Kwalifikacja: HGT.01 - Wykonywanie usług kelnerskich
Zawód: Technik usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Odpowiedź 'niemieckim' jest jak najbardziej na miejscu, bo ten typ serwisu naprawdę stawia na prostotę. W niemieckich restauracjach kelnerzy nie przeładowują stołów sztućcami, co w sumie ułatwia gościom jedzenie. Najczęściej można zobaczyć jeden widelec i nóż, co sprawia, że jest mniej bałaganu, a goście mogą skupić się na jedzeniu. To podejście ma sens, bo pozwala na lepsze doświadczenia kulinarne i w końcu mniej rozpraszających rzeczy na stole. Fajnie to też działa w szybkiej obsłudze, gdzie czas to jednak podstawa. Moim zdaniem, to prostsze jest lepsze, bo wszyscy czują się bardziej komfortowo.
Wybór angielskiego serwisu może wydawać się ciekawy, ale w praktyce bywa różnie. Te sztućce są dość liczne, co nie zawsze jest wygodne, szczególnie dla tych, którzy się w tym nie orientują. Angielski serwis ma swoją elegancję, ale czasem to prowadzi do zamieszania, a goście mogą się czuć zagubieni. Z drugiej strony, w serwisie rosyjskim wszystko podaje się na dużych półmiskach, co daje wrażenie bogactwa, ale znów, nie każdy wie jak się w tym odnaleźć. A francuski serwis też nie jest najlepszym rozwiązaniem w mniej formalnych miejscach, bo tam z kolei jest za dużo sztućców. Przesada z ilością narzędzi do jedzenia może namieszać w całym doświadczeniu, a niemiecki serwis naprawdę stawia na to, żeby było prosto i funkcjonalnie.