Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 281
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. opuszczeniu na grunt i unieruchomieniu silnika, wyjęciu klucza ze stacyjki oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
B. włączeniu świateł awaryjnych oraz przebraniu się w kombinezon roboczy i ochronne
C. włączeniu odpowiedniego biegu zapobiegającemu staczaniu się, uruchomieniu ręcznego hamulca
D. odłączeniu napędu na wał odbioru mocy (WOM) ciągnika oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
HGT.10 Pytanie 282
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę bydła mięsnego się określa?
A. holsztyńska
B. limousine
C. angler
D. jarosławska
HGT.10 Pytanie 283
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przyznać konkretną kategorię, gospodarstwo agroturystyczne musi być oceniane przez
A. ARiMR
B. WODR
C. PIH
D. PFTWGG
HGT.10 Pytanie 284
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, rozważając uruchomienie pola kempingowego w okolicach atrakcyjnych turystycznie, powinien zrezygnować z
A. wynajmu terenu na cały sezon osobom prywatnym, które rozbije swoje namioty
B. przygotowania zaplecza sanitarnego
C. sprzedaży działki firmie, która zorganizuje własne namioty
D. nabycia namiotów
HGT.10 Pytanie 285
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce skoncentrowanej na dogoterapii powinny być obecne elementy wyposażenia związane z hodowlą
A. strusi
B. kóz
C. psów
D. koni
HGT.10 Pytanie 286
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby właściwie przechować i przewieźć siano, formuje się je w bele nazywane
A. kopa
B. balot
C. mendel
D. snopek
HGT.10 Pytanie 287
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to
A. domy wycieczkowe
B. hotele
C. motele
D. pensjonaty
HGT.10 Pytanie 288
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to
A. zabieg chemiczny na chwasty w runi
B. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
C. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
D. wsiewki nasion traw
HGT.10 Pytanie 289
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?
A. ciecierzyca i soczewica
B. bobik i fasola zwykła
C. groch i łubin
D. peluszka i lędźwian
HGT.10 Pytanie 290
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Hotele
B. Domy wycieczkowe
C. Schroniska młodzieżowe
D. Pensjonaty
HGT.10 Pytanie 291
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim okresie ogórki potrzebują najwięcej wody?
A. w fazie wzrostu liści
B. podczas dojrzewania kwiatów
C. w czasie rozwijania korzeni
D. w trakcie zawiązywania owoców
HGT.10 Pytanie 292
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie pasze soczyste powinny być składowane
A. w basenach
B. na płycie gnojowej
C. w beczkach
D. w silosach
HGT.10 Pytanie 293
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne zwiększyło hodowlę owiec oraz uprawę ziemniaków, ponieważ znacząco wzrosło zainteresowanie produktami regionalnymi takimi jak
A. pikle oraz oscypek
B. kindziuk oraz kiszka ziemniaczana
C. paprykarz oraz dzionie rakowskie
D. moskole oraz bryndza
HGT.10 Pytanie 294
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się
A. śrutę
B. zielonkę
C. siano
D. lizawkę
HGT.10 Pytanie 295
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać kategorię dla obiektu agroturystycznego, rolnik musi złożyć wniosek w
A. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Urzędzie Gminy
C. Urzędzie Marszałkowskim
D. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
HGT.10 Pytanie 296
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?
A. Mycie glazury nad wanną
B. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
C. Polerowanie armatury nad umywalką
D. Zamiatanie podłogi
HGT.10 Pytanie 297
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie
A. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
B. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
C. w 8 pojedynczych łóżek
D. w 8 podwójnych łóżek
HGT.10 Pytanie 298
Prowadzenie gospodarstwa agro…
SJM, która została określona przez PFTW "GG", odnosi się do czynności związanych z agroturystyką?
