Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 361
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie warzywo dzieli się na drobne kawałki?

A. Kapustę
B. Koper
C. Cebulę
D. Marchew
HGT.01 Pytanie 362
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.

Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość
banan1 szt. – ok.150 g
cytryna50 g
mleko80 ml
syrop grenadine20 ml
lód4 kostki

A. 250 ml
B. 80 ml
C. 400 ml
D. 40 ml
HGT.01 Pytanie 363
Wykonywanie usług kelnerskich

Jak często powinno się oczyszczać kolbę w ręcznym ekspresie ciśnieniowym?

A. Regularnie, co dwa dni
B. Na zakończenie dnia
C. Za każdym razem po przygotowaniu porcji kawy
D. Po przygotowaniu pięciu filiżanek kawy
HGT.01 Pytanie 364
Wykonywanie usług kelnerskich

Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na

A. tacy
B. półmisku
C. wózku kelnerskim
D. stoliku serwisowym
HGT.01 Pytanie 365
Wykonywanie usług kelnerskich

Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci

A. specjalnej
B. standardowej
C. okolicznościowej
D. dnia
HGT.01 Pytanie 366
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia

A. liczby gości
B. ceny potrawy
C. aktywującego hasła
D. numeru stolika
HGT.11 Pytanie 367
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?

A. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
B. Sprzedaż napojów w butelkach
C. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
D. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
HGT.01 Pytanie 368
Wykonywanie usług kelnerskich

Skirting powinno być przymocowane do stołów

A. konsumenckich dla gości indywidualnych
B. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
C. bufetu na śniadanie.
D. w letniej piwnym ogrodzie.
HGT.01 Pytanie 369
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
D. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
HGT.01 Pytanie 370
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji

A. o liczbie zamówionych dań
B. o czasie dostarczenia posiłku
C. o numerze pokoju
D. o numerze telefonu
HGT.11 Pytanie 371
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?

A. Cynadry duszone
B. Kotlety ministerialne
C. Pieczoną pierś z perliczki
D. Flaki warszawskie
HGT.11 Pytanie 372
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?

A. Termos
B. Saturator bufetowy
C. Kocioł warzelny
D. Warnik
HGT.01 Pytanie 373
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
B. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
C. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
D. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
HGT.11 Pytanie 374
Organizacja usług gastronomic…

Kelner wręcza rachunek klientowi?

A. na tacy dla kelnerów.
B. w specjalnym pokrowcu.
C. bezpośrednio w ręce.
D. na dużym daniu.
HGT.01 Pytanie 375
Wykonywanie usług kelnerskich

W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?

A. obieranie warzyw
B. krojenie pieczeni wołowej
C. filetowanie upieczonej ryby
D. filetowanie pomarańczy
HGT.01 Pytanie 376
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?

A. Różowe semi dry
B. Czerwone dry
C. Białe dry
D. Różowe semi sweet
HGT.11 Pytanie 377
Organizacja usług gastronomic…

Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?

A. Happy hours
B. Kupon promocyjny
C. Program lojalnościowy
D. Bon zniżkowy
HGT.01 Pytanie 378
Wykonywanie usług kelnerskich

Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie

A. aperitif
B. lampka wina
C. koktajlowe
D. zasiadane
HGT.01 Pytanie 379
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach

A. długość 180 cm i szerokość 150 cm
B. długość 180 cm i szerokość 140 cm
C. długość 220 cm i szerokość 180 cm
D. długość 150 cm i szerokość 120 cm
HGT.01 Pytanie 380
Wykonywanie usług kelnerskich

Do czego służy pomocnik kelnerski?

A. do wykonania dekantacji win
B. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do realizacji serwisu specjalnego
HGT.11 Pytanie 381
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?

A. 2,50 kg
B. 0,25 kg
C. 3,00 kg
D. 0,30 kg
HGT.01 Pytanie 382
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować tradycyjny krupnik, konieczne jest użycie kaszy

A. gryczanej
B. jęczmiennej
C. kukurydzianej
D. jaglanej
HGT.11 Pytanie 383
Organizacja usług gastronomic…

Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?

A. Serwowanie deserów
B. Dobór win do potraw
C. Obsługa baru
D. Koordynacja pracy kelnerów
HGT.01 Pytanie 384
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
B. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
C. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
D. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
HGT.01 Pytanie 385
Wykonywanie usług kelnerskich

Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?

A. caffe latte
B. espresso
C. latte macchiato
D. cappucino
HGT.11 Pytanie 386
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy należy wystawić notę korygującą?

A. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
B. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
C. gość zrezygnował z części zamówienia
D. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
HGT.01 Pytanie 387
Wykonywanie usług kelnerskich

Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?

Zamówienie
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika

A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
D. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
HGT.01 Pytanie 388
Wykonywanie usług kelnerskich

Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?

A. Metoda przygotowania dania
B. Sposób serwowania dania
C. Normatyw surowcowy dania
D. Nazwa dania
HGT.01 Pytanie 389
Wykonywanie usług kelnerskich

Likier Amaretto wyróżnia się smakiem

A. anyżu
B. mięty
C. migdałów
D. kawy
HGT.01 Pytanie 390
Wykonywanie usług kelnerskich

Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane

A. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 8-10°C
B. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 8-10°C
C. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 3-4°C
D. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 3-4°C
HGT.11 Pytanie 391
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?

A. widelec i łyżkę deserową
B. widelec i nóż stołowy średni
C. widelec stołowy średni
D. łyżkę deserową
HGT.01 Pytanie 392
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?

A. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
D. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
HGT.01 Pytanie 393
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?

A. consommé z dziczyzny
B. krem z pomidorów
C. grochowa
D. krupnik
HGT.11 Pytanie 394
Organizacja usług gastronomic…

Wprowadzenie usługi live cooking podczas rodzinnych przyjęć ma na celu

A. ograniczenie liczby pracowników obsługi
B. przyciągnięcie większej liczby gości
C. zmniejszenie wydatków związanych z przyjęciem
D. polepszenie atrakcyjności oferty
HGT.11 Pytanie 395
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. tortilli z serem gorgonzola i szynką
B. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
C. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
D. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
HGT.01 Pytanie 396
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Płynność serwisu
B. Wystrojenie sali
C. Liczba gości przy stolikach
D. Szybkość obsługi
HGT.01 Pytanie 397
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane

A. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
B. przed deserem, po daniu głównym
C. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
D. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
HGT.01 Pytanie 398
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?

A. Kluski śląskie
B. Kaszę kuskus
C. Frytki
D. Kaszę gryczaną
HGT.01 Pytanie 399
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem

A. filetowanych pomarańczy
B. bananów
C. winogron
D. truskawek w czekoladzie
HGT.11 Pytanie 400
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?

A. 18,00 zł
B. 24,60 zł
C. 20,00 zł
D. 22,14 zł