Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 361
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wyrównać glebę natychmiast po orce, trzeba użyć

A. bronę
B. kultywatora
C. głębosza
D. śrutownika
HGT.10 Pytanie 362
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie zwierzęta powinien wprowadzić do hodowli właściciel gospodarstwa agroturystycznego, aby uzyskać mleko o najniższej zawartości laktozy?

A. Owce
B. Krowy
C. Kozy
D. Konie
HGT.10 Pytanie 363
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wprowadzić kompleksową mechanizację w uprawie roślin, powinno się zastosować

A. opryskiwacz
B. agregat uprawowy
C. siewnik nawozowy
D. kultywator
HGT.10 Pytanie 364
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która planuje zorganizować dla gości sesje hipoterapii, powinna na swoim terenie wybudować

A. kurnik
B. stajnię
C. oborę
D. chlewnię
HGT.10 Pytanie 365
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN, ile gości można zakwaterować jednocześnie w maksymalnej liczbie?

A. 19 gości
B. 10 gości
C. 16 gości
D. 13 gości
HGT.10 Pytanie 366
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracja bydła wymaga złożenia formularza "Zgłoszenie bydła do rejestru" w odpowiednim biurze powiatowym ARiMR, nie później niż w terminie

A. 21 dni od dnia narodzin zwierzęcia
B. 30 dni od dnia narodzin zwierzęcia
C. 7 dni od dnia narodzin zwierzęcia
D. 14 dni od dnia narodzin zwierzęcia
HGT.10 Pytanie 367
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką minimalną temperaturę powinny mieć pomieszczenia mieszkalne w gospodarstwach agroturystycznych?

A. 20°C
B. 19°C
C. 21°C
D. 18°C
HGT.10 Pytanie 368
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakim naczyniu gospodarz powinien serwować czwórniak wykonany na bazie miodu z własnej pasieki?

A. Szklanym kuflu
B. Goblecie
C. Glinianym kubku
D. Tumblerze
HGT.10 Pytanie 369
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca warsztaty rymarskie w gospodarstwie agroturystycznym powinna dysponować narzędziami do produkcji

A. siodeł.
B. serów.
C. sieci.
D. beczek.
HGT.10 Pytanie 370
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zanim rozpoczniesz czyszczenie maszyny rolniczej połączonej z ciągnikiem, powinieneś

A. zaciągnąć hamulec ręczny
B. wyłączyć napęd i silnik
C. ustawić bieg jałowy
D. odpiąć osłonę wału napędowego
HGT.10 Pytanie 371
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Szara Reneta jest jednym z typów

A. czereśni.
B. gruszy.
C. śliwy.
D. jabłoni.
HGT.10 Pytanie 372
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?

A. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
B. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
C. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
D. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
HGT.10 Pytanie 373
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakich momentach w gospodarstwie agroturystycznym należy wykonać sprzątanie specjalistyczne?

A. Przed istotnymi świętami
B. W przypadku wykrycia insektów
C. Po zakończeniu remontu i organizacji dużych wydarzeń
D. Wiosną oraz jesienią
HGT.10 Pytanie 374
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie norm dotyczących pokojów gościnnych trzeciej kategorii w obiekcie agroturystycznym, konieczne jest zaprojektowanie łazienki, która będzie do dyspozycji maksymalnie dla

A. 12 gości.
B. 8 gości, wspólną z właścicielami.
C. 4 gości, w pokoju
D. 6 gości.
HGT.10 Pytanie 375
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokrycie górnej warstwy ziemi wokół roślin warstwą odpowiedniego materiału organicznego lub nieorganicznego to czynność

A. nawożenia gleby
B. spulchniania gleby
C. zakwaszania gleby
D. ściółkowania gleby
HGT.10 Pytanie 376
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. sterylizacja
B. fumigacja
C. sanityzacja
D. deratyzacja
HGT.10 Pytanie 377
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca agroturystykę, organizując warsztaty dla uczestników zainteresowanych szkutnictwem, udostępni narzędzia do produkcji

A. łodzi
B. witraży
C. koszyków
D. beczek
HGT.10 Pytanie 378
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie uzyskać rocznie dużą liczbę jaj, tj. około 280 o białej skorupie?

A. Plymouth Rock
B. Zielononóżka kuropatwiana
C. White Leghorn
D. Żółtonóżka kuropatwiana
HGT.10 Pytanie 379
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki proces powinien zostać zastosowany w celu złagodzenia struktury gleby w trawniku oraz zwiększenia penetracji wody?

A. Bronowanie
B. Defoliację
C. Aerację
D. Mulczowanie
HGT.10 Pytanie 380
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Produkt uboczny wytwarzania cukru, który wspomaga poprawę smakowitości i aromatu paszy oraz dostarcza energii w dietach dla krów mlecznych, to

A. śruty sojowej
B. siana łąkowego
C. kiszonki
D. melasy
HGT.10 Pytanie 381
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi klasyfikacji, dla wiejskiej bazy noclegowej określa się samodzielne jednostki mieszkalne w ramach trzech kategorii.

A. trzy kategorie oznaczone słoneczkami
B. cztery kategorie oznaczone słoneczkami
C. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami
D. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
HGT.10 Pytanie 382
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy zakładaniu stawów do hodowli ryb słodkowodnych, rolnik powinien nabyć narybek

A. sandacza
B. bieługi
C. morszczuka
D. dorady
HGT.10 Pytanie 383
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiego rodzaju zakwaterowanie powinien zaoferować właściciel agroturystyki dla rodziny składającej się z 4 osób, chcącej wynająć pokój z aneksem kuchennym?

A. Samodzielna jednostka mieszkalna
B. Przyzagrodowe pole namiotowe
C. Pokój gościnny
D. Pokój grupowy
HGT.10 Pytanie 384
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim

A. kaszy
B. boczku
C. ryżu
D. soczewicy
HGT.10 Pytanie 385
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel musi zarejestrować gospodarstwo agroturystyczne w ewidencji innych obiektów?

A. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za rejestr obiektów noclegowych
B. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
C. obowiązkowo u sołtysa danej wsi
D. obowiązkowo w urzędzie gminy, który jest właściwy ze względu na lokalizację obiektu
HGT.10 Pytanie 386
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?

A. Polerowanie armatury nad umywalką
B. Zamiatanie podłogi
C. Mycie glazury nad wanną
D. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
HGT.10 Pytanie 387
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie urządzenia, poza umywalką oraz toaletą, są kluczowym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w agroturystyce?

A. Kabina prysznicowa oraz wanna
B. Wanna oraz wieszak na ręcznik
C. Natrysk i lustro z oświetleniem
D. Bidet i pojemnik na śmieci
HGT.10 Pytanie 388
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie przychody uzyskało gospodarstwo agroturystyczne, jeśli w całym czerwcu gościło 10 osób, obłożenie wyniosło 50%, a koszt noclegu to 20 zł?

A. 3 000 zł
B. 2 000 zł
C. 1 500 zł
D. 1 000 zł
HGT.10 Pytanie 389
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Prowadzenie tradycyjnej, zrównoważonej działalności w rolnictwie ułatwiają głównie zasady Kodeksu

A. Ekologicznych Praktyk Rolnych
B. Tradycyjnej Produkcji Rolniczej
C. Naturalnej Produkcji Rolniczej
D. Dobrej Praktyki Rolniczej
HGT.10 Pytanie 390
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kwaśnica to danie charakterystyczne dla kuchni

A. żydowskiej
B. góralskiej
C. śląskiej
D. podlaskiej
HGT.10 Pytanie 391
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu

A. jajek.
B. piór.
C. niosek.
D. mięsa.
HGT.10 Pytanie 392
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co powinno się znaleźć, oprócz deski i noża, na stole śniadaniowym gości w obszarze do krojenia chleba?

A. Naczynie wypełnione wodą
B. Podkładki pod talerze
C. Sztućce do serwowania
D. Białą serwetę
HGT.10 Pytanie 393
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?

A. Głowizna wieprzowa
B. Płuca baranie
C. Żołądki indycze
D. Serduszka drobiowe
HGT.10 Pytanie 394
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby uzyskać pastwisko o maksymalnej wartości odżywczej dla bydła, rolnik powinien posiać

A. koniczynę
B. rzeżuchę
C. seradelę
D. bobik
HGT.10 Pytanie 395
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiego środka użyje rolnik, aby stworzyć najlepsze warunki do wzrostu roślin w ekologicznym gospodarstwie?

A. Syntetyczne nawozy azotowe
B. Nawóz magnezowo-siarkowy
C. Kompost pochodzący z odpadów promieniotwórczych
D. Popiół powstały w elektrociepłowni
HGT.10 Pytanie 396
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie menu śniadaniowe w letnim okresie jest zalecane dla dzieci w wieku szkolnym?

A. Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
B. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa
C. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
D. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
HGT.10 Pytanie 397
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wieloletni gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. W naturalnych warunkach występuje w dużej części Azji oraz praktycznie w całej Europie. W Polsce jest powszechnie spotykany na całym terytorium. Zamieszczony opis odnosi się do

A. maliny właściwej
B. brzoskwini
C. pszenicy
D. buraka zwyczajnego
HGT.10 Pytanie 398
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie powinny być minimalne wymiary materaca w łóżku dwuosobowym w pokoju gościnnym najwyższej klasy w gospodarstwie agroturystycznym?

A. 140/200 cm
B. 80/180 cm
C. 90/190 cm
D. 120/200 cm
HGT.10 Pytanie 399
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo usytuowane w pobliżu złóż borowiny powinno wprowadzić do swojej oferty usługi

A. kriolecznicze
B. kinezoterapeutyczne
C. limfatyczne
D. balneologiczne
HGT.10 Pytanie 400
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu dla małych dzieci przebywających w agroturystyce z rodzicami należy uwzględnić

A. dwa posiłki
B. pięć posiłków
C. trzy posiłki
D. cztery posiłki