Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 041
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Powiatowego Lekarza Weterynarii
B. Instytutu Żywności i Żywienia
C. Agencji Rynku Rolnego
D. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ROL.04 Pytanie 1 042
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W sytuacji wystąpienia intensywnego krwotoku z nosa, jak należy postąpić z poszkodowanym?
A. położyć go na plecach
B. posadzić z głową pochyloną do przodu i nałożyć zimny okład na nos
C. posadzić z głową pochyloną do przodu i nałożyć gorący okład na nos
D. umieścić w pozycji bezpiecznej
ROL.04 Pytanie 1 043
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są główne cele hodowli zwierząt?
A. generowanie heterozji
B. uzyskiwanie towarów pochodzenia zwierzęcego
C. reprodukcja zwierząt użytkowych
D. ochrona gatunków zwierząt
ROL.04 Pytanie 1 044
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak często powinno się przeprowadzać przegląd oraz dezynfekcję systemu klimatyzacji w traktorze rolniczym?
A. raz w roku
B. raz na 5 lat
C. dwa razy w roku
D. co 2 lata
ROL.04 Pytanie 1 045
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie narzędzie służy do poziomowania podłużnego pługów zawieszanych?
A. prawego wieszaka
B. łącznika
C. koła podporowego
D. cięgła bocznego
ROL.04 Pytanie 1 046
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zmianowanie: ziemniaki - owies - łubin żółty - żyto, jest przypisane do gleb kompleksu
A. żytniego bardzo dobrego
B. pszennego bardzo dobrego
C. żytniego słabego
D. pszennego słabego
ROL.04 Pytanie 1 047
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono powierzchnię upraw gospodarstwa rolnego. Wiodącą w strukturze zasiewów tego gospodarstwa jest uprawa roślin
Rodzaj uprawy | Powierzchnia uprawy (w ha) |
---|---|
łubin | 3 |
żyto | 6 |
ziemniaki | 4 |
rzepak | 6 |
buraki pastewne | 2 |
pszenica | 4 |
Razem | 25 |
A. zbożowych.
B. oleistych.
C. motylkowych
D. okopowych.
ROL.04 Pytanie 1 048
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wszystkie transakcje kasowe związane z wpłatami i wypłatami w firmie w danym okresie powinny być uwzględnione w dokumencie zbiorczym noszącym nazwę
A. raport kasowy
B. wyciąg bankowy
C. dowód wypłaty
D. dowód wpłaty
ROL.04 Pytanie 1 049
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.
A. 11 sierpnia
B. 20 sierpnia
C. 24 sierpnia
D. 17 sierpnia
ROL.04 Pytanie 1 050
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym jest element kapitału własnego?
A. fundusz socjalny
B. wynik finansowy
C. kredyt bankowy
D. zobowiązanie wekslowe
ROL.04 Pytanie 1 051
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile ton ziemniaków należy wysadzić na 1 ha, jeśli masa sadzeniaka wynosi 70 g?
Zapotrzebowanie na materiał sadzeniakowy w zależności od wielkości bulw | |||
---|---|---|---|
Wielkość sadzeniaka (mm) | Masa sadzeniaka (g) | Orientacyjne zużycie sadzeniaków (t/ha) | |
30-40 | 30 | 1,8-2,3 | |
40-45 | 50 | 2,6-3,3 | |
45-50 | 70 | 3,4-4,0 | |
50-60 | 120 | 4,1-5,0 |
A. 3,4-4,0 t/ha
B. 1,8-2,3 t/ha
C. 2,6-3,3 t/ha
D. 4,1-5,0 t/ha
ROL.04 Pytanie 1 052
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawowym składnikiem odżywczym w zbożu są
A. białka
B. witaminy
C. węglowodany
D. tłuszcze
ROL.04 Pytanie 1 053
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszą odmianą buraka do produkcji cukru w przemyśle cukrowniczym jest ta
A. o wysokiej wydajności oraz zawartości suchej masy w zakresie od 14% do 16%
B. o małych korzeniach i zawartości cukru od 19% do 21%
C. o średniej wielkości korzeniach oraz zawartości cukru wynoszącej od 12% do 14%
D. o dużych plonach i zawartości suchej masy od 9% do 12%
ROL.04 Pytanie 1 054
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy
A. charolais
B. jersey
C. duńska czerwona
D. czarno - biała
ROL.04 Pytanie 1 055
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zadania związane z przeszkoleniem pracownika w obszarze BHP spoczywają na
A. Urzędzie Pracy
B. pracodawcy
C. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.04 Pytanie 1 056
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy występuje minimalna temperatura dobowa?
