Filtrowanie pytań
HGT.07 Pytanie 521
Przygotowanie imprez i usług …
A. Sofia
B. Stambuł
C. Rzym
D. Budapeszt
HGT.07 Pytanie 522
Przygotowanie imprez i usług …
Jakie dokumenty powinien otrzymać pilot wycieczki podczas odprawy?
A. Voucher hotelowy, rooming list
B. Umowę - zgłoszenie do udziału w wycieczce z klientem, bilety lotnicze
C. Arkusz kalkulacji wyjazdu turystycznego, bilety lotnicze
D. Umowę agencyjną wraz z informacją o stawkach prowizyjnych, rooming list
HGT.07 Pytanie 523
Przygotowanie imprez i usług …
Oblicz łączną wartość netto wymienionych w tabeli usług hotelarskich przy założeniu, że stawka podatku VAT dla obu usług wynosi 8%.
Nazwa usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł | Wartość brutto w zł |
---|---|---|---|---|
Nocleg | doba | 6 | 300,00 | 1 800,00 |
Wyżywienie | sztuka | 12 | 30,00 | 360,00 |
Razem | 330,00 | 2 160,00 |
A. 2 160 00 zł
B. 1 800 00 zł
C. 2 100 00 zł
D. 2 000 00 zł
HGT.07 Pytanie 524
Przygotowanie imprez i usług …
Jeżeli biuro podróży "Omega" działa jako pośrednik w sprzedaży ofert imprez organizowanych przez inne biura, to według obowiązujących regulacji jest ono
A. agentem turystycznym
B. touroperatorem
C. organizacją turystyczną
D. kontrahentem
HGT.08 Pytanie 525
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Dla zespołu archeologów, który planuje wyjazd badawczy w celu analizy cywilizacji azteckiej, konieczne jest sporządzenie katalogu ofert turystycznych
A. Peru
B. Meksyku
C. Ekwadoru
D. Chile
HGT.08 Pytanie 526
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Jakie działanie należy zaliczyć do sprzedaży osobistej?
A. Obniżenie cen wycieczek turystycznych
B. Udział pracowników biura podróży w kursie
C. Prezentacja oferty przez pracownika w biurze podróży
D. Zamieszczenie ogłoszenia o biurze podróży w czasopiśmie specjalistycznym
HGT.07 Pytanie 527
Przygotowanie imprez i usług …
Jakie czynniki mogą przyczynić się do zmniejszenia liczby rezerwacji on-line usług turystycznych w Tunezji?
A. Zagrożenie atakami terrorystycznymi
B. Spadek cen biletów lotniczych do Ankary
C. Zwiększenie asortymentu lokalnych atrakcji w tunezyjskich hotelach
D. Niekorzystna prognoza warunków atmosferycznych nad polskim morzem
HGT.08 Pytanie 528
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Jakiej informacji nie wykorzysta pracownik biura podróży, rezerwując usługi noclegowe dla grupy przez system rezerwacji hotelowej?
A. Liczby pokoi
B. Lokalizacji obiektu
C. Rodzaju ubezpieczenia
D. Terminu pobytu
HGT.07 Pytanie 529
Przygotowanie imprez i usług …
Zgodnie z regulacjami prawnymi w Polsce, jaka jest stawka podatku za usługi przewodnika turystycznego?
A. 23%
B. 5%
C. 8%
D. 0%
HGT.07 Pytanie 530
Przygotowanie imprez i usług …
Na formularzu rejestracyjnym w hotelu nie uwzględnia się informacji dotyczących
A. okresu pobytu
B. numeru apartamentu
C. obywatelstwa gościa
D. danych osobowych
HGT.07 Pytanie 531
Przygotowanie imprez i usług …
Jaki system zarządzania bezpieczeństwem żywności w przedsiębiorstwie cateringowym zminimalizuje ryzyko zatrucia pokarmowego u pasażerów samolotu?
A. GLP
B. GMP
C. HACCP
D. GHP
HGT.07 Pytanie 532
Przygotowanie imprez i usług …
Pierwsze biuro podróży na świecie zostało założone
A. w Anglii
B. w Hiszpanii
C. w Portugalii
D. w Grecji
HGT.07 Pytanie 533
Przygotowanie imprez i usług …
Polakom pragnącym udać się na "kresy wschodnie", w celu odkrycia swoich korzeni, miejsca urodzenia i zamieszkania oraz pochówku przodków, powinno się zasugerować uczestnictwo w wydarzeniu
A. etnicznej
B. rodzinnej
C. poznawczej
D. edukacyjnej
HGT.07 Pytanie 534
Przygotowanie imprez i usług …
Organizowane przez pracodawców wyjazdy turystyczne, głównie przez bogate firmy, dla ich pracowników, to turystyka
A. wypoczynkowa
B. kwalifikowana
C. alternatywna
D. motywacyjna
HGT.08 Pytanie 535
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Pracownik agencji turystycznej ma możliwość obserwowania reakcji klienta, a także może analizować jego potrzeby oraz oczekiwania podczas procesu sprzedaży?
