Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 81
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po zakąsce gorącej.
B. po zakąsce zimnej.
C. po daniu głównym.
D. po deserze zimnym.
HGT.01 Pytanie 82
Wykonywanie usług kelnerskich

Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:

A. dziecko, kobieta, mężczyzna
B. kobieta, mężczyzna, dziecko
C. dziecko, mężczyzna, kobieta
D. kobieta, dziecko, mężczyzna
HGT.01 Pytanie 83
Wykonywanie usług kelnerskich

Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?

A. Kucharz
B. Cukiernik
C. Kelner
D. Garmażer
HGT.01 Pytanie 84
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Liczba gości przy stolikach
B. Wystrojenie sali
C. Szybkość obsługi
D. Płynność serwisu
HGT.01 Pytanie 85
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę w stylu kapucynka należy serwować

A. z małą ilością czekolady
B. z dużą ilością czekolady
C. z małą ilością śmietanki
D. z dużą ilością śmietanki
HGT.01 Pytanie 86
Wykonywanie usług kelnerskich

Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie

A. aperitif
B. lampka wina
C. zasiadane
D. koktajlowe
HGT.01 Pytanie 87
Wykonywanie usług kelnerskich

Co jest kluczowe przy dekantacji wina?

A. Chłodzenie wina przed podaniem
B. Podanie wina natychmiast po otwarciu butelki
C. Dodanie wody do wina
D. Oddzielenie osadu od wina
HGT.01 Pytanie 88
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?

A. Przystawkę na półmisku
B. Tort na talerzyku
C. Deser w pucharku
D. Zupę w talerzu głębokim
HGT.01 Pytanie 89
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?

A. Angielski
B. Francuski
C. Niemiecki
D. Rosyjski
HGT.01 Pytanie 90
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby

A. odebrać zamówienie
B. zaprezentować wino
C. ustawić talerz
D. podać menu
HGT.01 Pytanie 91
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane

A. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
B. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
C. przed deserem, po daniu głównym
D. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
HGT.01 Pytanie 92
Wykonywanie usług kelnerskich

Boeuf strogonow to danie przygotowywane z mięsa

A. duszonego
B. gotowanego
C. pieczonego
D. smażonego
HGT.01 Pytanie 93
Wykonywanie usług kelnerskich

Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze

A. od -7°C do -5°C
B. od +2°C do +6°C
C. od -1°C do +1°C
D. od -4°C do -2°C
HGT.01 Pytanie 94
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.

Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość
banan1 szt. – ok.150 g
cytryna50 g
mleko80 ml
syrop grenadine20 ml
lód4 kostki

A. 80 ml
B. 400 ml
C. 250 ml
D. 40 ml
HGT.01 Pytanie 95
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować steki z rostbefu, konieczne jest użycie mięsa

A. baraniego
B. wołowego
C. wieprzowego
D. cielecego
HGT.01 Pytanie 96
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina

A. półwytrawnego białego
B. wytrawnego czerwonego
C. bardzo wytrawnego czerwonego
D. półsłodkiego białego
HGT.01 Pytanie 97
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania

A. zimnej zakąski
B. dodatku do zupy
C. czystej zupy
D. deseru
HGT.01 Pytanie 98
Wykonywanie usług kelnerskich

W trakcie przeprowadzania wstępnej obróbki surowców należy je

A. patroszyć i formować
B. myć i obierać
C. rozdrabniać i formować
D. sortować i obierać
HGT.01 Pytanie 99
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaka jest maksymalna temperatura podawania chłodnika litewskiego?

A. 70°C
B. 14°C
C. 55°C
D. 0°C
HGT.01 Pytanie 100
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż warunki odpowiednie do przechowywania zakąsek zimnych.

Czas przechowywaniaTemperatura przechowywania
A.do 12 godzin2°C – 6°C
B.do 16 godzin6°C – 10°C
C.do 20 godzin8°C – 12°C
D.do 24 godzin10°C – 14°C

A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.01 Pytanie 101
Wykonywanie usług kelnerskich

W chłodniach nie powinno się przechowywać

A. smalcu
B. śmietany
C. margaryny
D. oleju
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?

A. Wermut
B. Różowe semi sweet
C. Czerwone dry
D. Białe brut
HGT.01 Pytanie 103
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos

Receptura
majonez350 g
szpinak300 g
sól, cukierdo smaku

A. tatarski.
B. ravigotte.
C. cumberland.
D. winegret.
HGT.01 Pytanie 104
Wykonywanie usług kelnerskich

Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego

A. kasy fiskalnej
B. komputera z urządzeniem do druku
C. skanera
D. terminala płatniczego
HGT.01 Pytanie 105
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Receptura napoju mieszanego
SurowceIlość
whiskey63 ml
wermut rosso27 ml
angostura1 D
Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej
z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

A. Alexander.
B. Kamikaze.
C. Manhattan.
D. Gibson.
HGT.01 Pytanie 106
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?

A. pieczywo jasne i wino wytrawne
B. pieczywo ciemne i likier
C. pieczywo jasne i wódka
D. pieczywo ciemne i wino wytrawne
HGT.01 Pytanie 107
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?

A. Mleko w proszku
B. Ser twarogowy.
C. Dżem z malin.
D. Olej kokosowy.
HGT.01 Pytanie 108
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczny sos pesto, poza oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem oraz solą, co jeszcze należy dodać?

A. bazylii
B. oregano
C. szpinaku
D. majeranku
HGT.01 Pytanie 109
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem

A. filetowanych pomarańczy
B. truskawek w czekoladzie
C. winogron
D. bananów
HGT.01 Pytanie 110
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?

A. Karkówka
B. Polędwica wołowa
C. Schab
D. Szynka wieprzowa
HGT.01 Pytanie 111
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...

A. Orzechy
B. Produkty odzwierzęce
C. Laktozę
D. Gluten
HGT.01 Pytanie 112
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 0 do 1 °C
B. od 2 do 12 °C
C. od 17 do 20 °C
D. od 13 do 16 °C
HGT.01 Pytanie 113
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?

A. krem ze szparagów
B. barszcz ukraiński
C. rosół z kołdunami
D. zupę żółwiową
HGT.01 Pytanie 114
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?

A. Francuskiego
B. Szwedzkiego
C. Czeskiego
D. Polskiego
HGT.01 Pytanie 115
Wykonywanie usług kelnerskich

Dla gościa, który woli mały poranny posiłek składający się z świeżych croissantów i mocnej kawy, jakiego śniadania powinien zalecić kelner?

A. amerykańskie
B. angielskie
C. wiedeńskie
D. francuskie
HGT.01 Pytanie 116
Wykonywanie usług kelnerskich

Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?

A. Widelec deserowy
B. Nóż deserowy
C. Nóż i widelec do ryb
D. Łyżka stołowa
HGT.01 Pytanie 117
Wykonywanie usług kelnerskich

Do przygotowania bruschetty, świeże pomidory powinny być pokrojone.

A. w julienne.
B. w brunoise.
C. w concasse.
D. w vichy.
HGT.01 Pytanie 118
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
B. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
C. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
D. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
HGT.01 Pytanie 119
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?

A. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
B. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
C. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
D. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
HGT.01 Pytanie 120
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?

A. Napperon
B. Skirting
C. Laufer
D. Covers