Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 321
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kukurydzę, którą uprawia się w plonie głównym, najlepiej jest siać, gdy temperatura gleby na głębokości 8 cm wynosi

A. 12 – 15°C
B. 1 – 3°C
C. 4 – 6°C
D. 8 – 10°C
ROL.10 Pytanie 322
Organizacja i nadzorowanie pr…

W tradycyjnej uprawie pszenicy ozimej, wysiewanej w ostatnich dniach września po zbiorze rzepaku 15 lipca, należy przeprowadzić

A. pełny zespół uprawek pożniwnych oraz skrócony przedsiewnych
B. pełny zespół uprawek pożniwnych oraz przedsiewnych
C. skrócony zespół uprawek pożniwnych oraz przedsiewnych
D. skrócony zespół uprawek pożniwnych oraz pełny przedsiewnych
ROL.10 Pytanie 323
Organizacja i nadzorowanie pr…

Minimalna pojemność zbiorników do przechowywania nawozów naturalnych (na obszarach leżących poza OSN) powinna zapewniać ich składowanie przez co najmniej

A. 6 miesięcy
B. 12 miesięcy
C. 4 miesięcy
D. 10 miesięcy
ROL.10 Pytanie 324
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zniszczyć skorupę glebową w uprawach buraków na glebach ciężkich w okresie ich wschodu, powinno się wykorzystać wał

A. strunowego
B. kolczastego
C. Campbella
D. gładkiego
ROL.10 Pytanie 325
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienną normę na energię netto laktacji dla krowy o masie ciała 600 kg, która produkuje 20 kg mleka/dzień o zawartości 4% tłuszczu.

Rodzaj zapotrzebowaniaEnergia netto
Zapotrzebowanie bytowe35,5 MJ
Zapotrzebowanie produkcyjne3,2 MJ/1 kilogram mleka
Zapotrzebowanie ogólneOblicz

A. 99,5 MJ
B. 64,0 MJ
C. 38,7 MJ
D. 102,7 MJ
ROL.10 Pytanie 326
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wybór zwierząt do reprodukcji w obrębie tej samej rasy to

A. postęp hodowlany
B. kojarzenie
C. krycie naturalne
D. krzyżowanie
ROL.10 Pytanie 327
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedokrwistość spowodowana brakiem żelaza występuje szczególnie często u

A. cieląt
B. prosiąt
C. jagniąt
D. źrebiąt
ROL.10 Pytanie 328
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zredukować ryzyko łamliwości podstawy źdźbła, po pszenicy nie powinno się siewać

A. rzepaku
B. kukurydzy
C. gorczycy
D. jęczmienia
ROL.10 Pytanie 329
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie prac serwisowych przeprowadzanych na obiektach nawadniających, nie powinno się

A. elimino­wać osady namułowe.
B. zwiększać infiltracji wody opadowej do gleby.
C. usuwać wszelkie przeszkody utrudniające przepływ wody.
D. naprawiać uszkodzenia powstałe na skarpach.
ROL.10 Pytanie 330
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z przedstawioną klasyfikacją, jeżeli tusza maciorki waży 62,5 kg, zawartość mięsa w tuszy wynosi 30 kg, to według której klasy jakościowej nastąpi rozliczenie zakładów mięsnych z hodowcą za dostarczony żywiec?

Klasyfikacja tusz owczych w skali EUROP
  • S – 60% lub więcej,
  • E – 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
  • U – 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,
  • R – 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
  • O – 40% lub więcej, ale mniej niż 45%,
  • P – mniej niż 40%.
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy ×100%
masa tuszy

A. Klasy E
B. Klasy R
C. Klasy U
D. Klasy O
ROL.10 Pytanie 331
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jedną z korzyści związanych z odwadnianiem gruntów rolnych przy użyciu otwartych rowów z czasowym lub stałym nadmiarem wody, jest

A. zmniejszenie wydatków na konserwację, czyli wykaszanie skarp oraz odmulanie
B. niska materiałochłonność przy tworzeniu rowów
C. powiększenie powierzchni produkcyjnej o 5-10%
D. łatwiejsza mechanizacja prac na polach i użytkach zielonych 'podzielonych' rowami
ROL.10 Pytanie 332
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadchodzącą burzę sygnalizuje

A. znikanie w ciągu dnia chmur kłębiastych.
B. bezwietrzny wieczór oraz owady latające wysoko w powietrzu.
C. chłodny poranek z przejrzystym powietrzem i brakiem wiatru.
D. kierunek ruchu chmur na niebie, przeciwny do wiatru.
ROL.10 Pytanie 333
Organizacja i nadzorowanie pr…

Infekcja pasożytami układu pokarmowego, prowadząca do zablokowania jelita u konia, który nie był odrobaczany, może skutkować

A. mięśniochwat
B. kolką
C. grypą
D. ochwat
ROL.10 Pytanie 334
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie gruczoły trawienne wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego?