A. telefonicznej
B. osobistej
C. internetowej
D. wysyłkowej
HGT.07 Pytanie 536
Przygotowanie imprez i usług …
Co jest głównym celem sporządzania budżetu imprezy turystycznej?
A. Zwiększenie ceny dla klientów
B. Kontrola kosztów i optymalizacja wydatków
C. Zwiększenie liczby uczestników
D. Oszacowanie odległości podróży
HGT.07 Pytanie 537
Przygotowanie imprez i usług …
Linie lotnicze sprzedające bilety za pośrednictwem biur podróży oraz supermarketów korzystają z kanału dystrybucji
A. szeroki
B. wąski
C. dwuogniowy
D. bezpośredni
HGT.07 Pytanie 538
Przygotowanie imprez i usług …
Kierowca pojazdu ciężarowego, przejeżdżając tranzytem przez Polskę, chciałby znaleźć miejsce na nocleg. Która opcja będzie dla niego najbardziej odpowiednia?
A. Hotel SPA *** z restauracją, oferujący bogaty wybór usług wellness
B. Gospoda w centrum miejscowości, serwująca lokalną kuchnię i regionalne atrakcje turystyczne
C. Camping * znajdujący się 20 km od autostrady, nad zbiornikiem wodnym, z dużą przestrzenią parkingową
D. Motel ** zlokalizowany przy autostradzie, posiadający parking i całodobowy bar
HGT.07 Pytanie 539
Przygotowanie imprez i usług …
Oblicz całkowity koszt krajowej wycieczki objazdowej dla grupy, jeśli wydatki związane z organizacją tej imprezy wynoszą 13 800,00 zł, a prowizja biura podróży to 10%?
A. 16 974,00 zł
B. 14 114,40 zł
C. 18 354,00 zł
D. 15 497,40 zł
HGT.08 Pytanie 540
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Jaką kategorię dokumentów reprezentuje voucher, który został wydany przez biuro podróży dla grupy turystów?
A. Reklamowe
B. Komunikacyjne
C. Finansowe
D. Graniczne
HGT.07 Pytanie 541
Przygotowanie imprez i usług …
Konwencja AETR precyzuje
A. zasady współpracy kierowcy z pilotem w czasie wycieczki.
B. obowiązki pilota w czasie wycieczki.
C. zadania pilota podczas wycieczki.
D. reguły pracy kierowcy w trakcie wycieczki.
HGT.07 Pytanie 542
Przygotowanie imprez i usług …
Zgodnie z umową touroperatora z hotelem, która nie zawierała zapisów dotyczących kosztów rezygnacji, biuro podróży otrzymało 5 pokoi dwuosobowych na jedną dobę, za które zapłacono z góry 300 zł. W przydzielonym czasie biuro nie skorzystało z 2 pokoi. Jaką kwotę hotel powinien zwrócić touroperatorowi?
A. 60,00 zł
B. 120,00 zł
C. 50,00 zł
D. 150,00 zł
HGT.08 Pytanie 543
Obsługa klienta oraz rozlicza…
W folderze promocyjnym dla Zalewu Wiślanego powinny znaleźć się dane dotyczące miejsc noclegowych
A. Woliny, Dziwnowa, Kamienia Pomorskiego
B. Piasków, Fromborka, Krynicy Morskiej
C. Łeby, Rowów i Smołdzina
D. Jastarni, Kuźnic oraz Władysławowa
HGT.07 Pytanie 544
Przygotowanie imprez i usług …
Zabezpieczony teren, który pozwala na nocleg w przyczepie samochodowej albo namiocie to
A. stanica turystyczna
B. pole biwakowe
C. pole namiotowe
D. kemping
HGT.07 Pytanie 545
Przygotowanie imprez i usług …
Z wymienionych poniżej wskaż miejsce, które znajduje się na Szlaku Piastowskim?
A. Kościół Wniebowzięcia NMP w Krakowie
B. Kolegiata w Tumie pod Łęczycą
C. Katedra na Ostrowie Tumskim we Wrocławiu
D. Rotunda św. Prokopa w Strzelnie
HGT.07 Pytanie 546
Przygotowanie imprez i usług …
Jakie składniki powinny być przygotowane dla turystów wybierających śniadanie kontynentalne?
A. Herbata, pieczywo, bigos, kiełbasa, pasztet, pieczeń
B. Kawa, herbata, rogalik, masło, dżem, miód
C. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso
D. Sok, pieczywo, masło, jaja sadzone na bekonie, dżem, miód
HGT.08 Pytanie 547
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Osoba korzystająca z oferty biura podróży, która nabyła wycieczkę w kwocie 3 680,00 zł, uzyskała 25% zniżki. Jaką wartość miała przyznana zniżka?
