Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 801
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z poniższych nawozów można stosować na użytkach rolnych zarówno przed siewem, jak i jako nawożenie pogłówne?

A. Saletra amonowa
B. Superfosfat potrójny
C. Saletra wapniowa
D. Sól potasowa
ROL.04 Pytanie 802
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Laboratoryjna analiza wartości siewnej nasion obejmuje identyfikację

A. zdolności do kiełkowania
B. koloru i formy
C. rozmiarów nasion
D. poziomu kwalifikacji
ROL.04 Pytanie 803
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zwiększenia wchłaniania wody i przyspieszenia procesu kiełkowania płytko zasianych nasion, jakie urządzenie można zastosować?

A. wały gładkie
B. włóki polowe
C. wały strunowe
D. brony zębowe
ROL.04 Pytanie 804
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno zbóż o wysokiej zawartości glutenu staje się po przetworzeniu surowcem cennym dla przemysłu

A. gorzelniany
B. piwowarski
C. winiarski
D. piekarniczy
ROL.04 Pytanie 805
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Listki o zaokrąglonym kształcie, z białym, spodkowatym rysunkiem na górnej powierzchni, z ząbkowanymi brzegami, nie pokryte włoskami, a spodnia strona błyszcząca są cechą charakterystyczną koniczyny

A. szwedzkiej
B. czerwonej
C. inkarnatki
D. białej
ROL.04 Pytanie 806
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czarny chrząszcz o podłużnie owalnym kształcie (do 2,5 mm), który mieni się na zielono i niebiesko oraz uszkadza pąki rzepaku, to

A. gnatarz rzepakowiec
B. chowacz brukwiaczek
C. słodyszek rzepakowy
D. mszyca kapuściana
ROL.04 Pytanie 807
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?

A. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
B. Typ wystąpienia uszkodzeń
C. Próg ekonomicznej szkodliwości
D. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
ROL.04 Pytanie 808
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz nadwyżkę bezpośrednią (w zł/ha) w uprawie pszenicy ozimej, korzystając z poniższych założeń:
- koszty materiału siewnego - 312 zł/ha,
- koszty nawozów mineralnych - 1064 zł/ha,
- środki ochrony roślin - 382 zł/ha,
- koszty maszyn/usług - 991 zł/ha,
- wartość ziarna pszenicy - 2835 zł/ha,
- dopłata bezpośrednia - 608 zł/ha?

A. 1006 zł/ha
B. 1771 zł/ha
C. 694 zł/ha
D. 608 zł/ha
ROL.04 Pytanie 809
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość mocznika (46%) należy użyć na 5 ha pola, aby wprowadzić do gleby 92 kg N/ha?

A. 500 kg
B. 1000 kg
C. 1500 kg
D. 2000 kg
ROL.04 Pytanie 810
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na działce o powierzchni 2 ha zasiano pszenicę w dawce 2,5 dt/ha. Jaką wartość mają nasiona, jeśli cena 1 dt nasion wynosi 50 zł?

A. 150 zł
B. 250 zł
C. 200 zł
D. 125 zł
ROL.04 Pytanie 811
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie będą koszty wytworzenia 1 kg kiełbasy żywieckiej, gdy produkcja wyniesie 500 kg, a:
- jednostkowy koszt zmienny to 7 zł/kg,
- koszty stałe wynoszą 2 000 zł?

A. 7 zł/kg
B. 500 zł/kg
C. 4 zł/kg
D. 11 zł/kg
ROL.04 Pytanie 812
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolnym, które zajmuje się tuczem świń, w określonym czasie wyprodukowano 20 000 kg wagi żywej tuczników. Koszty bezpośrednie oraz pośrednie tej produkcji są następujące:
- materiały bezpośrednie 40 000 zł
- płace bezpośrednie 20 000 zł
- inne koszty bezpośrednie 5 000 zł
- koszty administracyjne i zarządu 5 000 zł
Całkowity koszt własny wytworzenia wynosi 70 000 zł
Jak wysoki jest koszt jednostkowy wytworzenia 1 kilograma wagi żywej tuczników w tym gospodarstwie?

