Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 241
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód

A. mniszkowy
B. wielokwiatowy
C. lipowy
D. spadziowy
HGT.10 Pytanie 242
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?

A. oczyszczenie kabiny prysznicowej
B. zebranie brudnych ręczników
C. polerowanie płytek
D. wyczyszczenie lustra
HGT.10 Pytanie 243
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel składa wniosek o wpisanie obiektu agroturystycznego do rejestru innych obiektów

A. koniecznie u sołtysa danej miejscowości
B. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
C. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za ewidencję obiektów noclegowych
D. obowiązkowo w urzędzie gminy właściwym dla lokalizacji obiektu
HGT.10 Pytanie 244
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Agroturystyka, która zamierza oferować noclegi, pełne wyżywienie oraz zajęcia wzmacniające mięśnie i poprawiające postawę, powinna stworzyć ofertę pod nazwą

A. OB + streaching
B. FB + pilates
C. BB + step
D. HB + joga
HGT.10 Pytanie 245
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usuwanie kretowisk, kopców oraz innych nierówności na powierzchni łąk odbywa się w trakcie

A. włókowania.
B. bronowania.
C. kultywowania.
D. talerzowania.
HGT.10 Pytanie 246
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu

A. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
B. kwarantanny sadzonek w winnicy
C. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
D. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
HGT.10 Pytanie 247
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym jest kultywatorowanie?

A. niskim koszeniem i rozdrabnianiem siana
B. spulchnianiem gruntu oraz przykrywaniem resztek po żniwach
C. rozdrabnianiem i mieszaniem gleby nawożonej obornikiem bez jej odwracania
D. kruszeniem brył oraz ugniataniem warstw podpowierzchniowych
HGT.10 Pytanie 248
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokój grupowy to przestrzeń noclegowa z dostępem do łazienki, WC oraz pomieszczeń wspólnych, przeznaczona dla więcej niż

A. 5 osób
B. 4 osób
C. 10 osób
D. 6 osób
HGT.10 Pytanie 249
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Główne składniki obornika to przede wszystkim

A. torfowa ściółka
B. ściółka i resztki roślinne
C. odchody zwierząt i ściółka
D. torf oraz odchody zwierząt
HGT.10 Pytanie 250
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowymi wymaganiami w hodowli koni są przede wszystkim

A. naturalne światło w stajni oraz sprzyjająca pogoda.
B. zapewnienie higieny oraz odpowiednie oświetlenie stajni.
C. odpowiednie żywienie oraz zapewnienie im możliwości ruchu.
D. gwarancja dostępu do wody oraz okresowa wentylacja stajni.
HGT.10 Pytanie 251
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określ maksymalną liczbę osób, która według systemu klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej, może zamieszkiwać jeden pokój gościnny kategorii trzy słoneczka?

A. 3 osoby
B. 12 osób
C. 4 osoby
D. 10 osób
HGT.10 Pytanie 252
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest

A. siano
B. kiszonka
C. zielonka
D. ziemniak
HGT.10 Pytanie 253
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z zasadami właściwej praktyki rolniczej, koszenie na terenach ugorowanych powinno być realizowane przynajmniej

A. 1 raz w roku do 31 maja
B. 2 razy w roku do 30 listopada
C. 1 raz w roku do 31 lipca
D. 2 razy w roku do 30 września
HGT.10 Pytanie 254
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiej rasy koni dotyczy program ochrony zasobów genetycznych?

A. trakeńskich
B. arabskich
C. huculskich
D. angielskich
HGT.10 Pytanie 255
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowe normy gospodarowania, które uwzględniają ochronę środowiska i które powinien stosować każdy rozsądnie działający rolnik, to

A. System Zarządzania Jakością
B. Zasada Wzajemnej Zgodności
C. Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza
D. Zasady Rolnictwa Ekologicznego
HGT.10 Pytanie 256
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bielenie pni drzew owocowych przy użyciu wapna ma przede wszystkim na celu ochronę przed

A. uszkodzeniami gałęzi.
B. aktywnością szkodników.
C. zmianami temperatury.
D. procesem gnilnym pnia.
HGT.10 Pytanie 257
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?

A. Na Górnym Śląsku
B. Na Podlasiu
C. Na Kurpiach
D. Na Kaszubach
HGT.10 Pytanie 258
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami prawnymi, obiekt, który dysponuje co najmniej 7 pokojami i zapewnia całodzienne wyżywienie dla swoich gości, to

A. pensjonat
B. motel
C. hotel
D. turystyczny schron
HGT.10 Pytanie 259
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zdefiniowana jako DJP/ha na użytkach rolnych umowna jednostka odnosząca się do liczby zwierząt w gospodarstwie wynosi maksymalnie według norm krajowych

A. 1,5
B. 3,5
C. 0,5
D. 2,5
HGT.10 Pytanie 260
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie miejsce noclegowe nie jest sklasyfikowane według ustawy o usługach turystycznych?

