Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 81
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż urządzenie, które w tabeli jest niewłaściwie przyporządkowane do procesu/operacji w przetwórstwie mleka

UrządzenieProces/operacja
A.Homogenizator ciśnieniowyRozbijanie cząsteczek w mleku
B.Maśelnica stożkowaZmaślanie śmietany
C.Pasteryzator płytowyPasteryzacja mleka
D.Chłodnica powietrzaZamrażanie mieszanki lodowej

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
SPC.02 Pytanie 82
Produkcja wyrobów spożywczych…

Gorzelnictwo wykorzystuje jako główny składnik do wytwarzania spirytusu

A. ziemniaki
B. soję
C. rzepak
D. jęczmień
SPC.02 Pytanie 83
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?

A. W prasie
B. W wirówce
C. W autoklawie
D. W wyparce
SPC.02 Pytanie 84
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności wstępne są podejmowane w procesie wytwarzania koncentratu pomidorowego?

A. opracowywanie koncentratu.
B. przetwarzanie miazgi.
C. zagęszczanie masy.
D. selekcja pomidorów.
SPC.02 Pytanie 85
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać ryby o niskiej zawartości tłuszczu, należy użyć

A. dorsza
B. śledzia
C. łososia
D. karpia
SPC.02 Pytanie 86
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji

A. jogurtu
B. lodów
C. masła
D. margaryny
SPC.02 Pytanie 87
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji margaryny kluczową operacją technologiczną stanowi

A. bielenie
B. ekstrakcja
C. homogenizacja
D. uwodornienie
SPC.02 Pytanie 88
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?

A. odziemniacz
B. wialnia
C. myjka
D. kalibrownik
SPC.02 Pytanie 89
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces przygotowania zboża do przemiału obejmuje jego oczyszczanie oraz kondycjonowanie, które polega na

A. osuszeniu
B. nawilżeniu
C. oczyszczeniu
D. sortowaniu
SPC.02 Pytanie 90
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik

A. pneumatyczny
B. wałkowy
C. płytowy
D. hydrauliczny
SPC.02 Pytanie 91
Produkcja wyrobów spożywczych…

Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. croissantów
B. naleśników
C. wafli
D. pączków
SPC.02 Pytanie 92
Produkcja wyrobów spożywczych…

W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się

A. wózki ręczne
B. wózki widłowe
C. przenośniki taśmowe
D. przenośniki podwieszone
SPC.02 Pytanie 93
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie są obowiązujące etapy procesu produkcji piwa w odpowiedniej kolejności?

A. wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, fermentacja piwa, rozlew piwa
B. fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa, wytworzenie brzeczki
C. wytworzenie brzeczki, fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa
D. fermentacja piwa, wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, rozlew piwa
SPC.02 Pytanie 94
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwy czas wypieku ciasta biszkoptowego o grubości 37 mm, gdy temperatura w komorze pieca wynosi 210°C.

Wypiekanie ciasta biszkoptowegoGrubość biszkopu [mm]Temperatura komory wypiekowej [°C]Czas wypieku [min]
W formach30 - 40195 - 20050 - 55
W formach30 - 40195 - 22540 - 45
Na blachach15 - 20200 - 21020 - 30
Na blachach7 - 10200 - 22010 - 15

A. 25 min.
B. 44 min.
C. 15 min.
D. 55 min.
SPC.02 Pytanie 95
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zastosowanie jakiego urządzenia jest kluczowe w procesie klarowania soku owocowego?

A. wirówki
B. pasteryzatora
C. homogenizatora
D. ekstrudera
SPC.02 Pytanie 96
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego rodzaju mąka ma odcień kremowy?

A. ziemniaczana
B. kukurydziana
C. żytnia
D. pszenna
SPC.02 Pytanie 97
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?

A. 20 000 kg
B. 10 000 kg
C. 5 000 kg
D. 15 500 kg
SPC.02 Pytanie 98
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?

