Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 401
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. rozszerzenie obecnych stref o większą strefę działalności typowo rolniczej
B. rozszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę rekreacyjną i strefę parkingową
C. zachowanie układu strefowego zagrody wiejskiej bez powiększania jej stref
D. poszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę inwentarską oraz strefę parkingową
HGT.10 Pytanie 402
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?
A. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
B. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
C. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
D. o gospodarce nieruchomościami
HGT.10 Pytanie 403
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz całkowitą liczbę osobonoclegów w kwietniu, przy założeniu, że do dyspozycji gości są 3 pokoje dwuosobowe, a obłożenie wynosi 50%?
A. 180
B. 90
C. 45
D. 30
HGT.10 Pytanie 404
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy zakładaniu hotelu 1* na terenach wiejskich konieczne jest włączenie do oferty przynajmniej
A. śniadania i luncha
B. śniadania, obiadu i kolacji
C. śniadania oraz obiadokolacji
D. śniadania
HGT.10 Pytanie 405
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, który zajmuje się sprzedażą zwierząt, powinien dysponować dokumentem potwierdzającym "urzędowo wolne stado od gruźlicy i brucelozy" wydanym przez
A. Inspekcję Weterynaryjną
B. lekarza weterynarii
C. Inspekcję Handlową
D. Inspektora Jakości Handlu Produktami Rolno-Spożywczymi
HGT.10 Pytanie 406
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż rodzaj owocowych drzew, które rolnik hoduje w ogrodzie, aby przygotować cydr dla swoich gości?
A. Grusze
B. Śliwy
C. Jabłonie
D. Czereśnie
HGT.10 Pytanie 407
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to
A. aronia
B. jeżyna
C. żurawina
D. pigwa
HGT.10 Pytanie 408
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Szerokie widły z długimi zębami, które mają kuliste zakończenia, stosowane są do przerzucania roślin okopowych, czyli
A. chwastownik
B. gable
C. graca
D. pikownik
HGT.10 Pytanie 409
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z podanych ras bydła zalicza się do rodzaju mięsnego?
A. Jersey
B. Limousine
C. Polska holsztyńsko-fryzyjska
D. Polska czerwona
HGT.10 Pytanie 410
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzie używa się do pielęgnacji kopyt koni?
A. zdzierak
B. tarnik
C. wygładzacz
D. kopystka
HGT.10 Pytanie 411
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekt, w którym można wynająć nie więcej niż 5 pokoi, jest zwolniony z obowiązku uiszczania podatku
A. rolnego
B. od towarów i usług
C. od czynności cywilnoprawnych
D. dochodowego
HGT.10 Pytanie 412
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego rodzaju sprzątanie powinno być przeprowadzone w nadmorskim pensjonacie przygotowującym się na przyjęcie letnich gości?
A. Specjalne
B. Sezonowe
C. Okolicznościowe
D. Gruntowne
HGT.10 Pytanie 413
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując dania dla osób na diecie, w niektórych potrawach (np. w sałatkach) zamiast śmietany można użyć
A. żółtka jaj
B. jogurtu naturalnego
C. mleka
D. mleka skondensowanego
HGT.10 Pytanie 414
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy sprzedaży zwierzęcia hodowlanego, sprzedawca powinien dostarczyć nabywcy zaświadczenie o stanie zdrowia wydane przez
A. lekarza weterynarii
B. Państwową Inspekcję Sanitarną
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Stację Sanitarno-Epidemiologiczną
HGT.10 Pytanie 415
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Męskie cielaki bydła domowego, które mają więcej niż 2 lata, określane są jako
A. byczkami
B. ogierami
C. wałachami
D. warchlakami
HGT.10 Pytanie 416
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką
A. czterech osób
B. trzech osób
C. jednej osoby
D. dwóch osób
HGT.10 Pytanie 417
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką orkę przeprowadza się na zakończenie lata w celu przygotowania gleby do uprawy roślin ozimych?
A. Wiosenną
B. Przedzimową
C. Siewną
D. Przykrywającą
HGT.10 Pytanie 418
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie oznaczenia stosuje się dla kategorii pokoi w agroturystyce?
A. Gwiazdki
B. Słoneczka
C. Liczby rzymskie
D. Liczby arabskie
HGT.10 Pytanie 419
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki zabieg agrotechniczny polega na rozluźnianiu i wyrównywaniu powierzchni łąki, często obejmując usuwanie kretowisk, zazwyczaj ograniczając się do głębokości 5 centymetrów w wierzchniej warstwie gleby?
A. Odwrotka
B. Rozdrabnianie
C. Podorywka
D. Włókowanie
HGT.10 Pytanie 420
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki wykorzystuje się do produkcji pasz gospodarskich?
