Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 1
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
B. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
C. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
D. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?
A. krajalnice
B. mieszacze-dozatory
C. liczniki bułek drobnych
D. dzielarko-zaokrąglarki
SPC.02 Pytanie 3
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?
A. puszka
B. beczka
C. butelka
D. kontener
SPC.02 Pytanie 4
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kruszenie, wytłaczanie, wydobywanie i oczyszczanie to etapy, które zachodzą podczas produkcji
A. serów podpuszczkowych
B. powideł z śliwek
C. soków warzywnych
D. oleju rafinowanego
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do surowców pochodzenia roślinnego zaliczamy:
A. jaja, karczochy
B. masło, oliwa
C. groszek, granaty
D. mąka, mleko
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. jabłek
B. oleju
C. mąki
D. mleka
SPC.02 Pytanie 7
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?
A. Kawa, mąka
B. Herbata, napoje gazowane
C. Margaryna, szynka wędzona
D. Mleko UHT, dżemy
SPC.02 Pytanie 8
Produkcja wyrobów spożywczych…
Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.
Tab. Receptura na 1000 g kremu russel | |
---|---|
Surowce | Ilość [g] |
Cukier puder | 276,0 |
Jaja | 220,0 |
Masło | 220,0 |
Margaryna | 331,0 |
Esencja rumowa | 4,7 |
Spirytus | 6,6 |
Razem | 1058,3 |
Straty | 58,3 |
Wydajność | 1000,0 |
A. 2,2 kg
B. 12 kg
C. 1,2 kg
D. 22 kg
SPC.02 Pytanie 9
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kryterium oceny organoleptycznej dżemu nie stanowi ocena
A. pH
B. zapachu
C. wyglądu
D. smaku
SPC.02 Pytanie 10
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkcją kawy rozpuszczalnej zajmuje się branża przetwórcza
A. piekarsko-cukiernicze
B. zbożowo-młynarskie
C. koncentratów spożywczych
D. owoców i warzyw
SPC.02 Pytanie 11
Produkcja wyrobów spożywczych…
Reguła techniczna określająca zasady realizacji procesu wytwórczego lub cechy i właściwości surowców oraz produktów, bądź definiująca ich nazwy i symbole, to
A. norma
B. regulamin
C. instrukcja
D. receptura
SPC.02 Pytanie 12
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z poniższych procesów nie jest wykorzystywany w produkcji kefiru?
A. suszenie
B. chłodzenie
C. pasteryzacja
D. fermentacja
SPC.02 Pytanie 13
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?
A. Aby zmniejszyć kwasowość
B. Aby dodać smaku
C. Aby zwiększyć zawartość białka
D. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przygotowanie świeżego mleka do wyrobu ciast piekarskich wymaga
A. przelania mleka przez drobne sito
B. podgrzania mleka do temperatury w granicach 40°C
C. rozcieńczenia mleka w letniej wodzie
D. schłodzenia mleka do temperatury około 10°C
SPC.02 Pytanie 15
Produkcja wyrobów spożywczych…
Cukier uzyskany z buraków cukrowych powinien być magazynowany
A. w pryzmach
B. w spichrzach
C. w zbiornikach
D. w silosach
SPC.02 Pytanie 16
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. wyparkę
B. matecznik
C. kadź fermentacyjną
D. kocioł warzelny
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?
A. Kadź – piwo
B. Odwaniacz – dżem
C. Masownica – masło
D. Prażalnik – ciasto
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie wytwarzania kefiru, zanim dodany zostanie grzybek do mleka, należy przeprowadzić w kolejności: oczyszczanie mleka, normalizację poziomu tłuszczu oraz
A. pasteryzację i oziębianie
B. dojrzewanie i pielęgnację
C. zagęszczanie i hartowanie
D. formowanie i pakowanie
SPC.02 Pytanie 19
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?
A. higrometr
B. barometr
C. manometr
D. psychrometr
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie są etapy magazynowania towarów w odpowiedniej kolejności?