A. tarczyca, pęcherzyk żółciowy oraz śledziona
B. nadnercza, przysadka mózgowa oraz szyszynka
C. grasica, serce oraz wątroba
D. wątroba, trzustka i ślinianki
ROL.10 Pytanie 335
Organizacja i nadzorowanie pr…

Układ stabilizacyjny kończyn konia pozwala na

A. skracanie oraz wydłużanie kroków
B. ochronę w sytuacji niebezpieczeństwa
C. relaks oraz sen w pozycji stojącej
D. osiąganie dużych prędkości w krótkim czasie
ROL.10 Pytanie 336
Organizacja i nadzorowanie pr…

Która z wymienionych witamin używanych w żywieniu zwierząt jest rozpuszczalna w wodzie?

A. Witamina A
B. Witamina C
C. Witamina E
D. Witamina K
ROL.10 Pytanie 337
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeżeli w ciągu 24 godzin zarejestrowano następujące wartości temperatury: -4°C, 1°C, 0°C, -5°C, to jaka jest średnia dobowa temperatura powietrza?

A. 2°C
B. -2°C
C. -4°C
D. 4°C
ROL.10 Pytanie 338
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywają lochy karmiące, wpływa na

A. mniejsze ryzyko upadków prosiąt na skutek przygnieceń przez lochę
B. zwiększenie spożycia paszy oraz wody przez lochy
C. wzrost ilości ciał odpornościowych w siarze
D. ograniczenie spożycia paszy oraz obniżenie mleczności loch
ROL.10 Pytanie 339
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ubój poza rzeźnią jest niedopuszczalny w przypadku

A. świn w celu uzyskania mięsa na własne potrzeby
B. ubijania niewielkich ilości drobiu do sprzedaży bezpośredniej przez producenta
C. owców, które są poddawane ubojowi z konieczności
D. bydła, jeżeli mięso z tych zwierząt ma być wprowadzone na rynek
ROL.10 Pytanie 340
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podział elementów odżywczych w układzie pokarmowym nazywa się

A. wchłanianie
B. trawienie
C. synteza
D. sekrecja
ROL.10 Pytanie 341
Organizacja i nadzorowanie pr…

Układ baryczny, w którym ciśnienie rośnie w kierunku środka, określa się mianem

A. niżem barycznym
B. wyżem barycznym
C. frontem chłodnym
D. frontem ciepłym
ROL.10 Pytanie 342
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie informacji zawartej w rozporządzeniu wskaż, jaka jest wymagana izolacja przestrzenna plantacji nasiennej życicy wielokwiatowej w stopniu kwalifikacji przedbazowy o powierzchni 4 ha od innych upraw traw.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 1 lutego 2007 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących
wytwarzania i jakości materiału siewnego
(...)
Wymagana jest izolacja przestrzenna od innych upraw traw nasiennych:
1) Wytwarzanie materiału siewnego kategorii elitarny
a. Plantacje do 2,0 ha – 200 m
b. Plantacje powyżej 2,0 ha – 100 m
2) Wytwarzanie materiału siewnego kategorii kwalifikowany
a. Plantacje do 2,0 ha – 100 m
b. Plantacje powyżej 2,0 ha – 50 m
(...)

A. 200 m
B. 100 m
C. 50 m
D. 300 m
ROL.10 Pytanie 343
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych programów z pakietu Microsoft Office jest najbardziej odpowiedni do przygotowywania kalkulacji związanych z rolnictwem?

A. Word
B. Power Point
C. Excel
D. Note
ROL.10 Pytanie 344
Organizacja i nadzorowanie pr…

Określ zakres temperatur, który zapewnia bezpieczne przechowywanie środków ochrony roślin?

A. Od -10°C do +30°C
B. Od 0°C do +30°C
C. Od +5°C do +35°C
D. Od -5°C do +15°C
ROL.10 Pytanie 345
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zamieszczone zasady wpisu do księgi hodowlanej dotyczą

Minimalne wymagania, jakie powinny spełniać zwierzęta wpisywane do części wstępnej księgi dla rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej:

  • są poddane ocenie wartości użytkowej.
  • są zarejestrowane w systemie informatycznym Symlek.
  • posiadają umaszczenie charakterystyczne dla odmian barwnych: czarno-białej lub czerwono-białej rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej
  • zostały uznane za odpowiadające standardowi hodowlanemu,
  • w przypadku zwierząt posiadających udokumentowane pochodzenie posiadają min.75% genów odmian barwnych bydła holsztyńsko-fryzyjskiego lub min. 75% genów odmian barwnych bydła holsztyńsko-fryzyjskiego i ras: polskiej czarno-białej i polskiej czerwono-białej.

A. księgi wstępnej.
B. rozdziału elita.
C. rejestru bydła.
D. księgi głównej.
ROL.10 Pytanie 346
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedostateczna ilość cynku przy podwyższonym poziomie wapnia w dietach dla tuczników skutkuje

A. zaparciami oraz pojawieniem się zespołu MMA
B. parakeratozą
C. biegunkami oraz zachorowaniami na ZZZN
D. chorobą obrzękową
ROL.10 Pytanie 347
Organizacja i nadzorowanie pr…

Potrzeby nawozowe pszenicy ozimej wynoszą 140 kg N/ha. W sezonie jesiennym użyto 150 kg mocznika (46% N) na hektar. Oblicz, ile saletry amonowej (34% N) powinno być zastosowane wiosną na 1 ha pola?

