Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 641
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek

A. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
B. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
C. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
D. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
ROL.04 Pytanie 1 642
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W układzie trawiennym, między żołądkiem a jelitem czczym, znajduje się

A. trzustka
B. przełyk
C. dwunastnica
D. okrężnica
ROL.04 Pytanie 1 643
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie

A. cen żywca na rynkach światowych
B. importu żywca wieprzowego
C. cen energii
D. cen pasz
ROL.10 Pytanie 1 644
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwie gnojowicę należy przechowywać w hermetycznych zbiornikach, które zapewniają jej składowanie przez czas

A. 4 miesięcy
B. 2 miesięcy
C. 3 miesięcy
D. 6 miesięcy
ROL.10 Pytanie 1 645
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz dzienne zapotrzebowanie na mieszankę treściwą dla stada loch.

Lp.Faza cyklu produkcyjnego (rozrodczego) lochLiczba loch w szt.Dzienna dawka paszy w kg/szt.
1Lochy luźne przed kryciem23,0
2Lochy niskoprośne102,5
3Lochy wysokoprośne53,0
4Lochy karmiące 10 prosiąt46,5

A. 46 kg
B. 31 kg
C. 72 kg
D. 15 kg
ROL.04 Pytanie 1 646
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Fazę, w której sprzedaż danego produktu jest wysoka i stabilna, cechuje

A. etap wzrostu sprzedaży produktu
B. okres spadku sprzedaży produktu
C. fazę dojrzałości produktu
D. proces wprowadzenia produktu na rynek
ROL.04 Pytanie 1 647
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Lizawki solne są podawane bydłu w celu

A. poprawy strawności włókna
B. zmniejszenia spożycia wody
C. uzupełnienia związków mineralnych
D. ulepszenia krążenia krwi
ROL.10 Pytanie 1 648
Organizacja i nadzorowanie pr…

Trawienie włókna obecnego w diecie lochy ma miejsce w

A. jelicie grubym przy współpracy enzymów bakterii zasiedlających to jelito
B. żołądku oraz dwunastnicy z pomocą pepsyny
C. dwunastnicy oraz jelicie czczym dzięki amylazie trzustkowej
D. jelicie czczym i biodrowym z udziałem sacharazy
ROL.04 Pytanie 1 649
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa

A. kultywatorowanie
B. włókowanie
C. orka przedzimowa
D. orka wiosenna
ROL.10 Pytanie 1 650
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko, które jest przewożone do sprzedaży samochodem cysterną co dwa dni z gospodarstwa, powinno być natychmiast po doju schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 0°C
B. 8°C
C. 4°C
D. 10°C
ROL.10 Pytanie 1 651
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do pomiaru ciśnienia atmosferycznego?

A. psychrometr Assmanna
B. barometr rtęciowy
C. termometr rtęciowy
D. ewaporometr Wilda
ROL.04 Pytanie 1 652
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?

A. nizinna czarno-biała
B. holsztyńsko-fryzyjska
C. limousine
D. jersey
ROL.10 Pytanie 1 653
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przypadku, gdy planowane wycielenie krowy ma mieć miejsce 15 maja, kiedy należy rozpocząć jej zasuszenie?

A. 7 czerwca
B. 15 lipca
C. 15 marca
D. 7 maja
ROL.04 Pytanie 1 654
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób

A. bakteryjnych
B. nowotworowych
C. wirusowych
D. reumatycznych