Filtrowanie pytań
ROL.10 Pytanie 601
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. 6 kg
B. 4 kg
C. 8 kg
D. 2 kg
ROL.10 Pytanie 602
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadmierne zagłębienie siewu zbóż ozimych może prowadzić do
A. zwiększonej mrozoodporności
B. opóźnienia w wschodach
C. lepszego plonowania
D. redukcji zachwaszczenia
ROL.04 Pytanie 603
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z zabiegów uprawowych jest najbardziej kosztowny i zużywa najwięcej energii?
A. bronowanie
B. włókowanie
C. głęboszowanie
D. talerzowanie
ROL.10 Pytanie 604
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przedstawione objawy świadczą o wystąpieniu
... Utrata apetytu, spadek wydajności mleka, wydalany suchy i twardy kał oraz wydychana woń acetonu u krów wysokomlecznych ... |
A. ketozy.
B. mastitis.
C. kwasicy żwacza.
D. biegunki.
ROL.04 Pytanie 605
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
---|---|
Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
Prosięta do 10 kg | 0,15 |
Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 140 m2
B. 100m2
C. 120m2
D. 130 m2
ROL.10 Pytanie 606
Organizacja i nadzorowanie pr…
W mechaniczno-chemicznej technice usuwania chwastów w uprawie ziemniaków, ostatnie obredlenie, tuż przed wschodami roślin, powinno być przeprowadzone przy użyciu
A. profilatora redlin
B. pielnika
C. brony chwastownika
D. pługa
ROL.04 Pytanie 607
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie rolnym przeprowadzono inwentaryzację, która ujawniła brak towarów w magazynie, nie będący winą magazyniera, a wynikający z sytuacji losowej. Jak powinien zostać rozliczony ten brak?
A. Produkty -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Roszczenia sporne
B. Produkty -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Należności od pracowników
C. Produkty -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Straty nadzwyczajne
D. Produkty -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Koszty produkcji
ROL.04 Pytanie 608
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwach ekologicznych czas tuczu brojlerów kurzych powinien wynosić minimum
A. 4 miesiące
B. 1 miesiąc
C. 10 tygodni
D. 6 tygodni
ROL.10 Pytanie 609
Organizacja i nadzorowanie pr…
Rozpoczęcie użytkowania rozrodowego koni zimnokrwistych powinno mieć miejsce w jakim wieku?
A. 18 miesięcy
B. 36 miesięcy
C. 12 miesięcy
D. 10 miesięcy
ROL.04 Pytanie 610
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych
A. wzbogaconych w tłuszcze
B. wysokoenergetycznych
C. mineralnych
D. zawierających antybiotyki
ROL.10 Pytanie 611
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz przewidywany plon jęczmienia jarego na kompleksie żytnim bardzo dobrym.
Jakość gleb | Kompleks przydatności rolniczej | Klasa bonitacyjna | Plony ziarna |
---|---|---|---|
Bardzo dobre | Pszenny bardzo dobry | I i II | 100 % (5,00 t/ha) |
Dobre | Pszenny dobry, pszenny górski, żytni bardzo dobry, zbożowo-pastewny mocny | IIIa i IIIb | 88 % |
Średnie | Pszenny wadliwy | IVa | 84 % |
A. 5,00 t/ha
B. 6,20 t/ha
C. 4,40 t/ha
D. 4,20 t/ha
ROL.10 Pytanie 612
Organizacja i nadzorowanie pr…
Decydując o pozostawieniu rocznej jałówki w grupie zwierząt przeznaczonych do poprawy stada krów mlecznych, należy ocenić wyniki
A. jej wydajności
B. wydajności potomstwa
C. wydajności przodków
D. wydajności rodzeństwa
ROL.04 Pytanie 613
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zimowe mrozy oraz brak pokrywy śnieżnej mogą prowadzić do zmniejszenia plonów
A. ziemniaków
B. żyta
C. gorczycy
D. bobiku
ROL.04 Pytanie 614
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z
A. wybuchowości nawozów saletrzanych
B. higroskopijnością nawozów krystalicznych
C. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
D. pylistości nawozów fosforowych
ROL.10 Pytanie 615
Organizacja i nadzorowanie pr…
Całokształt uprawy roli pod ziemniaki, których przedplonem było żyto przedstawia wariant
Warianty | |||
---|---|---|---|
A. | B. | C. | D. |
1. Zespół uprawek przedsiewnych jesiennych | 1. Zespół uprawek pożniwnych | 1. Zespół uprawek pożniwnych | 1. Zespół uprawek przedsiewnych jesiennych |
2. Zespół uprawek przedzimowych | 2. Zespół uprawek przedsiewnych jesiennych | 2. Zespół uprawek przedzimowych | 2. Zespół uprawek przedzimowych |
3. Zespół uprawek pożniwnych | 3. Zespół uprawek przedsiewnych wiosennych | 3. Zespół uprawek przedsiewnych wiosennych | 3. Zespół uprawek przedsiewnych wiosennych |
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
ROL.04 Pytanie 616
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik prowadzi uprawy różnych warzyw gruntowych na działce o wielkości 2 ha. Najkorzystniejszą formą zbytu dla tego rolnika jest
