Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 1
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność

A. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
B. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
C. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
D. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?

A. dzielarko-zaokrąglarki
B. mieszacze-dozatory
C. krajalnice
D. liczniki bułek drobnych
SPC.02 Pytanie 3
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?

A. puszka
B. beczka
C. butelka
D. kontener
SPC.02 Pytanie 4
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kruszenie, wytłaczanie, wydobywanie i oczyszczanie to etapy, które zachodzą podczas produkcji

A. oleju rafinowanego
B. serów podpuszczkowych
C. powideł z śliwek
D. soków warzywnych
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do surowców pochodzenia roślinnego zaliczamy:

A. masło, oliwa
B. mąka, mleko
C. jaja, karczochy
D. groszek, granaty
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…

W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego

A. mleka
B. jabłek
C. oleju
D. mąki
SPC.02 Pytanie 7
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?

A. Mleko UHT, dżemy
B. Kawa, mąka
C. Herbata, napoje gazowane
D. Margaryna, szynka wędzona
SPC.02 Pytanie 8
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.

Tab. Receptura na 1000 g kremu russel
SurowceIlość [g]
Cukier puder276,0
Jaja220,0
Masło220,0
Margaryna331,0
Esencja rumowa4,7
Spirytus6,6
Razem1058,3
Straty58,3
Wydajność1000,0

A. 12 kg
B. 22 kg
C. 1,2 kg
D. 2,2 kg
SPC.02 Pytanie 9
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kryterium oceny organoleptycznej dżemu nie stanowi ocena

A. wyglądu
B. pH
C. smaku
D. zapachu
SPC.02 Pytanie 10
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkcją kawy rozpuszczalnej zajmuje się branża przetwórcza

A. piekarsko-cukiernicze
B. owoców i warzyw
C. zbożowo-młynarskie
D. koncentratów spożywczych
SPC.02 Pytanie 11
Produkcja wyrobów spożywczych…

Reguła techniczna określająca zasady realizacji procesu wytwórczego lub cechy i właściwości surowców oraz produktów, bądź definiująca ich nazwy i symbole, to

A. receptura
B. norma
C. regulamin
D. instrukcja
SPC.02 Pytanie 12
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z poniższych procesów nie jest wykorzystywany w produkcji kefiru?

A. suszenie
B. chłodzenie
C. fermentacja
D. pasteryzacja
SPC.02 Pytanie 13
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?

A. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
B. Aby zmniejszyć kwasowość
C. Aby dodać smaku
D. Aby zwiększyć zawartość białka
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przygotowanie świeżego mleka do wyrobu ciast piekarskich wymaga

A. podgrzania mleka do temperatury w granicach 40°C
B. przelania mleka przez drobne sito
C. rozcieńczenia mleka w letniej wodzie
D. schłodzenia mleka do temperatury około 10°C
SPC.02 Pytanie 15
Produkcja wyrobów spożywczych…

Cukier uzyskany z buraków cukrowych powinien być magazynowany

A. w zbiornikach
B. w spichrzach
C. w silosach
D. w pryzmach
SPC.02 Pytanie 16
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się

A. matecznik
B. kadź fermentacyjną
C. wyparkę
D. kocioł warzelny
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?

A. Odwaniacz – dżem
B. Kadź – piwo
C. Prażalnik – ciasto
D. Masownica – masło
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…

W trakcie wytwarzania kefiru, zanim dodany zostanie grzybek do mleka, należy przeprowadzić w kolejności: oczyszczanie mleka, normalizację poziomu tłuszczu oraz

A. zagęszczanie i hartowanie
B. dojrzewanie i pielęgnację
C. formowanie i pakowanie
D. pasteryzację i oziębianie
SPC.02 Pytanie 19
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?

A. psychrometr
B. higrometr
C. manometr
D. barometr
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie są etapy magazynowania towarów w odpowiedniej kolejności?

