Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 321
Prowadzenie chowu i inseminac…

Z kanalików mlecznych mleko przemieszcza się do

A. zatoki mlecznej
B. przewodu brodawkowego
C. przestrzeni międzykomórkowych
D. pęcherzyków mlecznych
ROL.11 Pytanie 322
Prowadzenie chowu i inseminac…

Prawidłowe warunki kiszenia paszy obejmują następujące elementy:

A. duża ilość białka w roślinach, obecność kwasu mlekowego, warunki tlenowe
B. duża ilość białka w roślinach, obecność kwasu masłowego, warunki beztlenowe
C. duża ilość cukru w roślinach, obecność kwasu mlekowego, warunki beztlenowe
D. duża ilość cukru w roślinach, obecność kwasu masłowego, warunki tlenowe
ROL.11 Pytanie 323
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaką rośliną jest trudno uzyskać zakwas?

A. kukurydza
B. życzica
C. koniczyna
D. kupkówka
ROL.11 Pytanie 324
Prowadzenie chowu i inseminac…

Ziemniaki są podawane świniom

A. surowe i w całości
B. gotowane i pokruszone
C. gotowane i całe
D. surowe i pokruszone
ROL.11 Pytanie 325
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zastosowanie systemu NEL służy do oceny wartości energetycznej pasz dla

A. świń
B. kóz
C. koni
D. bydła
ROL.11 Pytanie 326
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najbardziej powszechną metodą przechowywania całych roślin kukurydzy jest

A. toastowanie
B. parowanie
C. suszenie
D. kiszenie
ROL.11 Pytanie 327
Prowadzenie chowu i inseminac…

Aby prawidłowo wytwarzać erytrocyty, konieczne jest

A. witamina K
B. witamina B12
C. witamina D3
D. witamina C
ROL.11 Pytanie 328
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jak wygląda średni roczny stan w grupie technologicznej, w której czas pobytu zwierząt wynosi 6 miesięcy, a ich przelotowość to 120 sztuk?

A. 40
B. 60
C. 120
D. 50
ROL.11 Pytanie 329
Prowadzenie chowu i inseminac…

Różnice występujące pomiędzy poszczególnymi osobnikami tego samego gatunku, spowodowane zmianami w kodzie genetycznym, określa się mianem

A. odziedziczalnością
B. postępem hodowlanym
C. rekombinacją
D. zmiennością genetyczną
ROL.11 Pytanie 330
Prowadzenie chowu i inseminac…

Celem synchronizacji rui jest

A. skrócenie rui w grupie.
B. wywołanie rui w danym czasie.
C. rozpoznawanie rui w danym czasie.
D. wydłużenie rui w grupie.
ROL.11 Pytanie 331
Prowadzenie chowu i inseminac…

Osoba świadcząca usługi związane ze sztucznym unasiennianiem lub hodowca, który przeprowadził zabieg sztucznego unasienniania krowy lub jałówki w swoim stadzie, powinna przechowywać kopię zaświadczenia przez okres

A. 2 lat
B. 5 lat
C. 3 lat
D. 4 lat
ROL.11 Pytanie 332
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rzeczywista płodność to ilość

A. prosiąt żywych uzyskanych w miocie
B. prosiąt pozyskanych od jednej lochy w ciągu roku
C. komórek jajowych gotowych do zapłodnienia w trakcie owulacji
D. żywych prosiąt w okresie do 21 dnia życia
ROL.11 Pytanie 333
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podaj charakterystyczną cechę anatomiczną budowy prącia knura.

A. Wyrostek cewki moczowej jest długi
B. Żołądź prącia przyjmuje formę korkociągu
C. Prącie ma kształt zakrzywiony
D. Cewka moczowa wychodzi na końcu prącia
ROL.11 Pytanie 334
Prowadzenie chowu i inseminac…

Część przełyku, która jest poszerzona i służy do zbierania, rozmiękczania oraz transportu pokarmu, znajduje się

A. u świń
B. u królików
C. u gęsi
D. u owiec
ROL.11 Pytanie 335
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa owiec, z której uzyskuje się wełnę o mieszanym składzie frakcji włosów, charakteryzującą się typowym kożuchowym układem, to

A. wrzosówka
B. merynos polski
C. texel
D. suffolk
ROL.11 Pytanie 336
Prowadzenie chowu i inseminac…

Przewlekły niedobór witaminy E oraz selenu w diecie buhaja, ma szkodliwy wpływ na działanie jego układu

A. wydalniczego
B. oddechowego
C. rozrodczego
D. pokarmowego
ROL.11 Pytanie 337
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jak długo utrzymuje się standardowa laktacja u krów?

A. 250 dni
B. 280 dni
C. 365 dni
D. 305 dni
ROL.11 Pytanie 338
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie są kategorie uznawanych ras psów w Polsce?

A. pięć grup według AKC
B. cztery grupy według TICA
C. sześć grup według FIFe
D. dziesięć grup według FCI
ROL.11 Pytanie 339
Prowadzenie chowu i inseminac…

W gospodarstwie, w którym znajduje się 6 000 kur niosek, z których każda waży średnio 2 kg, jaką wartość ma DJP?

A. 18
B. 24
C. 12
D. 36
ROL.11 Pytanie 340
Prowadzenie chowu i inseminac…

Gdzie znajduje się krąg obrotowy?

A. w obszarze ostatniego kręgu krzyżowego a pierwszym ogonowym
B. pomiędzy ostatnim kręgiem piersiowym a pierwszym lędźwiowym
C. między pierwszym a trzecim kręgiem lędźwiowym
D. pomiędzy pierwszym a trzecim kręgiem szyjnym
ROL.11 Pytanie 341
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która z poniższych struktur anatomicznych nie wchodzi w skład jelita cienkiego?

