Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 1
Wykonywanie usług kelnerskich
A. o czasie dostarczenia posiłku
B. o numerze telefonu
C. o liczbie zamówionych dań
D. o numerze pokoju
HGT.01 Pytanie 2
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. francuskiego
B. parzonego
C. kruchego
D. biszkoptowego
HGT.01 Pytanie 3
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. dwukrotnym stukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
D. trzykrotnym stukaniu w drzwi
HGT.11 Pytanie 4
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
A. 655 cm
B. 700 cm
C. 970 cm
D. 1 050 cm
HGT.11 Pytanie 5
Organizacja usług gastronomic…
Które z poniższych działań jest kluczowe dla zminimalizowania strat surowców w kuchni?
A. Ograniczenie dostawców
B. Zwiększenie liczby zamówień
C. Skrócenie godzin pracy
D. Regularna inwentaryzacja
HGT.11 Pytanie 6
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 150 l
B. 15 l
C. 1,5 l
D. 1500 l
HGT.01 Pytanie 7
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
A. francuskiego uproszczonego
B. angielskiego
C. amerykańskiego
D. francuskiego pełnego
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. gorące mleko.
B. dżem.
C. śmietanę ubitą.
D. plasterki cytryny.
HGT.11 Pytanie 9
Organizacja usług gastronomic…
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?
A. 22 szt.
B. 12 szt.
C. 30 szt.
D. 10 szt.
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. naturalny uśmiech
B. życzliwy kontakt wzrokowy
C. przyjęcie odpowiedniej postawy
D. powitanie zgodne z porą dnia
HGT.11 Pytanie 11
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
---|---|---|
Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 5 900,00 zł
B. 2 900,00 zł
C. 1 850,00 zł
D. 2 150,00 zł
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. polskiego
B. francuskiego
C. szwedzkiego
D. czeskiego
HGT.11 Pytanie 13
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. białe półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. białe wytrawne
D. czerwone półsłodkie
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kucharz
B. kierownik sali
C. kelner
D. pomocnik kucharza
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czy wybrali państwo już dania?
B. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
C. Czego państwo pragną?
D. Czy mogę przyjąć zamówienie?
HGT.11 Pytanie 16
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
Konfiguracja stołu | Wartość współczynnika powierzchni [m²/osobę] | Powierzchnia dodatkowa |
---|---|---|
I (dwustronna) | 1,5 | |
Grzebień (dwustronna) | ||
E (dwustronna) | 2,0 | |
Stoły okrągłe | ||
U (dwustronna) | 3,0 | |
Czworobok |
A. 138,0 m2
B. 120,0 m2
C. 103,5 m2
D. 207,0 m2
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
A. Koktajl z krewetek
B. Szaszłyki baranie
C. Galaretki drobiowe
D. Łosoś wędzony
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. niemieckim
B. francuskim
C. rosyjskim
D. angielskim
HGT.11 Pytanie 19
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. transmiter
B. terminal dla kelnerów
C. palmtop
D. kasa dla obsługi kelnerskiej
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
B. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
C. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
HGT.11 Pytanie 21
Organizacja usług gastronomic…
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
A. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
C. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
D. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
HGT.01 Pytanie 22
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Paprykę
B. Soczewicę
C. Fasolę
D. Ziemniaka
HGT.01 Pytanie 23
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Białe półsłodkie
B. Czerwone półwytrawne
C. Czerwone półsłodkie
D. Białe półwytrawne
HGT.01 Pytanie 24
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Zupę w talerzu głębokim
B. Deser w pucharku
C. Zakąskę na talerzu
D. Zakąskę z półmiska
HGT.01 Pytanie 25
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Medalion
B. Kotlet pożarski
C. Kotlet mielony
D. Rumsztyk
HGT.11 Pytanie 26
Organizacja usług gastronomic…
W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się
A. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
B. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
C. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
HGT.01 Pytanie 27
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego wykorzystuje się Blender?
A. do wyciskania soku z świeżych owoców
B. do mieszania mielonej masy mięsnej
C. do przygotowywania ciasta biszkoptowego
D. do miksowania owoców z mlekiem
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w deserach
B. w sałatkach
C. w daniach głównych
D. w zimnych przystawkach
HGT.01 Pytanie 29
Wykonywanie usług kelnerskich
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
A. szpinak
B. rzodkiewkę
C. cebulę
D. brokuł
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 180 cm i szerokość 140 cm
B. długość 180 cm i szerokość 150 cm
C. długość 150 cm i szerokość 120 cm
D. długość 220 cm i szerokość 180 cm
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. szynka wędzona
B. kiszona kapusta
C. marynowane pieczarki
D. mleko UHT
HGT.11 Pytanie 32
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Schab faszerowany
B. Antrykot pieczony
C. Pieczeń z szynki
D. Roladę z boczku
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
B. Gulasz węgierski
C. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
D. Potrawkę z kurczaka
HGT.01 Pytanie 34
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Z odstającą skórką.
B. Przypieczone.
C. Z pleśnią na skórce.
D. Czerstwe.
HGT.11 Pytanie 35
Organizacja usług gastronomic…
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
A. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
B. Mus z kaszy manny
C. Kuskus zapiekany z warzywami
D. Gołąbki z ryżu i mięsa
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Limoncello
B. Espresso
C. Amaretto
D. Mojito
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
A | B | C | D |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HGT.11 Pytanie 38
Organizacja usług gastronomic…
Gotówkowej płatności dokonuje klient, który opłaca swoje zobowiązanie przy użyciu
A. bonów podarunkowych
B. karty płatniczej
C. banknotów NBP
D. telefonu komórkowego
HGT.11 Pytanie 39
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
B. poinformować, że bankomat jest w holu
C. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
D. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
HGT.01 Pytanie 40
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Małdrzyki
B. Bliny
C. Leczo
D. Ratatouille