Kwalifikacja: HGT.01 - Wykonywanie usług kelnerskich
Zawód: Technik usług kelnerskich
Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Odpowiedź 'mycia, obierania, płukania, rozdrabniania' jest naprawdę na miejscu. To ma sens, bo to właśnie sekwencja działań, które powinno się wykonać, jak przygotowujemy marchew. Zaczynamy od mycia, żeby pozbyć się różnych brudów i chemikaliów, co jest super ważne dla naszego zdrowia. Potem obieramy marchwię, żeby ściągnąć skórkę, która może być nieatrakcyjna i w dodatku kryć jakieś resztki pestycydów. Następnie, ważne jest, żeby ją jeszcze przepłukać po obieraniu. Dzięki temu mamy pewność, że nic nie zostało z poprzednich etapów. Na koniec rozdrabniamy marchew, co pomaga nam ją przygotować do dalszego użycia, na przykład w surówce. To wszystko razem pokazuje, jak ważne jest dbanie o czystość i dobre przygotowanie składników przed jedzeniem, bo to zapewnia lepszy smak i wartości odżywcze potrawy.
Odpowiedzi, które nie są poprawne, pokazują, że nie do końca zrozumiałeś, jak wygląda obróbka wstępna warzyw, a to jest naprawdę kluczowe w gotowaniu. Na przykład, zaczynanie od sortowania to nie jest dobry pomysł, bo najpierw trzeba wszystko umyć. Sortować powinno się po umyciu, żeby nie przenosić brudu na czystsze warzywa. A obieranie przed myciem? To już w ogóle nie jest w porządku, bo to prowadzi do zanieczyszczenia wnętrza warzywa. Kiedy już mówimy o myciu, obieraniu i potem sortowaniu, to nie uwzględniasz, że płukanie po obieraniu to bardzo ważny krok. Bez tego nie wiesz, czy składnik jest na pewno czysty. No i jeśli na końcu umieszczasz rozdrabnianie, to zapominasz o płukaniu, które zapewnia, że marchew jest wolna od brudu. W kuchni każda faza powinna być wykonana z zachowaniem norm higienicznych i jakościowych, bo to wpływa na smak, bezpieczeństwo i zdrowie jedzenia, które przygotowujesz.