Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 161
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednym z najczęstszych powodów wypadków podczas użytkowania maszyn rolniczych jest

A. brak katalizatorów w samochodach
B. wdrażanie innowacji technologicznych
C. niedostatek sprzętu ochronnego
D. stosowanie sztucznych nawozów
HGT.10 Pytanie 162
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz

A. ziemniaków
B. buraków
C. pomidorów
D. brokułów
HGT.10 Pytanie 163
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dodatkiem stosowanym w produkcji produktów zawierających tłuszcze, który hamuje ich jełczenie, są

A. regulatory kwasowości
B. przeciwutleniacze
C. emulgatory
D. substancje żelujące
HGT.10 Pytanie 164
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować fondue serowe, potrzebny jest

A. opiekacz
B. podgrzewacz
C. blender
D. warnik
HGT.10 Pytanie 165
Prowadzenie gospodarstwa agro…

U których zwierząt hodowlanych okres ciąży jest najdłuższy?

A. krowy
B. klacze
C. lochy
D. kozy
HGT.10 Pytanie 166
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie agroturystycznym planowane jest serwowanie śniadań w formie bufetu. Jakie urządzenie powinno być zastosowane w kuchni do podgrzewania różnych potraw?

A. maszynka.
B. grill elektryczny.
C. bemar.
D. mikser.
HGT.10 Pytanie 167
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz poziom wykorzystania miejsc noclegowych w czerwcu, jeśli w agroturystyce dysponującej 13 miejscami noclegowymi w tym miesiącu sprzedano 156 noclegów?

A. 50%
B. 40%
C. 55%
D. 35%
HGT.10 Pytanie 168
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co wpływa na zwiększenie smaku i aromatu paszy oraz dostarczanie energii w pokarmach dla krów mlecznych?

A. siano łąkowe
B. melasa
C. śruta sojowa
D. kiszonka
HGT.10 Pytanie 169
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Umowa dotycząca czasowego udostępniania ustalonej liczby usług turystycznych w wyznaczonym okresie, bez możliwości rezygnacji, to

A. Franchising
B. Charter
C. Allotment
D. Timesharing
HGT.10 Pytanie 170
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni

A. jest siano
B. są ziarna zbóż
C. jest kiszonka
D. są warzywa korzeniowe
HGT.10 Pytanie 171
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych dla osób podróżujących samochodami, parking jest obowiązkowo wymagany w

A. gościńcu.
B. karczmie.
C. motelu.
D. schronisku.
HGT.10 Pytanie 172
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż

A. 17°C
B. 19°C
C. 20°C
D. 18°C
HGT.10 Pytanie 173
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż suchą paszę objętościową, która znajduje zastosowanie w żywieniu zwierząt?

A. Kartofel
B. Cukiernia
C. Siano
D. Zielona masa
HGT.10 Pytanie 174
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Część robocza dolnej strony korpusu pługa, która oddziela skibę od gleby to

A. ścięcie.
B. płoza.
C. lemiesz.
D. zgarniacz.
HGT.10 Pytanie 175
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzedaż bezpośrednia towarów pochodzenia zwierzęcego dla klienta jest dozwolona, jeśli rolnik prowadzi swoją działalność w ramach

A. programu zgodności rolnej
B. programu dotyczącego dobrostanu zwierząt
C. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
D. przepisów dotyczących dobrej praktyki w rolnictwie
HGT.10 Pytanie 176
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany

A. z lodów
B. z sera twarogowego
C. z jogurtu
D. z owoców
HGT.10 Pytanie 177
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie pasze soczyste powinny być składowane

A. w silosach
B. w beczkach
C. na płycie gnojowej
D. w basenach
HGT.10 Pytanie 178
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych opisów odnosi się do krowy rasy polsko holsztyńsko-fryzyjskiej?

A. Krowa w typie mlecznym o czarno-białym umaszczeniu i bardzo wysokiej wydajności mleka
B. Krowa w typie kombinowanym o czerwono-białym umaszczeniu i średniej wydajności mleka
C. Krowa w typie mlecznym o beżowym umaszczeniu i wysokiej wydajności mleka
D. Krowa w typie mięsnym o czerwonym umaszczeniu i niskiej wydajności mleka
HGT.10 Pytanie 179
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgłaszanie zwierząt oraz związanych z nimi incydentów do rejestru odbywa się w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR w przypadku

A. chęci zmiany profilu na produkcję roślinną
B. zapadnięcia w obcym gospodarstwie, gdzie sprzedano bydło
C. zmiany profilu hodowli zwierząt
D. przemieszczenia zwierzęcia (zakup, sprzedaż, wywóz, sprzedaż do krajów UE)
HGT.10 Pytanie 180
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Mieszkanie bez progów, mające przyciski do wzywania pomocy, jest przeznaczone dla

A. małżeństwa z dziećmi
B. gościa biznesowego
C. gościa z niepełnosprawnością
D. młodej pary
HGT.10 Pytanie 181
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę bydła mięsnego się określa?

