Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.09 Pytanie 1
Prowadzenie działalności tury…

Jaki posiłek przysługuje jako pierwszy turystom, którzy korzystają z opcji pełnego wyżywienia w pensjonacie, jeśli kończą pobyt śniadaniem?

A. Śniadanie
B. Kolacja
C. Obiad
D. Obiadokolacja
HGT.09 Pytanie 2
Prowadzenie działalności tury…

Jaką wartość podatku VAT należy wziąć pod uwagę przy obliczaniu kosztów usług noclegowych, jeśli dla 20 osób zarezerwowano 2-osobowe pokoje na jedną dobę, a cena pokoju 2-osobowego bez VAT wynosi 120,00 zł na dobę, przy stawce VAT 8%?

A. 84,00 zł
B. 124,00 zł
C. 106,00 zł
D. 96,00 zł
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi związane z noclegiem mogą być realizowane na podstawie vouchera, który stanowi dokument

A. potwierdzającym finansowanie na przedsięwzięcie turystyczne
B. reklamującym ofertę organizatora turystyki
C. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży
D. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ras bydła od dawna występuje na obszarze Polski, cechując się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością, odpornością na choroby oraz wysoką wartością biologiczną mleka?

A. Dexter.
B. Polska czerwona.
C. Highland.
D. Czerwono-biała.
HGT.10 Pytanie 5
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja pochodzące z ekologicznego chowu i przeznaczone do sprzedaży mają przypisany kod składający się z 11 znaków, który zaczyna się cyfrą

A. 2
B. 3
C. 1
D. 0
HGT.10 Pytanie 6
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując klasyczny sos bolognese do spaghetti, gospodyni sięgnie po mięso mielone oraz

A. pomidory i cebulę.
B. paprykę i ananasa.
C. pieczarki i seler.
D. oliwki i bakłażana.
HGT.10 Pytanie 7
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które surowce rolne charakteryzują się największą odpornością podczas transportu i składowania?

A. owoce pomidorów oraz ogórków
B. owoce truskawek i malin
C. mleko surowe i miód pszczeli
D. ziarno zbóż oraz bulwy ziemniaków
HGT.09 Pytanie 8
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz wydatki za trzygodzinny pobyt grupy liczącej 18 osób w kręgielni, jeśli koszt gry wynosi 49,00 zł za godzinę na tor, a jednocześnie na jednym torze będzie grać 6 osób.

A. 441,00 zł
B. 882,00 zł
C. 539,00 zł
D. 490,00 zł
HGT.09 Pytanie 9
Prowadzenie działalności tury…

Gospodarstwo agroturystyczne ma obowiązek zapewnić turystom

A. możliwość uczestnictwa w zajęciach rekreacyjnych na miejscu
B. bezpieczeństwo pobytu
C. organizowanie wycieczek do miasta na życzenie turystów
D. bezpłatne zwiedzanie wybranych atrakcji w okolicy
HGT.10 Pytanie 10
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy organizacji wydarzeń agroturystycznych dla entuzjastów jazdy konnej, warto skorzystać z usług gospodarstw

A. najmujących bryczki.
B. prowadzących hipoterapię.
C. wypożyczających konie.
D. organizujących kuligi.
HGT.09 Pytanie 11
Prowadzenie działalności tury…

Właściciel lokalu gastronomicznego świadczy usługę cateringową dla grupy turystycznej na podstawie

A. zamówienia na usługę
B. umowy o dzieło
C. umowy zgłoszenia
D. grafiku miejsc
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako

A. zalewajka
B. kwaśnica
C. solanka
D. bryja
HGT.09 Pytanie 13
Prowadzenie działalności tury…

Wyznacz całkowity koszt 3 nocy dla grupy turystów liczącej 10 osób, zakładając cenę 40 zł za osobodobę oraz zniżkę wynoszącą 10% od całkowitej wartości usługi?

A. 1500 zł
B. 1320 zł
C. 1080 zł
D. 1200 zł
HGT.09 Pytanie 14
Prowadzenie działalności tury…

W planie wycieczki szlakiem etnograficznym po Kaszubach powinno się uwzględnić

A. alpinarium w Rogowie
B. zamek krzyżacki w Gniewie
C. arboretum w Kórniku
D. skansen we Wdzydzach Kiszewskich
HGT.10 Pytanie 15
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zakryć obornik rozsypany na polu, konieczne jest zastosowanie orki

A. specjalną
B. siewną
C. podorywkę
D. odwrotkę
HGT.10 Pytanie 16
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak należy dbać o urządzenia elektryczne?

A. czyścić wilgotną mikrofibrą
B. czyścić mokrą ściereczką z octem
C. polerować suchą ligniną
D. odkurzać na sucho
HGT.09 Pytanie 17
Prowadzenie działalności tury…

Aby móc wejść na pokład samolotu po zrealizowaniu odprawy on-line w Internecie lub w terminalu, należy mieć

A. dowód zapłaty za bilet
B. potwierdzenie rezerwacji
C. bilet elektroniczny
D. kartę pokładową
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dwa oddzielne łóżka bliźniacze (element wyposażenia pokoju gościnnego) to łóżka klasy

A. roll-bed
B. twin
C. soft-bed
D. double
HGT.09 Pytanie 19
Prowadzenie działalności tury…

Dokumentacja wyjazdu turystycznego nie musi obejmować

A. programu wyjazdu turystycznego
B. ksero paszportu uczestnika
C. umowy uczestnictwa w wyjeździe
D. kalkulacji wyjazdu
HGT.09 Pytanie 20
Prowadzenie działalności tury…

W programie atrakcji turystycznych dla dzieci spędzających czas w okolicach Gniezna powinny znaleźć się

A. Muzeum-Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich
B. Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
C. Skansen-Muzeum Przemysłu Naftowego w Bóbrce k. Krosna
D. Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach
HGT.10 Pytanie 21
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel farmy, w stadzie bydła hodowlanego, wyznaczył do rozrodu dorosłego samca, czyli

A. tryka
B. woła
C. buhaja
D. wieprza
HGT.09 Pytanie 22
Prowadzenie działalności tury…

W którym z polskich województw turysta ma możliwość zobaczenia największej liczby obiektów umieszczonych na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO?

