Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 81
Organizacja usług gastronomic…

Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Lista usług dodatkowych
B. Typ przyjęcia okolicznościowego
C. Metoda płatności za usługę
D. Harmonogram pracy kelnerów
HGT.11 Pytanie 82
Organizacja usług gastronomic…

Jakie rodzaje zakładów gastronomicznych można zaliczyć do zamkniętych?

A. winiarnie oraz bary szybkiej obsługi
B. stołówki oraz bufety dla pracowników
C. kawiarnie i cukiernie
D. bary kawowe i smażalnie ryb
HGT.11 Pytanie 83
Organizacja usług gastronomic…

Jaka jest najważniejsza cecha pracownika obsługi klienta w restauracji?

A. Zdolność do zarządzania finansami
B. Umiejętność gotowania
C. Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
D. Znajomość technik marketingowych
HGT.11 Pytanie 84
Organizacja usług gastronomic…

System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy

A. kelnerem a klientem.
B. kelnerem a właścicielem lokalu.
C. kelnerem a menedżerem restauracji.
D. kelnerem a kucharzem.
HGT.11 Pytanie 85
Organizacja usług gastronomic…

Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz

A. bulionówkę z talerzykiem
B. filiżankę do mokki z talerzykiem
C. kokilkę z talerzykiem
D. talerz głęboki z talerzem płaskim
HGT.11 Pytanie 86
Organizacja usług gastronomic…

Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?

A. 4,80 zł
B. 5,00 zł
C. 2,80 zł
D. 7,00 zł
HGT.11 Pytanie 87
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Osoba/sprzętZajmowana powierzchniaDodatkowe uwagi
gość1,0 m²--------------
kelner1,0 m²1 kelner na 10 gości
stolik koktajlowy0,3 m²1 stolik koktajlowy na 10 gości

A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 120,0 m2
D. 135,6 m2
HGT.11 Pytanie 88
Organizacja usług gastronomic…

W systemie Gastro, który wykorzystują kelnerzy oraz barmani do obsługi sprzedaży napojów, znajduje się moduł

A. POS
B. SZEF
C. SOGA
D. LRS
HGT.11 Pytanie 89
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?

A. śniadań
B. konferencji
C. przyjęcia weselnego
D. uroczystej kolacji
HGT.11 Pytanie 90
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?

A. widelec i nóż stołowy średni
B. widelec stołowy średni
C. widelec i łyżkę deserową
D. łyżkę deserową
HGT.11 Pytanie 91
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 3 080,00 zł
B. 1 540,00 zł
C. 15400,00 zł
D. 30 800,00 zł
HGT.11 Pytanie 92
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby reklama nowej restauracji dotarła do jak najszerszego grona odbiorców?

A. Zainstalować baner reklamowy na elewacji restauracji.
B. Powiesić plakaty w okolicy.
C. Rozdać ulotki osobom przechodzącym w pobliżu restauracji.
D. Umieścić reklamę na znanym portalu społecznościowym
HGT.11 Pytanie 93
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?

A. 4,00 zł
B. 9,00 zł
C. 6,00 zł
D. 8,00 zł
HGT.11 Pytanie 94
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?

A. 15 szt.
B. 25 szt.
C. 20 szt.
D. 10 szt.
HGT.11 Pytanie 95
Organizacja usług gastronomic…

Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?

A. Kołduny mięsne
B. Kluski lane
C. Groszek ptysiowy
D. Pasztecik z kapustą
HGT.11 Pytanie 96
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?

A. Zalecenia dotyczące diety
B. Preferencje żywieniowe gości
C. Planowane atrakcje turystyczne
D. Ustawienie wystroju sali jadalnej
HGT.11 Pytanie 97
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.

Lp.Wyszczególnione kosztyKwota [zł]
1.Koszt wyżywienia 30 osób3 000,00
2.Wynajem sali konferencyjnej1 000,00
3.Wynajem sprzętu konferencyjnego500,00
4.Nocleg dla 30 osób1 500,00

A. 1 200,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 1 320,00 zł
D. 1 120,00 zł
HGT.11 Pytanie 98
Organizacja usług gastronomic…

Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?

A. Bon zniżkowy
B. Happy hours
C. Kupon promocyjny
D. Program lojalnościowy
HGT.11 Pytanie 99
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Stawki podatku VAT
8%23%
Zupy
Dania zasadnicze
Desery
Napoje alkoholowe
Kawa, herbata
Napoje gazowane
Wody mineralne

A. 5,20 zł
B. 3,92 zł
C. 3,44 zł
D. 4,58 zł
HGT.11 Pytanie 100
Organizacja usług gastronomic…

Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku

A. niemieckim
B. francuskim
C. angielskim
D. rosyjskim
HGT.11 Pytanie 101
Organizacja usług gastronomic…

Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być

A. bezpłatne próbki potraw
B. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
C. billboard z nazwą lokalu
D. zniżki na wybrane potrawy
HGT.11 Pytanie 102
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.

A. 5,79 zł
B. 4,29 zł
C. 4,93 zł
D. 5,36 zł
HGT.11 Pytanie 103
Organizacja usług gastronomic…

Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?

A. Serwowanie deserów
B. Obsługa baru
C. Koordynacja pracy kelnerów
D. Dobór win do potraw
HGT.11 Pytanie 104
Organizacja usług gastronomic…

Podczas organizacji przyjęcia weselnego menedżer decyduje się na dodatkową atrakcję w postaci pokazu kulinarnego. Jakie jest główne założenie takiej usługi?

A. Redukcja kosztów obsługi
B. Zminimalizowanie zapotrzebowania na sprzęt
C. Zwiększenie atrakcyjności wydarzenia
D. Zmniejszenie liczby gości
HGT.11 Pytanie 105
Organizacja usług gastronomic…

Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć

A. jadłodajnie
B. lodziarnie
C. cukiernie
D. kawiarnie
HGT.11 Pytanie 106
Organizacja usług gastronomic…

Klient zamówił posiłek za sumę 70,00 zł, a z tego tytułu otrzymał 15% zniżki. Jaką kwotę reszty dostanie, płacąc za to banknotem 200 zł?

A. 140,50 zł
B. 170,00 zł
C. 119,50 zł
D. 130,00 zł
HGT.11 Pytanie 107
Organizacja usług gastronomic…

Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?

A. 793,60 zł
B. 496,00 zł
C. 992,00 zł
D. 396,80 zł
HGT.11 Pytanie 108
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?

A. lekkie czerwone półwytrawne
B. młode białe półwytrawne
C. mocne białe wytrawne
D. dojrzałe czerwone wytrawne
HGT.11 Pytanie 109
Organizacja usług gastronomic…

Do jednostek gastronomicznych w sektorze publicznym zaliczają się

A. bufety
B. restauracje
C. stołówki
D. kawiarnie
HGT.11 Pytanie 110
Organizacja usług gastronomic…

Ilu pracowników gastronomii powinno zostać przydzielonych do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, biorąc pod uwagę, że jeden kelner obsługuje dziesięciu gości?

A. 17 pracowników gastronomii
B. 14 pracowników gastronomii
C. 15 pracowników gastronomii
D. 16 pracowników gastronomii
HGT.11 Pytanie 111
Organizacja usług gastronomic…

Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?

A. Ogranicza wybór napojów
B. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
C. Zwiększa zatrudnienie personelu
D. Zmniejsza koszty dekoracji
HGT.11 Pytanie 112
Organizacja usług gastronomic…

Lunch roboczy to wydarzenie dyplomatyczne, które ma miejsce w godzinach

A. 10:30-12:30
B. 10:00-12:00
C. 11:00-13:00
D. 12:30-14:00
HGT.11 Pytanie 113
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?

A. Pager przywoławczy
B. Transmiter pagerów
C. Czytnik kodów
D. Terminal przenośny
HGT.11 Pytanie 114
Organizacja usług gastronomic…

Jaką placówką gastronomiczną z sektora publicznego usług gastronomicznych możemy określić?

A. stołówka szpitalna
B. restauracja
C. kawiarnia
D. bar przekąskowy
HGT.11 Pytanie 115
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.

Metoda obsługiLiczba gości przypadająca
na jednego kelnera
niemiecka8-10 osób
francuska6-8 osób
francuska - przyjęcie na stojąco20-30 osób

A. 6-7 kelnerów.
B. 8-10 kelnerów.
C. 10-14 kelnerów.
D. 3-4 kelnerów.
HGT.11 Pytanie 116
Organizacja usług gastronomic…

Na jakie przyjęcie przewiduje się stoły bufetowe bez miejsc dla gości?

A. Mieszane
B. Angielskie
C. Aperitif
D. Lampka wina
HGT.11 Pytanie 117
Organizacja usług gastronomic…

Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?

A. Lista kontrolna prac
B. Plan organizacji przyjęcia
C. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
D. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
HGT.11 Pytanie 118
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.

Wielkość 1 porcji zupy
Zupa krem200 ml
Zupa czysta250 ml
Zupa zagęszczana450 ml

A. 17,50 litra.
B. 18,00 litrów.
C. 16,00 litrów.
D. 19,50 litra.
HGT.11 Pytanie 119
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.

Lp.Wyszczególnione kosztyWartość
[zł]
1Koszty usług dodatkowych2 400,00
2Koszty konsumpcji dla jednej osoby150,00

A. 17 400,00 zł
B. 14 790,00 zł
C. 15 150,00 zł
D. 16 550,00 zł
HGT.11 Pytanie 120
Organizacja usług gastronomic…

Ile talerzy na przekąski trzeba przewidzieć na przyjęcie zasiadane dla 120 osób, uwzględniając 20% zapasu?

A. 168 sztuk
B. 144 sztuki
C. 132 sztuki
D. 156 sztuk