Kwalifikacja: SPC.06 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
Zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, pracownik przed rozpoczęciem pracy powinien
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Zgłoszenie przełożonemu, kiedy pracownik jest chory, to naprawdę ważna sprawa, jeśli chodzi o przestrzeganie zasad produkcji i higieny. W końcu chodzi tu o zdrowie – zarówno pracowników, jak i klientów. Jak ktoś jest chory, to może to prowadzić do zanieczyszczenia produktów, co jest poważną sprawą dla zdrowia. Z tego, co pamiętam, w systemie HACCP i przepisach o bezpieczeństwie żywności, każdy powinien zgłaszać, jeśli ma jakiekolwiek objawy chorobowe jak kaszel, katar, czy gorączka. Dla przykładu, jeżeli pracownik ma objawy grypy, to powinien zostać w domu, zanim nie wyzdrowieje, żeby nie rozprzestrzeniać choroby i nie narażać jedzenia na skażenie. To dotyczy nie tylko branży spożywczej, ale też innych miejsc, gdzie higiena jest istotnym tematem. Wiele przepisów to potwierdza.
Decyzja o kwarantannie bez zgłoszenia tego przełożonemu w kontekście zasad higieny i produkcji to nie najlepszy pomysł. Kwarantanna powinna być stosowana, gdy są podejrzenia zakażenia. Pracownik powinien od razu poinformować szefa, żeby firma mogła reagować, na przykład testując innych pracowników i wprowadzając procedury sanitarne. No a wchodzenie na halę produkcyjną bez zmiany obuwia to kolejny błąd, bo zmiana butów jest kluczowa dla utrzymania czystości. Wiele firm wymaga specjalnych butów roboczych, łatwych do czyszczenia, które nie przenoszą brudu z zewnątrz. Zmiana odzieży roboczej raz w tygodniu to też nie najlepsza praktyka, bo powinna być zmieniana regularnie, żeby zmniejszyć ryzyko zakażeń i zapewnić wysokie standardy higieny. W zakładach, zwłaszcza spożywczych, odzież robocza musi być zmieniana często, żeby nie pozwolić na kumulację drobnoustrojów. Tak więc, zgłaszanie choroby i przestrzeganie zasad higieny to kluczowe rzeczy, żeby zadbać o zdrowie wszystkich.