A. po zachodzie słońca
B. w późnych godzinach nocnych
C. około północy
D. tuż przed wschodem słońca
ROL.04 Pytanie 1 057
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Części podstawowe uzyskane z półtuszy, takie jak: łopatka, karkówka, rozbratel, antrykot, szponder, są typowe dla półtuszy
A. baraniej
B. wieprzowej
C. końskiej
D. wołowej
ROL.04 Pytanie 1 058
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką sumę można uzyskać ze sprzedaży rzepaku, jeśli pole zasiewu wynosi 2 ha, planowana wydajność to 2,5 tony/ha, a cena sprzedaży to 1100 zł za tonę?
A. 5000 zł
B. 2200 zł
C. 2750 zł
D. 5500 zł
ROL.04 Pytanie 1 059
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?
A. stanem tarczki zarodkowej
B. kolorem skorupy
C. zawartością odżywczą
D. wagą
ROL.04 Pytanie 1 060
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Objawy u krów o wysokiej wydajności mleka, takie jak brak apetytu, obniżona produkcja mleka, twardy i suchy kał oraz wydychany zapach acetonu, świadczą o
A. ketozie
B. kwasicy żwacza
C. biegunce
D. mastitis
ROL.04 Pytanie 1 061
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do masowej hodowli brojlerów najbardziej odpowiednie są mieszańce z oznaczeniem handlowym
A. Astra N
B. Astra P
C. Astra D
D. Astra B
ROL.04 Pytanie 1 062
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nabycie zboża na giełdzie, które zostało dopiero zasiane, stanowi przykład transakcji
A. terminowej
B. opcyjnej
C. gotówkowej
D. kasowej
ROL.04 Pytanie 1 063
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką paszę objętościową w postaci suchej wykorzystuje się w karmieniu bydła mlecznego?
A. kiszonka z traw.
B. siano.
C. rośliny okopowe paszowe.
D. zieleń.
ROL.04 Pytanie 1 064
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką metodę termiczną stosuje się do eliminowania zawiązków rogów u bydła?
A. nóż Robertsa
B. dekornizator gazowy
C. krążki gumowe
D. kleszcze Burdizzo
ROL.04 Pytanie 1 065
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na
A. brucelozy
B. grudy
C. pryszczycy
D. ochwatu
ROL.04 Pytanie 1 066
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?
Numer gospodarstwa | Liczba zwierząt (szt.) | Średnia masa ciała zwierząt (kg) | Powierzchnia gospodarstwa (ha) |
---|---|---|---|
I | 40 | 500 | 12 |
II | 20 | 500 | 15 |
III | 20 | 450 | 8 |
IV | 40 | 450 | 12 |
A. Gospodarstwo I.
B. Gospodarstwo II.
C. Gospodarstwo III.
D. Gospodarstwo IV.
ROL.04 Pytanie 1 067
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
---|---|
Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
Prosięta do 10 kg | 0,15 |
Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 140 m2
B. 100m2
C. 130 m2
D. 120m2
ROL.04 Pytanie 1 068
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej fermentują pasze o
A. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
B. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
C. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
D. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
ROL.04 Pytanie 1 069
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek
A. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
B. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
C. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
D. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
ROL.04 Pytanie 1 070
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W układzie trawiennym, między żołądkiem a jelitem czczym, znajduje się
A. dwunastnica
B. okrężnica
C. przełyk
D. trzustka
ROL.04 Pytanie 1 071
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie
A. cen pasz
B. importu żywca wieprzowego
C. cen energii
D. cen żywca na rynkach światowych
ROL.04 Pytanie 1 072
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Fazę, w której sprzedaż danego produktu jest wysoka i stabilna, cechuje
A. proces wprowadzenia produktu na rynek
B. okres spadku sprzedaży produktu
C. etap wzrostu sprzedaży produktu
D. fazę dojrzałości produktu
ROL.04 Pytanie 1 073
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lizawki solne są podawane bydłu w celu
A. uzupełnienia związków mineralnych
B. poprawy strawności włókna
C. zmniejszenia spożycia wody
D. ulepszenia krążenia krwi
ROL.04 Pytanie 1 074
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa
A. kultywatorowanie
B. włókowanie
C. orka wiosenna
D. orka przedzimowa
ROL.04 Pytanie 1 075
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?
A. nizinna czarno-biała
B. holsztyńsko-fryzyjska
C. jersey
D. limousine
ROL.04 Pytanie 1 076
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób
A. wirusowych
B. nowotworowych
C. bakteryjnych
D. reumatycznych