A. pensjonat
B. gościniec
C. dom wycieczkowy
D. pole biwakowe
HGT.10 Pytanie 261
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie powinny być minimalne wymiary materaca dla jednoosobowego łóżka w pokoju gościnnym w agroturystyce najniższej klasy?

A. 80 x 190 cm
B. 140 x 200 cm
C. 80 x 180 cm
D. 120 x 200 cm
HGT.10 Pytanie 262
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
B. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
C. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
D. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
HGT.10 Pytanie 263
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W zimowym okresie temperatura powierzchni poddawanych dezynfekcji za pomocą preparatów z formaldehydem powinna wynosić przynajmniej

A. 25°C
B. 15°C
C. 20°C
D. 10°C
HGT.10 Pytanie 264
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Element roboczy siewnika rzędowego, który jest używany do tworzenia bruzd w glebie, to

A. pielnik
B. redlica
C. agregat ścierniskowy
D. brona talerzowa
HGT.10 Pytanie 265
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnicy, którzy osiągają dodatkowe dochody z domowego przetwarzania produktów rolnych, mogą skorzystać ze zwolnienia podatkowego na kwotę przychodów wynoszącą

A. 60 tys. zł
B. 40 tys. zł
C. 30 tys. zł
D. 50 tys. zł
HGT.10 Pytanie 266
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej nie można prowadzić nawożenia gleb

A. zamarzniętych
B. nieprzepuszczalnych
C. nawadnianych
D. inicjalnych
HGT.10 Pytanie 267
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Agroturystyka na Kaszubach oferuje słodkie drożdżowe placki, nazywane

A. cepelinami
B. fafernuchami
C. ruchankami
D. moskolami
HGT.10 Pytanie 268
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Identyfikator siedziby stada w Polsce zawiera litery PL,

A. pięć cyfr nadanych zgodnie z przepisami krajowymi oraz numer siedziby stada
B. dwie litery wskazujące województwo producenta oraz cztery cyfry przedstawiające liczebność stada
C. cztery cyfry wskazujące liczebność stada oraz litery określające powiat producenta
D. dziewięć cyfr reprezentujących numer producenta oraz trzy cyfry oznaczające kolejny numer siedziby stada
HGT.10 Pytanie 269
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodliwych insektów przy użyciu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. deratyzacja
B. sanitaryzacja
C. fumigacja
D. sterylizacja
HGT.10 Pytanie 270
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści dla gospodarstwa agroturystycznego oraz wsi płyną z turystyki wiejskiej?

A. bezpośredni kontakt z naturą
B. aktywacja społeczności wiejskiej
C. aktywny relaks na wsi
D. świeże produkty spożywcze
HGT.10 Pytanie 271
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Urządzeniem stosowanym do kruszenia nasion zbóż oraz roślin strączkowych jest

A. siewnik
B. glebogryzarka
C. gniotownik
D. fertylizator
HGT.10 Pytanie 272
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z ustawą o usługach hotelarskich oraz o usługach przewodników turystycznych i pilotów wycieczek, obiektem noclegowym, który jest sklasyfikowany, jest

A. pole namiotowe
B. pensjonat
C. gościniec
D. dom letniskowy
HGT.10 Pytanie 273
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki rozmiar obrusu powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?

A. 140 cm x 140 cm
B. 100 cm x 100 cm
C. 160 cm x 180 cm
D. 120 cm x 160 cm
HGT.10 Pytanie 274
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do kategorii gruntów ornych wlicza się

A. winnice
B. pastwiska
C. łąki
D. ugory
HGT.10 Pytanie 275
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korekcję racic u kóz oraz owiec powinno się przeprowadzać

A. raz na kwartał
B. dwa razy na kwartał
C. dwa razy w roku
D. raz na miesiąc
HGT.10 Pytanie 276
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta

A. piernikowego ze śliwkami
B. kruchego z masą i z bakaliami
C. drożdżowego z makiem
D. francuskiego z masą kremową
HGT.10 Pytanie 277
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie

A. w 8 pojedynczych łóżek
B. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
C. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
D. w 8 podwójnych łóżek
HGT.10 Pytanie 278
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?

A. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
B. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
C. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
D. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
HGT.10 Pytanie 279
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki, organizujący salę konferencyjną dla swoich gości, będzie musiał nabyć

A. flipchartów
B. hokerów
C. bemarów
D. coolerów
HGT.10 Pytanie 280
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca agroturystykę, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna wyposażyć je łącznie

A. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
B. w 6 pojedynczych łóżek
C. w 6 podwójnych łóżek
D. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich