Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 401
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Proces przyjmowania gościa do agroturystyki rozpoczyna się w momencie

A. przybycia gościa do gospodarstwa agroturystycznego
B. złożenia przez gościa podpisu na karcie rejestracyjnej
C. sporządzenia potwierdzenia rezerwacji usług
D. dokonywania rezerwacji zamówionych usług
HGT.10 Pytanie 402
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując klasyczny sos bolognese do spaghetti, gospodyni sięgnie po mięso mielone oraz

A. pieczarki i seler.
B. paprykę i ananasa.
C. pomidory i cebulę.
D. oliwki i bakłażana.
HGT.09 Pytanie 403
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz wartość marży biura podróży, gdy całkowity wydatek na usługi związane z imprezą turystyczną wynosi 2 000,00 zł, a marża biura oscyluje na poziomie 12%?

A. 240,00 zł
B. 480,00 zł
C. 24,00 zł
D. 48,00 zł
HGT.09 Pytanie 404
Prowadzenie działalności tury…

Umowa dotycząca świadczenia usług agroturystycznych nie jest zobowiązana do zawierania informacji odnoszących się do

A. przedmiotu umowy
B. liczby posiłków
C. okresu pobytu
D. środka transportu
HGT.09 Pytanie 405
Prowadzenie działalności tury…

Wskaż rodzaj umowy, która umożliwia rezerwację miejsc noclegowych z opcją anulowania w wyznaczonym terminie?

A. Czarter
B. Timesharing
C. Allotment
D. Dumping
HGT.10 Pytanie 406
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?

A. żur, karminadle, krupniok
B. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
C. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
D. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
HGT.10 Pytanie 407
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu

A. jajek.
B. piór.
C. mięsa.
D. niosek.
HGT.09 Pytanie 408
Prowadzenie działalności tury…

Osoby, które pragną wspierać najbardziej znane polskie zawody w narciarstwie biegowym, powinny uwzględnić w planie zimowych wczasów

A. Regaty o Puchar Niegocina
B. Bieg Piastów w Jakuszycach
C. Enduro MTB
D. Bieg Grzymalitów w Chodzieży
HGT.10 Pytanie 409
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?

A. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
B. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
C. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
D. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
HGT.10 Pytanie 410
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Żyzność gleby to zespół cech gleby, które umożliwiają roślinom korzystne warunki do wzrostu, na przykład dzięki wysokiej zawartości próchnicy oraz substancji mineralnych?

A. proces niszczenia gleby wywołany przez wiatr oraz wodę
B. zbior właściwości gleby, które gwarantują roślinom sprzyjające warunki do wzrostu, m.in. przez dużą ilość próchnicy i związków mineralnych
C. ilość plonów uzyskanych w wyniku prawidłowej uprawy terenu
D. zespół procesów oraz zjawisk, które prowadzą do pogorszenia cech fizycznych gleby
HGT.10 Pytanie 411
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie narzędzie używa się do pielęgnacji kopyt koni?

A. zdzierak
B. kopystka
C. tarnik
D. wygładzacz
HGT.10 Pytanie 412
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest

A. ziemniak
B. zielonka
C. siano
D. kiszonka
HGT.09 Pytanie 413
Prowadzenie działalności tury…

Pracownik biura podróży, tworząc program wyjazdu dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego, uwzględnił w nim dwa zasoby naturalne, czyli

A. Wodospad Szklarki i Szklarską Porębę
B. Pieniny i Dunajec
C. Wieżycę i Sulecin
D. Wybrzeże Bałtyckie i Sopot
HGT.09 Pytanie 414
Prowadzenie działalności tury…

Jaki dokument jest niezbędny do przeprowadzenia usług w trakcie wydarzenia turystycznego?

A. Dokument rozliczeniowy
B. Rachunek
C. Voucher
D. Umowa agencji
HGT.10 Pytanie 415
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dzikie pędy usuwane podczas pielęgnacji drzew owocowych to

A. wilki
B. rózgi
C. witki
D. rozłogi
HGT.09 Pytanie 416
Prowadzenie działalności tury…

Jaką informację pracownik biura podróży powinien umieścić w umowie dotyczącej udziału w wydarzeniu turystycznym?

A. Dane kontaktowe przewoźnika
B. Godzina rozpoczęcia doby hotelowej
C. Imię oraz nazwisko przewodnika wycieczki
D. Data wydarzenia turystycznego
HGT.09 Pytanie 417
Prowadzenie działalności tury…

Osoba zatrudniona w biurze podróży Tramp w Białymstoku, na stałe osiedlona w Warszawie, w połowie 2013 roku ukończyła kurs dla pilotów wycieczek oraz pozytywnie zaliczyła egzamin państwowy. Kto przyznał jej uprawnienia pilota wycieczek?

A. marszałek województwa mazowieckiego
B. marszałek województwa podlaskiego
C. prezydent Warszawy
D. wojewoda mazowiecki
HGT.10 Pytanie 418
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?

A. 180,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 3 6000,00 zł
D. 21 600,00 zł
HGT.10 Pytanie 419
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wprowadzić kompleksową mechanizację w uprawie roślin, powinno się zastosować

A. siewnik nawozowy
B. kultywator
C. agregat uprawowy
D. opryskiwacz
HGT.09 Pytanie 420
Prowadzenie działalności tury…

Wskaż dokument prawny, który definiuje kategorie obiektów hotelowych w Polsce?

A. Rozporządzenie dotyczące przewodników turystycznych oraz pilotów wycieczek
B. Ustawa o usługach turystycznych
C. Rozporządzenie dotyczące obiektów hotelarskich
D. Kodeks Postępowania Praktycznego
HGT.10 Pytanie 421
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który napój powinni zaoferować goście zamawiający napój o najwyższej zawartości witaminy C?

