Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 1
Wykonywanie usług kelnerskich
A. o numerze telefonu
B. o numerze pokoju
C. o liczbie zamówionych dań
D. o czasie dostarczenia posiłku
HGT.01 Pytanie 2
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. parzonego
B. kruchego
C. biszkoptowego
D. francuskiego
HGT.01 Pytanie 3
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
B. dwukrotnym stukaniu w drzwi
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
A. francuskiego uproszczonego
B. angielskiego
C. amerykańskiego
D. francuskiego pełnego
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. gorące mleko.
B. plasterki cytryny.
C. śmietanę ubitą.
D. dżem.
HGT.01 Pytanie 6
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. powitanie zgodne z porą dnia
B. naturalny uśmiech
C. przyjęcie odpowiedniej postawy
D. życzliwy kontakt wzrokowy
HGT.01 Pytanie 7
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. polskiego
B. czeskiego
C. szwedzkiego
D. francuskiego
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kucharz
B. kelner
C. pomocnik kucharza
D. kierownik sali
HGT.01 Pytanie 9
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czy mogę przyjąć zamówienie?
B. Czy wybrali państwo już dania?
C. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
D. Czego państwo pragną?
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
A. Łosoś wędzony
B. Koktajl z krewetek
C. Szaszłyki baranie
D. Galaretki drobiowe
HGT.01 Pytanie 11
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. francuskim
B. rosyjskim
C. niemieckim
D. angielskim
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
B. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
C. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
HGT.01 Pytanie 13
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Ziemniaka
B. Soczewicę
C. Paprykę
D. Fasolę
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Czerwone półsłodkie
B. Czerwone półwytrawne
C. Białe półsłodkie
D. Białe półwytrawne
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Zakąskę na talerzu
B. Deser w pucharku
C. Zakąskę z półmiska
D. Zupę w talerzu głębokim
HGT.01 Pytanie 16
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Rumsztyk
B. Kotlet pożarski
C. Medalion
D. Kotlet mielony
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego wykorzystuje się Blender?
A. do przygotowywania ciasta biszkoptowego
B. do mieszania mielonej masy mięsnej
C. do miksowania owoców z mlekiem
D. do wyciskania soku z świeżych owoców
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w daniach głównych
B. w sałatkach
C. w zimnych przystawkach
D. w deserach
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
A. cebulę
B. szpinak
C. rzodkiewkę
D. brokuł
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 180 cm i szerokość 140 cm
B. długość 220 cm i szerokość 180 cm
C. długość 180 cm i szerokość 150 cm
D. długość 150 cm i szerokość 120 cm
HGT.01 Pytanie 21
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. mleko UHT
B. marynowane pieczarki
C. szynka wędzona
D. kiszona kapusta
HGT.01 Pytanie 22
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Gulasz węgierski
B. Potrawkę z kurczaka
C. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
D. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
HGT.01 Pytanie 23
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Z pleśnią na skórce.
B. Czerstwe.
C. Przypieczone.
D. Z odstającą skórką.
HGT.01 Pytanie 24
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
A | B | C | D |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.01 Pytanie 25
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Ratatouille
B. Bliny
C. Leczo
D. Małdrzyki
HGT.01 Pytanie 26
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i lody śmietankowe
B. i mleko skondensowane
C. i czekoladę w płynie
D. i śmietankę podgrzaną
HGT.01 Pytanie 27
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. koktajli rakowych
B. sufletów serowych
C. zup z wazy
D. zup specjalnych
HGT.01 Pytanie 29
Wykonywanie usług kelnerskich
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
A. okolicznościowa
B. standardowa
C. specjalna
D. dzienna
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich
Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?
A. 4 dni w zamrażarce
B. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
C. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
D. 2 dni w lodówce
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
Zamówienie | |
---|---|
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika |
A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
HGT.01 Pytanie 32
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. angielskim
B. francuskim
C. rosyjskim
D. niemieckim
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. w letniej piwnym ogrodzie.
B. konsumenckich dla gości indywidualnych
C. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
D. bufetu na śniadanie.
HGT.01 Pytanie 34
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Lody truskawkowe
B. Krem bawarski
C. Suflet jabłkowy
D. Sernik wiedeński
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Piwo zimne
B. Likier ziołowy
C. Likier owocowy
D. Piwo grzane
HGT.01 Pytanie 36
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. budyniu malinowego
B. musu jabłkowego
C. omletu naturalnego
D. kotleta mielonego
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w podgrzewaczach
B. w naczyniach żaroodpornych
C. w termosach
D. w wazach
HGT.01 Pytanie 38
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
Receptura | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
jabłka kwaśne | 100 g |
cukier | 25 g |
woda | 120 cm3 |
sok z cytryny | do smaku |
A. Budyń.
B. Galaretkę.
C. Kompot.
D. Mus.
HGT.01 Pytanie 39
Wykonywanie usług kelnerskich
Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to
A. temperowanie
B. trybowanie
C. tablerowanie
D. tranżerowanie
HGT.01 Pytanie 40
Wykonywanie usług kelnerskich
Warzywa korzeniowe w klasycznej sałatce jarzynowej powinny być pokrojone w
A. kostkę
B. piórka
C. paski
D. plastry