Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 281
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. dezynsekcję
B. dezynfekcję
C. sanityzację
D. apertyzację
SPC.02 Pytanie 282
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim procesie produkcyjnym należy zastosować ekstrakcję?
A. spirytusu rektyfikowanego
B. soku jabłkowego
C. oleju rzepakowego
D. piwa pasteryzowanego
SPC.02 Pytanie 283
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. rozładunek towarów
B. mycie opakowań zbiorczych
C. przepakowywanie towarów
D. układanie towarów na regałach
SPC.02 Pytanie 284
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kody od E100 do E199, zgodnie z międzynarodowym systemem klasyfikacji dodatków do żywności, wskazują na
A. kwasy oraz regulatory kwasowości
B. substancje słodzące
C. środki zagęszczające
D. barwniki
SPC.02 Pytanie 285
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie oceny sensorycznej sera twarogowego o średniej tłustości zauważono defekt, którym jest jego
A. wyczuwalny gorzki smak
B. lekko luźna struktura
C. kolor od białego do kremowego
D. czysty i delikatny aromat
SPC.02 Pytanie 286
Produkcja wyrobów spożywczych…
Liofilizacja to metoda stosowana do produkcji
A. nektarów oraz soków owocowych
B. koktajli mleczno-owocowych
C. dżemów z świeżych owoców
D. suszy owocowej i warzywnej
SPC.02 Pytanie 287
Produkcja wyrobów spożywczych…
Analizę jakościową smalcu wybornego oraz popularnego, obejmującą ocenę barwy, konsystencji, struktury, a także smaku i zapachu, wykonuje się w temperaturze
A. 38÷40°C
B. 18÷20°C
C. 48÷50°C
D. 28÷30°C
SPC.02 Pytanie 288
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją
A. oleju rzepakowego
B. czekolady gorzkiej
C. smalcu domowego
D. margaryny mlecznej
SPC.02 Pytanie 289
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do produkcji czego w Polsce wykorzystywane są słód, woda, drożdże oraz chmiel?
A. piwa
B. wina
C. wódki
D. octu
SPC.02 Pytanie 290
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zjawisko płynięcia żywności występuje w suszarniach
A. konwekcyjnych
B. immersyjnych
C. fluidyzacyjnych
D. kontaktowych