A. Sok pomidorowy
B. Coca colę
C. Wodę niegazowaną
D. Sok z czarnej porzeczki
HGT.10 Pytanie 422
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, który posiada zwierzęta hodowlane, w celu ich zarejestrowania oraz oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt, który jest zarządzany przez

A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Główną Inspekcję Weterynaryjną
C. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
D. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.10 Pytanie 423
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas obliczania bezpośrednich kosztów produkcji roślinnej, jakie wydatki należy wziąć pod uwagę?

A. kosztów ubezpieczeń
B. zakupu nawozów
C. kosztów energii elektrycznej
D. ewentualnej dzierżawy
HGT.10 Pytanie 424
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki będzie poziom wykorzystania miejsc noclegowych, jeśli w agroturystyce, która dysponuje 20 miejscami, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc noclegowych?

A. 80%
B. 25%
C. 60%
D. 50%
HGT.09 Pytanie 425
Prowadzenie działalności tury…

Głównym celem wycieczki jest zwiedzanie jaskiń?

A. archeoturystycznej
B. speleologicznej
C. etnicznej
D. enoturystycznej
HGT.09 Pytanie 426
Prowadzenie działalności tury…

Przygotowując program wycieczki dla osoby uprawiającej trekking, należy wziąć pod uwagę

A. pływanie
B. chodzenie po górach
C. bieganie
D. jazdę na nartach
HGT.10 Pytanie 427
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści dla gospodarstwa agroturystycznego oraz wsi płyną z turystyki wiejskiej?

A. świeże produkty spożywcze
B. aktywny relaks na wsi
C. aktywacja społeczności wiejskiej
D. bezpośredni kontakt z naturą
HGT.10 Pytanie 428
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych gatunków roślin nie jest zaliczany do warzyw cebulowych?

A. Czosnek.
B. Por.
C. Seler.
D. Szczypiorek.
HGT.09 Pytanie 429
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz wydatki na uczestnictwo jednej osoby w krajowej podróży, zakładając, że całkowity koszt jednostkowy obejmuje koszty świadczeń wynoszące 2 000,00 zł, marżę biura na poziomie 15% oraz podatek VAT?

A. 2 369,00 zł
B. 2 200,00 zł
C. 2 300,00 zł
D. 2 050,00 zł
HGT.09 Pytanie 430
Prowadzenie działalności tury…

Które z poniższych działań przyczynia się do zrównoważonego rozwoju turystyki wiejskiej?

A. Redukcja liczby dostępnych miejsc noclegowych bez planu alternatywnego
B. Importowanie produktów z zagranicy
C. Zwiększenie liczby dużych hoteli bez uwzględnienia lokalnej architektury i środowiska
D. Wspieranie lokalnych producentów żywności
HGT.09 Pytanie 431
Prowadzenie działalności tury…

Osobom preferującym wędrówki po trasach winnic warto zaproponować uczestnictwo w wydarzeniu

A. enoturystyki
B. fani turystyki
C. turystyki speleologicznej
D. turystyki ornitologicznej
HGT.09 Pytanie 432
Prowadzenie działalności tury…

Usługa o nazwie 3 x S (słońce, piasek, morze) dotyczy branży turystycznej?

A. inspiracyjnej
B. alternatywnej
C. wypoczynkowej
D. specjalistycznej
HGT.10 Pytanie 433
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kiedy rodzina poszukuje miejsca do wynajęcia z opcją korzystania z kuchni, co powinien zaproponować właściciel obiektu agroturystycznego?

A. pokój dla gości
B. pokój dla grupy
C. pole namiotowe w przydomowym ogrodzie
D. samodzielną jednostkę mieszkalną
HGT.10 Pytanie 434
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę świń przeznaczonych do uboju, trzeba przygotować

A. cieletnik
B. oborę
C. bukaciarnię
D. tuczarnię
HGT.10 Pytanie 435
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście enoturystyki, gospodarstwo agroturystyczne może dodać do swojej oferty

A. założenie winnicy
B. hodowlę ziół
C. produkcję ryb
D. uprawę wikliny
HGT.10 Pytanie 436
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodliwych insektów przy użyciu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. sanitaryzacja
B. sterylizacja
C. fumigacja
D. deratyzacja
HGT.10 Pytanie 437
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na czym polega proces przerzedzania marchwi uprawianej w ogrodzie przydomowym?

A. Na przerzedzaniu roślin posadzonych zbyt gęsto na grządce
B. Na skracaniu pnączy tuż przy korzeniu.
C. Na przesadzaniu roślin do sąsiedniej rabaty.
D. Na rozsadzaniu roślin wzdłuż rabat.
HGT.10 Pytanie 438
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z poniższych roślin nie zalicza się do warzyw cebulowych?

A. Szczypiorek
B. Czosnek
C. Por
D. Seler
HGT.10 Pytanie 439
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oznakowanie bydła polega na zakładaniu kolczyków

A. w obu małżowinach usznych
B. w nozdrzach nosa
C. na prawej małżowinie usznej
D. na lewej małżowinie usznej
HGT.10 Pytanie 440
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczącymi ochrony środowiska ustalono wymagania dotyczące

A. produkcji roślinnej w gospodarstwach agroturystycznych
B. gospodarowania osadami ściekowymi w gospodarstwie
C. ochrony gospodarstw zlokalizowanych w dolinach rzek
D. ochrony przestrzeni dla stada trzody chlewnej i drobiu