Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 521
Prowadzenie chowu i inseminac…

Czym jest mizdrowanie skóry?

A. zachowaniem skóry przy użyciu chemikaliów.
B. oczyszczaniem skóry z pozostałości tłuszczu i innych zanieczyszczeń przy pomocy trocin.
C. pozbywaniem się z powierzchni skóry resztek tkanki łącznej, mięsnej oraz tłuszczowej.
D. kształtowaniem skóry na specjalnym narzędziu.
ROL.11 Pytanie 522
Prowadzenie chowu i inseminac…

Korzenie buraków, które mają być używane do karmienia bydła, powinny być

A. oczyszczone i pokrojone.
B. oczyszczone.
C. oczyszczone i całe.
D. pokrojone.
ROL.12 Pytanie 523
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Surowe mleko oraz siara mogą pochodzić od krów i bawolic z stada, które uznano za urzędowo wolne od

A. włośnicy
B. salmonellozy
C. pryszczycy
D. gruźlicy
ROL.12 Pytanie 524
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W identyfikacyjnym numerze weterynaryjnym kod województwa reprezentują liczby

A. piąta i szósta
B. pierwsza i druga
C. siódma i ósma
D. trzecia i czwarta
ROL.12 Pytanie 525
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jak nazywa się wprowadzenie endoskopu do pęcherza moczowego?

A. gastroskopia
B. kolonoskopia
C. cystoskopia
D. artroskopia
ROL.12 Pytanie 526
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W celu przeprowadzenia badań poubojowych w kierunku włośnicy należy pobrać próbkę

A. z filarów przepony
B. z wątroby
C. z płuc
D. z pnia mózgu
ROL.12 Pytanie 527
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W procesie identyfikacji włośni, sedymentacja służy do

A. rozcieńczania larw
B. zabijania larw
C. ożywiania larw
D. opadania larw
ROL.11 Pytanie 528
Prowadzenie chowu i inseminac…

W przypadku udzielania pierwszej pomocy owcy, u której występują poważne objawy wzdęcia żwacza, należy wykonać

A. masowanie
B. przepędzanie
C. trokarowanie
D. cewnikowanie
ROL.12 Pytanie 529
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie objawy wskazują na ostre rozszerzenie żołądka u konia?

A. kopanie się po brzuchu, wymioty, silne pocenie się
B. kopanie się po brzuchu, przekrwienie błon śluzowych, silne pocenie się
C. silne pocenie się, wymioty, postawa siedzącego psa
D. postawa siedzącego psa, zasinienie błon śluzowych, silne pocenie się
ROL.12 Pytanie 530
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W jakim przypadku stosuje się zakaz szczepień?

A. wściekliźnie
B. nosówce
C. pryszczycy
D. włośnicy
ROL.11 Pytanie 531
Prowadzenie chowu i inseminac…

Aby usunąć z wieprzowiny nieprzyjemny, charakterystyczny zapach, knury są poddawane

A. terapii
B. odrobaczaniu
C. kastracji
D. oczyszczaniu
ROL.11 Pytanie 532
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podaj właściwą sekwencję narządów układu oddechowego.

A. Jama nosowa, krtań, gardło, tchawica, oskrzeliki i oskrzela
B. Jama nosowa, gardło, krtań, tchawica, oskrzela i oskrzeliki
C. Jama nosowa, krtań, tchawica, gardło, oskrzela i oskrzeliki
D. Jama nosowa, gardło, tchawica, krtań, oskrzeliki i oskrzela
ROL.11 Pytanie 533
Prowadzenie chowu i inseminac…

Opis dotyczy rasy

Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpaleniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarte tuby, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu.