A. 2,00 zł/kg
B. 3,50 zł/kg
C. 2,50 zł/kg
D. 3,00 zł/kg
ROL.04 Pytanie 813
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wilgotność ziarna zbóż przechowywanego przez maksymalnie 6 miesięcy nie powinna przekraczać

A. 12%
B. 14%
C. 16%
D. 10%
ROL.04 Pytanie 814
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Hodowca tuczników, z siedzibą stada na terenie obszaru zapowietrzonego, po dokonaniu uboju gospodarskiego obowiązany jest zgłosić zdarzenie do

W przypadku zagrożenia wystąpienia lub gdy dojdzie do wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, podlegającej obowiązkowi zwalczania i zostanie określony obszar zapowietrzony, zagrożony lub inny obszar podlegający ograniczeniom, posiadacz świń zobowiązany jest zgłosić Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR zmianę stanu stada świń w terminie 24 godzin od dnia następujących zdarzeń:

  • zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada,
  • uboju zwierzęcia gospodarskiego,

A. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR do 7-u dni od zaistnienia zdarzenia.
B. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 24 godzin.
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii w terminie 14 dni.
D. Powiatowego Lekarza Weterynarii nie później niż w dniu uboju.
ROL.04 Pytanie 815
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie pokarmowe lochy w okresie karmienia?

A. wielkości miotu.
B. liczby oproszeń.
C. czasookresu laktacji.
D. metod żywienia.
ROL.04 Pytanie 816
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiszonka z całych roślin kukurydzy stanowi paszę

A. białkową treściwą
B. suchą objętościową
C. soczystą objętościową
D. węglowodanową treściwą
ROL.04 Pytanie 817
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki i kukurydza nie stanowią odpowiednich przedplonów w hodowli zbóż ozimych z powodu

A. późnego zbioru z pola
B. krótkiego czasu wegetacji
C. silnego zachwaszczenia gleby
D. wyczerpania gleby z dużej ilości składników odżywczych
ROL.04 Pytanie 818
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?

A. 28 500 zł
B. 2 850 zł
C. 121 500 zł
D. 12 150 zł
ROL.04 Pytanie 819
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej bezpieczną metodą dojenia krów jest dój

A. przez piąstkowanie.
B. robotem udojowym
C. mechaniczny na miejscach.
D. w hali udojowej.
ROL.04 Pytanie 820
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na

A. pryszczycy
B. ochwatu
C. grudy
D. brucelozy
ROL.04 Pytanie 821
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nadmiar nawożenia upraw rolniczych saletrą amonową na glebach o lekkiej strukturze może prowadzić do

A. istotnego obniżenia pH gleby, nawet do wartości około 4,0
B. konieczności stosowania nawożenia dolistnego w tych uprawach
C. zatrucia pożytecznych owadów oraz ryb
D. szkodliwego wzrostu stężenia azotu w wodach gruntowych
ROL.04 Pytanie 822
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie

A. w księgach.
B. w trawieńcu.
C. w żwaczu.
D. w czepcu.
ROL.04 Pytanie 823
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Litery WP w nazwie substancji chemicznej wskazują, że forma użytkowa pestycydu to

A. koncentrat zawiesinowy rozcieńczony olejem
B. granulat gotowy do użycia
C. proszek do zaprawiania
D. proszek do przygotowania zawiesiny wodnej
ROL.04 Pytanie 824
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W hodowli zbóż czynnikiem ograniczającym populację szkodników jest

A. wdrożenie uprawy bezorkowej gleby
B. unikanie uprawy zbóż w monokulturze
C. zwiększenie proporcji roślin zbożowych w strukturze zasiewów
D. podwyższenie dawek nawozów mineralnych
ROL.04 Pytanie 825
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych w tabeli, określ zapotrzebowanie loch prośnych na wapń i fosfor w 105 dniu prośności.

Okres ciążności [dni]Termin odsadzania prosiąt w wieku [dni]Energii metabolicznej [MJ]Jedn. ows.Białka ogólnego strawnego [g]Ca [g]P [g]NaCl [g]
1—10028 42 5625 + (43)2,3 + (0,4)28523187
27 + (4,3)2,5 + (0,4)32025208
30 + (4,3)2,8 + (0,4)34527219
101—111
111 - 114
43 —4,0 —500362812
21 —2,0 —25018146

A. 25 g i 20 g
B. 27 g i 21 g
C. 36 g i 28 g
D. 18 g i 14 g
ROL.04 Pytanie 826
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znana firma zajmująca się przetwarzaniem mleka planuje wprowadzenie nowych smaków jogurtów. W wyniku przeprowadzonych badań rynkowych ustalono, że nowe produkty wzbudzą duże zainteresowanie klientów. Jaką strategię dystrybucji należy zastosować dla jogurtów?