A. 920,00 zł
B. 552,00 zł
C. 276,00 zł
D. 2 760,00 zł
HGT.07 Pytanie 548
Przygotowanie imprez i usług …
Agencja turystyczna wynajęła samolot, aby przewieźć swoich klientów do miejsca wypoczynku. Lot, który zrealizują turyści, będzie miał charakter
A. niskokosztowego
B. ekonomicznego
C. rejsowego
D. czarterowego
HGT.07 Pytanie 549
Przygotowanie imprez i usług …
Podczas pobytu w obiekcie agroturystycznym goście skosztowali jako danie regionalne kartacze z mięsem. Był to posiłek pochodzący z kuchni
A. kaszubskiej
B. niemieckiej
C. litewskiej
D. żydowskiej
HGT.08 Pytanie 550
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Gdzie powinny być zamieszczone informacje o obiektach turystycznych, atrakcjach oraz wydarzeniach, które są dostępne w wielu językach?
A. w Internetowym Systemie Informacji Turystycznej i Promocji Polski
B. w Indywidualnym Systemie Informacji Turystycznej i Promocji Polski
C. w Informacyjnym Systemie Izb Turystycznych i Promocji Polski
D. w Internetowej Sieci Informacji Turystycznej i Promocji Polski
HGT.07 Pytanie 551
Przygotowanie imprez i usług …
Termin first minute w propozycji biura podróży oznacza
A. przedsprzedaż ofert katalogowych na nadchodzący sezon
B. ofertę z najwyższą oceną w danym momencie przez użytkowników
C. sprzedaż produktu turystycznego tuż przed terminem
D. atrakcyjną cenowo propozycję dla wybranych klientów
HGT.07 Pytanie 552
Przygotowanie imprez i usług …
Całkowity koszt wycieczki dla 45 uczniów oraz 3 opiekunów wynosi 13 950 zł. Oblicz cenę jednostkową za wycieczkę?
A. 348,00 zł
B. 284,00 zł
C. 310,00 zł
D. 290,00 zł
HGT.08 Pytanie 553
Obsługa klienta oraz rozlicza…
Którą kwotę w rubryce Wartość usługi netto wpisze pracownik restauracji, wystawiając fakturę dla biura podróży?
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł | Wartość usługi netto w zł | Podatek VAT w % | Wartość usługi brutto w zł |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Obiad | szt. | 20 | 15,00 | 8 | 300,00 |
A. 243,90 zł
B. 369,00 zł
C. 277,78 zł
D. 324,00 zł
HGT.07 Pytanie 554
Przygotowanie imprez i usług …
Który obiekt noclegowy zapewnia klientom możliwość samodzielnego korzystania z usług, oferuje minimalny zakres wsparcia podczas pobytu i dysponuje przynajmniej 30 miejscami do spania?
A. Pensjonat
B. Dom wycieczkowy
C. Motel
D. Schronisko młodzieżowe
HGT.07 Pytanie 555
Przygotowanie imprez i usług …
Osobom będącym na diecie bezglutenowej nie powinno się zalecać potraw zawierających
A. cukier biały
B. mąkę pszenną
C. ryż brązowy
D. mleko świeże
HGT.07 Pytanie 556
Przygotowanie imprez i usług …
Osoba organizująca wypoczynek w tureckim kurorcie Alanya, planując biesiadę z lokalnymi specjałami, powinna zaaranżować
A. mousakę i souvlaki
B. gazpacho i paellę
C. pilaw i ayran
D. enchiladas i tacos
HGT.07 Pytanie 557
Przygotowanie imprez i usług …
Jaką z wymienionych potraw można zaproponować osobom na diecie wegetariańskiej?
A. Mousakę
B. Kaszankę
C. Kwaśnicę
D. Polentę
HGT.07 Pytanie 558
Przygotowanie imprez i usług …
Który z poniższych elementów może prowadzić do zwiększenia zainteresowania wczasami w kraju?
A. Obniżenie cen wczasów za granicą
B. Prognozy dotyczące opadów deszczu w kraju
C. Ryzyko wystąpienia powodzi w kraju
D. Wzrost cen wczasów za granicą
HGT.07 Pytanie 559
Przygotowanie imprez i usług …
Organizator wycieczek, który w trakcie imprezy turystycznej nie zrealizował usługi określonej w umowie, ma obowiązek zapewnić klientowi
A. udział w imprezie zastępczej z obniżoną ceną
B. świadczenie zastępcze w ramach tej imprezy bez dodatkowych kosztów
C. powiększenie porcji jedzenia oraz urozmaicenie menu w czasie imprezy
D. świadczenie zastępcze w ramach tej imprezy z nałożeniem różnicy kosztów
HGT.07 Pytanie 560
Przygotowanie imprez i usług …
Które z podanych krajów nie ma dostępu do morza?
A. Turcja
B. Portugalia
C. Rumunia
D. Szwajcaria