A. składowanie ładunku, przyjęcie towaru, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
B. przyjęcie towaru, wydawanie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
C. przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
D. wydawanie towaru, przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
SPC.02 Pytanie 21
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?
A. LIPO
B. LIFO
C. FIFO
D. FETO
SPC.02 Pytanie 22
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia mogą być wykorzystane do suszenia grzybów?
A. parownikach elektrycznych
B. kotłach otwartych
C. autoklawach poziomych
D. suszarkach na podczerwień
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jak powinien smakować dobrze ukiszony ogórek?
A. dosyć gorzki
B. czysto kwaśny
C. lekko słodki
D. mocno cierpki
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?
A. 2 000 kg
B. 1 920 kg
C. 2 400 kg
D. 1 280 kg
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie warzywa uznawane są za korzeniowe?
A. rzodkiew oraz cebula
B. marchew oraz seler
C. buraki ćwikłowe i brokuły
D. buraki cukrowe i pomidory
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas produkcji konserw mięsnych, aby zlikwidować bakterie przetrwalnikujące i uzyskać produkt zdrowotnie bezpieczny?
A. Sterylizacja
B. Pasteryzacja
C. Kgotowanie
D. Termizacja
SPC.02 Pytanie 27
Produkcja wyrobów spożywczych…
Rodzajem surowca, który nie może być używany do wytwarzania pieczywa bezglutenowego, jest mąka
A. gryczana
B. ryżowa
C. kukurydziana
D. pszenna
SPC.02 Pytanie 28
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do produkcji zakwasu używanego w wytwarzaniu masła i sera powinno się zastosować
A. mateczniki
B. frezery
C. wyparki
D. odgazowywacze
SPC.02 Pytanie 29
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się
A. kostkownice
B. krajalnice
C. nadziewarki próżniowe
D. młynki koloidalne
SPC.02 Pytanie 30
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kupażowanie powinno być wykorzystane w procesie wytwarzania
A. jogurtu
B. wina
C. majonezu
D. oleju
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór
A. bydlęcych
B. wieprzowych
C. drobiowych
D. króliczych
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia powinny być użyte do oczyszczania mleka przeznaczonego do wytwarzania serów?
A. wirówki
B. homogenizatory
C. płuczki
D. myjki
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z poniższych procesów jest kluczowy w produkcji piwa?
A. Dodawanie cukru
B. Dodawanie konserwantów
C. Fermentacja alkoholowa
D. Mikrofiltracja końcowa
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z wymienionych surowców jest poddawany oczyszczeniu z ciał stałych oraz częściowo z mikroorganizmów przy użyciu wirówki?
A. Olej
B. Mleko
C. Ziarna
D. Owoce
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. immersyjnej
B. płytowej
C. fluidyzacyjnej
D. komorowej
SPC.02 Pytanie 36
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas segregacji uszkodzonych opakowań papierowych w magazynie powinno się je umieszczać w pojemnikach oznaczonych kolorem
A. zielonym
B. niebieskim
C. żółtym
D. brązowym
SPC.02 Pytanie 37
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie produkcji ogórków kiszonych następuje proces fermentacji
A. octowa
B. mlekowa
C. metanowa
D. alkoholowa
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie preparaty wykorzystuje się do mechanicznego czyszczenia oraz dezynfekcji ścian, podłóg, stołów i powierzchni roboczych w sektorze spożywczym?
A. podchloryn sodu
B. kwas askorbinowy
C. ciekły azot
D. kwas cytrynowy
SPC.02 Pytanie 39
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. przenośnik rolkowy
B. wózek widłowy
C. paleta drewniana
D. podnośnik łańcuchowy
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…
Nadzorowanie temperatury pasteryzacji kompotów pozwala na kontrolowanie zagrożeń
A. fizycznymi
B. radiologicznymi
C. mikrobiologicznymi
D. chemicznymi