Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 601
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Według angielskiej tradycji herbatę należy serwować

A. w szklankach
B. w filiżankach
C. w kubkach
D. w czarkach
HGT.10 Pytanie 602
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja z oznaczeniem nr 2/PL/12031301 pochodzą od kur hodowanych w systemie

A. klatkowym
B. ściółkowym
C. ekologicznym
D. z wolnym wybiegiem
HGT.09 Pytanie 603
Prowadzenie działalności tury…

Podczas prezentacji informacji o Ojcowskim Parku Narodowym, przewodnik turystyczny powinien zawrzeć

A. Bramę Krakowską oraz Maczugę Herkulesa
B. Wały Chrobrego oraz Bramę Portową
C. Puszczę Kampinoską oraz tężnie w Konstancinie-Jeziornej
D. Zamek w Mosznej oraz Górę Świętej Anny
HGT.09 Pytanie 604
Prowadzenie działalności tury…

Jakie atrakcje turystyczne można znaleźć w Gdańsku?

A. Wały Chrobrego i Zamek Książąt Pomorskich
B. Park Cytadela i Rogalowe Muzeum
C. Hala Stulecia i Hydropolis
D. Dwór Artusa i pomnik Neptuna
HGT.09 Pytanie 605
Prowadzenie działalności tury…

Przygotowując plan wycieczki dla entuzjasty trekkingu, konieczne jest uwzględnienie

A. jazdy na rowerach
B. biegania na nartach
C. pływania w jeziorach
D. wędrówki po górach
HGT.10 Pytanie 606
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.

Rodzaj posiłkuCena/osoba dorosłaCena/dziecko
Śniadanie15,00 zł9,00 zł
Obiad26,00 zł17,00 zł
Kolacja18,00 zł11,00 zł
Obiadokolacja31,00 zł27,00 zł

A. 472,00 zł
B. 532,00 zł
C. 798,00 zł
D. 708,00 zł
HGT.10 Pytanie 607
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gościom agroturystyki cierpiącym na problemy żołądkowe i wątrobowe należy podać na obiad

A. bulion z domowej kury z kluskami
B. flaki z pieczywem
C. kurczaka gotowanego z marchewką
D. leczo węgierskie z cukinią
HGT.09 Pytanie 608
Prowadzenie działalności tury…

Rodzina z dwójką małych dzieci planuje wyjazd na zimowy urlop na południu Polski. Jaką ofertę powinien zaproponować pracownik biura podróży, aby spełnić oczekiwania klientów?

A. Obozowy kurs narciarski w Zakopanem
B. Objazdowa wycieczka po Podhalu
C. Zimowy rajd narciarski w Tatrach
D. Wczasy w Bukowinie Tatrzańskiej
HGT.09 Pytanie 609
Prowadzenie działalności tury…

Biuro podróży organizujące wycieczkę z noclegiem w agroturystyce, zapewnia ubezpieczenie uczestników od NNW

A. obowiązkowo
B. na prośbę klientów
C. na żądanie właścicieli agroturystyki
D. jednorazowo w ciągu roku
HGT.09 Pytanie 610
Prowadzenie działalności tury…

Po czasie prowadzenia autokaru turystycznego trwającym cztery i pół godziny, kierowca powinien zrobić nieprzerwaną przerwę (odpoczynek) trwającą minimum

A. 35 minut
B. 45 minut
C. 10 minut
D. 20 minut
HGT.10 Pytanie 611
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką roślinę zaliczamy do gatunków wieloletnich?

A. groszek pachnący
B. nagietek lekarski
C. konwalia majowa
D. lewkonia długopłatkowa
HGT.09 Pytanie 612
Prowadzenie działalności tury…

Gdzie znajduje się obszar o największej depresji?

A. Żuławy Wiślane
B. Beskid Sądecki
C. Pomorze
D. Podlasie
HGT.10 Pytanie 613
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które śniadanie obejmuje kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło oraz dżem?

A. Angielskie
B. Francuskie
C. Polskie
D. Wiedeńskie
HGT.10 Pytanie 614
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najbardziej odpowiednią polską rasą kur, która sprawdzi się w niewielkich hodowlach, jest

A. Brabant zagrodowy
B. Zielononożka kuropatwiana
C. Czubata polska
D. Bantamka
HGT.10 Pytanie 615
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie będzie średnie obłożenie agroturystyki w kwietniu, gdy właściciel wynajmie codziennie 10 pokoi do 15 kwietnia oraz 5 pokoi do 30 kwietnia, mając do dyspozycji 10 pokoi gościnnych?

A. 65%
B. 75%
C. 40%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 616
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w obiekcie agroturystycznym dysponującym 20 miejscami, jeśli w czerwcu sprzedano 300 miejsc?

A. 80%
B. 25%
C. 50%
D. 60%
HGT.10 Pytanie 617
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych czynności nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?

A. Odkurzanie parapetów
B. Mycie luster
C. Odkurzanie półek
D. Mycie okien
HGT.10 Pytanie 618
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie oferuje pensjonat w ramach usługi FB?

A. Trzy
B. Cztery
C. Jedna
D. Dwa
HGT.10 Pytanie 619
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami prawnymi, obiekt, który dysponuje co najmniej 7 pokojami i zapewnia całodzienne wyżywienie dla swoich gości, to

A. turystyczny schron
B. hotel
C. pensjonat
D. motel
HGT.10 Pytanie 620
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?

A. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
B. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
C. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
D. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
HGT.09 Pytanie 621
Prowadzenie działalności tury…

Jakiego instrumentu marketingowego użył właściciel biura podróży, umieszczając na billboardzie wiadomość o ofercie wczasów?

A. Produkt
B. Personel
C. Promocję
D. Dystrybucję
HGT.10 Pytanie 622
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, podczas zbioru, transportu oraz przechowywania plonów rolnych należy unikać

A. stosowania się do zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi przy użytkowaniu maszyn rolniczych
B. ochrony układów wydechowych silników spalinowych przed wydobywaniem się iskier
C. zapewnienia możliwości ewakuacji ludzi oraz sprzętu
D. ustawiania silników spalinowych na materiałach łatwopalnych, w bliskiej odległości od stosów, stogów lub budynków wykonanych z materiałów palnych
HGT.10 Pytanie 623
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dipping to inny termin na

A. kastracja knurków po narodzinach
B. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
C. korekcja racic u bydła
D. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
HGT.09 Pytanie 624
Prowadzenie działalności tury…

Biuro podróży organizuje wycieczki, nabywając usługi od różnych dostawców dla dobra klienta. Po rozliczeniu imprezy stwierdzono, że marża wyniosła 203,25 zł. Jaka jest wysokość należnego podatku VAT od tej marży?

A. 57,50 zł
B. 46,75 zł
C. 55,00 zł
D. 45,08 zł
HGT.10 Pytanie 625
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gable to narzędzie ręczne, które wykorzystuje się do przerzucania roślin korzeniowych. Są one także nazywane

A. graca
B. chwastownik
C. pikownik
D. widły
HGT.10 Pytanie 626
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oferta w gospodarstwie agroturystycznym w formie pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w dniach 1-3.10.2021 r. zawiera

A. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje
B. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje
C. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje
D. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje
HGT.10 Pytanie 627
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi związane z noclegiem mogą być realizowane na podstawie vouchera, który stanowi dokument

A. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń
B. reklamującym ofertę organizatora turystyki
C. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży
D. potwierdzającym finansowanie na przedsięwzięcie turystyczne
HGT.10 Pytanie 628
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką orkę przeprowadza się na zakończenie lata w celu przygotowania gleby do uprawy roślin ozimych?

A. Siewną
B. Przykrywającą
C. Wiosenną
D. Przedzimową
HGT.10 Pytanie 629
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W systematyce wiejskiej bazy noclegowe klasyfikuje się m.in.

A. przyzagrodowe pole namiotowe.
B. pensjonat.
C. wiejskie pole namiotowo-campingowe.
D. agromotel.
HGT.10 Pytanie 630
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Po wyjeździe gości, osoba zarządzająca agroturystyką umyła szyby, wyprała zasłony oraz dywany. Te działania są częścią sprzątania

A. bieżącego
B. gruntownego
C. awaryjnego
D. specjalnego
HGT.10 Pytanie 631
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania

A. świni
B. owcy
C. bydła
D. kozy
HGT.10 Pytanie 632
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ekologicznym gospodarstwie do żywienia owiec powinno się stosować

A. pasze pochodzące z roślin modyfikowanych genetycznie
B. zielonki uzyskane z naturalnych łąk i pastwisk
C. pasze zmieszane z nawozami organicznymi
D. pokarm wspomagający wzrost i wydajność zwierząt
HGT.09 Pytanie 633
Prowadzenie działalności tury…

Pięć osobonoclegów w branży hotelarskiej oznacza, że

A. pięć osób miało nocleg w pięciu różnych hotelach
B. pięć osób skorzystało z noclegów pięciu razy
C. pięć osób skorzystało z noclegu w danym hotelu
D. pięciu osobom zapewniono łącznie pięć noclegów
HGT.10 Pytanie 634
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od

A. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
B. wytarcia kurzy i umycia podłogi
C. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
D. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
HGT.10 Pytanie 635
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokoje gościnne, które są skierowane do entuzjastów enoturystyki, powinny być ozdobione

A. winoroślami
B. tatarakiem
C. ziołami
D. wikliną
HGT.10 Pytanie 636
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sushi to danie

A. chińskie
B. japońskie
C. wietnamskie
D. hinduskie
HGT.10 Pytanie 637
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowe zasady gospodarowania z uwzględnieniem ochrony środowiska, których powinien przestrzegać każdy odpowiedzialny rolnik, nazywa się

A. Standardami Wytwarzania Produktów Rolnych
B. Praktyką Dopuszczania Płodów Rolnych
C. Standardami Działalności Produkcji Rolniczej
D. Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą
HGT.10 Pytanie 638
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zmniejszyć liczbę ślimaków w ogrodzie, rolnik powinien zasadzić

A. aksamitki
B. aastry
C. macierzanki
D. hortensje
HGT.09 Pytanie 639
Prowadzenie działalności tury…

Jakie wydatki mają charakter stały w przypadku organizacji imprezy turystycznej?

A. wyżywienie
B. ubezpieczenie uczestników
C. opłata za bilety wstępu
D. usługa pilotażu
HGT.09 Pytanie 640
Prowadzenie działalności tury…

W którym wierszu tabeli przedstawiono poprawną kalkulację katalogowej ceny imprezy turystycznej?

A.Suma kosztów świadczeń
+ Marża biura podróży
+ Podatek VAT
= Suma kosztów
B.Suma kosztów świadczeń
+ Podatek VAT
+ Marża biura podróży
= Suma kosztów
C.Suma kosztów świadczeń
+ Marża biura podróży
+ Podatek VAT
= Suma kosztów
Cena na 1 uczestnika
D.Suma kosztów świadczeń
+ Podatek VAT
+ Marża biura podróży
= Suma kosztów
Cena na 1 uczestnika

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.