A. Około 326 kg
B. Około 138 kg
C. Około 209 kg
D. Około 412 kg
ROL.10 Pytanie 348
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kto w Polsce zajmuje się nadzorowaniem obrotu materiałem siewnym?

A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Ministerstwo Rozwoju
C. Ministerstwo Finansów
D. Ministerstwo Środowiska
ROL.10 Pytanie 349
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z plantacji rzepaku pobrano w okresie przedzimowym kilka roślin rzepaku. Na podstawie wskaźników biologicznego rozwoju roślin rzepaku w okresie jesiennym wskaż roślinę, której rozwój pozwoli na najlepsze przezimowanie.

Liczba liściŚrednica szyjki korzeniowejDługość korzenia palowegoOsadzenie pąka wierzchołkowego
Roślina 1.5 – 75 mm5 cmniskie
Roślina 2.2 – 48 mm1 cmwysokie
Roślina 3.8 – 1210 mm15 cmniskie
Roślina 4.16 – 2015 mm25 cmwysokie

A. Roślina 2.
B. Roślina 1.
C. Roślina 3.
D. Roślina 4.
ROL.10 Pytanie 350
Organizacja i nadzorowanie pr…

Rasa, która najlepsza jest do produkcji wołowiny o najwyższej jakości, to?

A. angler
B. piemontese
C. jersey
D. ayrshire
ROL.10 Pytanie 351
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką powierzchnię pastwiska należy przeznaczyć na dzienny wypas dla 20 krów mlecznych? W obliczeniach uwzględnij następujące dane:
Analiza pastwiska metodą analityczną pokazała, że na 1 metrze kwadratowym jest średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady stanowią 0,1 kg. Jedna krowa na pastwisku spożywa 60 kg zielonki w ciągu dnia.

A. 14 arów
B. 12 arów
C. 10 arów
D. 16 arów
ROL.10 Pytanie 352
Organizacja i nadzorowanie pr…

Czyszczenie dna rowów melioracyjnych powinno odbywać się przynajmniej

A. raz na pięć lat
B. raz na dwa lata
C. dwa razy w ciągu roku
D. raz w roku
ROL.10 Pytanie 353
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak długo należy czekać od momentu zauważenia pierwszych oznak rui u krowy do jej pokrycia?

A. 4-8 godzin
B. 24-32 godzin
C. 2-4 godzin
D. 10-18 godzin
ROL.10 Pytanie 354
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na glebach o lekkiej strukturze powinno się używać nawozów wapniowych w postaci

A. dolomitowej
B. krzemianowej
C. węglanowej
D. tlenkowej
ROL.10 Pytanie 355
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wrzosówka to odmiana owiec przeznaczona do hodowli w gospodarstwach

A. specjalizujących się w wytwarzaniu jednolitej cienkiej wełny
B. nowoczesnych o wysokiej wydajności
C. ekologicznych, które dbają o ochronę środowiska naturalnego
D. produkujących genetycznie zmodyfikowane surowce
ROL.10 Pytanie 356
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak można ograniczyć proces degradacji gleb torfowych?

A. stosowanie wyższych dawek nawozów wapniowych w formie tlenkowej
B. uzupełnianie mineralnymi nawozami brakujących mikro- i makroskładników
C. intensyfikacja upraw rolnych
D. przeznaczenie ich na trwałe użytki zielone z dobrze rozwiniętą darnią
ROL.10 Pytanie 357
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przyczyną opisanych objawów występujących u prosiąt jest

Zaobserwowane objawy chorobowe u prosiąt
Bladość skóry i błon śluzowych, nastroszona sierść, zahamowanie przyrostów masy ciała, apatia, niechęć do pobierania pokarmu.

A. brak wapnia w paszy prosiąt.
B. niedobór żelaza w organizmie prosiąt.
C. podawanie żelaza w paszy lochom prośnym.
D. brak witaminy D w mleku lochy.
ROL.10 Pytanie 358
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, z uwagi na emisję toksycznych gazów, nie należy łączyć

A. gnojowicy z wodą
B. gnojówki z gnojowicą
C. gnojowicy z sokami kiszonkowymi
D. soków kiszonkowych z wodą
ROL.10 Pytanie 359
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż środki, których można użyć do zwalczania zarazy ziemniaczanej.

Środki ochrony roślin dostępne w gospodarstwie
A.HerbicydyAfalon Dyspersyjny 450 SC, Titus 25 WG
B.FungicydyDithane 75 WG, Bravo 75 WG
C.InsektycydyDecis 2,5 EC, Fastac 10 EC
D.DesykantyReglone, Basta

A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
ROL.10 Pytanie 360
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko, które ma być sprzedawane, powinno być odbierane samochodem cysterną co drugi dzień z gospodarstwa i schładzane do jakiej temperatury zaraz po doju?

A. 8°C
B. 0°C
C. 10°C
D. 4°C