Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 441
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
C. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
HGT.01 Pytanie 442
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
B. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
C. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
D. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
HGT.01 Pytanie 443
Wykonywanie usług kelnerskich

Likier Amaretto wyróżnia się smakiem

A. kawy
B. anyżu
C. migdałów
D. mięty
HGT.11 Pytanie 444
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.

A. 6 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 7 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 445
Organizacja usług gastronomic…

Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?

A. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
B. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
C. Sprzątanie stołów dla konsumentów
D. Podawanie przekąsek na tacach
HGT.01 Pytanie 446
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Prezentacja wina w butelce
C. Złożenie zamówienia
D. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
HGT.11 Pytanie 447
Organizacja usług gastronomic…

W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?

A. obiad
B. śniadanie
C. kolację
D. podwieczorek
HGT.11 Pytanie 448
Organizacja usług gastronomic…

W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona

A. tylko z kuchnią
B. z rozdzielnią kelnerską oraz przygotowalnią
C. z rozdzielnią kelnerską oraz kuchnią
D. wyłącznie z rozdzielnią kelnerską
HGT.11 Pytanie 449
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?

A. 18,00 zł
B. 20,00 zł
C. 10,00 zł
D. 15,00 zł
HGT.11 Pytanie 450
Organizacja usług gastronomic…

Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?

A. 750,00 zł
B. 500,00 zł
C. 30,00 zł
D. 1500,00 zł
HGT.01 Pytanie 451
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować grog, należy zastosować

A. wermutu
B. araku
C. likieru
D. ginu
HGT.01 Pytanie 452
Wykonywanie usług kelnerskich

Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?

A. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
B. Serwowanie deserów przed zupami
C. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
D. Podawanie napojów przed potrawami
HGT.01 Pytanie 453
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?

A. szczaw
B. kapusta kiszona
C. żytny zakwas
D. przecier pomidorowy
HGT.01 Pytanie 454
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?

A. Białe dry
B. Czerwone dry
C. Różowe semi sweet
D. Różowe semi dry
HGT.01 Pytanie 455
Wykonywanie usług kelnerskich

Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to

A. churros
B. tort Sachera
C. tort Pavlowa
D. tiramisu
HGT.11 Pytanie 456
Organizacja usług gastronomic…

Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na

A. przygotowywaniu dań i napojów
B. obsłudze klientów w punkcie sprzedaży
C. handel solonymi migdałami i słodyczami
D. dystrybucji wyrobów tytoniowych
HGT.01 Pytanie 457
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?

A. serca karczochów w sosie holenderskim
B. główki szparagów w sosie beszamelowym
C. homary gotowane z winem
D. ślimaki zapiekane z masłem
HGT.01 Pytanie 458
Wykonywanie usług kelnerskich

Sorbety to rodzaj deserów przygotowywanych

A. z soku owocowego i ubitych żółtek
B. z purée owocowego i mleka skondensowanego
C. z syropu owocowego i bitej śmietanki
D. z przecieru owocowego i syropu cukrowego