Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na

A. zwiększenie smakowitości paszy
B. wzrost wartości zapachowej paszy
C. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
D. zwiększenie wartości energetycznej paszy
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Melasa jest wytwarzana jako produkt uboczny w trakcie produkcji

A. cukru
B. masła
C. mąki
D. oleju
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?

A. 20%
B. 14%
C. 18%
D. 16%
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zamieszczonych na etykiecie-instrukcji użycia zaprawy nasiennej oblicz, ile preparatu oraz wody należy zastosować do zaprawienia 4 ton ziarna jęczmienia jarego?

INSTRUKCJA STOSOWANIA FUNGICYDU DO ZAPRAWIANIA ZIARNA ZBÓŻ
Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu przeznaczony do zaprawiania ziarna siewnego pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia ozimego i jarego, pszenżyta jarego i owsa

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 100 ml/100 kg ziarna z dodatkiem 500-900 ml wody

A. 2 l preparatu i 2 - 3,6 l wody
B. 4 l preparatu i 20 - 36 l wody
C. 3 l preparatu i 5 - 9 l wody
D. 5 l preparatu i 50 - 90 l wody
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma produkuje każdego dnia 1 000 litrów soków owocowych, ponosząc łączne dzienne koszty ich wytworzenia na poziomie 2 000 zł. Cena sprzedaży soków ustalona przez firmę wynosi 2,20 zł/l. Zysk, jaki firma uzyskuje na sprzedaży jednego litra tych soków, wynosi

A. 0,20 zł/l
B. 1,00 zł/l
C. 2,00 zł/l
D. 0,50 zł/l
ROL.04 Pytanie 6
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych

A. wysokoenergetycznych
B. zawierających antybiotyki
C. wzbogaconych w tłuszcze
D. mineralnych
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na wybranym koncie aktywów można zarejestrować operację finansową związaną z zachodzącymi w firmie zmianami?

A. produktów gotowych
B. należności wobec budżetu
C. pożyczek bankowych
D. kapitału własnego
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż kategorię roślin, które pozostawiają w glebie pozostałości pożniwne bogate w azot oraz mogą stanowić paszę o wysokiej wartości biologicznej przez zawartość aminokwasów egzogennych?

A. Zbożowe pastewne
B. Motylkowe pastewne
C. Okopowe pastewne
D. Niemotylkowe pastewne
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielęta do drugiego tygodnia życia powinny być hodowane

A. na stanowiskach bez ściółki
B. w grupowych kojcach bez ściółki
C. na stanowiskach z głęboką ściółką
D. w indywidualnych kojcach na ściółce
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opisane zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie

Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wzdęcie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania.

A. niestrawności zasadowej.
B. wzdęcia żwacza.
C. choroby motyliczej.
D. tężyczki pastwiskowej.
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawione objawy zaobserwowane u lochy następnego dnia po porodzie, wskazują na występowanie

  • Podwyższona temperatura ciała (powyżej 39,8°C)
  • Przyspieszony oddech i tętno
  • Powiększone gruczoły sutkowe (pokrywająca je skóra jest napięta, zaczerwieniona i bolesna)
  • Brak apetytu, osowiałość, brak zainteresowania prosiętami
  • Locha nie dopuszcza prosiąt do ssania

A. bezmleczności poporodowej MMA.
B. zespołu rozrodczo - oddechowego PRRS.
C. różycy świń.
D. kolibakteriozy.
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Określ, ile kg mocznika (46% N) powinno być użyte na 1 ha pszenicy, jeśli ilość czystego składnika N na 1 ha wynosi 92 kg?

A. 100 kg
B. 200 kg
C. 300 kg
D. 400 kg
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na użytkach zielonych, które są założone na glebach torfowych, wskazane jest

A. wałowanie gładkim wałem, przeprowadzane wiosną
B. płytkie kultywatorowanie przed nadchodzącymi mrozami
C. bronowanie wykonywane na początku wiosny
D. bronowanie po każdym zbiorze pokosu
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie pszenicy jarej nawozy azotowe są stosowane w dwóch terminach. Na początku zastosowano 120 kg/ha saletry amonowej (34% N). Oblicz, jaką ilość mocznika (46% N) należy użyć w drugiej aplikacji, jeśli zapotrzebowanie nawozowe pszenicy wynosi 110 kg N/ha?

A. Około 120 kg/ha
B. Około 150 kg/ha
C. Około 239 kg/ha
D. Około 204 kg/ha
ROL.04 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas nawożenia jęczmienia do produkcji piwa ważne jest, aby nie przekroczyć zalecanej ilości

A. azotu
B. żelaza
C. potasu
D. fosforu
ROL.04 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy przeciętny poziom cen wzrasta rocznie o 4%, to świadczy o tym, że występuje inflacja?

A. galopująca
B. hiperinflacja
C. krocząca
D. pełzająca
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliną preferującą dzień krótki jest

A. zboże.
B. kukurydza.
C. jęczmień.
D. gryka.
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedsiębiorca postanowił zaciągnąć kredyt na kwotę 500 000 zł w celu zakupu linii produkcyjnej. Bank, który udziela kredytu, pobiera prowizję wynoszącą 3,5% wartości udzielonego kredytu. Jaką kwotę wyniesie prowizja?

