Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 1 561
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przy ocenie walorów zdrowotnych produktów roślinnych, określa się ich zawartość

A. makroskładników i pozostałości pestycydów
B. węglowodanów oraz mikotoksyn
C. metali ciężkich, azotanów oraz azotynów
D. metali ciężkich i składników śladowych
ROL.04 Pytanie 1 562
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zapisane na wekslu zobowiązanie do uregulowania kwoty wekslowej to

A. trasat
B. remitent
C. trasant
D. awal
ROL.04 Pytanie 1 563
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces technologicznego dojrzewania bulw ziemniaków przeznaczonych do długotrwałego składowania powinien przebiegać

A. dłużej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
B. mniej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C
C. mniej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
D. dłużej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C
ROL.04 Pytanie 1 564
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynniki naturalne mają kluczowe znaczenie dla upraw roślinnych?

A. wilgotność powietrza i nawożenie.
B. ciśnienie atmosferyczne i osady.
C. temperatura atmosferyczna i opady.
D. wietrzenie i termin siewu.
ROL.10 Pytanie 1 565
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż właściwe zmianowanie na glebach średnich

Kolejne lata uprawyA.B.C.D.
1Ziemniaki ++ZiemniakiZiemniaki ++Ziemniaki
2Jęczmień jaryJęczmień jary ++Rzepak ozimyPszenica ozima
3Rzepak ozimyPszenica ozimaPszenica ozimaJęczmień jary
4Pszenica ozimaRzepak ozimyJęczmień jaryRzepak ozimy ++

A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
ROL.04 Pytanie 1 566
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Antywylegacze w uprawie zbóż ozimych powinny być używane

A. wiosną, po rozpoczęciu wegetacji
B. przed siewem
C. w fazie strzelania w źdźbło
D. w czasie wschodów
ROL.10 Pytanie 1 567
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przedstawione objawy świadczą o wystąpieniu

... Utrata apetytu, spadek wydajności mleka, wydalany suchy i twardy kał oraz wydychana woń acetonu u krów wysokomlecznych ...

A. ketozy.
B. kwasicy żwacza.
C. mastitis.
D. biegunki.
ROL.10 Pytanie 1 568
Organizacja i nadzorowanie pr…

W integrowanej ochronie roślin dopuszczenie zastosowania metody chemicznej w celu zwalczania zarazy ziemniaka jest możliwe tylko wtedy, gdy

A. na uprawie stosuje się podkiełkowane lub aktywowane sadzeniaki
B. plon z uprawy będzie przechowywany do wiosny
C. sadzono odmiany odporne na zarazę ziemniaka
D. istnieje prawdopodobieństwo przekroczenia progu szkodliwości
ROL.04 Pytanie 1 569
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W płodozmianie po uprawie roślin motylkowych powinno się przeznaczyć miejsce na uprawę roślin

A. o najwyższym zapotrzebowaniu na fosfor i potas.
B. o najwyższym zapotrzebowaniu na azot.
C. preferujących gleby o odczynie zasadowym.
D. potrzebujących głębokiej warstwy gleby.
ROL.10 Pytanie 1 570
Organizacja i nadzorowanie pr…

Analiza pastwiska wykazała, że na 1 m2 znajduje się średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady to 0,1 kg. Jedna krowa każdego dnia spożyje 60 kg zielonki na pastwisku. Jaką powierzchnię pastwiska należy przeznaczyć na jeden dzień wypasu dla 20 szt. krów mlecznych?

A. 14 arów
B. 12 arów
C. 16 arów
D. 10 arów
ROL.04 Pytanie 1 571
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokumentacja zwierzęcia, które zostało ubite w rzeźni, powinna być

A. dostarczona do odpowiedniego Biura Powiatowego ARiMR
B. trzymana w biurze rzeźni
C. złożona w odpowiednim Urzędzie Gminy
D. przechowywana w domu do wglądu
ROL.04 Pytanie 1 572
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie podanych informacji, oblicz dawkę preparatu potrzebną do sporządzenia 300 litrów cieczy roboczej.

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej.

Przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych.

Zalecane opryskiwanie średniokropliste.

Zalecana dawka środka chemicznego dla jednorazowego zastosowania wynosi 25 g na 100 litrów wody.