A. angler
B. limousine
C. holsztyńska
D. jarosławska
HGT.10 Pytanie 182
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania

A. świni
B. owcy
C. kozy
D. bydła
HGT.10 Pytanie 183
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z serów, nie mający pleśni, jest elementem kuchni góralskiej?

A. Rokpol
B. Gorgonzolę
C. Bryndzę
D. Roquefort
HGT.10 Pytanie 184
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Mniszek lekarski, wykorzystywany w ziołolecznictwie oraz jako składnik zdrowych sałatek, jest potocznie nazywany

A. hibiskus
B. mlecz
C. dziurawiec
D. babka
HGT.10 Pytanie 185
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych obiektów noclegowych nie podlega klasyfikacji?

A. Motel.
B. Pole biwakowe.
C. Pensjonat.
D. Schronisko młodzieżowe.
HGT.10 Pytanie 186
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Prowadząc warsztaty kuśnierskie, gospodarz kwatery wiejskiej zaznajamia uczestników z metodą wytwarzania

A. beczek.
B. futer.
C. sieci.
D. serów.
HGT.10 Pytanie 187
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się

A. mąki
B. mleka
C. boczku
D. cebuli
HGT.10 Pytanie 188
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację

A. czterech osób
B. jednej osoby
C. dwóch osób
D. trzech osób
HGT.10 Pytanie 189
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką roślinę zaliczamy do gatunków wieloletnich?

A. groszek pachnący
B. konwalia majowa
C. nagietek lekarski
D. lewkonia długopłatkowa
HGT.10 Pytanie 190
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kóz, głównie wykorzystywaną do produkcji mleka, powinniśmy hodować w gospodarstwie, które zajmuje się wytwarzaniem serów kozim?

A. Burską
B. Saaneńską
C. Hiszpańską
D. Angorską
HGT.10 Pytanie 191
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką typową potrawę narodową powinna zaserwować gospodyni podczas czeskiego wieczoru dla swoich gości?

A. Knedliki
B. Zeppeliny
C. Kartacze
D. Kopytka
HGT.10 Pytanie 192
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Użycie syntetycznych pestycydów w uprawach ekologicznych jest

A. dopuszczalne w nawożeniu wiosennym
B. dozwolone bez jakichkolwiek ograniczeń
C. dopuszczalne w nawożeniu jesiennym
D. całkowicie zabronione
HGT.10 Pytanie 193
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym pomieszczeniu w agroturystyce powinny znajdować się bemary?

A. Sypialnia
B. Kuchnię
C. Pokój dzienny
D. Toaleta
HGT.10 Pytanie 194
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jaki sposób oznacza się standardy skategoryzowanych pokoi gościnnych?

A. Gwiazdkami
B. Liczbami rzymskimi
C. Liczbami arabskimi
D. Słoneczkami
HGT.10 Pytanie 195
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin

A. biopreparatów
B. naparów roślinnych
C. insektycydów
D. humusu zwierzęcego
HGT.10 Pytanie 196
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba, która zawiesiła na klamce wynajętego pokoju kartkę z napisem Do not disturb, prosi o

A. posprzątanie pomieszczenia
B. zabranie ubrań do prania
C. przyniesienie śniadania do pokoju
D. nieprzeszkadzanie
HGT.10 Pytanie 197
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zasady ekologicznego chowu kur opierają się między innymi na

A. nietrzymaniu drobiu w klatkach
B. stosowaniu pasz z GMO
C. mieszaniu gatunków drobiu
D. wykorzystaniu nieużytków rolnych
HGT.10 Pytanie 198
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym zajmuje się handel detaliczny w rolnictwie?

A. ziołami i grzybami zbieranymi w lesie
B. wyłącznie artykułami roślinnymi
C. wyłącznie surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego
D. żywnością przetworzoną i nieprzetworzoną
HGT.10 Pytanie 199
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie miejsce do wypoczynku dla dzieci jest zaaranżowane w agroturystyce?

A. ścieżka zdrowia oraz bieżnia wokół gospodarstwa
B. strefa na ognisko oraz do grillowania
C. rozległa działka z warzywami
D. plac zabaw oraz szałas
HGT.10 Pytanie 200
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja pochodzące z hodowli ekologicznej, które są sprzedawane, mają oznaczenie składające się z 11 cyfr, zaczynające się od cyfry

A. 0
B. 3
C. 1
D. 2