Filtrowanie pytań
HGT.09 Pytanie 481
Prowadzenie działalności tury…
A. Opłata klimatyczna
B. Ubezpieczenie NNW
C. Wynagrodzenie przewodnika wycieczek
D. Bilety wstępu do muzeum
HGT.10 Pytanie 482
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Naprawy sprzętu zawieszanego na ciągniku można dokonywać jedynie po założeniu rękawic?
A. opuszczeniu na grunt i unieruchomieniu silnika, wyjęciu klucza ze stacyjki oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
B. włączeniu świateł awaryjnych oraz przebraniu się w kombinezon roboczy i ochronne
C. włączeniu odpowiedniego biegu zapobiegającemu staczaniu się, uruchomieniu ręcznego hamulca
D. odłączeniu napędu na wał odbioru mocy (WOM) ciągnika oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
HGT.09 Pytanie 483
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz cenę wynajmu autokaru na jednego uczestnika wycieczki, jeśli całkowity koszt wynosi 2 438,00 zł, a w podróży bierze udział 48 osób, w tym 1 pilot i 1 kierowca?
A. 54,00 zł
B. 53,00 zł
C. 50,79 zł
D. 51,87 zł
HGT.10 Pytanie 484
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę bydła mięsnego się określa?
A. limousine
B. angler
C. jarosławska
D. holsztyńska
HGT.10 Pytanie 485
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przyznać konkretną kategorię, gospodarstwo agroturystyczne musi być oceniane przez
A. PFTWGG
B. PIH
C. WODR
D. ARiMR
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, rozważając uruchomienie pola kempingowego w okolicach atrakcyjnych turystycznie, powinien zrezygnować z
A. wynajmu terenu na cały sezon osobom prywatnym, które rozbije swoje namioty
B. nabycia namiotów
C. przygotowania zaplecza sanitarnego
D. sprzedaży działki firmie, która zorganizuje własne namioty
HGT.10 Pytanie 487
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce skoncentrowanej na dogoterapii powinny być obecne elementy wyposażenia związane z hodowlą
A. strusi
B. psów
C. kóz
D. koni
HGT.09 Pytanie 488
Prowadzenie działalności tury…
Podczas organizacji imprezy turystycznej na obszarze wiejskim, na co organizator powinien zwrócić szczególną uwagę?
A. Redukcja kosztów poprzez minimalizację liczby atrakcji
B. Dostosowanie programu do lokalnych warunków i atrakcji
C. Zapewnienie luksusowych warunków zakwaterowania
D. Skupienie się wyłącznie na promocji w mediach społecznościowych
HGT.10 Pytanie 489
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby właściwie przechować i przewieźć siano, formuje się je w bele nazywane
A. snopek
B. mendel
C. kopa
D. balot
HGT.09 Pytanie 490
Prowadzenie działalności tury…
Który dokument jest niezbędny do prowadzenia legalnej działalności agroturystycznej w Polsce?
A. Księga gości
B. Licencja na przewóz osób
C. Świadectwo energetyczne budynku
D. Wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG)
HGT.10 Pytanie 491
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to
A. pensjonaty
B. domy wycieczkowe
C. hotele
D. motele
HGT.10 Pytanie 492
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to
A. wsiewki nasion traw
B. zabieg chemiczny na chwasty w runi
C. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
D. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
HGT.10 Pytanie 493
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?
A. ciecierzyca i soczewica
B. peluszka i lędźwian
C. groch i łubin
D. bobik i fasola zwykła
HGT.10 Pytanie 494
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Pensjonaty
B. Hotele
C. Schroniska młodzieżowe
D. Domy wycieczkowe
HGT.10 Pytanie 495
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim okresie ogórki potrzebują najwięcej wody?
A. podczas dojrzewania kwiatów
B. w fazie wzrostu liści
C. w trakcie zawiązywania owoców
D. w czasie rozwijania korzeni
HGT.10 Pytanie 496
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie pasze soczyste powinny być składowane
A. w beczkach
B. w silosach
C. na płycie gnojowej
D. w basenach
HGT.09 Pytanie 497
Prowadzenie działalności tury…
Podczas remontu właściciel obiektu agroturystycznego zmienił aranżację jadalni. Jakie to działanie wchodzi w skład strategii
A. produktu
B. dystrybucji
C. personelu
D. ceny
HGT.10 Pytanie 498
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne zwiększyło hodowlę owiec oraz uprawę ziemniaków, ponieważ znacząco wzrosło zainteresowanie produktami regionalnymi takimi jak
A. pikle oraz oscypek
B. moskole oraz bryndza
C. paprykarz oraz dzionie rakowskie
D. kindziuk oraz kiszka ziemniaczana
HGT.09 Pytanie 499
Prowadzenie działalności tury…
Który szczyt jest najwyższy w Beskidzie Żywieckim?
