Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 441
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. bergamotką
B. lukasówką
C. konferencją
D. klapsą
HGT.10 Pytanie 442
Prowadzenie gospodarstwa agro…
"Czarna polewka" to specjał kulinarny w gospodarstwie agroturystycznym, znany również pod inną nazwą
A. czernina
B. śliwianka
C. solanka
D. flaczki
HGT.10 Pytanie 443
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, w trakcie wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi, stosowanie jest zabronione
A. nawozów mineralnych
B. środków ochrony roślin
C. gnojowicy i gnojówki
D. oprysków sanitarnych
HGT.10 Pytanie 444
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie zajmującym się produkcją mąki orkiszowej należy wysiać
A. owies
B. żyto
C. pszenicę
D. proso
HGT.10 Pytanie 445
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obywatele UE mają możliwość transportowania zwierząt domowych po swoim terenie, posiadając dla nich europejski paszport, który jest wydawany tylko dla
A. psów i królików
B. psów i kotów
C. psów, kotów oraz fretek
D. psów, kotów, świnek morskich i królików
HGT.10 Pytanie 446
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z ofert dodatkowych usług proponowanych przez agroturystykę jest przeznaczona dla osób zainteresowanych etnografią?
A. Wędrówki po parku krajobrazowym, zbieranie jagód, przygotowywanie przetworów, nauka o gatunkach ptaków i drzew
B. Zwiedzanie pobliskiego skansenu, udział w jarmarku ludowym, nauka plecionkarstwa i haftu, degustacja potraw regionalnych
C. Kurs języka angielskiego, spotkanie z anglojęzycznym autorem, możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim
D. Zwiedzanie okolicznych kościołów: gotyckiego i barokowego, wizyta w Muzeum Diecezjalnym, spotkanie z zakonnikami, wycieczka do cudownego źródełka
HGT.10 Pytanie 447
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Optymalne warunki na górskim pastwisku dotyczą hodowli
A. świnek
B. krów
C. owiec
D. koni
HGT.10 Pytanie 448
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pensjonat powinien oferować wyżywienie przez cały dzień oraz mieć przynajmniej
A. 30 miejsc noclegowych
B. 7 pokojów
C. 10 pokojów
D. 7 miejsc noclegowych
HGT.10 Pytanie 449
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rezerwując nocleg w pensjonacie wiejskim w systemie FB, klient otrzymuje dodatkowo
A. śniadanie
B. śniadanie i obiadokolację
C. Śniadanie oraz lunch
D. śniadanie, obiad i kolację
HGT.10 Pytanie 450
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby spulchnić glebę poprzez jej wzruszenie do głębokości od 5 do 20 cm i wymieszanie, bez zmian w układzie warstw, należy wykonać
A. orkę w rozgon
B. podorywkę
C. kultywatorowanie
D. bronowanie
HGT.10 Pytanie 451
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce ukierunkowanej na usługi związane z końmi oraz ich hodowlę powinno się zbudować
A. skatepark
B. skypark
C. padok
D. lunapark
HGT.10 Pytanie 452
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dzikie pędy usuwane podczas pielęgnacji drzew owocowych to
A. rózgi
B. wilki
C. rozłogi
D. witki
HGT.10 Pytanie 453
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel agroturystyki, po check-out'cie gości, przed ponownym wynajmem pokoju, powinien posprzątać oraz wymienić przede wszystkim
A. pościel i narzuty
B. koce i poduszki
C. ręczniki i poduszki
D. pościel i ręczniki
HGT.10 Pytanie 454
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza
A. abrazję
B. in vitro
C. inkubację
D. inseminację
HGT.10 Pytanie 455
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. kefir
B. bryndza
C. maślanka
D. żentyca
HGT.10 Pytanie 456
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego
A. tarką
B. zeskrobanką
C. czochradłem
D. kolczakiem
HGT.10 Pytanie 457
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach codziennych obowiązków związanych z porządkowaniem pokoi w agroturystyce, do czego nie trzeba przystępować?
A. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa
B. wymiana pościeli
C. opróżnianie koszy na śmieci
D. odkurzanie w razie potrzeby
HGT.10 Pytanie 458
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, do obiektów hotelowych nie zalicza się
A. schroniska młodzieżowego
B. domu wycieczkowego
C. domu studenckiego
D. pola biwakowego
HGT.10 Pytanie 459
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jedną z najstarszych polskich odmian jabłoni, charakteryzującą się wysoką odpornością na niskie temperatury, choroby oraz szkodniki, a także prostą w uprawie, jest
A. kosztela
B. ligol
C. jonatan
D. gloster
HGT.10 Pytanie 460
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką potrawę mogłaby zasugerować gospodyni gościowi przestrzegającemu diety wegańskiej?
A. Jagnięcy udziec z aromatycznym rozmarynem
B. Omlet z ziołami w sosie pomidorowym
C. Pieczeń z cukinii i marchewki
D. Halibuta pieczonego w panierce
HGT.10 Pytanie 461
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzia powinien zapewnić gospodarz dla odwiedzających w wiejskiej kwaterze przeznaczonej na organizację warsztatów snycerskich?