A. Podlaskim
B. Mazowieckim
C. Wielkopolskim
D. Małopolskim
HGT.10 Pytanie 23
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie wino najczęściej podaje się do potraw z cielęciny?

A. czerwone ciężkie słodkie
B. białe słodkie
C. białe lekkie wytrawne
D. czerwone wytrawne
HGT.09 Pytanie 24
Prowadzenie działalności tury…

Jakie wydatki mają charakter stały w przypadku organizacji imprezy turystycznej?

A. ubezpieczenie uczestników
B. opłata za bilety wstępu
C. usługa pilotażu
D. wyżywienie
HGT.09 Pytanie 25
Prowadzenie działalności tury…

W organizacji atrakcji dla gości podczas ich pobytu w hotelu należy uwzględnić usługi

A. pracownika concierge
B. animatorów czasu wolnego
C. rezydenta biura podróży
D. pilotów wycieczek
HGT.09 Pytanie 26
Prowadzenie działalności tury…

Którą kwotę należy wpisać na przedstawionej fakturze w kolumnie Wartość usługi netto?

Faktura (fragment)
Nazwa usługiJ.m.IlośćCena jednostkowa netto (zł)Wartość usługi netto (zł)Stawka podatku (%)Kwota podatku (zł)Wartość usługi brutto (zł)
Usługa noclegowaszt.25274,078548,157 400,00

A. 7 400,00 zł
B. 7 125,93 zł
C. 6 577,78 zł
D. 6 851,85 zł
HGT.10 Pytanie 27
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wiosenne tradycyjne wypalanie traw w kontekście Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej

A. niszczy rośliny chwastów
B. oczyszcza areał z szkodników
C. jest zabronione
D. polepsza jakość gleby
HGT.09 Pytanie 28
Prowadzenie działalności tury…

W którym wierszu tabeli przedstawiono poprawne obliczenie podatku VAT przy stawce 23%?

A.(cena brutto x 23): 23 = wartość podatku
B.cena brutto x (123:23) = wartość podatku
C.(cena brutto x 23): 123 = wartość podatku
D.(cena brutto x 23) x 123 = wartość podatku

A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z odmian jabłoni występuje zimą?

A. Gala
B. Vega
C. Renkloda
D. Konferencja
HGT.10 Pytanie 30
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?

A. Krycie z ręki
B. Embriotransfer
C. Krycie naturalne
D. Inseminacja
HGT.10 Pytanie 31
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa bydła jest zaliczana do mięsnych?

A. Guernsey
B. Ayrshire
C. Jersey
D. Charolaise
HGT.10 Pytanie 32
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych składników śniadaniowych dla gości agroturystyki ma największą zawartość błonnika?

A. Chleb razowy
B. Chuda wędlina
C. Ser żółty
D. Płatki kukurydziane
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Odmiany Łutówka, Groniasta, Nefris oraz Koral to przykład

A. śliwy
B. czereśni
C. gruszy
D. wiśni
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z wymienionych rodzajów zbóż ma największą odporność na niskie temperatury?

A. Owies
B. Pszenica
C. Żyto
D. Jęczmień
HGT.09 Pytanie 35
Prowadzenie działalności tury…

Jakie są kluczowe czynniki wpływające na atrakcyjność oferty agroturystycznej?

A. Wyłącznie bogata oferta kulinarna
B. Niskie ceny i minimalizacja kosztów
C. Duża liczba pokoi gościnnych
D. Lokalizacja, autentyczność doświadczeń i jakość obsługi
HGT.10 Pytanie 36
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto zajmuje się klasyfikowaniem obiektów noclegowych na terenach wiejskich?

A. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
B. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne
C. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
D. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
HGT.09 Pytanie 37
Prowadzenie działalności tury…

Dokumentem, który potwierdza zakup imprezy turystycznej przez klienta w biurze podróży, jest

A. karta rozliczeniowa wyjazdu turystycznego
B. arkusz kalkulacyjny wydatków na imprezę turystyczną
C. potwierdzenie przyjęcia zamówienia
D. faktura - procedura marży dla biur podróży
HGT.09 Pytanie 38
Prowadzenie działalności tury…

Po 4,5 godziny nieprzerwanego prowadzenia pojazdu, kierujący autokarem powinien skorzystać z przerwy, która powinna wynosić minimum

A. 60 minut + czas na korzystanie z toalety i kawy
B. 50 minut
C. 60 minut
D. 45 minut
HGT.10 Pytanie 39
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:

A. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
B. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
C. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
D. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
HGT.10 Pytanie 40
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Goblet pełni przede wszystkim funkcję kieliszka do

A. soku
B. wody
C. wina
D. wódki