A. 75 g
B. 100 g
C. 125 g
D. 25 g
ROL.10 Pytanie 1 573
Organizacja i nadzorowanie pr…

W oborach przeznaczonych dla krów mlecznych, optymalny zakres temperatury oraz wilgotności względnej wynosi odpowiednio

A. 0-15°C i 50-60%
B. 12-20°C i 70-90%
C. 5-20°C i 40-50%
D. 8-16°C i 60-80%
ROL.10 Pytanie 1 574
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje

A. o zawartości tkanki mięśniowej
B. o wartości użytkowej mięsa
C. o terminie przydatności do spożycia
D. o grubości tkanki tłuszczowej
ROL.04 Pytanie 1 575
Prowadzenie produkcji rolnicz…

TMR, czyli system żywienia krów, opiera się na podawaniu

A. paszy treściwej raz dziennie
B. mieszanki paszy podstawowej oraz treściwej
C. tylko paszy objętościowej w nieograniczonej ilości
D. wyłącznie mieszanki treściwej w nieograniczonej ilości
ROL.10 Pytanie 1 576
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką chorobę bydła należy natychmiast zgłosić do weterynaryjnego inspektoratu?

A. Ketoza
B. Tężyczka
C. Niedowład przedżołądków
D. Choroba niebieskiego języka
ROL.10 Pytanie 1 577
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby ułatwić oddzielenie skiby od calizny pola, w pługach instaluje się

A. przedpłużek
B. ścinacz listwowy
C. listwę dokładającą
D. krój
ROL.10 Pytanie 1 578
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przypadku gleb pszennych o dobrej jakości rotację w zmianowaniu powinno się zaczynać od

A. buraka cukrowego
B. pszenicy jarej
C. koniczyny czerwonej
D. jęczmienia ozimego
ROL.04 Pytanie 1 579
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie poniższych pozycji z rachunku zysków i strat hurtowni warzyw, ustal zysk brutto:
- zysk z działalności operacyjnej 15 000 zł,
- zyski nadzwyczajne 8 000 zł,
- straty nadzwyczajne 4 000 zł?

A. 8 000 zł
B. 19 000 zł
C. 15 000 zł
D. 23 000 zł
ROL.10 Pytanie 1 580
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką kwotę wynosi miesięczny wydatek na żywienie jednego konia, jeśli roczny całkowity koszt utrzymania czterech koni w gospodarstwie to 32 000 zł, a wydatki na żywienie to 60% wydatków łącznych?

A. 200 zł
B. 400 zł
C. 4 800 zł
D. 1 600 zł
ROL.04 Pytanie 1 581
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej masywna, dobrze wykorzystująca pasze rasa bydła, przydatna do opasu intensywnego, to

Wartość wybranych cech bydła ras mięsnych
RasaMasa ciała (kg)Dobowe przyrosty
w wieku / m-cy (g)
BuhajkrowaBuhajkrowa
Aberdeen angus8005001050950
Charolaise105080011301040
Hereford950550985880
Salers8005001050950

A. salers.
B. hereford.
C. aberdeen angus.
D. charolaise.
ROL.04 Pytanie 1 582
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięśniochwat to schorzenie, które występuje

A. u koni
B. u bydła
C. u koni i owiec
D. u owiec i bydła
ROL.04 Pytanie 1 583
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wybierz mieszankę pełnoporcjową dla kurcząt brojlerów na I okres tuczu.

Nazwa mieszankiPrzeznaczenie mieszanki
Pre-DJDla kur niosek od 16-18 tygodnia do 2% nieśności
DKM-1Dla kurcząt hodowlanych od 0 do 6 tygodnia życia
DKA-StarterDla kurcząt rzeźnych od 0 do 10 dnia tuczu
DKA-GrowerDla kurcząt brojlerów od 11 dnia tuczu do 7 dni przed ubojem

A. Pre-DJ
B. DKM-1
C. DKA-Starter
D. DKA-Grower
ROL.04 Pytanie 1 584
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent tanich zup instant oferuje je we wszystkich sieciach sprzedaży pod różnymi markami. Zamiast swojego logo korzysta z logo sieci, do której je dostarcza. Jaką strategię marketingową reprezentuje takie działanie?

A. zróżnicowanego
B. masowego
C. penetracji
D. skoncentrowanego
ROL.04 Pytanie 1 585
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?

A. 3 miesiące
B. 6 miesięcy
C. 9 miesięcy
D. 12 miesięcy
ROL.10 Pytanie 1 586
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z ustawą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. dotyczącą wymagań oraz procedur związanych z utrzymywaniem gatunków zwierząt hodowlanych, dla których normy ochrony zostały ustalone w przepisach UE, ile sztuk tuczników o wadze 50 kg można trzymać w kojcu o wymiarach 3 m x 4 m?

A. 40
B. 12
C. 30
D. 50
ROL.04 Pytanie 1 587
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Kulawizna
B. Zagwożdżenie
C. Morzysko
D. Ochwat
ROL.10 Pytanie 1 588
Organizacja i nadzorowanie pr…

Obecność substancji inhibujących w mleku krowim może być efektem

A. wystąpienia wzdęcia żwacza u krowy
B. zanieczyszczenia mleka czynnikami fizycznymi
C. nadmiaru białka w racji pokarmowej
D. zbyt krótkiego cyklu płukania dojarki po użyciu środków czyszczących
ROL.04 Pytanie 1 589
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość mocznika (46%) należy użyć na 5 ha pola, aby wprowadzić do gleby 92 kg N/ha?