A. apartament wakacyjny lub dom
B. pokój gościnny lub stanica
C. pole namiotowe bądź kwatera
D. domki turystyczne lub kemping
HGT.10 Pytanie 299
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. kefir
B. żentyca
C. bryndza
D. maślanka
HGT.10 Pytanie 300
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowym składnikiem klasycznego koktajlu mojito jest
A. whisky
B. rum
C. tequila
D. gin
HGT.10 Pytanie 301
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabieg, który nie ma związku z dbałością o higienę krów, to
A. wywóz obornika
B. czyszczenie dojarek
C. karmienie kiszonką
D. wentylacja obory
HGT.10 Pytanie 302
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można jednocześnie przyjąć maksymalnie
A. 19 gości
B. 10 gości
C. 13 gości
D. 16 gości
HGT.10 Pytanie 303
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych rolnik, który zamierza prowadzić agroturystykę, ma obowiązek zarejestrować obiekt w ewidencji
A. innych obiektów oferujących usługi hotelarskie
B. działalności gospodarczej w urzędzie wojewódzkim
C. osób zajmujących się działalnością turystyczną na wsi
D. ludzi wynajmujących pokoje gościnne
HGT.10 Pytanie 304
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:
A. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
B. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
C. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
D. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
HGT.10 Pytanie 305
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz
A. buraków
B. pomidorów
C. brokułów
D. ziemniaków
HGT.10 Pytanie 306
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgłaszanie zwierząt oraz związanych z nimi incydentów do rejestru odbywa się w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR w przypadku
A. zmiany profilu hodowli zwierząt
B. zapadnięcia w obcym gospodarstwie, gdzie sprzedano bydło
C. przemieszczenia zwierzęcia (zakup, sprzedaż, wywóz, sprzedaż do krajów UE)
D. chęci zmiany profilu na produkcję roślinną
HGT.10 Pytanie 307
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie pożywienie powinno się podawać cielętom w ciągu pierwszych 3-4 dni życia?
A. Kiszonką
B. Śrutą
C. Siarą
D. Zielonką
HGT.10 Pytanie 308
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta
A. piernikowego ze śliwkami
B. francuskiego z masą kremową
C. drożdżowego z makiem
D. kruchego z masą i z bakaliami
HGT.10 Pytanie 309
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ustalenie norm dla pokoi gościnnych według wytycznych oceny wiejskich obiektów noclegowych, przygotowanych przez PFTW "GG", polega na nadaniu
A. certyfikatu
B. profilu
C. klasy
D. kategorii
HGT.10 Pytanie 310
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel farmy, w stadzie bydła hodowlanego, wyznaczył do rozrodu dorosłego samca, czyli
A. buhaja
B. wieprza
C. tryka
D. woła
HGT.10 Pytanie 311
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca agroturystykę, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna wyposażyć je łącznie
A. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
B. w 6 podwójnych łóżek
C. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
D. w 6 pojedynczych łóżek
HGT.10 Pytanie 312
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak określa się młodą samicę bydła domowego, która jeszcze nie miała wycielenia?
A. Jałówka
B. Maciorka
C. Locha
D. Klacz
HGT.10 Pytanie 313
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć efektywność hodowli, jako element rodzicielski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinno się wybrać knura rasy
A. Puławskiej
B. Polskiej Białej Zwisłouchej
C. Duroc
D. Wielkiej Białej Polskiej
HGT.10 Pytanie 314
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca warsztaty rymarskie w gospodarstwie agroturystycznym powinna dysponować narzędziami do produkcji
A. serów.
B. sieci.
C. siodeł.
D. beczek.
HGT.10 Pytanie 315
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaja przeznaczone do handlu, oznaczone symbolem "0", pochodzą od kur z hodowli
A. ekologicznego
B. ściółkowego
C. klatkowego
D. z wolnego wybiegu
HGT.10 Pytanie 316
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wyrównać glebę natychmiast po orce, trzeba użyć
A. bronę
B. śrutownika
C. kultywatora
D. głębosza
HGT.10 Pytanie 317
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, aby promować produkt o tradycyjnej jakości, będący częścią dziedzictwa kulturowego, powinien złożyć wniosek do odpowiedniego urzędu marszałkowskiego o wpis na Listę Produktów
A. Chronionych
B. Rolnych
C. Tradycyjnych
D. Wiejskich
HGT.10 Pytanie 318
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wykorzystanie pożytecznych insektów do zwalczania szkodników zalicza się do metod
A. fizycznych
B. chemicznych
C. biologicznych
D. mechanicznych
HGT.10 Pytanie 319
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując się do siewu zbóż, jakie czynności agrotechniczne powinien wykonać rolnik w odpowiedniej kolejności?
A. podorywka, kultywatorowanie, orka, bronowanie
B. orka, bronowanie, kultywatorowanie, podorywka
C. bronowanie, podorywka, orka, kultywatorowanie
D. podorywka, orka, bronowanie, kultywatorowanie
HGT.10 Pytanie 320
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie środki należy używać do czyszczenia lad, stołów oraz krajalnic w hotelowej kuchni?
A. neutralizujące
B. dezynfekujące
C. nabłyszczające
D. konserwujące