A. Trzy Korony
B. Babia Góra
C. Turbacz
D. Śnieżka
HGT.10 Pytanie 500
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się
A. śrutę
B. lizawkę
C. zielonkę
D. siano
HGT.09 Pytanie 501
Prowadzenie działalności tury…
Organizując kilkudniowy wyjazd do agroturystyki, biuro podróży zapewnia uczestnikom ubezpieczenie od NNW
A. jednorazowo na cały okres wakacyjny
B. obowiązkowo
C. na życzenie właściciela agroturystyki
D. na prośbę każdego klienta
HGT.09 Pytanie 502
Prowadzenie działalności tury…
Osoba pracująca w biurze podróży spodziewa się, że w potwierdzeniu rezerwacji noclegu z hotelu znajdą się informacje dotyczące:
A. wyposażenie pokoju, daty wyjazdu.
B. imię gościa, miejsce pobytu.
C. daty przyjazdu gościa, układu pokoju.
D. nazwisko gościa, daty przybycia i wyjazdu
HGT.09 Pytanie 503
Prowadzenie działalności tury…
W organizowanej dla klientów wycieczce po Mazurach, którzy są miłośnikami turystyki aktywnej, powinno się uwzględnić
A. trekking Orlą Percią
B. spływ kajakowy rzeką Krutynią
C. surfing na Zatoce Puckiej
D. wspinaczkę skałkową na Górze Zborów
HGT.10 Pytanie 504
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać kategorię dla obiektu agroturystycznego, rolnik musi złożyć wniosek w
A. Urzędzie Gminy
B. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
C. Urzędzie Marszałkowskim
D. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.09 Pytanie 505
Prowadzenie działalności tury…
Agroturystyka, która planuje zorganizować wydarzenie dla osób z cukrzycą, powinna w swoim menu uwzględnić dania
A. wysokokaloryczne mięsne i mączne
B. gotowane na parze z dodatkiem warzyw
C. z dziczyzny oraz na bazie owoców leśnych
D. słodkie z owocami cytrusowymi
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?
A. Mycie glazury nad wanną
B. Polerowanie armatury nad umywalką
C. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
D. Zamiatanie podłogi
HGT.10 Pytanie 507
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie
A. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
B. w 8 podwójnych łóżek
C. w 8 pojedynczych łóżek
D. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
HGT.10 Pytanie 508
Prowadzenie gospodarstwa agro…
SJM, która została określona przez PFTW "GG", odnosi się do czynności związanych z agroturystyką?
A. pole namiotowe bądź kwatera
B. apartament wakacyjny lub dom
C. pokój gościnny lub stanica
D. domki turystyczne lub kemping
HGT.10 Pytanie 509
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. kefir
B. żentyca
C. bryndza
D. maślanka
HGT.09 Pytanie 510
Prowadzenie działalności tury…
Który szczyt jest najwyższy w Beskidzie Żywieckim?
A. Śnieżka
B. Babia Góra
C. Śnieżnik
D. Turbacz
HGT.09 Pytanie 511
Prowadzenie działalności tury…
Którą kwotę należy wpisać na przedstawionej fakturze w kolumnie Wartość usługi netto?
Faktura (fragment) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Nazwa usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa netto (zł) | Wartość usługi netto (zł) | Stawka podatku (%) | Kwota podatku (zł) | Wartość usługi brutto (zł) |
Usługa noclegowa | szt. | 25 | 274,07 | 8 | 548,15 | 7 400,00 |
A. 7 125,93 zł
B. 7 400,00 zł
C. 6 851,85 zł
D. 6 577,78 zł
HGT.10 Pytanie 512
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowym składnikiem klasycznego koktajlu mojito jest
A. rum
B. tequila
C. whisky
D. gin
HGT.09 Pytanie 513
Prowadzenie działalności tury…
W jakim obiekcie spędzi noc turysta podróżujący czerwonym szlakiem z Szrenicy na Śnieżkę?
A. W pensjonacie
B. W schronisku
C. W hotelu
D. W hostelu
HGT.10 Pytanie 514
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabieg, który nie ma związku z dbałością o higienę krów, to
A. karmienie kiszonką
B. wentylacja obory
C. czyszczenie dojarek
D. wywóz obornika
HGT.10 Pytanie 515
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można jednocześnie przyjąć maksymalnie
A. 10 gości
B. 16 gości
C. 19 gości
D. 13 gości
HGT.09 Pytanie 516
Prowadzenie działalności tury…
Kiedy po wystawieniu faktury przyznano rabaty lub zauważono błąd w obliczeniach, powinno się wystawić fakturę
A. korygującą
B. RR
C. zaliczkową
D. proforma
HGT.10 Pytanie 517
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych rolnik, który zamierza prowadzić agroturystykę, ma obowiązek zarejestrować obiekt w ewidencji
A. działalności gospodarczej w urzędzie wojewódzkim
B. ludzi wynajmujących pokoje gościnne
C. innych obiektów oferujących usługi hotelarskie
D. osób zajmujących się działalnością turystyczną na wsi
HGT.10 Pytanie 518
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:
A. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
B. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
C. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
D. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
HGT.10 Pytanie 519
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz
A. pomidorów
B. brokułów
C. ziemniaków
D. buraków
HGT.09 Pytanie 520
Prowadzenie działalności tury…
Rodzaj partnerstwa terytorialnego, które powstaje na terenach wiejskich i łączy przedstawicieli lokalnych organizacji z mieszkańcami danego regionu, a także zajmuje się opracowaniem Lokalnej Strategii Rozwoju, to
A. Lokalna Organizacja Rozwoju
B. Lokalna Organizacja Wiejska
C. Lokalna Grupa Wsparcia
D. Lokalna Grupa Działania