A. charolaise.
B. hereford.
C. salers.
D. piemontese.
ROL.12 Pytanie 534
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zaburzenie krążenia, które polega na wewnątrznaczyniowym krzepnięciu krwi w trakcie życia, określa się mianem

A. skrzepliny
B. zakrzepu
C. zawału
D. przekrwienia
ROL.12 Pytanie 535
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Aby pobrać krew od konia z zewnętrznej żyły szyjnej, można go unieruchomić, zakładając

A. dutkę udową
B. pętlę na kończyny tylnie
C. dutkę nosową
D. klucz nosowy Harmsa
ROL.11 Pytanie 536
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rozwojowa nieprawidłowość objawiająca się brakiem lub niepełnym zstąpieniem jąder do moszny to

A. aplazja
B. stulejka
C. spodziectwo
D. wnętrostwo
ROL.12 Pytanie 537
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Po wprowadzeniu do gospodarstwa bydła lub świń, które nie były poddane kwarantannie i pochodziły z państwa trzeciego, żadne zwierzę z tego gospodarstwa nie może być sprzedane w ciągu

A. 40 dni od momentu wprowadzenia tych zwierząt
B. 30 dni od momentu wprowadzenia tych zwierząt
C. 10 dni od momentu wprowadzenia tych zwierząt
D. 20 dni od momentu wprowadzenia tych zwierząt
ROL.12 Pytanie 538
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przy badaniach dotyczących BSE pobiera się próbkę

A. krwi
B. moczu
C. pnia mózgu
D. kału
ROL.11 Pytanie 539
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pokrycie lochy rasy pbz knurem rasy pietrain można uznać za przykład

A. kojarzenia
B. krzyżowania towarowego
C. bastardyzacji
D. krzyżowania wsobnego
ROL.12 Pytanie 540
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na wyniku morfologii psa znajduje się informacja: WBC 21,3 <6,0-16,5>. Co ona oznacza?

A. o limfopenii
B. o leukocytozie
C. o leukopenii
D. o limfocytozie
ROL.12 Pytanie 541
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W skrócie analizę zagrożeń oraz kluczowe punkty kontrolne nazywa się

A. CHACCP
B. PCCAH
C. HCCP
D. HACCP
ROL.11 Pytanie 542
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która rasa świń jest stosowana w krzyżowaniu towarowym w celu zwiększenia mięsności?

A. Pietrain
B. Wielka biała polska
C. Polska biała zwisłoucha
D. Puławska
ROL.11 Pytanie 543
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawnymi, przy wywozie bydła, owiec lub kóz z Polski należy posiadać

A. wypis z rejestru zwierząt.
B. dowód zakupu zwierząt.
C. dowód sprzedaży tych zwierząt.
D. świadectwo zdrowia zwierząt.
ROL.12 Pytanie 544
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na zamieszczonym wyniku liczba płytek krwi wynosi

WBC3,48 tys/ul
NEUT1,22 tys/ul
LYMPH1,42 tys/ul
MONO0,51 tys/ul
EO0,32 tys/ul
BASO0,01 tys/ul
RBC2,62 mln/ul
HGB9,9 g/dl
HCT27,3%
MCV104,2 fL
MCH37,8 pg
MCHC36,3 pg
PLT29 tys/ul
PDW14,1 fL
PCT0,03%

A. 0,03%
B. 29 tys/µl
C. 14,1 fL
D. 3,48 tys/µl
ROL.12 Pytanie 545
Wykonywanie weterynaryjnych c…

System, który informuje o zagrożeniach związanych z żywnością lub paszą dla zdrowia ludzi, nosi nazwę

A. HACCP
B. BRC/IFS
C. EFSA
D. RASFF
ROL.11 Pytanie 546
Prowadzenie chowu i inseminac…

Krycie naturalne, w którym buhaj przebywa na stałe z grupą krów, to krycie

A. dozorowane
B. wolne
C. dzikie
D. haremowe
ROL.11 Pytanie 547
Prowadzenie chowu i inseminac…

Obecny stan fizjologiczny zwierzęcia, który jest wpływany przez czynniki środowiskowe i oceniany pod względem jego użyteczności, to

A. konstytucja
B. usposobienie
C. kondycja
D. temperament
ROL.12 Pytanie 548
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaką ma etiologię nużyca?

A. grzybiczą
B. wirusową
C. pasożytniczą
D. bakteryjną
ROL.12 Pytanie 549
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Właściciel powinien poinformować ARMiR o oznakowaniu prosiąt w ciągu

A. 14 dni
B. 28 dni
C. 7 dni
D. 30 dni
ROL.11 Pytanie 550
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na podstawie danych w tabeli określ, w którym budynku jest najwyższy poziom oświetlenia naturalnego.