A. targowisko.
B. targ.
C. market.
D. sprzedaż publiczna.
ROL.04 Pytanie 617
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W firmie zauważono brak składników majątkowych, który nie był spowodowany winą pracownika, a wynikał z okoliczności losowych. Który z metod rozliczenia tych niedoborów jest odpowiedni?
A. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Straty nadzwyczajne
B. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Należności z tytułu niedoborów
C. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Roszczenia sporne
D. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Koszty handlowe
ROL.10 Pytanie 618
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dochód rolniczy netto uprawy 1 ha grochu siewnego.
Wyszczególnienie | J.m. | Cena (zł) | Ilość | Wartość (zł) |
---|---|---|---|---|
Plon | dt | 80,00 | 18,0 | 1 440,00 |
Dopłata do strączkowych | ha | 719,00 | 1,0 | 719,00 |
Jednolita płatność obszarowa (JPO) | ha | 830,00 | 1,0 | 830,00 |
Koszty bezpośrednie | ------- | ------- | ------- | 978,00 |
Koszty pośrednie | - | ------- | ------- | 1 609,00 |
A. 2 989,00 zł
B. 2 011,00 zł
C. 402,00 zł
D. 1 380,00 zł
ROL.04 Pytanie 619
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak długo po przygotowaniu kiszonki można ją najwcześniej podać do skarmiania?
A. Po 6 tygodniach
B. Po 2 tygodniach
C. Po 5 miesiącach
D. Po 3 miesiącach
ROL.04 Pytanie 620
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie zamieszczonej instrukcji oblicz, ile gramów wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.
Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego. | |
---|---|
|
A. 600 g
B. 400 g
C. 800 g
D. 200 g
ROL.10 Pytanie 621
Organizacja i nadzorowanie pr…
Określ zapotrzebowanie ogólne na energię netto laktacji (MJ NEL) dla krowy o masie ciała 600 kg przy dziennej produkcji mleka 20 kg o 4% tłuszczu.
Zapotrzebowanie bytowe na energię netto laktacji i produkcję 1kg mleka o 4% tłuszczu | |
---|---|
Zapotrzebowanie bytowe | |
Masa ciała | MJ NEL |
450 | 28,6 |
500 | 31,0 |
600 | 35,5 |
650 | 37,7 |
Zapotrzebowanie produkcyjne | |
na 1kg mleka o 4% tłuszczu | 3,17 |
A. 63,40 MJ NEL
B. 38,67 MJ NEL
C. 98,90 MJ NEL
D. 35,50 MJ NEL
ROL.04 Pytanie 622
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aromat miodu z ziaren zbóż w magazynie sugeruje
A. obecność rozkruszka mącznego
B. zachodzący proces fermentacji
C. niewłaściwy proces suszenia
D. porażenie śniecią cuchnącą
ROL.04 Pytanie 623
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najmniejsze straty azotu podczas aplikacji gnojówki na grunt zapewni użycie
A. opryskiwacza ustawionego na drobne krople
B. wozu asenizacyjnego
C. opryskiwacza ustawionego na duże krople
D. rozlewacza redlicowego
ROL.10 Pytanie 624
Organizacja i nadzorowanie pr…
Mleko, które ma być sprzedawane, powinno być po doju schłodzone do temperatury maksymalnie
A. 8°C
B. 0°C
C. 4°C
D. 10°C
ROL.10 Pytanie 625
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ochrona gleb przed erozją polega na
A. siewie roślin o niskich wymaganiach
B. utrzymywaniu nieprzerwanej osłony roślinnej gleby
C. stosowaniu intensywnych metod uprawy roślin
D. systematycznym pozostawianiu pola w ugorze
ROL.10 Pytanie 626
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz koszt paszy (netto) potrzebnej do wyprodukowania 1000 szt. brojlerów kurzych przy podanych założeniach produkcji.