A. z roślin okopowych, mieszanki pasz treściwych oraz premiksów
B. z roślin okopowych, zielonki oraz słomy
C. z koncentratów białkowych, premiksów oraz roślin okopowych
D. z mieszanki pasz treściwych, koncentratów białkowych oraz siana
HGT.10 Pytanie 421
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W celu eliminacji chwastów w ekologicznych uprawach zbóż powinny być wykorzystywane
A. repelenty
B. herbicydy
C. fungicydy
D. brony chwastowniki
HGT.10 Pytanie 422
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która pragnie przyjmować turystów korzystających z noclegów w namiotach, powinna zapewniać noclegi
A. w przyzagrodowych pole namiotowym
B. w niezależnych obiektach mieszkalnych
C. w pokojach dla gości
D. w zakwaterowaniach grupowych
HGT.10 Pytanie 423
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"
A. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
HGT.10 Pytanie 424
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces agrotechniczny, który polega na umieszczaniu roślin lub ich fragmentów (bulwy, kłącza) w starannie przygotowanej glebie w celu zapewnienia sprzyjających warunków do wzrostu, nazywany jest
A. nawadnianiem
B. siewem
C. nawożeniem
D. sadzeniem
HGT.10 Pytanie 425
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując herbatę dla gości według tradycji rosyjskiej, gospodyni skorzysta z
A. tygielka
B. czajniczka
C. samowaru
D. dzbanka
HGT.10 Pytanie 426
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Różnice w oznaczeniach różnych kategorii gospodarstw agroturystycznych polegają na liczbie
A. kluczy.
B. liści.
C. słoneczek.
D. gwiazdek.
HGT.10 Pytanie 427
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 2 pokoje typu SGL, 2 pokoje typu DBL oraz 3 pokoje typu TWIN można jednocześnie przyjąć nie więcej niż
A. 16 gości
B. 14 gości
C. 10 gości
D. 12 gości
HGT.10 Pytanie 428
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować sałatkę grecką, konieczny jest ser rodzaju
A. gorgonzola
B. gouda
C. parmezan
D. feta
HGT.10 Pytanie 429
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć plony warzyw w ogródku, najefektywniejszym ekologicznym nawozem, który należy wykorzystać, jest
A. gnojowica
B. obornik
C. saletrzak
D. florovita
HGT.10 Pytanie 430
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do prac innych niż uprawa ziemi, należy zastosować
A. kombajn
B. siewnik
C. pług
D. bronę
HGT.10 Pytanie 431
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź nazwę kategorii substancji, które wykorzystuje się razem z nawozami lub środkami ochrony roślin w celu polepszenia efektywności zabiegów. Same w sobie nie eliminują patogenów ani nie dostarczają składników pokarmowych roślinom, lecz wpływają na zmianę właściwości fizycznych cieczy roboczej, np. przez "rozciąganie" kropli oprysku na liściu, zmniejszają również zmywanie przez deszcz.
A. Biostymulatory
B. Herbicydy
C. Adiuwanty
D. Insektycydy
HGT.10 Pytanie 432
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabieg przerywania warzyw to
A. przerzedzenie roślin zasadzonych zbyt gęsto na grządce.
B. rozsadzanie roślin wzdłuż rabatek.
C. skracanie pnączy tuż przy podstawie.
D. przesadzanie roślin na sąsiednią rabatę.
HGT.10 Pytanie 433
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak długo trwa intensywna hodowla młodego bydła mięsnego do osiągnięcia wagi 600 kg?
A. 10 miesięcy
B. 15 miesięcy
C. 30 miesięcy
D. 22 miesiące
HGT.10 Pytanie 434
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w agroturystyce, która dysponuje
20 miejscami, biorąc pod uwagę, że w czerwcu sprzedano 300 miejsc?
A. 50%
B. 25%
C. 80%
D. 60%
HGT.10 Pytanie 435
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W procedurze kategoryzacyjnej PFTW Gospodarstwa Gościnne, jakie obiekty noclegowe są oceniane?
A. pola biwakowe i pokoje prywatne
B. kwatery prywatne i jednostki rezydencjonalne
C. mieszkania i domki turystyczne
D. samodzielne jednostki mieszkalne i pokoje gościnne
HGT.10 Pytanie 436
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na śniadanie gościom podaje się świeże soki owocowe, wodę, kawę, herbatę, rogaliki, masło, miód oraz dżem
A. angielskie
B. wiedeńskie
C. amerykańskie
D. francuskie
HGT.10 Pytanie 437
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Głównym celem szczepienia drzew owocowych jest
A. zapobieganie chorobom grzybiczym
B. uzyskanie odmian o większym plonowaniu
C. ochrona przed szkodnikami
D. dostarczanie soli mineralnych
HGT.10 Pytanie 438
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najczęściej stosowanym domowym sposobem na pozbycie się plamy z czerwonego wina na obrusie jest
A. zalanie jej czystą wodą
B. zastosowanie rozpuszczalnika
C. zanurzenie obrusa w mleku
D. posypanie jej solą
HGT.10 Pytanie 439
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce o profilu winiarskim stworzono dedykowaną przestrzeń do degustacji win. Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w tym pomieszczeniu?
A. w słoje, gąsiorki, pipety
B. w kotły warzelne, kadzie, kielichy
C. w stoły detaszerskie, cysterny, separatory
D. w odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne
HGT.10 Pytanie 440
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przykład starej rasy gruszy, która została wyhodowana w Stanach Zjednoczonych w 1860 roku, to
A. Bergamotka
B. Antonówka
C. Klapsa
D. Kosztela