Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 241
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

WyszczególnienieTemperatura [°C]Wilgotność powietrza [%]
A. magazyn produktów suchychod +15 do +18od 56 do 60
B. magazyn warzyw korzeniowychod +6 do +10od 85 do 90
C. komora chłodnicza warzyw nietrwałychod +4 do +8od 80 do 85
D. komora niskotemperaturowaod −18 do −22od 80 do 90

A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.01 Pytanie 242
Wykonywanie usług kelnerskich

Tworząc kartę menu w restauracji, danie Zabaione powinno być umieszczone w sekcji

A. deserów
B. zakąsek
C. napojów
D. sałatek
HGT.01 Pytanie 243
Wykonywanie usług kelnerskich

Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu

A. polanym sokiem cytrynowym
B. wyłożonym sałatą lodową
C. ustawionym na podgrzewaczu
D. wyłożonym kruszonym lodem
HGT.01 Pytanie 244
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie

A. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
B. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
C. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
HGT.01 Pytanie 245
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?

A. białe półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. czerwone półsłodkie
D. białe wytrawne
HGT.01 Pytanie 246
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas serwisu francuskiego, z której strony kelner powinien obsługiwać gości?

A. Z przodu
B. Z prawej strony
C. Z tyłu
D. Z lewej strony
HGT.01 Pytanie 247
Wykonywanie usług kelnerskich

Kompot francuski powinien być podany w

A. filiżance
B. kompotierce
C. szklance
D. gobletu
HGT.01 Pytanie 248
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?

A. Shakerowanie
B. Flambirowanie
C. Spienianie
D. Zaparzanie
HGT.01 Pytanie 249
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
  • Warzywa korzeniowe i ziemniaki oczyść, umyj, ugotuj i ostudź.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź.
  • Warzywa korzeniowe, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem.

A. Sałatkę jarzynową.
B. Surówkę warzywną.
C. Sałatkę ziemniaczaną.
D. Surówkę wiosenną.
HGT.01 Pytanie 250
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego stopnia wysmażenia ma befsztyk wołowy, jeśli był smażony przez 1,5 minuty z każdej strony?

A. Well done
B. Rare
C. Medium well
D. Blue
HGT.01 Pytanie 251
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?

A. Gulasz węgierski
B. Kulebiak
C. Koktajl z kraba
D. Canelloni
HGT.01 Pytanie 252
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis

A. niemiecki
B. francuski
C. rosyjski
D. angielski
HGT.01 Pytanie 253
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?

A. Pieczarki
B. Mleko
C. Cukier
D. Kapusta czerwona
HGT.01 Pytanie 254
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
B. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
HGT.01 Pytanie 255
Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. puree ziemniaczanego
B. ciasta ziemniaczanego
C. ziemniaków z wody
D. ziemniaków dauphine
HGT.01 Pytanie 256
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?

A. homara na zimno
B. sznycel ministerski
C. zupę gulaszową
D. naleśniki flambirowane
HGT.01 Pytanie 257
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek powinien zaproponować kelner do tymbalików drobiowych?

A. ocet spirytusowy
B. ocet balsamiczny
C. musztardę
D. ketchup
HGT.01 Pytanie 258
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
B. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
HGT.01 Pytanie 259
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
HGT.01 Pytanie 260
Wykonywanie usług kelnerskich

Likier Amaretto wyróżnia się smakiem

A. mięty
B. kawy
C. migdałów
D. anyżu
HGT.01 Pytanie 261
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Złożenie zamówienia
C. Prezentacja wina w butelce
D. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
HGT.01 Pytanie 262
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować grog, należy zastosować

A. likieru
B. araku
C. wermutu
D. ginu
HGT.01 Pytanie 263
Wykonywanie usług kelnerskich

Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?

A. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
B. Podawanie napojów przed potrawami
C. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
D. Serwowanie deserów przed zupami
HGT.01 Pytanie 264
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?

A. kapusta kiszona
B. przecier pomidorowy
C. szczaw
D. żytny zakwas
HGT.01 Pytanie 265
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?

A. Różowe semi sweet
B. Różowe semi dry
C. Białe dry
D. Czerwone dry
HGT.01 Pytanie 266
Wykonywanie usług kelnerskich

Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to

A. tiramisu
B. churros
C. tort Sachera
D. tort Pavlowa
HGT.01 Pytanie 267
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?

A. serca karczochów w sosie holenderskim
B. homary gotowane z winem
C. ślimaki zapiekane z masłem
D. główki szparagów w sosie beszamelowym
HGT.01 Pytanie 268
Wykonywanie usług kelnerskich

Sorbety to rodzaj deserów przygotowywanych

A. z purée owocowego i mleka skondensowanego
B. z przecieru owocowego i syropu cukrowego
C. z soku owocowego i ubitych żółtek
D. z syropu owocowego i bitej śmietanki