A. 1500 kg
B. 2000 kg
C. 500 kg
D. 1000 kg
ROL.10 Pytanie 1 590
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z tabelą, dzienne zapotrzebowanie na energię netto (MJ NEL) oraz białko ogólne (g) krowy produkującej 20 kg mleka o zawartości tłuszczu 4% wynosi

Zapotrzebowanie na energię netto (MJ) i białko ogólne (g)
na produkcję 1 kg mleka o różnym procencie tłuszczu
Zawartość tłuszczu w 1 kg mleka
(%)
Energia netto
(MJ)
Białko ogólne
(g)
3,02,875
3,53,080
4,03,285
4,53,490

A. 64 MJ EN; 1700 g b. og.
B. 60 MJ EN; 1500 g b. og.
C. 68 MJ EN; 1800 g b. og.
D. 56 MJ EN; 1600 g b. og.
ROL.10 Pytanie 1 591
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie podanej instrukcji stosowania zaprawy nasiennej Baytan Universal 094 FS oblicz ilość preparatu potrzebną do zaprawienia 250 kg ziarna siewnego żyta.

BAYTAN UNIVERSAL 094 FS
Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu o działaniu systemicznym do zaprawiania w zaprawiarkach przystosowanych do zapraw ciekłych i zawiesinowych ziarna siewnego zbóż ozimych i jarych.
ZAKRES STOSOWANIA I DAWKI
– pszenica ozima i jara; pszenżyto; żyto.
– zalecana dawka: 400 ml środka z dodatkiem 200 ml wody/100 kg ziarna

A. 4 000 ml
B. 2 500 ml
C. 1 000 ml
D. 500 ml
ROL.10 Pytanie 1 592
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość suchej masy w podsuszonych roślinach, które mają być użyte do produkcji sianokiszonki, powinna wynosić około

A. 20-30%
B. 40-50%
C. 10-20%
D. 60-70%
ROL.04 Pytanie 1 593
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką sumę można uzyskać ze sprzedaży rzepaku, jeśli pole zasiewu wynosi 2 ha, planowana wydajność to 2,5 tony/ha, a cena sprzedaży to 1100 zł za tonę?

A. 2750 zł
B. 5500 zł
C. 2200 zł
D. 5000 zł
ROL.04 Pytanie 1 594
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki nawóz w 100 kg produktu handlowego zawiera 46% azotu?

A. Saletrzak
B. RSM
C. Kainit
D. Mocznik
ROL.04 Pytanie 1 595
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jan Kowalski prowadzi niewielki bar przydrożny. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów i rozchodów oraz płaci podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w księdze oblicz, jaki był jego dochód netto.
- suma przychodów 45 000 zł
- suma kosztów 25 000 zł
- zysk brutto 20 000 zł

A. 20 000 zł
B. 3 800 zł
C. 16 200 zł
D. 5 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 596
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie spożył 250 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej. Oblicz średnie zużycie paszy na każdy kilogram przyrostu masy ciała tucznika?

A. 3,50 kg
B. 1,25 kg
C. 3,13 kg
D. 2,50 kg
ROL.10 Pytanie 1 597
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwie zajmowano się tuczem trzody chlewnej od masy 30 kg do 110 kg. Całkowite zużycie mieszanki pełnoporcjowej dla jednego osobnika wyniosło 240 kg. Jakie było zużycie tej mieszanki na 1 kg przyrostu wagi tucznika?

A. 2,5 kg
B. 3,0 kg
C. 3,5 kg
D. 2,0 kg
ROL.10 Pytanie 1 598
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ocena przezimowania roślin rzepaku powinna opierać się na

A. kolorze rozety liściowej.
B. wysokości pędu.
C. sytuacji szyjki korzeniowej oraz stożka wzrostu.
D. dacie rozpoczęcia wegetacji roślin.
ROL.10 Pytanie 1 599
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie zakiszania ziół, fermentacja, która jest najbardziej preferowana, to

A. octowa
B. masłowa
C. mlekowa
D. gnilna
ROL.04 Pytanie 1 600
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik planujący sprzedaż produktów zwierzęcych z własnego gospodarstwa dla konsumentów poza granicami powiatu powinien o tym zawiadomić

A. odpowiedniego Powiatowego Inspektora Pracy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
B. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
C. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
D. odpowiedniego Powiatowego Lekarza Weterynarii, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży