Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 681
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz koszt wytworzenia 1 tony pszenicy, przy założeniu, że:
A. 10 zł/tonę
B. 80 zł/tonę
C. 60 zł/tonę
D. 70 zł/tonę
ROL.04 Pytanie 682
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas działania kombajnu zbożowego w słomie zauważono dużą liczbę niedomłóconych kłosów. W tej sytuacji operator kombajnu powinien
A. podnieść obroty wentylatora
B. zwiększyć prędkość pracy maszyny
C. zmniejszyć prędkość obrotową bębna młócącego
D. zmniejszyć szczelinę omłotową
ROL.04 Pytanie 683
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Narzędzie do uprawy, które może zastąpić funkcję pługa, to
A. agregat do przygotowania gleby
B. brona aktywna z wałem rozdrabniającym
C. kultywator z zębami sprężynowymi
D. kultywator podorywkowy
ROL.04 Pytanie 684
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiatr ma korzystny wpływ głównie w czasie kwitnienia
A. jęczmienia
B. owsa
C. żyta
D. pszenicy
ROL.04 Pytanie 685
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kozy rasy burskiej hoduje się w celu
A. pozyskania wełny
B. produkcji mleka
C. uzyskania mięsa
D. zbierania puchu
ROL.04 Pytanie 686
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas realizacji ochrony roślin uprawnych przed szkodnikami największe ryzyko dla środowiska pochodzi z ignorowania kluczowych zasad bezpieczeństwa przy użyciu metody
A. agrotechnicznej
B. chemicznej
C. zintegrowanej
D. fizycznej
ROL.04 Pytanie 687
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakim okresie najlepiej przeprowadzać analizę gleby w gospodarstwie rolnym?
A. W trakcie wegetacji, aby sprawdzić wzrost
B. Po zbiorach, aby ocenić plony
C. Podczas siewu, aby monitorować postęp
D. Przed siewem, aby dostosować nawożenie
ROL.04 Pytanie 688
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która grupa roślin strączkowych ma najwyższe wymagania dotyczące gleby?
A. bobik, groch siewny i wyka jara
B. łubin wąskolistny, lucerna i żyto
C. łubin żółty, seradela i gryka
D. peluszka, łubin biały i wyka kosmata
ROL.04 Pytanie 689
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej masywna, dobrze wykorzystująca pasze rasa bydła, przydatna do opasu intensywnego, to
Wartość wybranych cech bydła ras mięsnych | ||||
---|---|---|---|---|
Rasa | Masa ciała (kg) | Dobowe przyrosty w wieku / m-cy (g) | ||
Buhaj | krowa | Buhaj | krowa | |
Aberdeen angus | 800 | 500 | 1050 | 950 |
Charolaise | 1050 | 800 | 1130 | 1040 |
Hereford | 950 | 550 | 985 | 880 |
Salers | 800 | 500 | 1050 | 950 |
A. salers.
B. aberdeen angus.
C. hereford.
D. charolaise.
ROL.04 Pytanie 690
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu
A. obniżenia stężenia amoniaku
B. zwalczania gryzoni
C. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
D. eliminacji szkodliwych insektów
ROL.04 Pytanie 691
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zakład produkcyjny zajmujący się opakowaniami tworzy jeden typ kontenerów. Całkowite koszty produkcji wyniosły 16 000 zł. W trakcie procesu produkcyjnego do magazynu dostarczono 160 gotowych kontenerów. Jaką wartość ma koszt jednostkowy wyrobu?
A. 100 zł/szt.
B. 110 zł/szt.
C. 95 zł/szt.
D. 106,25 zł/szt.
ROL.04 Pytanie 692
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz, który rolnik zastosował dawkę 68 kg azotu na 1 ha.
Rolnik | Powierzchnia pola | Nawóz i dawka |
---|---|---|
A. | 2,5 ha | saletry amonowej (34% azotu), wysiat 500 kg |
B. | 2,0 ha | mocznika (46% azotu), wysiat 100 kg |
C. | 1,0 ha | saletrzak (25% azotu), wysiat 200 kg |
D. | 1,0 ha | saletrzak (25% azotu), wysiat 100 kg |
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
ROL.04 Pytanie 693
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Początkowa masa bukata w określonej grupie wiekowej oraz produkcyjnej wynosi 85 kg. Masa końcowa osiąga 450 kg. Średni okres opasu tego typu trwa 12 miesięcy. Wyznacz dobowe przyrosty masy ciała?
A. 800 g
B. 1 000 g
C. 600 g
D. 750 g
ROL.04 Pytanie 694
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Natychmiast po zakończeniu udoju, urządzenia do dojenia powinny być najpierw przepłukane
A. gorącym roztworem środka czyszczącego
B. preparatem dezynfekującym
C. roztworem sody amoniakalnej w wodzie
D. letnią lub zimną wodą
ROL.04 Pytanie 695
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Listki o zaokrąglonym kształcie, z białym, spodkowatym rysunkiem na górnej powierzchni, z ząbkowanymi brzegami, nie pokryte włoskami, a spodnia strona błyszcząca są cechą charakterystyczną koniczyny
A. czerwonej
B. szwedzkiej
C. inkarnatki
D. białej
ROL.04 Pytanie 696
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, jaki dochód może osiągnąć rolnik ze sprzedaży kiszonki w gospodarstwie o powierzchni upraw kukurydzy wynoszącej 30 ha, jeśli uzyskał plon zielonki równy 50 ton/ha. Szacunkowa cena kiszonki z kukurydzy to 100 PLN/tonę. W obliczeniach należy uwzględnić straty produkcyjne w wysokości 20%.
A. 120 000 PLN
B. 147 000 PLN
C. 150 000 PLN
D. 180 000 PLN
ROL.04 Pytanie 697
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pan Nowak prowadzi hodowlę pieczarek. W ciągu roku przychody ze sprzedaży pieczarek wyniosły 100 000 zł. Koszty poniesione w tym okresie przedstawiały się następująco:
- zużycie surowców 30 000 zł,
- wynagrodzenia 20 000 zł,
- usługi zewnętrzne 5 000 zł,
- amortyzacja sprzętu 1 000 zł,
- podatki i opłaty 7 000 zł
Jaką kwotę zysku uzyskał ze sprzedaży pieczarek?
A. 36 000 zł
B. 30 000 zł
C. 50 000 zł
D. 37 000 zł
ROL.04 Pytanie 698
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Brak witaminy D w diecie zwierząt rosnących skutkuje
A. obniżeniem sprawności widzenia
B. kanibalizmem
C. opóźnieniem krzepnięcia krwi
D. krzywicą
ROL.04 Pytanie 699
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób
A. bakteryjnych
B. nowotworowych
C. reumatycznych
D. wirusowych
ROL.04 Pytanie 700
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznaczanie ceny auta na poziomie 65 000 złotych ilustruje funkcję, jaką spełnia pieniądz
A. miernika wartości
B. narzędzia tezauryzacji
C. środka wymiany
D. instrumentu płatniczego
ROL.04 Pytanie 701
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na zdjęciu przedstawiono

A. prasę wysokiego zgniotu.
B. prasę stałokomorową.
C. zgrabiarkę.
D. prasę zmiennokomorową.
ROL.04 Pytanie 702
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką sumę otrzyma przedsiębiorca po upływie 2 lat, jeśli zdeponuje w banku 500 tys. zł przy niezmiennej stopie procentowej wynoszącej 20%?
A. 720 tys. zł
B. 700 tys. zł
C. 800 tys. zł
D. 750 tys. zł
ROL.04 Pytanie 703
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Roślinami okopowymi są:
A. marchew, len, żyto
B. marchew, topinambur, cykoria
C. ziemniak, burak, proso
D. burak, gryka, rzepak
ROL.04 Pytanie 704
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pasz treściwych w 8 tygodniu życia dla 10 jagniąt ssących wynosi
Przykładowe dzienne dawki (w g) dla jagnięcia ssącego | ||||
---|---|---|---|---|
Wiek jagniąt (tydzień) | Siano | Owies | Mieszanki pasz treściwych | Marchew |
5 | 100 | 100 | 10 | 100 |
6 | 125 | 100 | 30 | 200 |
7 | 150 | 100 | 52 | 300 |
8 | 175 | 75 | 100 | 400 |
A. 2000 g
B. 520 g
C. 1500g
D. 1000g
ROL.04 Pytanie 705
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas inwentaryzacji w magazynie pasz odnotowano zapasy kukurydzy wynoszące 2 200 kg oraz jęczmienia 1 800 kg. Zgodnie z kartotekami magazynowymi zapasy są następujące: kukurydza 2 000 kg i jęczmień 2 000 kg. W arkuszu inwentaryzacyjnym zauważono
A. nadwyżkę kukurydzy oraz jęczmienia
B. nadwyżkę kukurydzy oraz niedobór jęczmienia
C. niedobór kukurydzy oraz jęczmienia
D. niedobór kukurydzy oraz nadwyżkę jęczmienia
ROL.04 Pytanie 706
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli wskaż, w jakim przedziale pH należy zwapnować glebę pod uprawę pszenicy ozimej.
Podział gleb w zależności od odczynu pH | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
wartość pH | pH<3,5 | 3,6 - 4,5 | 4,6-5,5 | 5,6-6,5 | 6,6-7,2 | 7,3-8,0 | pH>8,1 | |
Rodzaj gleby | bardzo silnie kwaśne | silnie kwaśne | kwaśne | słabo kwaśne | obojętne | słabo alkaliczne | alkaliczne |
A. pH powyżej 8,1
B. pH poniżej 6,5
C. pH 7,3-8,0
D. pH 6,6-7,2
ROL.04 Pytanie 707
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie prowadzona jest produkcja tuczników w cyklu otwartym od 30 kg do 110 kg. Średnie zużycie paszy przez jednego tucznika w okresie tuczu wynosi 245 kg. Oceń efektywność tuczu.
Ocena efektywności tuczu tuczników | |
---|---|
Zużycie paszy na 1 kg masy ciała | Ocena |
Do 3,0 kg | Bardzo dobra |
3,0 – 3,5 kg | Dobra |
3,6 – 4,0 kg | Dostateczna |
4,1 – 4,5 kg | Dopuszczająca |
A. Dobra.
B. Bardzo dobra.
C. Dostateczna.
D. Dopuszczająca.
ROL.04 Pytanie 708
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przedsiębiorstwie konieczne jest przechowywanie przez 5 lat
A. rachunek bilansowy
B. sprawozdanie finansowe
C. roczne deklaracje podatkowe
D. dokumenty osobowe pracownika
ROL.04 Pytanie 709
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Użycie ciągnika do jazdy równoległej, na przykład w trakcie nawożenia z przy wykorzystaniu sygnału satelitarnego oraz anteny satelitarnej, wymaga odpowiedniego przystosowania układu w ciągniku
A. pneumatycznego
B. zawieszenia
C. kierowniczego
D. zasilania
ROL.04 Pytanie 710
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak obliczamy zysk z działalności operacyjnej firmy?
A. do zysku brutto dodając zyski nadzwyczajne i odejmując straty nadzwyczajne
B. do zysku na sprzedaży dodając pozostałe przychody operacyjne i odejmując pozostałe koszty operacyjne
C. od zysku z działalności gospodarczej odejmując koszty finansowe i dodając przychody finansowe
D. od zysku brutto odejmując podatek dochodowy
ROL.04 Pytanie 711
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, wykorzystując dane z tabeli, ile paszy treściwej należy przygotować w gospodarstwie dla 10 krów na cały rok żywienia, przy założeniu że przeciętna wydajność krowy wynosi 5500 I mleka o zawartości 4% tłuszczu.
Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni [dt] | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wydajność krów – mleko o zawartości tłuszczu 4 % | Siano | Zielonki | Kiszonki | Pasze treściwe | Rośliny okopowe |
3500 litrów | 11 | 74 | 77 | 3,3 | - |
5000 litrów | 15 | 81 | 77 | 6,8 | 12 |
5500 litrów | 16 | 85 | 78 | 8,2 | 15 |
6000 litrów | 17 | 87 | 78 | 9,6 | 15 |
A. 16 dt
B. 8,2 dt
C. 82 dt
D. 170 dt
ROL.04 Pytanie 712
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik prowadzi uprawy różnych warzyw gruntowych na działce o wielkości 2 ha. Najkorzystniejszą formą zbytu dla tego rolnika jest
A. targ.
B. targowisko.
C. sprzedaż publiczna.
D. market.
ROL.04 Pytanie 713
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W firmie po zakończeniu okresu ustalono na podstawie prowadzonych ksiąg rachunkowych, że
- wynik (zysk) ze sprzedaży osiąga 180 000 zł
- pozostałe przychody operacyjne wynoszą 50 000 zł
- pozostałe koszty operacyjne wynoszą 30 000 zł
Jaką wartość zysku na działalności operacyjnej przedsiębiorstwa uzyskano za ten okres?
A. 80 000 zł
B. 200 000 zł
C. 260 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.04 Pytanie 714
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki jest najlepszy odczyn gleby dla uprawy pomidorów oraz wczesnych ziemniaków?
A. powyżej 7,2 pH
B. 6,5-7,0 pH
C. 5,0-6,5 pH
D. poniżej 4,5 pH
ROL.04 Pytanie 715
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znany w branży wytwórca makaronów osiągnął sukces rynkowy, ponieważ sprzedawał swoje makarony w różnych rodzajach sklepów: małych i dużych, lokalnych oraz supermarketach. Jaką formę dystrybucji to reprezentuje?
A. ekskluzywnej
B. wyłącznej
C. selektywnej
D. intensywnej
ROL.04 Pytanie 716
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najwcześniej wysiewaną rośliną ozimą jest
A. żyto
B. pszenica
C. jęczmień
D. rzepak
ROL.04 Pytanie 717
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Krótkoterminowe działania wykorzystujące bodźce finansowe w celu zwiększenia sprzedaży produktu lub usługi to
A. public relations
B. sprzedaż osobista
C. reklama zewnętrzna
D. promocja sprzedaży
ROL.04 Pytanie 718
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zniszczyć ściernisko zbóż, można zamiast pługa podorywkowego wykorzystać bronę
A. ciężką
B. wirnikową
C. talerzową
D. wahadłową
ROL.04 Pytanie 719
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do metod bezpośredniego zwalczania chorób roślin zalicza się
A. właściwe zmianowanie.
B. kwarantannę.
C. stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego.
D. zaprawianie nasion.
ROL.04 Pytanie 720
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Choroba, która pojawia się u rolników, czyli alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika, jest spowodowana przez
A. tasiemca
B. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
C. wirusy przenoszone przez gryzonie
D. włośnię spiralnego