Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 1
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby pozbyć się skórki z pomidorów, warto wykorzystać obieraczkę

A. nożową
B. spalinową
C. cierną
D. parową
SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?

A. 400 sztuk
B. 100 sztuk
C. 1 000 sztuk
D. 4 000 sztuk
SPC.02 Pytanie 3
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która z wymienionych witamin dodawana podczas produkcji skutkuje zapobieganiem ciemnieniu soku jabłkowego?

A. Witamina B
B. Witamina C
C. Witamina D
D. Witamina K
SPC.02 Pytanie 4
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena organoleptyczna powinna być stosowana do ustalenia

A. składu chemicznego jogurtu owocowego
B. czystości mikrobiologicznej mleka
C. efektywności wyparki
D. przydatności technologicznej truskawek
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…

Dobra Praktyka Produkcyjna, która jest ujęta w dokumentacji zakładowej, reprezentowana jest przez skrót

A. GMO
B. GMP
C. GHP
D. GIS
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…

W trakcie oceny organoleptycznej surowego mleka analizuje się między innymi

A. temperaturę
B. barwę
C. kwasowość
D. gęstość
SPC.02 Pytanie 7
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?

A. LIPO
B. FETO
C. FIFO
D. LIFO
SPC.02 Pytanie 8
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?

A. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
B. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
C. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
D. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło
SPC.02 Pytanie 9
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas produkcji soku pomarańczowego kluczowym etapem jest klarowanie soku w celu:

A. obniżenia poziomu cukru
B. poprawy smaku
C. zwiększenia zawartości witamin
D. usunięcia zawiesin i osadów
SPC.02 Pytanie 10
Produkcja wyrobów spożywczych…

Koagulacja kazeiny ma miejsce w trakcie wytwarzania

A. przecierów warzywnych
B. krochmalu ziemniaczanego
C. serów dojrzewających
D. drożdży winiarskich
SPC.02 Pytanie 11
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wodę używaną do wytwarzania czystych wódek oraz soków owocowych z koncentratów trzeba dodatkowo poddać

A. nasyceniu CO2
B. demineralizacji
C. nasyceniu O2
D. uzdatnieniu
SPC.02 Pytanie 12
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem

A. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
B. starannie owinąć folią termokurczliwą
C. połączyć je luzem taśmą klejącą
D. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
SPC.02 Pytanie 13
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?

A. myjka
B. wialnia
C. odziemniacz
D. kalibrownik
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie dodatki powinny być użyte do wytwarzania masła z pasteryzowanej śmietanki przy użyciu tradycyjnej metody?

A. Sól, zakwas, farba, woda pitna, podpuszczka, azotan potasowy
B. Zakwas czystych kultur maślarskich lub szczepionki maślarskie, farba, sól
C. Woda pitna, chlorek sodu, podpuszczka, azotan potasu, farba, sól
D. Cukier biały, karmel, drożdże piekarskie, woda pitna, dodatki smakowe
SPC.02 Pytanie 15
Produkcja wyrobów spożywczych…

Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania

A. pierogów z mięsem
B. grzybów marynowanych
C. napojów owocowych
D. mleka zagęszczonego
SPC.02 Pytanie 16
Produkcja wyrobów spożywczych…

W trakcie analizy mleka surowego przy użyciu metody organoleptycznej dokonuje się między innymi jego oceny

A. kwasowości i gęstości
B. obecności pleśni i drożdży
C. zawartości tłuszczu i białka
D. barwy i zapachu
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby przygotować schab do peklowania w procesie produkcji polędwicy sopockiej, należy wykorzystać

A. azotan potasu
B. benzoesan sodu
C. kwas octowy
D. tlenek azotu
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zastosowanie jakiego urządzenia jest kluczowe w procesie klarowania soku owocowego?

A. pasteryzatora
B. ekstrudera
C. wirówki
D. homogenizatora
SPC.02 Pytanie 19
Produkcja wyrobów spożywczych…

Poddaje się zamrażaniu fluidyzacyjnemu

A. mrożone desery.
B. ciasta pizze.
C. mięsa w kawałkach.
D. mieszanki warzywne.
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kluczowym procesem kształtującym cechy organoleptyczne, który zachodzi podczas produkcji chipsów ziemniaczanych, jest

A. prażenie
B. gotowanie
C. smażenie
D. suszenie
SPC.02 Pytanie 21
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest napięcie w jednofazowej instalacji elektrycznej w Polsce?

A. 230V +23 V
B. 100V +10 V
C. 400V
D. 120V
SPC.02 Pytanie 22
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak formuje się ciasto bezowe?

A. poprzez wałkowanie przy pomocy wałka
B. przez wycinanie przy użyciu wzornika
C. za pomocą wyciskania na blachę
D. przez krojenie krajalnicą
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…

W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier?

MagazynAsortyment
IJabłka, gruszki, pomidory
IIJogurt, kefir, mleko 2%
IIIMięso mrożone, mrożonki owocowe
IVPrzyprawy, susz, pieczywo trwałe

A. W magazynie II
B. W magazynie III
C. W magazynie IV
D. W magazynie I
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do eliminacji zanieczyszczeń mechanicznych oraz mikroorganizmów w mleku?

A. wirówki baktofugacyjne
B. homogenizatory tłokowe
C. zbiorniki izotermiczne
D. pasteryzatory płytowe
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z owoców używanych do wyrobu dżemów nie jest zaliczany do jagodowych?

A. Żurawina
B. Porzeczka
C. Wiśnia
D. Agrest
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby korzystanie z krajalnicy tarczowej do warzyw odbywało się w sposób bezpieczny, trzeba

A. podać surowiec do leja zasilającego po wcześniejszym uruchomieniu maszyny
B. załadować lej zasypowy krajalnicy, a następnie uruchomić maszynę
C. umieścić surowiec w rynnie odprowadzającej i włączyć urządzenie
D. uruchomić maszynę na około 3 minuty, a potem dostarczyć surowiec do leja zasilającego
SPC.02 Pytanie 27
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie tworzywo sztuczne jest najczęściej używane do pakowania śmietany w kubeczkach?

A. PE
B. PI
C. PP
D. PS
SPC.02 Pytanie 28
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia powinny być użyte do oczyszczania mleka przeznaczonego do wytwarzania serów?

A. myjki
B. homogenizatory
C. wirówki
D. płuczki
SPC.02 Pytanie 29
Produkcja wyrobów spożywczych…

Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?

A. nad drzwiami
B. na palecie
C. za regałem
D. za oknem
SPC.02 Pytanie 30
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do usuwania ogonków czereśni, porzeczek oraz truskawek wykorzystywane są

A. odpestczarki
B. przyrządy do obcinania
C. narzędzia do obierania
D. obrywarki
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?

A. ciśnienie
B. natężenie przepływu
C. prędkość obrotowa
D. temperatura
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…

Najskuteczniejszym sposobem na eliminację zagrożeń mikrobiologicznych w procesie wytwarzania dżemów owocowych jest według systemu HACCP

A. nasycanie roztworem cukru oraz pakowanie
B. czyszczenie owoców i ich obróbka cieplna
C. usuwanie szypułek, mycie i odpestczanie
D. przyjmowanie i sortowanie owoców
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…

Fluidyzacyjną suszarkę należy wykorzystać do osuszania

A. ryb.
B. groszku.
C. mleka.
D. mięsa.
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces przygotowania zboża do przemiału obejmuje jego oczyszczanie oraz kondycjonowanie, które polega na

A. nawilżeniu
B. sortowaniu
C. oczyszczeniu
D. osuszeniu
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych surowców nie jest podstawowym surowcem wykorzystywanym w browarnictwie w Polsce?

A. Chmiel
B. Drożdże
C. Jęczmień
D. Kukurydza
SPC.02 Pytanie 36
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces termizacji
B. proces pasteryzacji
C. proces dekantacji
D. proces homogenizacji
SPC.02 Pytanie 37
Produkcja wyrobów spożywczych…

Parametr opisujący działanie suszarki fluidyzacyjnej to

A. prędkość obrotowa dysku rozpyłowego
B. ciśnienie pary wodnej znajdującej się wewnątrz urządzenia
C. temperatura powietrza wlotowego
D. natężenie przepływu wody
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…

Partia jabłek przeznaczonych do wyrobu soków nie spełnia wymogów

A. smaki nieco kwaśne
B. żywe kolory
C. nietypowe formy
D. znamiona zgniecenia skórki
SPC.02 Pytanie 39
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do jakiego procesu wykorzystywane są blanszowniki w przetwórstwie warzyw?

A. wyciągania skrobi
B. fermentacji mlekowej
C. zagęszczania miąższu
D. inaktywacji enzymów
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności są niezbędne do wytworzenia frytek z ziemniaków?

A. Mycie, obieranie, formowanie, smażenie
B. Obieranie, krojenie, blanszowanie, smażenie
C. Czyszczenie, kondycjonowanie, podsuszanie, smażenie
D. Obieranie, krojenie, pieczenie, zamrażanie