A. Jelito ślepe
B. Jelito biodrowe
C. Jelito czcze
D. Dwunastnica
ROL.11 Pytanie 342
Prowadzenie chowu i inseminac…

W końcowej fazie hodowli gęsi często stosuje się ziarno

A. pszenicy
B. jęczmienia
C. owsa
D. żyta
ROL.11 Pytanie 343
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie urządzenie jest używane do mierzenia prędkości powietrza w budynkach inwentarskich?

A. higrometr
B. anemometr
C. luksomierz
D. manometr
ROL.11 Pytanie 344
Prowadzenie chowu i inseminac…

Gdzie występuje nerka gładka wielobrodawkowa?

A. u bydła
B. u psa
C. u konia
D. u świni
ROL.11 Pytanie 345
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wymogi Wzajemnej Zgodności w zakresie C obejmują wymagania dotyczące rolnictwa w obszarze

A. zdrowia roślin
B. identyfikacji oraz rejestracji zwierząt
C. bezpieczeństwa pasz oraz żywności
D. dobrostanu zwierząt
ROL.11 Pytanie 346
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podczas podawania drobnych buraków owcy doszło do zadławienia. Co należy zastosować w celu udzielenia pierwszej pomocy?

A. dutkę
B. sondę
C. emaskulator
D. dekornizator
ROL.11 Pytanie 347
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaka jest optymalna temperatura dla pistoletu inseminacyjnego przygotowanego do przeprowadzenia zabiegu?

A. 40 °C
B. 10 °C
C. 45 °C
D. 35 °C
ROL.11 Pytanie 348
Prowadzenie chowu i inseminac…

W karmieniu krów mlecznych, biorąc pod uwagę jakość uzyskiwanego mleka, nie zaleca się stosowania

A. wysłodków buraczanych
B. buraków pastewnych
C. buraków ćwikłowych
D. ziemniaków
ROL.11 Pytanie 349
Prowadzenie chowu i inseminac…

Eliminacja gryzoni w środowisku naturalnym zwierząt to

A. dezynsekcja
B. dekornizacja
C. dezynfekcja
D. deratyzacja
ROL.11 Pytanie 350
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wysoka zawartość białka w podawanej paszy, podwyższona temperatura w obiekcie inwentarskim oraz zbyt rzadkie oczyszczanie kojców przyspiesza uwalnianie do środowiska

A. amoniaku
B. metanu
C. dwutlenku węgla
D. tlenku węgla
ROL.11 Pytanie 351
Prowadzenie chowu i inseminac…

Mieszanki paszowe w pełnej formie są głównie używane w karmieniu

A. królików i norek
B. kóz i owiec
C. koni i bydła
D. świn i drobiu
ROL.11 Pytanie 352
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rolnik planuje skoncentrować swoje gospodarstwo na produkcji mleka. W związku z tym powinien nabyć krowy rasy

A. limousine
B. holsztyńsko-fryzyjskiej
C. piemontese
D. belgijskiej biało-błękitnej
ROL.11 Pytanie 353
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która rasa trzody chlewnej jest najbardziej odpowiednia do ekologicznego chowu?

A. duroc
B. puławska
C. landrace
D. pietrain
ROL.11 Pytanie 354
Prowadzenie chowu i inseminac…

Okres parzenia w życiu matki pszczelej trwa do momentu jej unasiennienia i występuje

A. na początku i na końcu każdego sezonu użytkowania.
B. raz w ciągu życia.
C. raz w każdym roku użytkowania.
D. przed każdym czerwieniem.
ROL.11 Pytanie 355
Prowadzenie chowu i inseminac…

Gdzie znajduje się żwacz?

A. w rejonie lędźwiowym jamy brzusznej
B. w całej prawej stronie jamy brzusznej
C. w całej lewej stronie jamy brzusznej
D. w centralnej części jamy brzusznej tuż za przeponą
ROL.11 Pytanie 356
Prowadzenie chowu i inseminac…

W hodowli zwierząt w duchu ekologicznym nie wykorzystuje się

A. preparatów pochodzenia roślinnego.
B. probiotyków.
C. szczepionek, które nie są wymagane przez przepisy.
D. leków opartych na homeopatii.
ROL.11 Pytanie 357
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zjawisko, w którym oko przystosowuje się do widzenia obiektów znajdujących się na różnych odległościach, to

A. adaptacja
B. adhezja
C. akomodacja
D. aklimatyzacja
ROL.11 Pytanie 358
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa bydła mięsnego pochodząca z Włoch. Waga dorosłego buhaja wynosi od 900 do 1000 kg, natomiast krowy osiągają masę około 600 kg. Wysokość w kłębie wynosi 140-145 cm. Krowy mają umaszczenie siwo-białe, czasem jasnobeżowe, z ciemniejszymi pigmentami na śluzawicy, uszach, rogach oraz racicach. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze, z czarnym podpalaniem na głowie i rogach. Wyróżniają się stosunkowo małą głową, zwartym tułowiem, delikatnym kościołem oraz świetnym umięśnieniem zadu. Rasa dojrzewa średnio wcześnie; pierwsze krycie jałówek odbywa się w wieku 16-18 miesięcy. Krowy w okresie laktacji produkują około 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które jest wykorzystywane do produkcji sera – parmezanu.

A. salers
B. charolaise
C. piemontese
D. hereford
ROL.11 Pytanie 359
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaź, który rodzaj ptaków ma samice składające największe jaja?

A. Kury
B. Kaczki
C. Gęsi
D. Indyki
ROL.11 Pytanie 360
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaką średnią liczba owiec przebywa w ciągu roku w różnych grupach technologicznych?

A. bilans zwierząt
B. stan średnioroczny
C. przelotowość
D. obrót stada