A. Intensywna
B. Selektywna
C. Wyłączna
D. Ekskluzywna
ROL.04 Pytanie 827
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najczęściej wykonywany przegląd techniczny ciągnika to

A. P-2
B. P-4
C. P-1
D. P-3
ROL.04 Pytanie 828
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typowe zachowania samicy w obecności samca, takie jak przysiadanie, podnoszenie ogona, oddawanie małych ilości moczu oraz eksponowanie sromu (tzw. "błyskanie" sromem), wskazują na ruję u

A. krowy
B. kozy
C. lochy
D. klaczy
ROL.04 Pytanie 829
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie wymagań - ewidencja prowadzonych zabiegów ochrony roślin musi zawierać między innymi:

Wymagania dla stosujących środki ochrony roślin (wyciąg)
Posiadacze gruntów lub obiektów magazynowych, gdzie prowadzone są zabiegi ochrony roślin, prowadzą ewidencję tych zabiegów, która zawiera:
nazwę rośliny, produktu roślinnego lub przedmiotu;
powierzchnię uprawy roślin lub obiektów magazynowych;
powierzchnię, na których są wykonywane zabiegi ochrony roślin oraz terminy ich wykonywania;
nazwy zastosowanych środków ochrony roślin i ich dawki;
przyczyny zastosowania środków ochrony roślin.

A. producenta środka chemicznego.
B. nazwę rośliny, nazwy i dawki zastosowanych środków chemicznych.
C. termin wykonania zabiegu oraz rodzaj opryskiwacza jakim został wykonany.
D. formę użytkową zastosowanych środków chemicznych.
ROL.04 Pytanie 830
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Temperatura optymalna dla rośliny to taka, przy której

A. zatrzymują się funkcje życiowe.
B. roślina jeszcze nie umiera, ale przestają działać jej funkcje życiowe.
C. wzrost i rozwój zachodzą w najlepszy sposób.
D. roślina wciąż żyje, ale zatrzymuje wzrost i rozwój.
ROL.04 Pytanie 831
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszymi surowcami do kiszenia są pasze

A. o wysokiej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
B. o niskiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
C. o średniej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
D. o wysokiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
ROL.04 Pytanie 832
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się u świń czerwonych, wznoszących się plam o czworokątnym kształcie na skórze, połączone z gorączką oraz zagrzebywaniem się w ściółce, wskazuje na objawy

A. choroby obrzękowej
B. różycy
C. pomoru świń
D. grypy
ROL.04 Pytanie 833
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Możliwością rozwoju dla producenta owoców i warzyw, który prowadzi dużą produkcję, jest

A. wzrost zapotrzebowania na owoce i warzywa
B. wzrost kosztów środków ochrony roślin używanych w produkcji
C. posiadanie nowoczesnych urządzeń do zbioru owoców i warzyw
D. wysoka wydajność oraz dobra jakość uprawianych owoców i warzyw
ROL.04 Pytanie 834
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką funkcję pełnią czerwone krwinki?

A. przewożenie składników odżywczych do komórek mięśniowych
B. transportowanie tlenu z płuc do komórek
C. zwiększanie krzepliwości krwi
D. ochrona organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi
ROL.04 Pytanie 835
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym

A. polskiej czerwonej
B. polskiej czerwono-białej
C. limusine
D. jersey
ROL.04 Pytanie 836
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynniki naturalne mają kluczowe znaczenie dla upraw roślinnych?

A. wilgotność powietrza i nawożenie.
B. wietrzenie i termin siewu.
C. temperatura atmosferyczna i opady.
D. ciśnienie atmosferyczne i osady.
ROL.04 Pytanie 837
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cechy działalności gospodarczej jednostki opisują wskaźniki

A. efektywności działania
B. rentowności
C. poziomu zadłużenia
D. zdolności płatniczej
ROL.04 Pytanie 838
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie instrukcji oblicz, ile wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego
1.Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
2.Otrzymany roztwór – farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 200 g
B. 400 g
C. 600 g
D. 800 g
ROL.04 Pytanie 839
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z aktualnymi regulacjami, mięso, które poddaje się obowiązkowym badaniom na obecność włośni, to

A. kóz
B. świń
C. owiec
D. bydła
ROL.04 Pytanie 840
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który przedplon jest nieodpowiedni w uprawie koniczyny czerwonej?

Przydatność przedplonów dla koniczyny czerwonej
Stanowisko w zmianowaniuPrzedplony
Bardzo dobre i dobreOkopowe, zboża ozime, rzepak
ŚrednieZboża jare
ZłeStrączkowe, motylkowate drobnonasienne, kukurydza

A. Wczesne ziemniaki na oborniku.
B. Rzepak ozimy.
C. Mieszanka jęczmienia jarego i łubinu wąskolistnego.
D. Pszenica jara.