Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 881
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Otrzymanie faktury za naprawę maszyny produkcyjnej
B. Wydanie towarów z magazynu
C. Wyjęcie gotówki z banku do kasy
D. Wysłanie zamówienia na materiały do kontrahenta
ROL.04 Pytanie 882
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość zaprawy nasiennej należy użyć do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeśli instrukcja dotycząca zaprawy wskazuje, że do 100 kg ziarna potrzeba 200 g zaprawy?
A. 1000 g
B. 1500 g
C. 3000 g
D. 300 g
ROL.04 Pytanie 883
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Świnie, które mają szybki przyrost masy ciała oraz późną dojrzałość płciową, klasyfikowane są do typu użytkowego
A. słoninowego
B. tłuszczowo-mięsnego
C. smalcowego
D. mięsnego
ROL.04 Pytanie 884
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Marketing skoncentrowany realizowany jest przez przedsiębiorstwo wytwarzające
A. dżemy o obniżonej zawartości cukru przeznaczone dla osób z cukrzycą
B. kompoty, soki owocowe, przeciery oraz dżemy w różnych wariantach
C. napoje gazowane i niegazowane, zarówno te bez cukru, jak i z dodatkiem słodzików
D. makarony przeróżnych typów, kasze, płatki owsiane oraz kukurydziane
ROL.04 Pytanie 885
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W wyniku pożaru zniszczeniu uległa jedna z hal produkcyjnych. Finansowe konsekwencje tego incydentu zostaną zaksięgowane na konto
A. wydatków operacyjnych
B. nadzwyczajnych strat
C. kosztów działalności operacyjnej
D. nadzwyczajnych zysków
ROL.04 Pytanie 886
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić
A. 5 cm
B. 8 cm
C. 10 cm
D. 3 cm
ROL.04 Pytanie 887
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zimowe mrozy oraz brak pokrywy śnieżnej mogą prowadzić do zmniejszenia plonów
A. ziemniaków
B. gorczycy
C. żyta
D. bobiku
ROL.04 Pytanie 888
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej odpowiedni dla krótkiego łańcucha dystrybucji jest
A. czekolada
B. makaron
C. chleb
D. cukier
ROL.04 Pytanie 889
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się
A. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
B. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
C. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
D. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
ROL.04 Pytanie 890
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania
A. prosiąt
B. jagniąt
C. cieląt
D. kur
ROL.04 Pytanie 891
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiek, w którym rozpoczyna się użytkowanie rozpłodowe ogierów ras gorącokrwistych, to
A. 18 - 24 miesięcy
B. 36 - 48 miesięcy
C. 6 - 12 miesięcy
D. 12 - 18 miesięcy
ROL.04 Pytanie 892
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z poniższych produktów został zakonserwowany przy użyciu metody biologicznej?
A. Kiszona kapusta
B. Mrożony brokuł
C. Owocowy kompot
D. Suszone śliwki
ROL.04 Pytanie 893
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie wymiany oleju w misce olejowej silnika spalinowego w ciągniku, jednocześnie należy
A. zmierzyć ciśnienie sprężania w cylindrach
B. wymienić filtr oleju
C. wyczyścić filtry paliwa
D. sprawdzić ciśnienie oleju w systemie smarowania
ROL.04 Pytanie 894
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jednym z metod ograniczania erozji gleby na górskich stokach jest
A. zakładanie na stokach trwałych użytków zielonych
B. montaż urządzeń do pomiaru siły wiatru
C. dzielenie stoków na niewielkie powierzchnie uprawne
D. instalowanie na stokach urządzeń melioracyjnych
ROL.04 Pytanie 895
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik prowadzi uprawę ogórków na obszarze 2 ha. Najlepszym sposobem zbytu jest
A. supermarket
B. aukcja
C. targowisko
D. giełda
ROL.04 Pytanie 896
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?
A. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
B. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
C. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
D. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
ROL.04 Pytanie 897
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich uprawach najczęściej można spotkać miotłę zbożową?
A. żyta ozimego
B. owsa
C. jęczmienia jarego
D. pszenicy jarej
ROL.04 Pytanie 898
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby o lekko kwaśnym odczynie, zawierające piasek i glinę, nadają się do uprawy
A. koniczyny czerwonej
B. buraków cukrowych
C. lucerny
D. ziemniaków
ROL.04 Pytanie 899
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przeprowadza się zaprawianie nasion rzepaku ozimego w celu
A. skrócenia długości pędu głównego
B. zwiększenia odporności zimowej roślin
C. ochrony przed chorobami grzybowymi
D. ograniczenia zachwaszczenia plantacji
ROL.04 Pytanie 900
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby głęboko spulchnić glebę bez jej przewracania, konieczne jest użycie
A. głębosza
B. kultywatora
C. pługa z pogłębiaczem
D. agregatu ścierniskowego
ROL.04 Pytanie 901
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który przedplon jest nieodpowiedni w uprawie koniczyny czerwonej?
Przydatność przedplonów dla koniczyny czerwonej | |
---|---|
Stanowisko w zmianowaniu | Przedplony |
Bardzo dobre i dobre | Okopowe, zboża ozime, rzepak |
Średnie | Zboża jare |
Złe | Strączkowe, motylkowate drobnonasienne, kukurydza |
A. Rzepak ozimy.
B. Wczesne ziemniaki na oborniku.
C. Pszenica jara.
D. Mieszanka jęczmienia jarego i łubinu wąskolistnego.
ROL.04 Pytanie 902
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja kiszonek z świeżej masy roślinnej niesie ze sobą ryzyko dla ekosystemu z powodu możliwości
A. przecieków soków kiszonkowych do gleby
B. wzrostu stężenia CO2 w atmosferze
C. uwalniania substancji o nieprzyjemnym zapachu
D. lokalnego wzrostu temperatury
ROL.04 Pytanie 903
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj minerały, które najczęściej wykorzystuje się do nawożenia dolistnego roślin uprawnych?