A. 350 000 zł
B. 175 000 zł
C. 17 500 zł
D. 35 000 zł
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance

Wymagana zawartość lizyny i białka w gramach na 1MJ energii metabolicznej
Faza cykluLizynaBiałko ogólneBiałko strawneWapń
Ciąża do 90 dnia0,4511,08,70,60
Laktacja0,6513,010,00,62

A. 0,65 g
B. 78,00 g
C. 6,50 g
D. 7,80 g
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwierzęta są trzymane bez specjalnych budynków inwentarskich, mają zapewnione 0,5 ha pastwiska na jedną krowę z cielęciem, ochronę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi, możliwość schronienia przed dzikimi zwierzętami, dostęp do wody pitnej (w zimie nie zamarzającej), dostatek paszy oraz suche miejsce do leżenia.
Opis ten odnosi się do chowu bydła mięsnego

A. intensywnego
B. ekstensywnego
C. wolnego
D. półintensywnego
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ruch wody w glebie, który zachodzi pod wpływem ciężaru wody w kierunku pionowym w dół podczas procesu nawadniania roślin, to

A. przesiąkanie
B. podsiąkanie
C. zraszanie
D. melioracja
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czyszczenie dna rowów w celu zachowania odpowiedniej głębokości oraz zapewnienia odpływu wody z wylotów drenarskich powinno być realizowane minimum

A. raz na kwartał
B. raz na miesiąc
C. dwa razy w roku
D. raz w roku
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Sianokiszonka z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, może być używana do karmienia zwierząt

A. po dwóch tygodniach od jej wytworzenia
B. tuż po owinięciu folią
C. około 6 tygodni od jej przygotowania
D. jedynie w sezonie zimowym
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najdogodniejszy czas na zasiew kukurydzy w uprawie podstawowej to

A. koniec maja
B. koniec marca
C. 20 kwietnia - 5 maja
D. 15 marca - 15 kwietnia
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z poniższych roślin uprawnych stanowi najlepszy przedplon dla żyta?

A. jęczmień ozimy
B. jęczmień jary
C. ziemniak
D. żyto
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?

A. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
B. ograniczyć dostęp do wybiegów
C. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
D. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Okres karencji pestycydów chroni

A. wody gruntowe przed zanieczyszczeniem.
B. produkty ekologiczne w rolnictwie.
C. ludzi oraz zwierzęta przed toksycznością.
D. glebę przed akumulacją szkodliwych substancji.
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.

A. 11 sierpnia
B. 24 sierpnia
C. 17 sierpnia
D. 20 sierpnia
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.

Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt
Ilość koźląt tuczonych w grupie30 szt.
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu15 kg
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu8 litrów
Czas trwania tuczu60 dni

A. 14 400 litrów.
B. 7 200 litrów.
C. 3 600 litrów.
D. 1 800 litrów.
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, które znajdują się na glebach torfowych, aby usunąć nadmiar powietrza z gleby i 1 poprawić kondycję systemów korzeniowych traw, konieczne jest przeprowadzenie

A. wałowania
B. orki wiosennej
C. orki melioracyjnej
D. włókowania
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?

A. zawartością odżywczą
B. stanem tarczki zarodkowej
C. wagą
D. kolorem skorupy
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę gazów, których stężenie w pomieszczeniach inwentarskich jest regulowane i powinno być utrzymywane na poziomie bezpiecznym dla zwierząt?

A. Amoniak, dwutlenek węgla, metan
B. Amoniak, metan, siarkowodór
C. Amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór
D. Amoniak, tlenek węgla, siarkowodór
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolnym, które zajmuje się tuczem świń, w określonym czasie wyprodukowano 20 000 kg wagi żywej tuczników. Koszty bezpośrednie oraz pośrednie tej produkcji są następujące:
- materiały bezpośrednie 40 000 zł
- płace bezpośrednie 20 000 zł
- inne koszty bezpośrednie 5 000 zł
- koszty administracyjne i zarządu 5 000 zł
Całkowity koszt własny wytworzenia wynosi 70 000 zł
Jak wysoki jest koszt jednostkowy wytworzenia 1 kilograma wagi żywej tuczników w tym gospodarstwie?

A. 3,00 zł/kg
B. 2,50 zł/kg
C. 3,50 zł/kg
D. 2,00 zł/kg
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź, jakie zmianowanie spełnia wymagania agrotechniczne oraz ekologiczne roślin.

A. Ziemniaki++ - owies - łubin żółty - żyto
B. Łubin żółty - żyto - owies - ziemniaki++
C. Owies - łubin żółty - ziemniaki++ - żyto
D. Żyto - owies - ziemniaki++ - łubin żółty
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z jakich elementów składa się jelito cienkie u ssaków?

A. okrężnica, jelito czcze oraz odbytnica
B. dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte
C. jelito biodrowe, jelito ślepe oraz okrężnica
D. dwunastnica, jelito ślepe oraz jelito kręte
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie rośliny powinny być zestawione ze sobą w trójpolowym systemie zmianowania?

A. rzepak, ziemniaki, kukurydza
B. kukurydza, ziemniaki, pszenica jara
C. kukurydza, rzepak, ziemniaki
D. ziemniaki, pszenica jara, owies
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?

A. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
B. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
C. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
D. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?

Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP
Klasa tuszyZawartość mięsa (%)
S60% lub więcej
E55% lub więcej, ale mniej niż 60%
U50% lub więcej, ale mniej niż 55%
R45% lub więcej, ale mniej niż 50%
O40% lub więcej, ale mniej niż 45%
Pmniej niż 40%
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100%

A. Klasa tuszy U
B. Klasa tuszy R
C. Klasa tuszy E
D. Klasa tuszy O
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z nawozów można aplikować dolistnie razem z pestycydami?

A. Saletrzak.
B. Mocznik.
C. Superfosfat.
D. Sól potasową.
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie zwiększyła się liczba bydła. Aby zapewnić zwierzętom odpowiednią paszę, konieczne jest powiększenie powierzchni upraw.

A. kukurydzy z owsem
B. koniczyny z trawami
C. pszenicy
D. rzepaku