Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 281
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. dezynsekcję
B. sanityzację
C. apertyzację
D. dezynfekcję
SPC.02 Pytanie 282
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim procesie produkcyjnym należy zastosować ekstrakcję?
A. oleju rzepakowego
B. soku jabłkowego
C. piwa pasteryzowanego
D. spirytusu rektyfikowanego
SPC.02 Pytanie 283
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. przepakowywanie towarów
B. rozładunek towarów
C. mycie opakowań zbiorczych
D. układanie towarów na regałach
SPC.02 Pytanie 284
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kody od E100 do E199, zgodnie z międzynarodowym systemem klasyfikacji dodatków do żywności, wskazują na
A. substancje słodzące
B. barwniki
C. kwasy oraz regulatory kwasowości
D. środki zagęszczające
SPC.02 Pytanie 285
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie oceny sensorycznej sera twarogowego o średniej tłustości zauważono defekt, którym jest jego
A. lekko luźna struktura
B. wyczuwalny gorzki smak
C. czysty i delikatny aromat
D. kolor od białego do kremowego
SPC.02 Pytanie 286
Produkcja wyrobów spożywczych…
Liofilizacja to metoda stosowana do produkcji
A. nektarów oraz soków owocowych
B. dżemów z świeżych owoców
C. koktajli mleczno-owocowych
D. suszy owocowej i warzywnej
SPC.02 Pytanie 287
Produkcja wyrobów spożywczych…
Analizę jakościową smalcu wybornego oraz popularnego, obejmującą ocenę barwy, konsystencji, struktury, a także smaku i zapachu, wykonuje się w temperaturze
A. 18÷20°C
B. 38÷40°C
C. 48÷50°C
D. 28÷30°C
SPC.02 Pytanie 288
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją
A. margaryny mlecznej
B. smalcu domowego
C. czekolady gorzkiej
D. oleju rzepakowego
SPC.02 Pytanie 289
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do produkcji czego w Polsce wykorzystywane są słód, woda, drożdże oraz chmiel?
A. octu
B. wódki
C. piwa
D. wina
SPC.02 Pytanie 290
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zjawisko płynięcia żywności występuje w suszarniach
A. fluidyzacyjnych
B. immersyjnych
C. konwekcyjnych
D. kontaktowych