Typ budynkuStosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi
Chlewnia dla loch i prosiąt1 : 15
Obora dla krów mlecznych1 : 18
Bukaciarna1 : 25
Tuczarnia1 : 30

A. W tuczami.
B. W chlewni dla loch i prosiąt.
C. W oborze dla krów mlecznych.
D. W bukaciarni.
ROL.12 Pytanie 551
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W trakcie analizy poubojowej węzłów chłonnych płuc bydła zauważono w nich skupiska w formie serowatych mas. Jakie to są skupiska?

A. gruźlicze
B. pasożytnicze
C. brucelozy
D. nosacizny
ROL.12 Pytanie 552
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Po przeniesieniu świń do nowego stada, które nie jest ich miejscem urodzenia, przyznawany jest im nowy numer identyfikacyjny w formie

A. kolczyka
B. paszportu
C. tatuażu
D. mikrochipa
ROL.12 Pytanie 553
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Krew wprowadza się do probówki z K2EDTA w celu przeprowadzenia analizy

A. biochemicznego
B. mikologicznego
C. morfologicznego
D. bakteriologicznego
ROL.12 Pytanie 554
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Określ, przez ile dni należy obserwować zwierzę podejrzane o wściekliznę, jeśli miało styczność z człowiekiem?

A. 15 dni
B. 14 dni
C. 7 dni
D. 5 dni
ROL.12 Pytanie 555
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie elementy są wykorzystywane do wytwarzania osłonek?

A. przełyk
B. moczowody
C. tchawica
D. jelita
ROL.11 Pytanie 556
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakiego dodatku używa się do wzbogacenia żywienia krow w okresie zimowym w celu uzupełnienia wapnia?

A. kwaśny węglan sodu
B. lizawki
C. kredę pastewną
D. drożdże pastewne
ROL.12 Pytanie 557
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W wyniku aktywacji układu odpornościowego przez antygeny następuje rozwój odporności

A. czynnej
B. biernej
C. naturalnej
D. względnej
ROL.12 Pytanie 558
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Standardowe badanie poubojowe zwierząt gospodarskich obejmuje

A. ocenę tuszy oraz narządów wewnętrznych
B. nacięcie podłużne serca
C. nacięcie płuc w trzeciej części płata tylnego
D. badanie dotykowe oraz nacięcie powierzchni wątroby
ROL.12 Pytanie 559
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie wyciągu z ustawy określ, których zadań nie pełni Inspekcja Weterynaryjna.

USTAWA
z dnia 2 kwietnia 2004 r.
o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
Art. 29.
1. Organy Inspekcji Weterynaryjnej sprawują nadzór w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
2. Sprawując nadzór, o którym mowa w ust. 1, organy Inspekcji Weterynaryjnej:
1) mają w szczególności prawo do bezpośredniego dostępu do danych zawartych w rejestrze, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 4, i w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych oraz do dokonywania korekt i uzupełnień w tych rejestrach, a także do wprowadzania do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych informacji o statusie epizootycznym siedzib stad;
2) przeprowadzają kontrole na miejscu w siedzibie stada dotyczące oznakowania i rejestracji zwierząt, w szczególności wypełniania obowiązku prowadzenia księgi rejestracji i wyposażenia bydła oraz koniowatych w paszporty.
3. Wojewódzki lekarz weterynarii właściwy ze względu na siedzibę podmiotu prowadzącego rejestr koniowatych może przeprowadzać kontrole w miejscu prowadzenia działalności przez podmioty, o których mowa w art. 5, w zakresie prowadzenia zgodnie z przepisami prawa rejestrów koniowatych.

A. Kontroluje oznakowanie zwierząt w siedzibie stada.
B. Sprawdza czy bydło i koniowate mają paszporty.
C. Wprowadza informacje o statusie epizootycznym stad.
D. Prowadzi nadzór nad wydawaniem paszportów dla bydła.
ROL.12 Pytanie 560
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Hodowca może nabyć paszę leczniczą na podstawie

A. dokumentu handlowego producenta pasz
B. recepty wydanej przez lekarza weterynarii
C. łańcucha pokarmowego zwierząt
D. zgody uzyskanej w ARiMR