A. Narzędzia tokarskie
B. Narzędzia ślusarskie
C. Narzędzia malarskie
D. Narzędzia rzeźbiarskie
HGT.10 Pytanie 462
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W systematyce wiejskiej bazy noclegowe klasyfikuje się m.in.
A. pensjonat.
B. wiejskie pole namiotowo-campingowe.
C. przyzagrodowe pole namiotowe.
D. agromotel.
HGT.10 Pytanie 463
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Resztki jedzenia, takie jak obierki ziemniaków, skórki owoców, pozostałości żywności oraz skorupki jajek powinny być wrzucane do pojemnika w kolorze
A. zielonym
B. niebieskim
C. brązowym
D. żółtym
HGT.10 Pytanie 464
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na koszty hodowli zwierząt wpływa
A. cena paszy
B. hodowla na pastwisku
C. stawka skupu mięsa
D. usytuowanie obory
HGT.10 Pytanie 465
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od
A. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
B. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
C. wytarcia kurzy i umycia podłogi
D. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
HGT.10 Pytanie 466
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Metoda zwalczania szkodników przy wykorzystaniu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu określana jest jako
A. deratyzacją
B. bonitacją
C. fumigacją
D. pielęgnacją
HGT.10 Pytanie 467
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?
A. bobik i fasola zwykła
B. ciecierzyca i soczewica
C. peluszka i lędźwian
D. groch i łubin
HGT.10 Pytanie 468
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką roślinę można hodować na glebach piaszczystych?
A. kukurydzę
B. tytoń
C. konopie
D. rzepak
HGT.10 Pytanie 469
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ustalenie norm dla pokoi gościnnych według wytycznych oceny wiejskich obiektów noclegowych, przygotowanych przez PFTW "GG", polega na nadaniu
A. klasy
B. kategorii
C. profilu
D. certyfikatu
HGT.10 Pytanie 470
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mleko, które jest sprzedawane bezpośrednio po dojeniu, zgodnie z regulacjami unijnymi, powinno być
A. podgrzane
B. schłodzone
C. odtłuszczone
D. wysterylizowane
HGT.10 Pytanie 471
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką kategorię uzyska całe gospodarstwo agroturystyczne, jeśli z 4 zgłoszonych pokoi gościnnych, 3 pokoje zostały przydzielone do kategorii trzeciej, a 1 pokój do kategorii standard?
A. Standard
B. Drugą
C. Pierwszą
D. Trzecią
HGT.10 Pytanie 472
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie podanego opisu gospodarstwa wskaż, w którym z nich wykorzystuje się metody ekologiczne w produkcji rolniczej?
A. W gospodarstwie używa się syntetycznych środków ochrony roślin do zwalczania chorób, szkodników i chwastów
B. W gospodarstwie praktykuje się monokultury na wielu hektarach przy uprawie roślin
C. W gospodarstwie powszechnie stosuje się nawozy zielone
D. W gospodarstwie stosowane są hormony oraz antybiotyki w karmieniu zwierząt hodowlanych
HGT.10 Pytanie 473
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. nawożenie
B. pielęgnowanie
C. nawadnianie
D. zachwaszczanie
HGT.10 Pytanie 474
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami ustawy z 2011 roku o utrzymaniu czystości, kto odpowiada za organizację wywozu nieczystości z gospodarstw?
A. inspekcja sanitarna
B. firma usług komunalnych
C. zakład oczyszczania
D. urząd gminy
HGT.10 Pytanie 475
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując aromaterapię dla gości w agroturystyce, rolnik zastosuje
A. chmiel zwyczajny
B. zboża
C. tytoń
D. olejki eteryczne
HGT.10 Pytanie 476
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie osiągnąć wysoką roczną nieśność, wynoszącą około 280 jaj z białą skorupą?
A. Plymouth Rock
B. Żółtonóżka kuropatwiana
C. White Leghorn
D. Zielononóżka kuropatwiana
HGT.10 Pytanie 477
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Decydując o produkcji mięsa, rolnik planuje założyć hodowlę bydła rasy
A. jarosławskiej
B. holsztyńskiej
C. kriolskiej
D. limusine
HGT.10 Pytanie 478
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgłoszenie hodowlane bydła powinno być dokonane w
A. Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
B. Biurze Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. urzędzie gminy właściwym ze względu na lokalizację hodowli
D. starostwie odpowiednim ze względu na miejsce przechowywania zwierząt
HGT.10 Pytanie 479
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w agroturystyce wyróżnia się
A. pola biwakowe oraz domki dla turystów
B. pokoje oraz apartamenty
C. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne
D. kwatery i domy do zamieszkania
HGT.10 Pytanie 480
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik ma przypisany numer identyfikacyjny odpowiadający numerowi siedziby stada?
A. Świnia.
B. Bawół.
C. Owca.
D. Koń.