Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 121
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. gin
B. rum
C. tequila
D. whisky
HGT.09 Pytanie 122
Prowadzenie działalności tury…
Na podstawie danych w tabeli stanowiącej fragment umowy, wskaż karę umowną, którą zapłaci biuro podróży do hotelu, jeżeli zarezerwowało miejsca noclegowe w terminie 12-15.09.2020 r. i musiało z nich zrezygnować w dniu 01.09.2020 r.
Termin anulacji | Kara umowna |
---|---|
> 60 dni | bezkosztowo |
60-30 dni | 30% wartości usługi |
29-15 dni | 50% wartości usługi |
14-7 dni | 80% wartości usługi |
< 6 dni | 90% wartości usługi |
A. 90% wartości usługi.
B. 80% wartości usługi.
C. 50% wartości usługi.
D. 30% wartości usługi.
HGT.09 Pytanie 123
Prowadzenie działalności tury…
Przedstawiony druk dokumentu to
Lp. | Numer faktury | Dostawca usługi | Kwota brutto |
---|---|---|---|
1. | |||
2. | |||
3. | |||
4. | |||
RAZEM: | |||
Wpłaty uczestników:................................ | |||
Kwota brutto: ..................................... | |||
Marża brutto: ..................................... | |||
VAT od marży: ..................................... | |||
Kwota marży po odliczeniu podatku: ......... |
A. rachunek zysków i strat.
B. plan wydatków.
C. karta rozliczeniowa.
D. kalkulacja kosztów.
HGT.10 Pytanie 124
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która roślina uprawiana w ogrodzie dostarcza naturalnej fruktozy?
A. Marchew
B. Truskawka
C. Dynia
D. Burak czerwony
HGT.10 Pytanie 125
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak brzmi nazwa aktu prawnego, który reguluje prawo turystyczne w Polsce?
A. Ustawa o działalności turystycznej
B. Ustawa o turystyce
C. Ustawa o usługach turystycznych
D. Ustawa o świadczeniu usług dla turystów
HGT.09 Pytanie 126
Prowadzenie działalności tury…
Zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o świadczeniu usług hotelarskich oraz usługach przewodników wycieczek i pilotów turystycznych, przewodnik turystyczny prowadzi osoby zwiedzające oraz
A. sprawuje nad nimi opiekę w zakresie wynikającym z umowy
B. przekazuje im podstawowe informacje o regionie
C. świadczy usługi wyłącznie podczas wycieczek opcjonalnych
D. reprezentuje biuro podróży
HGT.10 Pytanie 127
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Melioracje wodne w rolnictwie to procesy, które mają na celu
A. zapewnienie lub zwiększenie stężenia składników odżywczych w glebie niezbędnych dla roślin
B. trwałe polepszenie zdolności produkcyjnych gleb w rolnictwie poprzez nawadnianie lub odwadnianie gruntów
C. zmieleniu i przewróceniu uprawianej warstwy ziemi
D. wdrożenie w branży rolniczej maszyn oraz sprzętu mechanicznego
HGT.10 Pytanie 128
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jednoroczne, wzrastające w pionie pędy, przycinane podczas pielęgnacji drzew owocowych, określa się mianem
A. wilki
B. witki
C. rozłogi
D. rózgi
HGT.10 Pytanie 129
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osobom turystycznym przebywającym w regionie Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym produkującym lokalne wędliny warto zaproponować
A. pierogi.
B. kindziuk.
C. kugel.
D. kluski.
HGT.09 Pytanie 130
Prowadzenie działalności tury…
Który z poniższych wydatków związanych z imprezą turystyczną klasyfikowany jest jako koszt stały?
A. Bilety wstępu do muzeum
B. Opłata klimatyczna
C. Wynagrodzenie przewodnika wycieczek
D. Ubezpieczenie NNW
HGT.10 Pytanie 131
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W przypadku braku orki przedzimowej, na koniec marca można przeprowadzić
A. orkę wiosenną
B. podorywkę
C. orkę siewną
D. odwrotkę
HGT.10 Pytanie 132
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z U ustawą o usługach turystycznych, miejsce parkingowe dla gości powinno być dostępne przy
A. gościńcu
B. motelu
C. karczmie
D. schronisku
HGT.10 Pytanie 133
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Śruta sojowa poekstrakcyjna jest wykorzystywana w żywieniu zwierząt hodowlanych z uwagi na wysoką zawartość
A. tłuszczu
B. białka
C. węglowodanów
D. wody
HGT.09 Pytanie 134
Prowadzenie działalności tury…
Wskaż dokument prawny, który definiuje kategorie obiektów hotelowych w Polsce?
A. Rozporządzenie dotyczące przewodników turystycznych oraz pilotów wycieczek
B. Rozporządzenie dotyczące obiektów hotelarskich
C. Kodeks Postępowania Praktycznego
D. Ustawa o usługach turystycznych
HGT.10 Pytanie 135
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście sprzedaży bezpośredniej rolnik ma możliwość sprzedaży
A. produktów wędliniarskich
B. surowego mleka
C. chleba
D. serów dojrzewających
HGT.10 Pytanie 136
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najlepszym wyborem do siewu wczesnowiosennego są odmiany
A. zbóż ozimych.
B. pseudozbóż.
C. zbóż jarych.
D. zbóż rzekomych.
HGT.09 Pytanie 137
Prowadzenie działalności tury…
Aby zarezerwować bilety na prom, korzysta się z wyszukiwarki dostępnej na stronie
A. stenaline.pl
B. skyscanner.pl
C. kayak.pl
D. esky.pl
HGT.10 Pytanie 138
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz nadwyżkę bezpośrednią bez uwzględnienia dopłat, gdy całkowita wartość produkcji ziemniaków wyniosła
5 016,00 zł, a całkowite koszty bezpośrednie to 2 796,00 zł, natomiast dopłaty to 1 320,00 zł?
A. 2 220,00 zł
B. 4 116,00 zł
C. 1 476,00 zł
D. 7 812,00 zł
HGT.09 Pytanie 139
Prowadzenie działalności tury…
Wprowadzenie innowacyjnej usługi turystycznej cechuje się
A. niskimi kosztami i dużą sprzedażą
B. niskimi kosztami i niską sprzedażą
C. wysokimi kosztami i dużą sprzedażą
D. wysokimi kosztami i niską sprzedażą
HGT.09 Pytanie 140
Prowadzenie działalności tury…
Biuro podróży organizujące wycieczkę z noclegiem w agroturystyce, zapewnia ubezpieczenie uczestników od NNW
A. jednorazowo w ciągu roku
B. na żądanie właścicieli agroturystyki
C. na prośbę klientów
D. obowiązkowo
HGT.10 Pytanie 141
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik jest zobowiązany do oznakowania zwierząt trzody chlewnej przez umieszczenie kolczyka z numerem identyfikacyjnym na lewej małżowinie usznej, w terminie
A. 30 dni od dnia ich urodzenia
B. 40 dni od dnia ich urodzenia
C. 10 dni od dnia ich urodzenia
D. 20 dni od dnia ich urodzenia
HGT.09 Pytanie 142
Prowadzenie działalności tury…
Dokument kredytowy, który pozwala na realizację usług zamówionych przez biuro podróży u dostawcy, to
A. kwit depozytowy
B. list zastawny
C. voucher
D. warrant
HGT.09 Pytanie 143
Prowadzenie działalności tury…
W terminie od 10 do 12 maja w pensjonacie przebywały 2 osoby, które korzystały z opcji wyżywienia HB od obiadokolacji dnia pierwszego do śniadania dnia ostatniego. Oblicz koszt wyżywienia obu osób zgodnie z danymi w tabeli.
Rodzaj wyżywienia | Liczba | Cena jednostkowa (w zł/os.) | Koszt ogółem (w zł) |
---|---|---|---|
śniadanie | 10,00 | ||
obiadokolacja | 25,00 | ||
RAZEM |
A. 120,00 zł
B. 140,00 zł
C. 70,00 zł
D. 90,00 zł
HGT.10 Pytanie 144
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?
A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Rynku Rolnego
D. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.10 Pytanie 145
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ruja to okres
A. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
B. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
C. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
D. zgrupowania komórek płciowych.
HGT.10 Pytanie 146
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:
A. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
B. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
C. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
D. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
HGT.09 Pytanie 147
Prowadzenie działalności tury…
Impreza fakultatywna to wydarzenie
A. przeznaczone dla zainteresowanych za dodatkową opłatą
B. uzupełniające
C. dedykowane dla osób z wykształceniem co najmniej średnim
D. regularnie powtarzane
HGT.09 Pytanie 148
Prowadzenie działalności tury…
Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozkładu jazdy określ czas kursu autobusu na trasie Łagów Lubuski, Plaża - wieś Mostki.
Rozkład jazdy (fragment) | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa przystanku | Godzina przyjazdu | Godzina odjazdu |
1. | ŁAGÓW LUBUSKI | - | 15:50 |
2. | ŁAGÓW LUBUSKI, PLAŻA | 15:52 | 15:53 |
3. | STOK | 15:58 | 15:58 |
4. | MOSTKI, WIEŚ | 16:04 | 16:05 |
5. | ŚWIEBODZIN | 16:21 | 16:22 |
A. 15 minut
B. 6 minut
C. 2 minuty
D. 11 minut
HGT.10 Pytanie 149
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy organizacji lokalnych warsztatów rękodzieła, które z poniższych działań pomoże w promowaniu regionalnej kultury w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Umożliwienie gry w szachy na świeżym powietrzu
B. Prezentacja lokalnych technik plecionkarstwa i haftu
C. Organizacja turnieju piłki nożnej
D. Wprowadzenie zajęć z jogi dla gości
HGT.09 Pytanie 150
Prowadzenie działalności tury…
Jakie są koszty udziału jednej osoby w ekowycieczce zorganizowanej przez biuro podróży, zakładając, że całkowity koszt uczestnictwa w wycieczce dla 50 osób, uwzględniając marżę biura podróży, VAT oraz wszystkie inne wydatki, wynosi 15 000 zł?
A. 3 000 zł
B. 250 zł
C. 2 500 zł
D. 300 zł
HGT.10 Pytanie 151
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabieg, który nie ma związku z dbałością o higienę krów, to
A. wentylacja obory
B. czyszczenie dojarek
C. karmienie kiszonką
D. wywóz obornika
HGT.10 Pytanie 152
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?
A. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
B. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
C. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
D. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
HGT.10 Pytanie 153
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolada z kluskami oraz modrą kapustą to typowe danie serwowane w agroturystyce na
A. Śląsku
B. Pomorzu
C. Mazowszu
D. Warmii
HGT.10 Pytanie 154
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak nazywa się ponowne zastosowanie odpadów?
A. recykling
B. sortowanie
C. składowanie
D. unieszkodliwianie
HGT.09 Pytanie 155
Prowadzenie działalności tury…
Jaka jest główna korzyść dla lokalnej społeczności z rozwoju agroturystyki na obszarach wiejskich?
A. Zwiększenie bezrobocia
B. Zwiększenie dochodów lokalnych mieszkańców
C. Zmniejszenie lokalnych inwestycji
D. Zmniejszenie liczby turystów odwiedzających miasto
HGT.10 Pytanie 156
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest
A. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Centrum Doradztwa Rolniczego
D. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
HGT.09 Pytanie 157
Prowadzenie działalności tury…
Pięć osobonoclegów w branży hotelarskiej oznacza, że
A. pięć osób miało nocleg w pięciu różnych hotelach
B. pięć osób skorzystało z noclegów pięciu razy
C. pięć osób skorzystało z noclegu w danym hotelu
D. pięciu osobom zapewniono łącznie pięć noclegów
HGT.09 Pytanie 158
Prowadzenie działalności tury…
Jakie dane powinno zawierać zamówienie cateringowe w restauracji dla grupy turystycznej?
A. Zestaw dań oraz atrakcje programowe.
B. Układ grupy oraz usługi opcjonalne.
C. Liczbę potraw oraz usługi dodatkowe.
D. Liczbę uczestników oraz czas posiłków.
HGT.09 Pytanie 159
Prowadzenie działalności tury…
Osoba, która zarezerwowała pobyt z opcją wyżywienia BB w hotelu w Zieleńcu, otrzymuje
A. śniadania i obiadokolacje
B. śniadania, obiady i kolacje
C. noclegi i śniadania
D. noclegi i obiady
HGT.10 Pytanie 160
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się
A. śrutę
B. siano
C. zielonkę
D. lizawkę