Założenia produkcji brojlerów | |
---|---|
Wyszczególnienia | Wartość parametrów |
Długość jednego cyklu produkcyjnego | 45 dni |
Przyrost masy ciała brojlera w okresie tuczu | 2,7 kg |
Zużycie paszy na 1 kg przyrostu | 1,65 kg |
Cena 1 tony paszy treściwej | 1400 zł/netto |
A. 3 780,00 zł
B. 4 455,00 zł
C. 2 310,00 zł
D. 6 237,00 zł
ROL.10 Pytanie 627
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ilość suchej masy w podsuszonych roślinach, które mają być użyte do produkcji sianokiszonki, powinna wynosić około
A. 20-30%
B. 40-50%
C. 60-70%
D. 10-20%
ROL.04 Pytanie 628
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile powinna wynosić zawartość suchej masy w zielonce przeznaczonej do produkcji sianokiszonki?
A. 15-19%
B. 25-29%
C. 20-24%
D. 30-34%
ROL.04 Pytanie 629
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja zwierzęcia, które zostało ubite w rzeźni, powinna być
A. dostarczona do odpowiedniego Biura Powiatowego ARiMR
B. przechowywana w domu do wglądu
C. trzymana w biurze rzeźni
D. złożona w odpowiednim Urzędzie Gminy
ROL.04 Pytanie 630
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość ton ziemniaków trzeba przygotować do posadzenia na działce o powierzchni 2 ha, przy normie wynoszącej 25 dt/ha?
A. 4,01
B. 2,51
C. 2,01
D. 5,01
ROL.04 Pytanie 631
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do
A. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
B. wzrostu strawności białka
C. redukcji uczucia sytości
D. spadku wartości przyrostów
ROL.04 Pytanie 632
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Maksymalny dobowy czas pracy młodzieży, która nie osiągnęła 16 roku życia, nie może przekraczać
A. 6 godzin
B. 8 godzin
C. 7 godzin
D. 5 godzin
ROL.04 Pytanie 633
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż system hodowli bydła mięsnego, który gwarantuje:
- dostęp zwierząt do najlepszej i najzdrowszej paszy,
- mniejsze straty paszy, oszczędność pracy,
- niższe wydatki, lepsze warunki sprzyjające zdrowiu zwierząt?
A. Utrzymanie uwięziowe, ściołowe
B. Utrzymanie pastwiskowe
C. Utrzymanie kombiboksowe
D. Utrzymanie oborowe, wolnostanowiskowe
ROL.04 Pytanie 634
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do zwalczania mszyc w uprawach roślin zaleca się stosowanie środków owadobójczych o działaniu
A. doglebowym
B. wgłębnym
C. układowym
D. oddechowym
ROL.10 Pytanie 635
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zbyt duża liczba tuczników w tuczarni może prowadzić do
A. wystąpienia kanibalizmu
B. nadmiernego schłodzenia pomieszczenia
C. powstania parakeratozy
D. zwiększonego przepływu powietrza i zapylania
ROL.10 Pytanie 636
Organizacja i nadzorowanie pr…
Obniżenie temperatury, spadek prędkości wiatru, a na zachodzie promienna barwa zorzy zapowiada, że w dniu jutrzejszym będzie aura
A. bez opadów i słoneczna
B. pochmurna i deszczowa
C. z opadami i ochłodzeniem
D. wiatr i deszcz
ROL.10 Pytanie 637
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie zestawienia przychodów i kosztów w intensywnej produkcji tuczników mięsnych, oblicz dochód z jednego stanowiska tuczowego, przy założeniu współczynnika rotacji na stanowisku wynoszącym 3,17.
Przychody (wartość tuszy + premia za mięsność) (zł) | Koszty razem (zł) | Dochód bezpośredni (zł) | Dochód z 1 stanowiska tuczowego* (zł) |
---|---|---|---|
442,30 | 307,10 | 135,20 | ? |
* dochód ze stanowiska tuczowego = dochód bezpośredni × współczynnika rotacji na stanowisku |
A. 428,58 zł
B. 973,50 zł
C. 544,92 zł
D. 1402,09 zł
ROL.04 Pytanie 638
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich uprawach najczęściej można spotkać miotłę zbożową?
A. żyta ozimego
B. jęczmienia jarego
C. pszenicy jarej
D. owsa
ROL.04 Pytanie 639
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Listki o zaokrąglonym kształcie, z białym, spodkowatym rysunkiem na górnej powierzchni, z ząbkowanymi brzegami, nie pokryte włoskami, a spodnia strona błyszcząca są cechą charakterystyczną koniczyny
A. inkarnatki
B. białej
C. czerwonej
D. szwedzkiej
ROL.04 Pytanie 640
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?
A. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
B. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
C. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
D. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola