Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 481
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Toster
B. Bemar
C. Piec konwekcyjny
D. Kuchenka mikrofalowa
HGT.10 Pytanie 482
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czy gospodyni dodała do menu dla grupy turystów danie przygotowane z wołowej polędwicy, czyli
A. pieczeń rzymską
B. risotto
C. beef strogonow
D. łazanki
HGT.10 Pytanie 483
Prowadzenie gospodarstwa agro…
System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt nie obejmuje
A. świń
B. koni
C. kóz
D. bydła
HGT.10 Pytanie 484
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik prowadzący gospodarstwo agroturystyczne, po spełnieniu kilku określonych wymogów łącznie, może być zwolniony z obowiązku płacenia podatku VAT, jeśli wynajmie gościom maksymalnie
A. 7 pokoi
B. 10 pokoi
C. 5 pokoi
D. 15 pokoi
HGT.10 Pytanie 485
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bukaciarnia to przestrzeń inwentarska przystosowana do hodowli
A. bydła rzeźnego
B. brojlerów
C. trzody chlewnej
D. zwierząt futerkowych
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z poniższych elementów nie jest częścią wyposażenia kurnika?
A. Karmidła
B. Paszociągi
C. Poidła
D. Lizawki
HGT.10 Pytanie 487
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
B. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
C. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
D. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
HGT.10 Pytanie 488
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dipping to inny termin na
A. kastracja knurków po narodzinach
B. korekcja racic u bydła
C. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
D. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
HGT.10 Pytanie 489
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?
A. Kabina prysznicowa i wanna
B. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
C. Bidet i pojemnik na śmieci
D. Wanna oraz wieszak na ręcznik
HGT.10 Pytanie 490
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zasady dotyczące palenia roślinności są zgodne z aktualnymi przepisami obowiązującymi w Polsce?
A. Zakaz palenia roślinności nie dotyczy terenów łąk i pastwisk
B. Można palić nieużytki, roślinność w rowach przydrożnych oraz na torach kolejowych
C. Obowiązuje całkowity zakaz wypalania roślinności, bez żadnych wyjątków
D. Zakaz palenia roślinności nie odnosi się do ściernisk, słomy oraz pozostałości pożniwnych
HGT.10 Pytanie 491
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Korzystając z informacji o cenach pokoi zawartych w tabeli oblicz ile będzie wynosił planowany przychód gospodarza w czerwcu, przy średnim obłożeniu kwatery agroturystycznej na poziomie 60%.
Rodzaj pokoju | Cena za dobę |
---|---|
1-osobowy | 100 zł |
2-osobowy | 120 zł |
3-osobowy | 150 zł |
A. 4440,00 zł
B. 4558,00 zł
C. 6882,00 zł
D. 6660,00 zł
HGT.10 Pytanie 492
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?
A. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
B. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
C. żur, karminadle, krupniok
D. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
HGT.10 Pytanie 493
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wybierając odmianę cebuli czerwonej do uprawy, rolnik powinien zdecydować się na
A. Rawską
B. Wolską
C. Karmen
D. Suprę
HGT.10 Pytanie 494
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki będzie poziom wykorzystania miejsc noclegowych, jeśli w agroturystyce, która dysponuje 20 miejscami, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc noclegowych?
A. 80%
B. 60%
C. 25%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 495
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybierać rolnik, jeśli planuje w swojej produkcji pozyskiwać rocznie około 280 jaj o białej skorupie?
A. Polbar
B. Leghorn
C. Zielononóżka kuropatwiana
D. Żółtonóżka kuropatwiana
HGT.10 Pytanie 496
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim
A. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
B. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
C. udział w wiejskich zabawach
D. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
HGT.10 Pytanie 497
Prowadzenie gospodarstwa agro…
SJM, która została określona przez PFTW "GG", odnosi się do czynności związanych z agroturystyką?
A. pokój gościnny lub stanica
B. apartament wakacyjny lub dom
C. pole namiotowe bądź kwatera
D. domki turystyczne lub kemping
HGT.10 Pytanie 498
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować klasyczny bigos wiejski, należy wykorzystać kapustę
A. słodką
B. kwaszoną
C. duszoną
D. kiszoną
HGT.10 Pytanie 499
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować
A. szagówki i rogal świętomarciński
B. chłodnik litewski i bliny
C. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
D. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
HGT.10 Pytanie 500
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Miód produkowany przez pszczoły z wydzieliny zbieranej z drzew, wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce, określany jest jako miód
A. lipowy
B. mniszkowy.
C. wielokwiatowy.
D. spadziowy.
HGT.10 Pytanie 501
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie środki należy używać do czyszczenia lad, stołów oraz krajalnic w hotelowej kuchni?