A. Fosfor oraz bor
B. Azot i magnez
C. Wapń oraz siarka
D. Potas z manganem
ROL.04 Pytanie 904
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się proces łączenia plemnika z komórką jajową, który zachodzi w jajowodzie samicy?
A. inseminacja
B. zapłodnienie
C. kopulacja
D. owulacja
ROL.04 Pytanie 905
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawowe pasze objętościowe soczyste w żywieniu bydła to
A. zielonka i kiszonka z lucerny
B. suszenie i kiszonka z koniczyny
C. kiszonka z kukurydzy oraz śruta rzepakowa
D. liście buraków cukrowych oraz otręby pszenne
ROL.04 Pytanie 906
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowane zużycie paszy pełnoporcjowej Grower, w ilości 60 kg oraz cenie 1000 zł/t, przeznaczone jest na odchów warchlaka od 10 kg do 30 kg. Jaki jest koszt żywienia warchlaka na uzyskanie przyrostu masy ciała o 1 kg?
A. 3 zł
B. 2 zł
C. 6 zł
D. 4 zł
ROL.04 Pytanie 907
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po
A. zgłoszeniu uboju do ARiMR
B. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
C. schłodzeniu do temperatury 4°C
D. upływie 24 godzin od momentu uboju
ROL.04 Pytanie 908
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką objętość powinien mieć silos, aby pomieścić 6000 dt, jeżeli 1 m3 kiszonki ma masę mniej więcej 650 kg?
A. około 600 m3
B. około 1083 m3
C. około 650 m3
D. około 923 m3
ROL.04 Pytanie 909
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysoka jakość oraz produkcja mięsa mogą pochodzić od bydła rasy
A. Limousine
B. holsztyńsko - fryzyjskiej
C. Jersey
D. nizinnej czarno - białej
ROL.04 Pytanie 910
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najwięcej białka zawierają nasiona roślinne
A. pszenicy
B. słonecznika
C. rzepaku
D. grochu
ROL.04 Pytanie 911
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyszczególnione elementy z rachunku zysków i strat masarni PMIW za rok obrotowy prezentowały się następująco:
- przychody z działalności operacyjnej wyniosły 250 000 zł,
- koszty działalności operacyjnej osiągnęły 180 000 zł.
Jaki był zysk z działalności operacyjnej masarni?
A. 180 000 zł
B. 250 000 zł
C. 70 000 zł
D. 430 000 zł
ROL.04 Pytanie 912
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?
A. serwatkę
B. ziemniaki gotowane na parze
C. koncentraty białkowe
D. kiszonkę z kukurydzy na CCM
ROL.04 Pytanie 913
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najczęściej wykonywany przegląd techniczny ciągnika to
A. P-2
B. P-1
C. P-3
D. P-4
ROL.04 Pytanie 914
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lucerna mieszańcowa zalicza się do roślin
A. motylkowych drobnonasiennych
B. przemysłowych
C. specjalnych
D. motylkowych grubonasiennych
ROL.04 Pytanie 915
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.
Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny) | ||
---|---|---|
Orientacyjna masa ciała [kg] | Energia metaboliczna [MJ] | Białko strawne [g] |
25÷31 | 16,0 | 180 |
31÷53 | 21,5 | 240 |
53÷75 | 27,0 | 300 |
75÷96 | 32,0 | 360 |
A. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
B. EM 810 MJ i 300 g b.s.
C. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
D. EM 27 MJ i 300 g b.s.
ROL.04 Pytanie 916
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora
A. stanowiskowa z płytką ściółką
B. z uwięziami i bez ściółki
C. wolnostanowiskowa bez ściółki
D. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
ROL.04 Pytanie 917
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Hurtownia produktów spożywczych nabyła artykuły za kwotę 366 zł brutto (300 zł wartość netto oraz 66 zł podatek VAT w wysokości 22%). Po uwzględnieniu marży w wysokości 30% naliczonej od ceny zakupu netto, jaka będzie cena sprzedaży brutto?
A. 475,80 zł
B. 109,80 zł
C. 456,00 zł
D. 390,00 zł
ROL.04 Pytanie 918
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas nabywania towarów w sklepie oceniamy ich jakość za pomocą zmysłów: wzroku, węchu, smaku oraz dotyku. Taki sposób weryfikacji produktu to ocena
A. analityczna
B. porównawcza
C. sensoryczna
D. organoleptyczna
ROL.04 Pytanie 919
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik do nawożenia pszenicy zastosował 200 kg Polifoski 8:24:24 (N:P:K). Jaką ilość azotu w kilogramach użył?
A. 16 kg
B. 24 kg
C. 8 kg
D. 48 kg
ROL.04 Pytanie 920
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Piekarnia produkuje tylko jeden typ chleba oraz jeden typ bułek. W ciągu jednego dnia piecze 600 bochenków chleba oraz 1 200 bułek. Koszt wytworzenia jednego bochenka chleba w stosunku do kosztu produkcji jednej bułki wynosi 2:1. Całkowity dzienny koszt produkcji w piekarni wynosi 600 zł. Jakie są koszty wytworzenia jednego bochenka chleba i jednej bułki?
A. Chleb 0,50 zł, bułka 0,50 zł
B. Chleb 1,00 zł, bułka 0,50 zł
C. Chleb 0,50 zł, bułka 0,25 zł
D. Chleb 1,00 zł, bułka 1,00 zł