A. składowanie ładunku, przyjęcie towaru, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
B. przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
C. przyjęcie towaru, wydawanie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
D. wydawanie towaru, przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
SPC.02 Pytanie 21
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?

A. FIFO
B. LIFO
C. LIPO
D. FETO
SPC.02 Pytanie 22
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia mogą być wykorzystane do suszenia grzybów?

A. autoklawach poziomych
B. suszarkach na podczerwień
C. kotłach otwartych
D. parownikach elektrycznych
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak powinien smakować dobrze ukiszony ogórek?

A. czysto kwaśny
B. mocno cierpki
C. dosyć gorzki
D. lekko słodki
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?

A. 2 400 kg
B. 2 000 kg
C. 1 280 kg
D. 1 920 kg
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie warzywa uznawane są za korzeniowe?

A. marchew oraz seler
B. buraki ćwikłowe i brokuły
C. buraki cukrowe i pomidory
D. rzodkiew oraz cebula
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas produkcji konserw mięsnych, aby zlikwidować bakterie przetrwalnikujące i uzyskać produkt zdrowotnie bezpieczny?

A. Kgotowanie
B. Termizacja
C. Pasteryzacja
D. Sterylizacja
SPC.02 Pytanie 27
Produkcja wyrobów spożywczych…

Rodzajem surowca, który nie może być używany do wytwarzania pieczywa bezglutenowego, jest mąka

A. pszenna
B. gryczana
C. kukurydziana
D. ryżowa
SPC.02 Pytanie 28
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do produkcji zakwasu używanego w wytwarzaniu masła i sera powinno się zastosować

A. wyparki
B. odgazowywacze
C. frezery
D. mateczniki
SPC.02 Pytanie 29
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się

A. nadziewarki próżniowe
B. kostkownice
C. krajalnice
D. młynki koloidalne
SPC.02 Pytanie 30
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kupażowanie powinno być wykorzystane w procesie wytwarzania

A. wina
B. jogurtu
C. majonezu
D. oleju
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…

Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór

A. drobiowych
B. wieprzowych
C. bydlęcych
D. króliczych
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia powinny być użyte do oczyszczania mleka przeznaczonego do wytwarzania serów?

A. myjki
B. wirówki
C. płuczki
D. homogenizatory
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z poniższych procesów jest kluczowy w produkcji piwa?

A. Fermentacja alkoholowa
B. Mikrofiltracja końcowa
C. Dodawanie cukru
D. Dodawanie konserwantów
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych surowców jest poddawany oczyszczeniu z ciał stałych oraz częściowo z mikroorganizmów przy użyciu wirówki?

A. Owoce
B. Mleko
C. Olej
D. Ziarna
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki

A. komorowej
B. fluidyzacyjnej
C. płytowej
D. immersyjnej
SPC.02 Pytanie 36
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas segregacji uszkodzonych opakowań papierowych w magazynie powinno się je umieszczać w pojemnikach oznaczonych kolorem

A. niebieskim
B. brązowym
C. żółtym
D. zielonym
SPC.02 Pytanie 37
Produkcja wyrobów spożywczych…

W trakcie produkcji ogórków kiszonych następuje proces fermentacji

A. mlekowa
B. metanowa
C. alkoholowa
D. octowa
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie preparaty wykorzystuje się do mechanicznego czyszczenia oraz dezynfekcji ścian, podłóg, stołów i powierzchni roboczych w sektorze spożywczym?

A. kwas cytrynowy
B. kwas askorbinowy
C. podchloryn sodu
D. ciekły azot
SPC.02 Pytanie 39
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?

A. wózek widłowy
B. przenośnik rolkowy
C. podnośnik łańcuchowy
D. paleta drewniana
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…

Nadzorowanie temperatury pasteryzacji kompotów pozwala na kontrolowanie zagrożeń

A. mikrobiologicznymi
B. chemicznymi
C. radiologicznymi
D. fizycznymi