawa - Poznań wynosi
Trasy | Odległości drogowe w km |
---|---|
Warszawa – Katowice – Kraków – Poznań – Wrocław | 295 293 308 351 |
A. 862,40 zł
B. 982,80 zł
C. 820,00 zł
D. 826,00 zł
SPL.01 Pytanie 1 392
Obsługa magazynów
W zależności od liczby pośredników w różnych ogniwach dystrybucji wyróżnia się kanały
A. krótkie i długie
B. krótkie i wąskie
C. długie i szerokie
D. szerokie i wąskie
SPL.01 Pytanie 1 393
Obsługa magazynów
Ustal średnią sprzedaż w I kwartału 2012 r. w przedsiębiorstwie ABC, opierając się na danych podanych w tabeli.
Miesiąc | Przychody miesięczne ze sprzedaży w złotych |
---|---|
styczeń | 5 000,- |
luty | 3 500,- |
marzec | 4 500,- |
A. 4 333 zł
B. 6 500 zł
C. 2 500 zł
D. 3 166 zł
SPL.01 Pytanie 1 394
Obsługa magazynów
Który dokument potwierdza przyjęcie towarów gotowych lub półfabrykatów do magazynu firmy produkcyjnej od dostawcy?
A. PW
B. RW
C. ZW
D. PZ
SPL.01 Pytanie 1 395
Obsługa magazynów
Jaki jest wskaźnik rotacji zapasów, jeśli miesięczny popyt wynosi 24 000 sztuk, a przeciętny stan zapasów to 4 000 sztuk?
A. 7 dni
B. 7 razy
C. 6 razy
D. 6 dni
SPL.01 Pytanie 1 396
Obsługa magazynów
Jeśli liczba zamówień zrealizowanych w terminie rośnie, to procentowy wskaźnik zamówień zrealizowanych z opóźnieniem
A. ma charakter sezonowy
B. maleje
C. rośnie
D. jest stały
SPL.01 Pytanie 1 397
Obsługa magazynów
Korzystając z przedstawionego schematu, oblicz ile minimum kilogramów jabłek oraz marchwi należy zamówić, aby przedsiębiorstwo produkcyjne mogło zrealizować zamówienie na 1 500 sztuk soku w kartonie, jeżeli w magazynie znajduje się 150 szt. wyrobu gotowego oraz 13 kg jabłek.

A. Jabłek – 662 kg, marchwi – 1 350 kg
B. Jabłek – 675 kg, marchwi – 1 350 kg
C. Jabłek – 1 500 kg, marchwi – 1 500 kg
D. Jabłek – 750 kg, marchwi – 1 500 kg
SPL.01 Pytanie 1 398
Obsługa magazynów
Definiowanie kluczowych zamierzeń firmy na dłuższy okres nazywa się planowaniem
A. strategicznym
B. marketingowym
C. stałych dostaw
D. szczegółowym
SPL.01 Pytanie 1 399
Obsługa magazynów
Zbiór poleceń zapisanych na nośniku cyfrowym, które pozwalają na funkcjonowanie elektronicznego urządzenia do skanowania kodów kreskowych i ich konwersji na sygnały elektryczne, zrozumiałe dla urządzenia komputerowego, to
A. antenna readera
B. software drukarki
C. tag radiowy
D. software skanera
SPL.01 Pytanie 1 400
Obsługa magazynów
Jaką jednostką organizacyjną zajmującą się normalizacją jest w Polsce?
A. Polski Komitet Miar i Wag.
B. Międzynarodowy Komitet Norm.
C. Europejski Komitet Normalizacyjny.
D. Polski Komitet Normalizacyjny.