A. neutralizujące
B. konserwujące
C. nabłyszczające
D. dezynfekujące
HGT.10 Pytanie 502
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować soki z owoców pochodzących z własnej uprawy, gospodyni korzysta z
A. wyciskarkę
B. ekspresu ciśnieniowego
C. młynka do mielenia
D. warnika
HGT.10 Pytanie 503
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bez względu na typ, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne powinna
A. oferować możliwość korzystania z basenu
B. dostarczzać jedzenie do pokoju na życzenie gości
C. mieć apteczkę dostępną u gospodarza
D. zapewniać dostęp do sieci internetowej Wi-Fi
HGT.10 Pytanie 504
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokoje gościnne, które są skierowane do entuzjastów enoturystyki, powinny być ozdobione
A. tatarakiem
B. ziołami
C. winoroślami
D. wikliną
HGT.10 Pytanie 505
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Głównym celem szczepienia drzewek owocowych jest przede wszystkim
A. wydłużenie czasu owocowania
B. dostarczanie soli mineralnych
C. kształtowanie liści
D. osiągnięcie lepszych odmian
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najbardziej odpowiednią polską rasą kur, która sprawdzi się w niewielkich hodowlach, jest
A. Czubata polska
B. Bantamka
C. Brabant zagrodowy
D. Zielononożka kuropatwiana
HGT.10 Pytanie 507
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, które specjalizuje się w produkcji buncu, rolnik hoduje
A. krowy
B. owce
C. kozy
D. lamy
HGT.10 Pytanie 508
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć efektywność hodowli, jako element rodzicielski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinno się wybrać knura rasy
A. Duroc
B. Polskiej Białej Zwisłouchej
C. Wielkiej Białej Polskiej
D. Puławskiej
HGT.10 Pytanie 509
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Łączny dochód brutto właściciela dysponującego 4 pokojami dwuosobowymi oraz 2 pokojami czteroosobowymi przy pełnym obłożeniu i stawce za nocleg wynoszącej 45,00 zł/osobę w miesiącu sierpniu wyniósł
A. 21 600,00 zł
B. 22 320,00 zł
C. 1 395,00 zł
D. 8 370,00 zł
HGT.10 Pytanie 510
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Regularne porządki w lokalu mieszkalnym obejmują między innymi:
A. ścieranie kurzu, odkurzanie lamp, mycie szyb
B. otwieranie okien, polerowanie podłóg, czyszczenie armatury
C. wietrzenie pomieszczenia, ścielenie łóżka, wyrzucenie odpadków
D. porządkowanie balkonu, zmiana pościeli, wytrzepywanie dywanów
HGT.10 Pytanie 511
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zwierzęta hodowlane obejmują takie rasy jak merynos polski oraz białogłowa?
A. Owce
B. Kozy
C. Krowy
D. Świnie
HGT.10 Pytanie 512
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli
A. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
B. Właściwej Praktyki Higienicznej.
C. Punktów Kontroli Jakości.
D. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
HGT.10 Pytanie 513
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w gobletach
B. w karafkach
C. w dzbankach
D. w szklankach
HGT.10 Pytanie 514
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czas trwania ciąży u bydła szacuje się na około
A. 10 miesięcy
B. 9 miesięcy
C. 11 miesięcy
D. 8 miesięcy
HGT.10 Pytanie 515
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podczas zajęć dotyczących rozmnażania zwierząt w gospodarstwie powinno się przyjąć, że okres ciąży u świń wynosi w przybliżeniu
A. 112-114 dni
B. 90-99 dni
C. 180-190 dni
D. 200-210 dni
HGT.10 Pytanie 516
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przeciętna długość laktacji u krów mlecznych w czarnobiałym ubarwieniu wynosi
A. 150 dni
B. 250 dni
C. 205 dni
D. 305 dni
HGT.10 Pytanie 517
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ekologiczne rolnictwo podlega ocenie i certyfikacji przynajmniej
A. co trzy lata
B. co dwa lata
C. co kwartał
D. co rok
HGT.10 Pytanie 518
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane
A. w pojemnikach po innych produktach.
B. w oryginalnych opakowaniach.
C. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
D. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
HGT.10 Pytanie 519
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z podanych grup to odmiany gruszek?
A. Węgierka, Opal, Polinka
B. Ligol, Rubin, Celeste
C. Klapsa, Licówka, Lukasówka
D. Karina, Pola, Oktavia
HGT.10 Pytanie 520
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych rolnik, który zamierza prowadzić agroturystykę, ma obowiązek zarejestrować obiekt w ewidencji
A. ludzi wynajmujących pokoje gościnne
B. osób zajmujących się działalnością turystyczną na wsi
C. działalności gospodarczej w urzędzie wojewódzkim
D. innych obiektów oferujących usługi hotelarskie