Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 81
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż urządzenie, które w tabeli jest niewłaściwie przyporządkowane do procesu/operacji w przetwórstwie mleka

UrządzenieProces/operacja
A.Homogenizator ciśnieniowyRozbijanie cząsteczek w mleku
B.Maśelnica stożkowaZmaślanie śmietany
C.Pasteryzator płytowyPasteryzacja mleka
D.Chłodnica powietrzaZamrażanie mieszanki lodowej

A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
SPC.02 Pytanie 82
Produkcja wyrobów spożywczych…

Gorzelnictwo wykorzystuje jako główny składnik do wytwarzania spirytusu

A. jęczmień
B. rzepak
C. ziemniaki
D. soję
SPC.02 Pytanie 83
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?

A. W autoklawie
B. W wyparce
C. W wirówce
D. W prasie
SPC.02 Pytanie 84
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności wstępne są podejmowane w procesie wytwarzania koncentratu pomidorowego?

A. opracowywanie koncentratu.
B. przetwarzanie miazgi.
C. selekcja pomidorów.
D. zagęszczanie masy.
SPC.02 Pytanie 85
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać ryby o niskiej zawartości tłuszczu, należy użyć

A. dorsza
B. łososia
C. śledzia
D. karpia
SPC.02 Pytanie 86
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji

A. lodów
B. jogurtu
C. masła
D. margaryny
SPC.02 Pytanie 87
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji margaryny kluczową operacją technologiczną stanowi

A. homogenizacja
B. bielenie
C. uwodornienie
D. ekstrakcja
SPC.02 Pytanie 88
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?

A. myjka
B. wialnia
C. kalibrownik
D. odziemniacz
SPC.02 Pytanie 89
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces przygotowania zboża do przemiału obejmuje jego oczyszczanie oraz kondycjonowanie, które polega na

A. sortowaniu
B. nawilżeniu
C. oczyszczeniu
D. osuszeniu
SPC.02 Pytanie 90
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik

A. płytowy
B. hydrauliczny
C. pneumatyczny
D. wałkowy
SPC.02 Pytanie 91
Produkcja wyrobów spożywczych…

Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. croissantów
B. wafli
C. naleśników
D. pączków
SPC.02 Pytanie 92
Produkcja wyrobów spożywczych…

W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się

A. przenośniki taśmowe
B. wózki ręczne
C. wózki widłowe
D. przenośniki podwieszone
SPC.02 Pytanie 93
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie są obowiązujące etapy procesu produkcji piwa w odpowiedniej kolejności?

A. wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, fermentacja piwa, rozlew piwa
B. fermentacja piwa, wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, rozlew piwa
C. wytworzenie brzeczki, fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa
D. fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa, wytworzenie brzeczki
SPC.02 Pytanie 94
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwy czas wypieku ciasta biszkoptowego o grubości 37 mm, gdy temperatura w komorze pieca wynosi 210°C.

Wypiekanie ciasta biszkoptowegoGrubość biszkopu [mm]Temperatura komory wypiekowej [°C]Czas wypieku [min]
W formach30 - 40195 - 20050 - 55
W formach30 - 40195 - 22540 - 45
Na blachach15 - 20200 - 21020 - 30
Na blachach7 - 10200 - 22010 - 15

A. 25 min.
B. 44 min.
C. 15 min.
D. 55 min.
SPC.02 Pytanie 95
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zastosowanie jakiego urządzenia jest kluczowe w procesie klarowania soku owocowego?

A. homogenizatora
B. pasteryzatora
C. ekstrudera
D. wirówki
SPC.02 Pytanie 96
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego rodzaju mąka ma odcień kremowy?

A. ziemniaczana
B. kukurydziana
C. pszenna
D. żytnia
SPC.02 Pytanie 97
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?

A. 15 500 kg
B. 5 000 kg
C. 10 000 kg
D. 20 000 kg
SPC.02 Pytanie 98
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?

A. regulatora kwasowości
B. stabilizatora
C. środka konserwującego
D. przeciwutleniacza
SPC.02 Pytanie 99
Produkcja wyrobów spożywczych…

Techniką na przygotowanie żurku wytwarza się ciasto

A. pszenne
B. mieszane
C. wyborowe
D. cukiernicze
SPC.02 Pytanie 100
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest

A. kryształów sypkość
B. smak zbyt słodki
C. charakterystyczny zapach
D. lekko brązowa barwa
SPC.02 Pytanie 101
Produkcja wyrobów spożywczych…

Rektyfikacja, która umożliwia eliminację szkodliwych fuzli, jest wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. mąki
B. mleka
C. cukru
D. wódki
SPC.02 Pytanie 102
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena świeżości jaj wykorzystywanych w czasie produkcji słodyczy odbywa się po ich rozbiciu na podstawie

A. zapachu białka i grubości skorupy
B. koloru skorupy oraz błon podskorupowych
C. zapachu oraz wyglądu białka i żółtka
D. wielkości żółtka wraz z błoną witelinową
SPC.02 Pytanie 103
Produkcja wyrobów spożywczych…

W celu usunięcia dwutlenku siarki z owocowej pulpy, która ma być użyta do produkcji dżemu, wykorzystuje się

A. autoklaw
B. wyparkę
C. rektyfikator
D. ekstraktor
SPC.02 Pytanie 104
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie aspekty obejmuje instrukcja higieny produkcji?

A. wysoką efektywność urządzeń
B. nieprzerwaną pracę maszyn
C. czystość w pomieszczeniach i na maszynach
D. nieskróconą produkcję
SPC.02 Pytanie 105
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do wytwarzania kaszy jaglanej używa się ziarna

A. jęczmienia
B. pszenicy
C. prosa
D. gryki
SPC.02 Pytanie 106
Produkcja wyrobów spożywczych…

Towary transportowane na wózkach

A. muszą być przewożone pojedynczo
B. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
C. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
D. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
SPC.02 Pytanie 107
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces termizacji
B. proces pasteryzacji
C. proces dekantacji
D. proces homogenizacji
SPC.02 Pytanie 108
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przygotowywania potraw w temperaturze 180°C używa się

A. masła ekstra
B. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
C. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
D. smalcu
SPC.02 Pytanie 109
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć

A. wirówki
B. dekantera
C. tryjera
D. cyklonu
SPC.02 Pytanie 110
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność

A. myszy
B. kurzu
C. pleśni
D. muszek
SPC.02 Pytanie 111
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kegi to rodzaj pojemników, do których wlewa się

A. brandy.
B. piwo.
C. alkohol.
D. wino.
SPC.02 Pytanie 112
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena organoleptyczna powinna być stosowana do ustalenia

A. efektywności wyparki
B. czystości mikrobiologicznej mleka
C. składu chemicznego jogurtu owocowego
D. przydatności technologicznej truskawek
SPC.02 Pytanie 113
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych surowców nie jest podstawowym surowcem wykorzystywanym w browarnictwie w Polsce?

A. Kukurydza
B. Jęczmień
C. Drożdże
D. Chmiel
SPC.02 Pytanie 114
Produkcja wyrobów spożywczych…

Faza w produkcji czekolady, która polega na długotrwałym i intensywnym mieszaniu (zwykle trwa od 24 do 72 godzin), to

A. schładzanie
B. temperowanie
C. konszowanie
D. mielenie ziarna kakao
SPC.02 Pytanie 115
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z poniższych składników jest używany w procesie produkcji kiszonych ogórków jako dodatek?

A. Drożdże spożywcze
B. Sól kamienna
C. Kwas octowy
D. Kwas siarkowy
SPC.02 Pytanie 116
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?

A. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
B. procesu krystalizacji cukru
C. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
D. mielenia buraków cukrowych
SPC.02 Pytanie 117
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie występuje w procesie technologicznym produkcji kawy zbożowej?

A. Parownik
B. Autoklaw
C. Blanszownik
D. Prażalnik
SPC.02 Pytanie 118
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pozostałości detergentów na wewnętrznych powierzchniach maszyn do wytwarzania koncentratów owocowych stanowią zagrożenie

A. chemicznym
B. radiologicznym
C. fizycznym
D. mikrobiologicznym
SPC.02 Pytanie 119
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec

A. obrotowy
B. wrzutowy
C. komorowy
D. tunelowy
SPC.02 Pytanie 120
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zastosowanie wialni zbożowej?

A. przygotowania ziaren.
B. oddzielania ziaren według rozmiaru.
C. klasyfikacji i mielenia ziarna.
D. wstępnego czyszczenia ziarna.