A. środka konserwującego
B. stabilizatora
C. przeciwutleniacza
D. regulatora kwasowości
SPC.02 Pytanie 99
Produkcja wyrobów spożywczych…

Techniką na przygotowanie żurku wytwarza się ciasto

A. cukiernicze
B. pszenne
C. wyborowe
D. mieszane
SPC.02 Pytanie 100
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest

A. lekko brązowa barwa
B. kryształów sypkość
C. smak zbyt słodki
D. charakterystyczny zapach
SPC.02 Pytanie 101
Produkcja wyrobów spożywczych…

Rektyfikacja, która umożliwia eliminację szkodliwych fuzli, jest wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. mleka
B. cukru
C. mąki
D. wódki
SPC.02 Pytanie 102
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena świeżości jaj wykorzystywanych w czasie produkcji słodyczy odbywa się po ich rozbiciu na podstawie

A. koloru skorupy oraz błon podskorupowych
B. zapachu oraz wyglądu białka i żółtka
C. zapachu białka i grubości skorupy
D. wielkości żółtka wraz z błoną witelinową
SPC.02 Pytanie 103
Produkcja wyrobów spożywczych…

W celu usunięcia dwutlenku siarki z owocowej pulpy, która ma być użyta do produkcji dżemu, wykorzystuje się

A. wyparkę
B. autoklaw
C. rektyfikator
D. ekstraktor
SPC.02 Pytanie 104
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie aspekty obejmuje instrukcja higieny produkcji?

A. czystość w pomieszczeniach i na maszynach
B. wysoką efektywność urządzeń
C. nieskróconą produkcję
D. nieprzerwaną pracę maszyn
SPC.02 Pytanie 105
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do wytwarzania kaszy jaglanej używa się ziarna

A. jęczmienia
B. pszenicy
C. gryki
D. prosa
SPC.02 Pytanie 106
Produkcja wyrobów spożywczych…

Towary transportowane na wózkach

A. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
B. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
C. muszą być przewożone pojedynczo
D. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
SPC.02 Pytanie 107
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces termizacji
B. proces dekantacji
C. proces pasteryzacji
D. proces homogenizacji
SPC.02 Pytanie 108
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przygotowywania potraw w temperaturze 180°C używa się

A. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
B. masła ekstra
C. smalcu
D. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
SPC.02 Pytanie 109
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć

A. tryjera
B. dekantera
C. cyklonu
D. wirówki
SPC.02 Pytanie 110
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność

A. muszek
B. pleśni
C. myszy
D. kurzu
SPC.02 Pytanie 111
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kegi to rodzaj pojemników, do których wlewa się

A. piwo.
B. wino.
C. alkohol.
D. brandy.
SPC.02 Pytanie 112
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena organoleptyczna powinna być stosowana do ustalenia

A. efektywności wyparki
B. składu chemicznego jogurtu owocowego
C. przydatności technologicznej truskawek
D. czystości mikrobiologicznej mleka
SPC.02 Pytanie 113
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych surowców nie jest podstawowym surowcem wykorzystywanym w browarnictwie w Polsce?

A. Kukurydza
B. Jęczmień
C. Drożdże
D. Chmiel
SPC.02 Pytanie 114
Produkcja wyrobów spożywczych…

Faza w produkcji czekolady, która polega na długotrwałym i intensywnym mieszaniu (zwykle trwa od 24 do 72 godzin), to

A. konszowanie
B. temperowanie
C. mielenie ziarna kakao
D. schładzanie
SPC.02 Pytanie 115
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z poniższych składników jest używany w procesie produkcji kiszonych ogórków jako dodatek?

A. Kwas siarkowy
B. Kwas octowy
C. Sól kamienna
D. Drożdże spożywcze
SPC.02 Pytanie 116
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?

A. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
B. mielenia buraków cukrowych
C. procesu krystalizacji cukru
D. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
SPC.02 Pytanie 117
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie występuje w procesie technologicznym produkcji kawy zbożowej?

A. Parownik
B. Autoklaw
C. Prażalnik
D. Blanszownik
SPC.02 Pytanie 118
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pozostałości detergentów na wewnętrznych powierzchniach maszyn do wytwarzania koncentratów owocowych stanowią zagrożenie

A. chemicznym
B. mikrobiologicznym
C. radiologicznym
D. fizycznym
SPC.02 Pytanie 119
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec

A. komorowy
B. wrzutowy
C. obrotowy
D. tunelowy
SPC.02 Pytanie 120
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zastosowanie wialni zbożowej?

A. oddzielania ziaren według rozmiaru.
B. przygotowania ziaren.
C. klasyfikacji i mielenia ziarna.
D. wstępnego czyszczenia ziarna.